Serieus: VW wil graag extra geld stoppen in dieselsAuteur: jaapiyo, gepost 31-01-2018 om 18:58
Du spinnst aber!?!Je moet het Volkswagen nageven: het zijn wel volhouders. Met dieselgate en dieselgaskamergate nog vers in het geheugen zou je verwachten dat er binnen het concern inmiddels een boete staat op het uitten van de termen ‘diesel’ en ‘TDI’. Als Günther zijn collega Hermann in de fabriekshal vraagt of Hermanns nieuwe Golf een TSI-tje onder de kap heeft, moet Hermann zich zodoende in gekke bochten wringen. ‘Nee, het is een euhm…hij loopt op…Achternaam van Rudolf!’, hoor je hem dan zeggen. Hilariteit.
Tenminste, zo zou je je een en ander wellicht voorstellen. Maar niks is minder waar. In de week waarin Volkswagen enorm onder vuur is komen te liggen vanwege proeven op mens en dier, geeft topman Matthias Müller tegenover de zender N-TV doodleuk aan dat Volkswagen voorlopig van plan is lekker door te gaan met investeren in diesel.
Ik kan me heel goed voorstellen dat onze klanten opnieuw hun vraagtekens stellen rondom dit thema. Desalniettemin zullen wij voorlopig blijven investeren in dieseltechnologie.
Let wel, dit is dus dezelfde man die na het uitlekken van de inmiddels beruchte mens- en dierproeven deze kwalificeerde als ‘onethisch en weerzinwekkend’. Strict genomen kunnen die twee dingen weliswaar naast elkaar bestaan, maar toch wringt dit ergens wel een beetje.
Naast zijn standpunt over diesels had Müller ook nog wat toe te voegen aan het vertrek van Dr. Thomas Steg bij Volkswagen. Steg is als hoogste PR-functionaris van Volkswagen gestruikeld over het recente schandaal en Müller heeft aangegeven Steg te respecteren vanwege zijn beslissing ontslag te nemen. Maar waarom lag dit dossier überhaupt op het bureau van Steg en niet bij de afdeling Research & Development? De CEO heeft naar eigen zeggen geen idee:
Het is mij eerlijk gezegd ook niet geheel duidelijk waarom de proeven zijn uitgevoerd onder de paraplu van de PR-afdeling in plaats de afdeling Research & Development. Dat zullen we moeten onderzoeken.
Dat laatste lijkt ons een strak plan.
Image-Credit: Rokende Rabbit via VWvortex
http://www.vwvortex.com/Volkswagen moet in Nederland nog 34.000 sjoemeldiesels repareren 
Foto: AFP
Gepubliceerd: 29 januari 2018 16:29
Laatste update: 29 januari 2018 18:04
Volkswagen heeft ruim 71.000 van de bijna 105.000 ‘sjoemeldiesels’ in Nederland gerepareerd. Ruim twee jaar na ‘dieselgate’ ligt het percentage onder de 70, lager dan het Europese gemiddelde.
Europa-breed voldoet nog altijd ruim een kwart niet aan de regels, blijkt uit cijfers van de Europese Commissie.EU-commissaris Vera Jourová (Consumentenrechten) had van de Duitse autofabrikant geëist dat de hersteloperatie van met software gemanipuleerde dieselauto’s nog in 2017 zou zijn afgerond. Toen dat niet lukte, beloofde het concern vorige maand meer haast te maken met het terughalen van de auto’s.
Ook bij andere merken van de Volkswagen-groep moeten nog veel Nederlandse voertuigen worden teruggeroepen. Van de bijna 22.000 Skoda’s is iets meer dan de helft in de garage geweest.
Bij Audi en Seat is dat respectievelijk ruim 61 en 76 procent. Over Porsche zijn geen cijfers beschikbaar.
EU-commissaris Elzbieta Bienkowska (Interne Markt) had vorig jaar geopperd de nog niet herstelde auto’s in 2018 van de weg te halen. ''Commissie en lidstaten moeten dit probleem veel ernstiger nemen'', vindt Kathleen Van Brempt, voorzitter van de commissie van het Europees Parlement die het schandaal onderzocht.
Apen
''Op de ethiek van Volkswagen moeten we niet echt rekenen, nu ook duidelijk is geworden dat de groep de impact van uitlaatgassen niet enkel op apen, maar ook op mensen heeft getest in het labo'', aldus de Belgische sociaaldemocraat. ''De lidstaten moeten beseffen dat ook in de echte wereld mensen nog steeds blootgesteld worden aan uitstootniveaus die gewoon illegaal zijn.''
Door: ANP
'Autofabrikanten deden ook mensproeven met uitlaatgassen' 
Foto: ANP
Gepubliceerd: 29 januari 2018 03:40
Laatste update: 29 januari 2018 12:24
Niet alleen met apen, ook met mensen zijn proeven gedaan met het inhaleren van uitlaatgassen. Dat blijkt uit een rapport van de Europese Onderzoeksvereniging voor Milieu en Gezondheid in de Transportsector (EUGT).
Het rapport is in handen van de Süddeutsche Zeitung en de Stuttgarter Zeitung.
Tussen 2012 en 2015 zou er een korte termijn-inhalatieonderzoek naar stikstofdioxide bij gezonde mensen zijn gedaan. De EUGT werd in 2007 opgericht door Volkswagen, Daimler, BMW en auto-onderdelenfabrikant Bosch.
Volgens het rapport onderzocht Volkswagen in 2014 hoe gezonde mensen reageerden op de inademing van stikstofdioxide. Stikstofdioxide is het vervuilende element in de uitlaatgassen dat de autofabrikant in onderzoeken heeft gemanipuleerd om de wettelijke limieten voor dieselvoertuigen te halen. In werkelijkheid werden die limieten vaak overschreden.
De conclusie van het onderzoek was dat het inhaleren geen effect had en ook niet zorgde voor irritatie aan de luchtwegen.
'Grote vergissing'Volkswagen meldt dat het onderzoek een grote vergissing is geweest. De ondernemingsraad van het autobedrijf roept op tot een gedetailleerd onderzoek naar de zaak.
Autofabrikant Daimler distantieerde zich van de testen op mensen. "We zijn erdoor geschokt en veroordelen de experimenten zo sterk mogelijk." Volgens Daimler is de aanpak van het EUGT tegen "onze waarden en ethische beginselen".
Ook de Duitse autoriteiten veroordelen de onderzoeksmethoden. ''Deze testen op apen en zelfs op mensen zijn ethisch niet te rechtvaardigen'', zei regeringswoordvoerder Steffen Seibert. ''Dit roept kritische vragen op over degenen die erachter zitten.''
ApenBMW, Volkswagen en Daimler raakten eerder deze week ook in opspraak doordat de EUGT apen uitlaatgassen liet inademen van een Volkswagen Beetle. De test maakte in 2014 onderdeel uit van een studie die moest aantonen dat moderne dieselauto's minder vervuilend zijn dan oudere auto's. Daarvoor bood Volkswagen zaterdag excuses aan.
bron:
https://www.autoweek.nl/nieuws/rivm-schrikt-niet-van-proefpersonen/RIVM SCHRIKT NIET VAN PROEFPERSONEN
'GEEN VERGASSINGSOPERATIE'Jan Lemkes
29 JANUARI 2018 17:03
Eerder vandaag werd bekend dat verschillende Duitse autofabrikanten een onderzoek naar de gevolgen van uitlaatgassen hebben laten uitvoeren waarbij proefpersonen zijn gebruikt. Het leidde tot een storm aan reacties, maar volgens het RIVM is de verontwaardiging niet helemaal terecht."Dit soort onderzoek, waarbij proefpersonen worden ingezet om een bepaalde concentatie schadelijke stoffen te inhaleren, is niet ongebruikelijk", vertelt prof. dr. Flemming Cassee van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu in gesprek met AutoWeek. "Om te beginnen worden we allemaal dagelijks blootgesteld aan NO2, gewoon door op straat te lopen. De concentraties die bij zo'n proef worden gebruikt zijn weliswaar wat hoger dan dat, maar dat heeft ook te maken met de tijd waarin zo'n onderzoek wordt uitgevoerd. Als je bijvoorbeeld wilt onderzoeken wat de gevolgen zijn van 24 uur blootstelling, kun je de proefpersonen ook binnen twee uur aan diezelfde hoeveelheid blootstellen. Dat maakt het nog geen vergassingsoperatie." Het 'goede' nieuws van vanmorgen was dat er bij de proefpersonen 'geen ontstekingsreactie' is vastgesteld. Ook dat kan Cassee verklaren: "Het betekent niet automatisch dat er helemaal geen effecten zijn waar te nemen, maar doorgaans is zo'n ontstekingsreactie wel het eerste wat zich aandient."
Volgens Cassee worden proeven als deze niet alleen in Europa ingezet voor de gevolgen van stikstofdioxide, maar bijvoorbeeld ook door het Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA) en bij ozon en andere schadelijke stoffen. Proefpersonen worden betaald voor zo'n onderzoek, al mag het bedrag niet van doorslaggevend belang zijn in de besluitvorming. "Wel ligt het voor de hand dat studenten zich eerder laten verleiden tot deelname aan zo'n onderzoek dan mensen die een vaste baan hebben', merkt de inhalatietoxicoloog nog op.
Topman Volkswagen vindt uitlaatgastesten op mensen onaanvaardbaar 
Foto: ANP
Gepubliceerd: 29 januari 2018 22:12
Laatste update: 29 januari 2018 22:12
VW-topman Matthias Müller heeft omstreden proeven met dieseluitlaatgassen op mensen onaanvaardbaar genoemd.
De methoden die in de VS werden toegepast waren verkeerd, ze waren onethisch en walgelijk, zei Müller maandagavond in Brussel. "Het spijt me dat Volkswagen betrokken was bij deze operaties. Er zijn dingen die simpelweg niet kunnen'', voegde hij eraan toe.Autofabrikant Daimler distantieerde zich eerder op maandag van de testen op mensen. "We zijn erdoor geschokt en veroordelen de experimenten zo sterk mogelijk." Volgens Daimler is de aanpak van het EUGT tegen "onze waarden en ethische beginselen".
Ook de Duitse autoriteiten veroordelen de onderzoeksmethoden. ''Deze testen op apen en zelfs op mensen zijn ethisch niet te rechtvaardigen'', zei regeringswoordvoerder Steffen Seibert. ''Dit roept kritische vragen op over degenen die erachter zitten.''
GoedgekeurdDe proeven met uitlaatgassen die Volkswagen heeft laten uitvoeren op 25 mensen, waren goedgekeurd door het ethisch comité van de medische faculteit van de universiteit van Aken, meldde de zender NDR op gezag van de leider van het betrokken instituut.
De tests zouden moeten aantonen dat de belasting van dieselverontreinigende stoffen aanzienlijk is gedaald dankzij moderne emissiebeheersing.
Onderzocht werd in 2014 hoe gezonde mensen reageerden op de inademing van stikstofdioxide. Dit is het vervuilende element in de uitlaatgassen dat de autofabrikant in onderzoeken heeft gemanipuleerd om de wettelijke limieten voor dieselvoertuigen te halen. In werkelijkheid werden die limieten vaak overschreden.
Niet ongebruikelijkDe proeven met uitlaatgassen die Volkswagen heeft laten uitvoeren op 25 mensen, zijn niet ongebruikelijk. Dat stelt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.
"Dit soort onderzoek, waarbij proefpersonen worden ingezet om een bepaalde concentratie schadelijke stoffen te inhaleren, is niet ongebruikelijk", zegt inhalatietoxicoloog Flemming Cassee van het RIVM.
ApenBMW, Volkswagen en Daimler raakten eerder deze week ook in opspraak doordat de EUGT apen uitlaatgassen liet inademen van een Volkswagen Beetle. De test maakte in 2014 onderdeel uit van een studie die moest aantonen dat moderne dieselauto's minder vervuilend zijn dan oudere auto's. Daarvoor bood Volkswagen zaterdag excuses aan.
Porsche roept bijna 55.000 Macans terug
De Porsche Macan S Diesel moet terug naar de garage voor een software-update. Dit is een uitvloeisel van de sjoemelsoftware-affaire, die ook andere VW-merken trof.
Erik Kouwenhoven 29-01-18, 19:50 Laatste update: 20:17
bron:
https://www.ad.nl/auto/porsche-roept-bijna-55-000-macans-terug~a86d4a2c/De terugroepactie betreft Macans met een 3.0 liter dieselmotor van Audi. Porsche bouwt zelf geen dieselmotoren. In heel Europa gaat het om ongeveer 52.500 Macans met de zescilinder dieselkrachtbron.
DieselgateHet is niet meer de eerste keer dat Porsche z’n Macan moet aanpassen. Het merk had eerder al problemen met de sensor voor de airbag en de bevestiging van de voorste stabilisatorstang. Dit euvel kon tot plots overstuur leiden, waardoor auto's in een slip konden raken. Ook moest de Macan al een keer eerder terug in verband met sjoemel-software.
Geen kostenDe Macan is het kleinere broertje van de Cayenne. Hoeveel auto’s in Nederland zijn getroffen, is niet bekend. Wat er precies aangepast moet worden, is ook niet bekendgemaakt. Wel dat het gaat om een uitvloeisel van de sjoemelsoftware-affaire en dat aan de terugroepactie geen kosten verbonden zijn.