Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Berichten - 405T16

Pagina's: [1] 2 3 ... 146
1
Chit chat / Re: DIESELGATE draait door
« Gepost op: Vandaag om 14:25:55 »
NIEUWE INVALLEN BIJ VOLKSWAGEN
DERTIEN KANTOREN ONDERZOCHT

ANP AUTONIEUWS

20 MAART 2018 09:35
bron: https://www.autoweek.nl/nieuws/nieuwe-invallen-bij-volkswagen/De Duitse autoriteiten hebben begin maart invallen gedaan bij het hoofdkantoor van autoconcern Volkswagen in Wolfsburg. Volgens zakenblad WirtschaftsWoche zou het gaan om nieuw onderzoek naar vermeende marktmanipulatie rond het dieselschandaal bij Volkswagen.

Naar verluidt werden dertien kantoren onderzocht door justitie, waarbij documenten en computerbestanden in beslag werden genomen. Deze informatie zal de komende weken onderzocht worden. Volkswagen wilde enkel bevestigen dat er invallen zijn geweest. In september 2015 kwam aan het licht dat Volkswagen had gesjoemeld met de uitstootwaarden van dieselauto's. In verband met die zaak zijn in het verleden al meerdere huiszoekingen geweest bij het bedrijf.

In het nieuwe onderzoek zou het gaan om een verklaring die Volkswagen eind 2015 had gepubliceerd, waarin valse mededelingen zouden zijn gedaan over de omvang van het dieselschandaal. Daarmee zouden beleggers dus verkeerd ingelicht zijn. Het schandaal heeft Volkswagen al vele miljarden gekost.Grootste Duitse deelstaat heeft Scheisse aan milieulobby
Auteur: jaapiyo, gepost 19-03-2018 om 15:05 22 Reactiesbron: https://www.autoblog.nl/nieuws/grootste-duitse-deelstaat-heeft-scheisse-aan-milieulobby-107906#post-107906

De aan Nederland grenzende kolenpot vindt diesels top.


Onlangs maakte enorme opschudding zich meester over het grootste land van de EU. Milieugekkies wonnen een rechtszaak, waardoor steden waar de luchtkwaliteit abominabel is de vrijheid/plicht krijgen bepaalde auto’s (lees: diesels) uit hun grondgebied te weren. Maar liefst zeventig Duitse steden hebben te kampen met een grotere luchtvervuiling dan toegestaan is volgens moderne wetten.

Een van de steden die ‘het bokkie’ zou zijn is Düsseldorf, dat op een dikke 100 kilometer ligt van Eindhoven. Je kan er bijvoorbeeld naar het vliegveld gaan, of de Königsallee bezoeken om dikke bakken te spotten. Düsseldorf ligt in de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen (NRW), dat met achttien miljoen inwoners de grootste Duitse deelstaat is.

In NRW zijn ze van oudsher echter niet vies van een beetje uitstoot als dat ten goede komt aan de economie. Daarom heeft Minister-President Armin Laschet aangegeven dat hij een zogeheten dieselban niet zal toestaan binnen zijn deelstaat. Kijk, harde uitspraken die ingaan tegen de wet, daar houden we van.

Het zal je niet verbazen dat de Deutsche Umwelthilfe (DUH), de partij van boomknuffelaars waar het allemaal om begonnen is, nu dreigt Armin voor de rechter te slepen. No duh. We zijn alvast benieuwd hoe het verhaal verder zal gaan…

Chroomblauwe Merc op de Königsallee in Dusseldorf via autojunk.nl

4
B-SUV van Alfa Romeo heet Rombo?
20 MAART 2018 11:03


bron: https://www.autoedizione.nl/b-suv-van-alfa-romeo-heet-rombo/Een kleine SUV van Alfa Romeo in het compacte segment is aanstaande en zal Alfa Romeo’s instapper vormen ter vervanging van de MiTo. Sergio Marchionne liet het op de autosalon van Genève reeds doorschemeren en zal dit op 1 juni vermoedelijk opnieuw bevestigen tijdens de presentatie van het nieuwe productieplan voor de komende vier jaar. Gezien het gedeelde platform met de 500X en Renegade (voorwiel aandrijving en 4×4 dus), is het aannemelijk dat Melfi de productielocatie zal zijn.Er is een gerucht dat meldt dat de kleine stoere Alfa ‘Rombo’ zal gaan heten. Een ietwat koddige naam, maar het klinkt niet heel onrealistisch. Alfa Romeo zal namelijk gezien het segment, naar een speelse (makkelijk te onthouden) nieuwe naam zoeken. De SUV’s zullen overigens allemaal nieuwe namen hebben, terwijl meer conventionele modellen zoals sedans en GT’s vernoemingen zullen krijgen uit het rijke verleden. De Stelvio grijpt via de gelijknamige beroemde bergpas terug op de veelgeprezen rijdynamiek van Alfa Romeo, terwijl Rombo teruggrijpt op de vele Alfa’s met een geheel eigen geluid. Van de modellen met heerlijk klinkende boxermotor, tot de zinnenprikkelende 8C Competizione met unieke V8 sound.Rombo is Italiaans voor een motorische ‘grom’, ‘roffel’ of ‘brom’. Een door Italianen best veel gebruikte term overigens. Nederlanders zijn blijkbaar te nuchter om daar een vaste uitdrukking voor te hanteren. We denken trouwens dat de keuze voor Rombo zal leiden tot de de nodige versprekingen. Rambo ligt op de loer en voor de traditionele Italië-bashers ligt het natuurlijk voor de hand om over ‘rommel’ te spreken. Maar als het een goede auto is zoals de andere recente producten, zullen dit slechts loze kreten in de leegte zijn natuurlijk.

5
Alfa Romeo nieuws en scoops / Re: Alfa Romeo keert terug in de Formule 1
« Gepost op: 17 maart 2018, 14:08:51 »
Verstappen rijdt 187 ronden op voorlaatste testdag (gesloten)


Gepubliceerd: 08 maart 2018 09:19
Laatste update: 08 maart 2018 18:05   

Max Verstappen kruipt donderdag voor de vierde keer achter het stuur van de nieuwe auto van Red Bull Racing tijdens de testdagen in Barcelona. Volg hier alle verrichtingen op het Circuit de Catalunya.


6
Chit chat / Re: DIESELGATE draait door
« Gepost op: 11 maart 2018, 19:39:00 »
De Volkswagens zijn nog altijd veel te vies
Sjoemeldiesels Volkswagen-eigenaren kunnen met een update af van hun sjoemeldiesels. Maar schoon is de auto daarmee niet . Bovendien zijn er andere rare uitstootverschijnselen.

 Carola Houtekamer
 15 februari 2018Het nieuws in het kort:
  • Ook na de softwareupdate die Volkswagen-diesels krijgen om ‘schoon’ te worden, blijft de auto een sjoemeldiesel. In sommige gevallen is de uitstoot van schadelijke stoffen zefs hoger dan voor de update.
  • Dat blijkt uit tests die onderzoeksinstituut TNO en goedkeuringsinstantie RDW uitvoerden. Ondanks de vreemde resultaten liet de RDW na dat te vermelden in de beoordeling van de softwareupdate.

Het is alsof het dieselschandaal er nooit is geweest. Je rijdt je Volkswagen naar de garage, levert ’m af voor een beurt en voilà: bij het ophalen heb je geen sjoemeldiesel meer.

Je auto heeft een ‘update’ gekregen: nieuwe software van Volkswagen waardoor de auto geen verschil meer ziet tussen een test en rijden op de weg. Dat was de truc waarmee het dieselschandaal begon.

Met de update voldoet de auto weer aan alle wettelijke eisen, vindt de Duitse wegautoriteit KBA, en de Nederlandse RDW vindt dat ook. Prestaties en verbruik van de motor veranderen niet, de uitstoot van schadelijke stikstofoxiden gaat omlaag. Gauw halen dus! Volgens importeur Pon is de update al in bijna 113.000 van de 165.619 betrokken auto’s in Nederland geïnstalleerd.

Maar waarom zou je? De fix levert vrijwel niks op. De auto’s zijn nog steeds te vies en vertonen raar gedrag als de motor warm is of de buitenlucht koud. De onderzoekers van TNO en RDW die de update moesten beoordelen, hebben vooral heel veel bevindingen moeten negeren om tot een positief oordeel te komen.

Dat blijkt uit correspondentie tussen de goedkeuringsinstantie en TNO. RDW moest van de Tweede Kamer uitzoeken wat de gevolgen van die update zijn voor automobilist en milieu – een open vraag. Het schakelde daarvoor onderzoeksinstituut TNO in. Stichting Volkswagen Car Claim, die opkomt voor gedupeerde autobezitters, vroeg de correspondentie tussen de twee partijen op met beroep op de Wet openbaarheid van bestuur.

De mailwisselingen laten zien dat het positieve oordeel alleen mogelijk is doordat de RDW de opdracht van de Tweede Kamer heel beperkt opvatte en alle gekke vondsten onbesproken liet. Al snel horen de onderzoekers van importeur Pon dat de uitstoot van stikstofoxiden maar beperkt omlaag gaat door die update. Gaan ze zelf testen, dan vinden ze onverklaarbare uitstootverschijnselen. Soms is de uitstoot van stikstofoxiden zelfs hóger dan voor de update. Dit krijgt geen aandacht in het rapport. En zelfs na de update blijven de auto’s soms tot vijf keer de toegestane limiet aan stikstofoxiden uitstoten, wat ook niet expliciet wordt vermeld. Een testauto doet het een dag na de update helemaal niet meer.


Testresultaten weggelaten

Maakt de software het dieselschandaal ongedaan? De auto heeft inderdaad geen speciale teststand meer. En de NOx-uitstoot gaat er, meestal, íets van omlaag. Maar of de auto op orde is? Bestuurslid Guido van Woerkom van de claimstichting: „Ik heb het allemaal met ongelooflijk veel verbazing gelezen. De vraag was of auto’s met die update aan wettelijke normen voldoen. Er is daarop bijzonder marginaal getoetst. Onwelgevallige testresultaten zijn weggelaten, tegenargumenten zijn niet gehoord. Ik denk dat de Kamer onjuist is geïnformeerd.”

Van Woerkom heeft een belang, hij wil aantonen dat eigenaren ook met update schade lijden. „Maar voor het milieu en de volksgezondheid is dit ook helemaal niet goed. Waarom dringt de overheid niet aan op échte maatregelen aan de motor zelf, die wel werken?”


Het begint met een motie. In april 2016 vragen Kamerleden Jaco Geurts (CDA) en Stientje van Veldhoven (D66), nu staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, om een onderzoek naar de update van Volkswagen. Autobezitters klagen dat hun motor aan vermogen verliest en minder zuinig wordt, sommigen melden technische problemen. En er is twijfel of de auto’s er wel echt zo veel schoner van worden. De Kamer wil een second opinion „waarbij onderzocht en gecontroleerd wordt wat de consequenties zijn voor automobilist en milieu”.

RDW gaat samen met TNO aan het werk. De onderzoekers testen twee auto’s van Volkswagen onder allerlei omstandigheden. Eind 2016 komt de conclusie: de update is oké.

‘Technisch te inhoudelijk’

Maar daar gaan opvallende mails aan vooraf. TNO mailt: „Het lijkt een enigszins instabiel beeld [...]. Het ziet ernaar uit dat de NOx-emissies afhankelijk zijn van de omgevingstemperatuur, in ieder geval na de update.” RDW rept over een testrit met warme motor waarbij drie keer zoveel NOx vrijkomt als met een koude motor, „terwijl je een lagere waarde zou verwachten met opgewarmde katalysator”. Die observaties belanden niet in het rapport. Het feit dat een auto bij een testrit zo’n vijf keer de maximale toegestane hoeveelheid NOx per kilometer uitstoot, aangeduid als conformity factor 5, behoeft volgens de RDW ook geen speciale vermelding. „Het moet niet technisch te inhoudelijk worden.”


Dan is er de check of de update zorgt voor prestatieverlies. In de media zijn daar volop verhalen over. Dat stellen de onderzoekers vast middels een ‘administratieve audit’. Zelf meten doen ze niet. Op 19 september 2016 reist een delegatie een dag af naar Wolfsburg om de testresultaten te bekijken van Volkswagen en de onafhankelijke testbedrijven daar. Ook de KBA is erbij.

Die audit vinden ze bij TNO nogal mager. In een mail van TNO gaat het over „een zeer summier beeld” dat de KBA schetste. Nog een mail van TNO: „Mijn collega [...] heeft het rapport beoordeeld en mist vooral de feiten van KBA en VW [...]. Ik denk dat het goed is om te benadrukken dat wij inzage in de resultaten hebben gehad maar geen resultaten op papier hebben meegekregen.” De RDW schrijft daarop: „Het geheel van een administratieve audit wordt door TNO m.i. onderschat; we auditeren vaker administratief, is toch ook voor uitvoering van onze toezichttaak meer dan voldoende?”


De ruwe testresultaten belanden wel in de second opinion. Maar aan de afwijkingen en aan het feit dat de auto’s nog steeds te vies zijn, wordt geen aandacht besteed. Vier Kamerleden vinden het onderzoek te mager en vragen in een tweede motie om meer onderzoek.

Waarom was de RDW niet streng over álle rare uitstootverschijnselen? De dienst laat weten dat andere trucs met uitstoot, zoals afhankelijkheid van temperatuur, in Europa niet illegaal zijn. „We zijn gebonden aan de wettelijke mogelijkheden.” Had de RDW niet drastischere maatregelen van Volkswagen kunnen eisen? RDW: „Nee. Alleen de KBA die de typegoedkeuring heeft afgegeven kan dat. Zo is dat in Europa geregeld.” En dat de auto’s op de weg nog steeds veel te vies zijn? „Daar vinden we zeker wat van. En daarom heeft de RDW in Europa hard aangedrongen op nieuwe praktijktests.”

Kamerlid Jaco Geurts (CDA) vroeg in 2016 om de second opinion. Zijn partijgenoot Maurits von Martels, die nu dit dossier heeft, reageert op het artikel: „Juist de second opinion is zo belangrijk voor mensen met een sjoemeldiesel. Nu blijkt de update onder de maat te zijn, waardoor consumenten nog steeds niet weten waar ze aan toe zijn. Dat vinden wij zeer kwalijk. Het CDA zal daarom een debat aanvragen voor opheldering met de minister en de staatssecretaris over deze kwestie.”

Volkswagen verwijst intussen zelfverzekerd naar de second opinion in correspondentie. Uit een e-mail aan een gedupeerde autobezitter: „De conclusie van dat onderzoek is dat Volkswagen AG en het KBA hun verantwoordelijkheid nemen en zeer zorgvuldig te werk zijn gegaan.”

Correctie (16 februari 2018): in een eerdere versie van het nieuwsblok bovenaan dit artikel stond dat TNO en RDW samen een conclusie trokken in het onderzoeksrapport. Dat is incorrect: de verantwoordelijkheid lag bij de RDW, TNO was slechts ingehuurd voor ondersteuning. Dat is hierboven aangepast.'MEER TERUGROEPACTIES OM SJOEMELDIESELS'
NOG 200.000 AUDI's OP DE TESTLIJSTANP AUTONIEUWS

9 MAART 2018 15:04

bron: https://www.autoweek.nl/nieuws/meer-terugroepacties-om-sjoemeldiesels/

Er zullen meer auto's terug naar de garage worden geroepen in de nasleep van de affaire met sjoemeldiesels. Dat zei Audi-topman Rupert Stadler tijdens een bijeenkomst. De Duitse toezichthouder is nog altijd bezig met diepgravend onderzoek naar de kwestie rondom Volkswagen. Voor ruim 200.000 voertuigen staan nog tests op de rol.
Audi is onderdeel van Volkswagen. Die autobouwer meldde vorig jaar dat bij circa 850.000 auto's met een zes- of achtcilinder motor mogelijk sprake was van gesjoemel met de uitstootwaarden. Tot nog toe zijn zes onrechtmatigheden ontdekt. Dit betreft circa 156.000 auto's

De reparatiekosten vallen voor de Audi's die terug naar de garage moeten, relatief mee. Het is vooral de imagoschade die Stadler dwarszit, omdat het erop kan lijken dat de fabrikant zijn zaakjes nog niet op orde heeft. Dit speelt concurrenten BMW en Mercedes-Benz mogelijk in de kaart.


'EU-landen lopen miljarden aan belasting mis door sjoemeldiesels'Foto: ANP

Gepubliceerd: 11 maart 2018 13:00
Laatste update: 11 maart 2018 16:59   

Landen in Europese Unie zijn miljarden euro's aan belasting misgelopen door het dieselschandaal. De verliezen bedroegen tussen 2010 en 2016 iets meer dan 46 miljard euro.

De Duitse partij De Groenen, die zitting heeft in het Europees Parlement, deed hiernaar onderzoek in Europa.

In Duitsland, Nederland en in andere landen hangt de motorrijtuigenbelasting af van de uitstoot van klimaatschadelijke koolstofdioxide (CO2). Omdat uitlaatemissies vaak te laag waren, zijn volgens de studie miljarden aan de staat ontsnapt, meldt de Duitse krant Am Sonntag.

In 2016 liepen elf landen iets minder dan 11,3 miljard euro mis. Tussen 2010 en 2016 bedroegen de fiscale verliezen iets meer dan 46 miljard euro. Duitsland verloor daarbij een goede vier miljard euro.

"Het uitlaatgasschandaal ontpopt zich als een echt belastingprobleem", zegt de woordvoerder van De Groenen. "De fraude van autofabrikanten is niet alleen schadelijk voor de gezondheid en het milieu, maar ook voor de overheidsfinanciën", aldus de woordvoerder.

Nieuwe testen
De studie richtte zich op de belastingimpact van de sjoemeldiesels in Duitsland, Oostenrijk, België, Denemarken, Finland, Frankrijk, Luxemburg, Nederland, Spanje, Zweden en het Verenigd Koninkrijk. Die landen waren goed voor meer dan 60 procent van de totale voertuigregistraties in alle EU-landen.

Vanaf september 2018 gelden nieuwe emissietests in de EU. Voertuigen worden dan ook getest onder echte wegomstandigheden.


'Fiat Chrysler wil in 2022 stoppen met productie van auto's op diesel'Foto: AFP
Gepubliceerd: 25 februari 2018 15:55
Laatste update: 25 februari 2018 20:21   

bron: https://www.nu.nl/auto/5150426/fiat-chrysler-wil-in-2022-stoppen-met-productie-van-autos-diesel.html

Fiat Chrysler wil uiterlijk in 2022 stoppen met het maken van auto's die op diesel rijden. De Financial Times meldt dit op basis van ingewijden bij de Amerikaans-Italiaanse autofabrikant.

Fiat Chrysler wil op 1 juni zijn plannen ontvouwen om binnen vier jaar diesel geheel uit te faseren bij al zijn merken, zo melden de bronnen.

Het autoconcern dat onder meer de merken Jeep, Fiat Dodge, Chrysler, Maserati en Alfa Romeo bezit, wilde zelf niet reageren op de berichten uit de Britse zakenkrant.

Vorig jaar maakte de Japanse autogigant Toyota al bekend geen nieuwe dieselmodellen meer te maken. Porsche, onderdeel van het Volkswagen-concern, kondigde vorige week eveneens aan te stoppen met dieselauto's.

Diesel was ooit de belangrijkste brandstof in Europa. Mede vanwege het 'dieselschandaal' bij verschillende autofabrikanten is dit aan het veranderen. De verkoop van dieselauto's in Europa liep vorig jaar volgens een analyse van Jato Dynamics met bijna 8 procent terug. Daarmee is het marktaandeel van de brandstof nog 43,7 procent.

Door: ANP

8
Alfa Romeo nieuws en scoops / Re: Alfa Romeo keert terug in de Formule 1
« Gepost op: 06 maart 2018, 13:52:00 »
Uitslag ochtendsessie vijfde testdag Formule 1 Barcelona

1. Sebastian Vettel (Ferrari) 1.20,396 (86 rondes)
2. Valtteri Bottas (Mercedes) 1.20,596 (86 rondes)
3. Max Verstappen (Red Bull) 1.20,649 (85 rondes)
4. Pierre Gasly (Toro Rosso) 1.20,973 (53 rondes)
5. Kevin Magnussen (Haas) 1.21,298 (46 rondes)
6. Sergey Sorotkin (Williams) 1.21,588 (42 rondes)
7. Nico Hülkenberg (Renault) 1.21,738 (48 rondes)
8. Marcus Ericsson (Sauber) 1.21,893 (56 rondes)
9 Sergio Perez (Force India) 1.21,936 (37 rondes)
10. Stoffel Vandoorne (McLaren) 1.24,773 (7 rondes)

https://www.nu.nl/formule-1/5163719/verstappen-start-tweede-testweek-met-productieve-ochtendsessie.html

9
Chit chat / Re: DIESELGATE draait door
« Gepost op: 06 maart 2018, 01:26:19 »
Oude dieselauto's mogen vanaf 2019 centrum Arnhem niet meer inFoto: ANP
Gepubliceerd: 06 maart 2018 00:13
Laatste update: 06 maart 2018 00:21   


Arnhem is vanaf 2019 de stad met de strengste milieuzone voor personenauto's van Nederland. Dieselauto's van voor 2004 mogen niet meer in het centrum van de Gelderse hoofdstad rijden en dieselauto's van voor 2006 alleen als ze aan bepaalde Europese eisen voldoen.


Maandagavond stemde een raadsmeerderheid voor een motie van GroenLinks om de milieuzone in te voeren. Vorig najaar stelde het college van Burgemeester en Wethouders al een strenge milieuzone voor, maar toen wilde de raad eerst nader onderzoek naar de luchtkwaliteit in Arnhem.

Dat onderzoek van ingenieursbureau RoyalHaskoning wees vorige week uit dat de lucht in Arnhem ongezond is en dat het invoeren van een milieuzone een goede manier zou zijn om daar iets aan te doen.

Verantwoordelijk wethouder Geert Ritsema noemde de invoering van de milieuzone maandagavond "een overwinning van het gezonde verstand".

Hij beloofde dat het college later in het jaar met een voorstel komt om nog meer maatregelen voor schone lucht in Arnhem te nemen. Gedacht wordt aan emissievrije stadsdistributie, volledig elektrisch openbaar vervoer en transferia aan de randen van de stad.

Regels

De PvdA wilde liever op dit voorstel wachten, omdat nu onder andere niet duidelijk is wat de milieuzone betekent voor mensen die afhankelijk zijn van een auto en die een oude diesel hebben.

De Koninklijke Nederlandse Automobiel Club (KNAC) is niet blij met de milieuzones, omdat elke stad zijn eigen regels bepaalt. "We zijn tegen, maar als het dan toch moet laat er dan één landelijk systeem komen'', vindt de KNAC.

Arnhem is na Amsterdam, Utrecht en Rotterdam de vierde stad met een milieuzone voor personenauto's en ook de strengste.

Luchtvervuiling nog erger dan gedacht: "Kan zo niet verder, we hebben een urgentieplan nodig"
13-01-18, 04.50u - kv - Bron: Belga 1 © BELGA

De luchtvervuiling in Vlaanderen is erger dan gedacht. Dat blijkt uit een nieuw luchtkwaliteits­model. Tot in de kleinere gemeenten worden de ­Europese normen voor stikstofdioxide overschreden, schrijven de Mediahuiskranten vandaag. "We hebben een urgentieplan voor gezonde lucht nodig", reageert milieuorganisatie Greenpeace.

Officiële metingen toonden eerder al aan dat in twee Antwerpse meetstations de Europese grenswaarde van 40 microgram per kubieke meter werd overschreden. Vlaanderen moest daarom eind vorig jaar een plan met maatregelen voorleggen aan ­Europa. Maar uit een nieuw luchtkwaliteitsmodel dat de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (Vito) ontwikkelde in opdracht van de Vlaamse ­Milieumaatschappij, blijkt nu dat er zowat in elke Vlaamse gemeente zones zijn waar we in het rood gaan.

"De nieuwe kaarten houden ook rekening met street canyons, smalle straten met bebouwing waardoor de vuile lucht blijft hangen", zegt Frans Fierens, luchtspecialist van de VMM en directeur van de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (Ircel). De enige manier om de lucht snel weer wat properder te krijgen, is massaal diesel bannen, zegt de luchtspecialist.

Hoge prijs
"De prijs die we met onze gezondheid betalen voor het vele autoverkeer en in het bijzonder dieselverkeer is nog hoger dan gedacht. Zowat elke Vlaming, in de stad of op het platteland, ademt erg ongezonde lucht in", zegt Joeri Thijs, expert luchtkwaliteit bij Greenpeace België.

"De officiële cijfers van onze overheden over luchtvervuiling houden geen rekening met nauwe en ingesloten straten met druk verkeer. Op de nieuwe kaart zien we dat de lucht in die druk gefrequenteerde 'street-canyons' in steden én gemeenten vaak erg ongezond is. In bijna elke Vlaamse stad of gemeente zijn er overschrijdingen van de Europese norm", zegt Thijs.

Urgentieplan nodig
Volgens Thijs kan dit "zo niet langer verder". "Hier is een urgentieplan voor gezonde lucht nodig, dat de afbouw van diesel en bedrijfswagens radicaal versnelt en ons eindelijk op weg zet naar een duurzame mobiliteit en gezonde lucht."

Er blijft voor Greenpeace ook nood aan bijkomende officiële meetpunten van luchtkwaliteit, en met name stikstofdioxide, in stedelijke gebieden met veel verkeer. "Momenteel zijn er in Vlaanderen te weinig meetpunten dicht bij druk verkeer en daardoor zijn de officiële cijfers waar Vlaams minister Schauvliege steeds naar verwijst veel te rooskleurig."
Topman Volkswagen verwacht nieuwe opleving verkoop dieselauto'sFoto: AFP
Gepubliceerd: 06 maart 2018 11:53
Laatste update: 06 maart 2018 12:31   


Matthias Müller, de topman van Volkswagen, verwacht dat de verkoop van dieselauto's binnenkort een nieuwe opleving zal doormaken.

Volgens de CEO van het Duitse concern zullen mensen die eerder een dieselauto bezaten, zich realiseren dat het een "erg comfortabel rijconcept" was, aldus persbureau Bloomberg dinsdag.

Volgens Müller zijn dieselauto's ook schoner voor het milieu. Wanneer mensen zich dat realiseren, is er geen reden meer om niet een diesel te kopen, aldus de topman van het bedrijf dat nog steeds de gevolgen van het dieselschandaal voelt. 

Volkswagen heeft tot nu toe ruim 25 miljard euro aan voorzieningen opzij moeten leggen voor boetes, schikkingen, reparaties en juridische kosten die samenhangen met het dieselschandaal. Ook lopen er nog allerlei zaken over de fraude die Volkswagen pleegde met emissietesten.

Populariteit
De populariteit van de dieselauto heeft te lijden gehad onder het schandaal. Er worden minder dieselauto's verkocht en onlangs kregen Duitse steden groen licht om een rijverbod voor dieselauto's op te leggen.

In tegenstelling tot Volkswagen houden andere autofabrikanten er rekening mee dat de technologie zijn langste tijd heeft gehad. Toyota heeft nieuwe dieseluitvoeringen geschrapt en Ford Motor verwacht dat er binnen enkele jaren geen nieuwe dieselauto's meer komen voor sommige segmenten.

Door: NU.nl

10
Alfa Romeo nieuws en scoops / Re: [Alfa Giulia] Impressies en scoops
« Gepost op: 01 maart 2018, 21:52:31 »
EXTRA DIKKE ALFA ROMEO GIULIA VELOCE
ITALIANEN PLAKKEN ER 'TI' ACHTER
Mitchel van Essen
28 FEBRUARI 2018 20:51De Alfa Romeo Giulia Veloce kennen we al, maar Alfa stoft nu bekende initialen af en presenteert de Veloce Ti.
In Italië staat Ti voor Turismo internazionale, in Nederland staan de twee letters voor een rijkere uitrusting en technische verfijning. In de neus van de Giulia monteert Alfa dezelfde 280 pk sterke turbobenzinemotor met een achttrapsautomaat en vierwielaandrijving als in de gewone Veloce. Het sportieve karakter combineert de Ti met een dikke uitrusting en de nieuwste technologie.

Wel deelt de Ti het zwarte dak, het met leer beklede dashboard, Alcantara bekleding en verschillende details in carbon. De donker gelakte 19-Inch vijfspaaks lichtmetalen wielen, rode remklauwen en de achterspoiler zijn typische Quadrifoglio-elementen. Voor de zomer staat de Giulia Veloce Ti nog bij de plaatselijke Alfa-dealer.

11
Alfa Romeo nieuws en scoops / Re: [Alfa Giulia] Impressies en scoops
« Gepost op: 01 maart 2018, 20:25:47 »
Alfa Romeo Giulia en Stelvio Quadrifoglio ‘Nürburgring Edition’
1 MAART 2018 19:13
De Giulia en Stelvio Quadrifoglio zijn met hun 510 pk natuurlijk twee zware jongens in hun klasse en Alfa Romeo wil dit in Genève extra benadrukken met de agressief ogende Nürburgring Edition. Een gelimiteerde oplage in mat grijs die naar de onlangs behaalde records op het Duitse circuit verwijzen.

Natuurlijk is het ook een verwijzing naar Alfa Romeo’s rijke racehistorie. Een geschiedenis die nu alweer 108 jaar duurt, wat dus op symbolische wijze ook het aantal is waarin deze Giulia en Stelvio ‘NRING’ editie verkrijgbaar zullen zijn. Die afkorting ‘NRING’ is op een badge in deze auto’s terug te vinden. De verwijzing naar de Nürburgring is niet enkel de verwijzing naar een snelle rondetijd, maar ook naar eerdere successen in de ‘groene hel’ op naam van ‘il Biscione’. De Italianen sloegen een deuk in de Duitse trots, notabene in de jaren ‘30 van de vorige eeuw tijdens de GP van Duitsland met Tazio Nuvolari achter het stuur van een machtige 8c 2300 tipo Monza. Dat was in 1932 en in 1935 werd er opnieuw door heel Duitsland opnieuw een vernedering ervaren toen een Tipo B-P3 als eerste over de finish kwam.

In 1966 zagen we de Giulia Sprint GTA om der de 10 minuten duiken op de Nordschleife. In 1975 won Arturo Merzario met een krachtige 33 TT 12. In 1993 wint Nicola Larini de DTM met een 155 V6 Ti. Dat laatste was een herhaling van wat er voor de oorlog gebeurde, aangezien een Duits overmacht het nakijken werd gegeven door een knap staaltje Italiaanse racetechniek.De Giulia Quadrifoglio NRING en Stelvio Quadrifoglio NRING zijn zoals gezegd ook een reminders aan twee recente records. Die van Alfa’s eerste SUV met 2.9 V6 Bi-Turbo was 7 minuten, 51 seconden en 7 honderdste en die van de Giulia Q kwam op 7 minuten, 32 seconden rond. De Stelvio Q gaat naar de honderd in 3,8 seconden en heeft een top van 283 km/u en de Giulia Q gaat naar de honderd in 3,9 seconden en heeft een top van 307 km/u.

De specialer kleur heet Grigio Circuito. De NRING edities zijn standaard uitgerust met carbokeramische remmen en Sparco stoelen. Verder zijn er in het interieur veel details in carbon-look uitgevoerd evenals de zijspiegels, de Scudetto-vormige grille en strips op de sideskirts. De auto is uitgevoerd met getint glas, Adaptive Cruise Controle, het premium audio pakket van Harman Kardon, AlfaTM Connect 3D Nav 8,8 inch infotainment systeem, Apple CarPlayTM en Android AutoTM plus DAB. De Giulia Quadrifoglio is nu eveneens uitgerust met Carbon fiber dak die niet is meegespoten. Mopar levert in beide auto’s matten met rood logo.


13
Chit chat / Re: DIESELGATE draait door
« Gepost op: 18 februari 2018, 18:17:20 »
Duitsland Milieuzone
Duitse rechter: verbod op diesel in steden is toegestaanbron: https://www.autobahn.eu/7572/duitse-rechter-verbod-op-diesel-in-steden-is-toegestaan/

Bij milieutypes en andere voorstanders van het weren van De Gewone Man Met Een Dieselauto kunnen de flessen bietensap ontkurkt worden: de federale Duitse rechter besloot zojuist dat dieselwerende milieuzones volstrekt gelegitimeerd zijn.

De zaak, aangespannen door de Deutsche Umwelthilfe (een organisatie met het mooie acronym DUH), scharnierde op de vraag of Duitse deelstaten eigenhandig regels mogen invoeren die lokale milieuzones dwarsboomt. Het ging hier specifiek om Stuttgart en Düsseldorf, wier deelstaten (Baden-Würtemberg en Nordrhein-Westfalen) tegen de lokale regelgeving in het geweer kwamen.

De Duitse variant van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (het Bundesgericht) bepaalt nu dat steden wel degelijk autonomie hebben om hun milieuzones zo in te richten zoals zij dit wensen. Een verbod van bepaalde dieselvoertuigen in bepaalde gebieden kan derhalve gewoon gehandhaafd blijven, danwel ingevoerd worden. Want diesel voer je aan weerloze aapjes, niet aan onschuldige burgers.

Aardig is wel dat de Duitse rechter steden carte blanche geeft, terwijl hun Nederlandse evenknie juist beperkender optreedt.
https://www.autobahn.eu/5944/rechter-laat-oude-benzineauto-s-weer-rotterdam-in/

H. Feitsma | 27.02.2018 | 12:59


Opmerkingen van VW-aap en Hitler vormen geen probleem
, oordeelt rechter de poging van VAG om Amerikaanse dieselemissie-rechtszitting te vertragen, zijn afgewezen
 

bron: https://www.autoblog.com/2018/02/20/vw-diesel-trial-virginia-monkeys-hitler/REUTERS
20 februari 2018 om 18:55 uur


FAIRFAX, Virginia - Een rechter in Virginia van Virginia verwierp dinsdag een verzoek van de Amerikaanse eenheid van Volkswagen AG om verschillende onderzoeken van het bedrijf over overtollige emissies uit te stellen vanwege "opruiende" opmerkingen van een advocaat die auto vertegenwoordigt eigenaren waarvan zij vrezen, zullen de jury benadelen.

Fairfax County Circuit Court Judge Bruce White zei na een hoorzitting dat hij zou doorgaan met een 26 februari proef met een Noord-Carolina man die een 2014 diesel Jetta kocht.

Volkswagen zei dat publiciteit van een Netflix-documentaire die het bedrijf openbaarde, gezamenlijk 2014-tests had gesponsord die apen blootstelden aan giftige dieseldampen die de kansen op een eerlijk proces konden schaden.

Rechter White zei dat hij tevreden was dat een eerlijk panel plaats zou kunnen nemen voor de verwachte proefperiode van drie weken. "De juryleden weten niet veel over deze zaken," zei White in het algemeen over spraakmakende zaken.

De Duitse autofabrikant wordt aangeklaagd door sommige consumenten nadat het in september 2015 heeft toegegeven dat ze dieseltests voor dieselemissies hebben bedrogen, wat de grootste bedrijfscrisis in haar geschiedenis heeft veroorzaakt.

Bijna alle Amerikaanse eigenaren van getroffen auto's zijn overeengekomen om deel te nemen aan een schikking van $ 25 miljard in 2016 in de Verenigde Staten die claims van hen, milieubeschermers, Amerikaanse staten en dealers hebben behandeld. Ongeveer 2.000 eigenaren hebben zich echter afgemeld en de meeste streven naar gerechtelijke aanspraken op zoek naar aanvullende compensatie.

Volkswagen of America had White gevraagd om die rechtszaak voor minstens zes maanden uit te stellen nadat een advocaat van meer dan 300 Amerikaanse VW-dieselbezitters, Michael Melkersen, een interview gaf in de Netflix-documentaire waarin hij verwees naar het bedrijf dat dieselrook rook op apen.

In het Netflix-interview bekritiseerde Melkersen de tests en voegde daaraan toe: "Men kan niet nalaten in de geschiedenis terug te denken aan een andere reeks gebeurtenissen waarbij personen werden vergast door een persoon die daadwerkelijk bij de opening van de allereerste Volkswagen-fabriek was", een duidelijke referentie aan Nazi-leider Adolf Hitler en de Holocaust.

In zijn wettelijke indiening betoogden de advocaten van VW dat deze opmerkingen een eerlijk proces zouden verhinderen.

Volkswagen-advocaten zeiden dat "voorstrategische publiciteit (het bedrijf) rechtstreeks met Hitler en de Holocaust in verband heeft gebracht", wat volgens hen niet relevant was voor een rechtszaak over claims van consumentenfraude.

Melkersen zei eerder dat het "een andere tactiek was om de (dag van afrekening van) Volkswagen uit te stellen."

In antwoord op de uitspraak van rechter White zei een woordvoerster van VW dat het bedrijf er "naar uitziet om tijdens het komende proces te laten zien dat de eiser geen schade heeft geleden en dat zijn eisen voor compensatie extravagant en ongegrond zijn."

Rapportage door David Shepardson


'Daimler gebruikt sjoemelsoftware bij tests'

bron: https://www.nu.nl/economie/5139680/daimler-gebruikt-sjoemelsoftware-bij-tests.htmlFoto: Daimler AG
Gepubliceerd: 18 februari 2018 16:28
Laatste update: 18 februari 2018 16:38


 
Amerikaanse onderzoekers hebben naar verluidt bewijzen gevonden dat ook autofabrikant Daimler sjoemelsoftware gebruikte waarmee emissietesten beïnvloed konden worden. Dat schrijft het Duitse blad Bild am Sonntag op basis van vertrouwelijke documenten.

Volgens Bild am Sonntag zou er in bepaalde auto's van het concern onder meer technologie zijn aangetroffen die de apparatuur om schoner te rijden na 26 kilometer uitschakelt.

Een woordvoerder van Daimler weigerde inhoudelijk commentaar te geven. Hij benadrukte daarbij dat de autoriteiten tot nu toe nog geen officiële klacht hebben ingediend.

Het moederbedrijf van Mercedes-Benz is een van de autofabrikanten die extra onder een vergrootglas liggen sinds in 2015 aan het licht kwam dat Volkswagen op grote schaal geknoeid heeft met uitstootgegevens. Zowel in Duitsland als in de Verenigde Staten lopen er onderzoeken naar Daimler.

Vorig jaar heeft het bedrijf wel al miljoenen Europese dieselwagens teruggeroepen naar de garage voor bepaalde aanpassingen. Dat was volgens Daimler echter om "bestuurders van dieselauto's gerust te stellen en het vertrouwen in dieseltechnologie te versterken.''

Volkswagen reserveerde eerder vele miljarden euro's voor de nasleep van het schandaal. Miljoenen dieselauto's van het concern bleken voorzien van technologie die ervoor zorgde dat ze in testsituaties veel milieuvriendelijker leken dan zij in de dagelijkse praktijk waren.

Door: ANP


FCA vanaf 2022 dieselvrij
26 FEBRUARI 2018 16:56

bron: https://www.autoedizione.nl/fca-vanaf-2020-dieselvrij/Evenals enkele andere autoproducenten, is volgens de Financial Times https://www.ft.com/ FCA van plan om de diesel voor personenauto’s geheel in de ban te doen. Vanaf 2022 moet dit punt definitief bereikt zijn. Het is een bevestiging van Marchionne’s eerdere aankondiging, dat ook kleinere auto’s van Fiat voortaan als kleine hybrides (48v), in plaats van als diesel van de band zullen rollen. Fiat heeft jarenlang veel gepresteerd op het gebied van de diesel. De diesels uit Lingotto staan goed bekend op het gebied van betrouwbaarheid, kracht en een verminderde uitstoot. Het grote dieselschandaal van VAG heeft echter het afscheid van deze brandstof bespoedigd, ook voor FCA.

Nog maar een paar jaar geleden hadden de meeste producenten nog het volste vertrouwen in de diesel. Fiat Powertrain investeerde zelfs in de ontwikkeling van een compacter en schoner blok onder de bekende 1.3 MultiJet. Marchionne zei destijds nog dat de dieseltechniek nog lang niet uitontwikkeld was. Maar de vraag neemt vandaag de dag sterk terug (-8% in 2017). Strengere normen maken het voor fabrikanten moeilijk om nog op rendabele wijze diesels te ontwikkelen. Alleen voor de bedrijfswagensector zullen er na 2020 nog diesels beschikbaar zijn bij FCA.

14
[156] Motorisch / Re: wegvallen koppeling
« Gepost op: 16 februari 2018, 01:59:14 »
Motorsteunen controleren op speling!

15
Chit chat / Re: DIESELGATE draait door
« Gepost op: 02 februari 2018, 23:43:36 »
Amerikaanse Justitie wil boete en terugroepactie auto's Fiat
Foto: ANP
Gepubliceerd: 02 februari 2018 23:21
Laatste update: 02 februari 2018 23:21

bron: https://www.nu.nl/economie/5116664/amerikaanse-justitie-wil-boete-en-terugroepactie-autos-fiat.html


 
De Amerikaanse Justitie is bereid om te schikken met Fiat Chrysler in het sjoemelsoftwareschandaal.
 Daarvoor moet het autobedrijf dan zo'n 104.000 dieselwagens terugroepen naar de garage en nog een ''substantiële'' boete betalen.


Hoeveel geld de openbare aanklagers precies willen zien, is nog niet duidelijk.

Het gaat om sportieve terreinwagens van Jeep en RAM waarin Fiat in het verleden sjoemelsoftware installeerde om zo de werkelijke uitstoot van de voertuigen te verbloemen. De beschuldigingen aan het adres van Fiat werden vorig jaar al door milieutoezichthouder EPA naar buiten gebracht. Het Italiaans-Amerikaanse concern heeft echter altijd ontkend iets verkeerd gedaan te hebben.

De autowereld is al sinds september 2015 in de ban van het dieselschandaal. Toen bleek dat Volkswagen jaren had gesjoemeld met de uitstootgegevens van miljoenen auto's. De kwestie heeft al geleid tot vele miljarden aan boetes voor het Duitse concern.

Pagina's: [1] 2 3 ... 146