Auteur Topic: GTA met hardnekkige ABS storing  (gelezen 138 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline romeo

  • Forumbezoeker
  • *
  • Berichten: 2
    • Bekijk profiel
GTA met hardnekkige ABS storing
« Gepost op: 07 december 2017, 16:45:19 »
Zo, weer terug op dit forum. Account werkte niet meer, maar ik kon gelukkig dezelfde accountnaam opnieuw registreren. Die heeft blijkbaar niemand ondertussen gekaapt. Wat een beschaaft forum is dit toch  ;D

De GTA bevalt nog steeds uitstekend. Inmiddels is ie wel met pensioen, want meer dan 3 à 4 duizend kilometers per jaar maakt ie niet meer. We tellen iets van 240.000 km ofzo.
En nu staat ie al sinds begin september bij de garage met een ABS-storing.

Het begon al wat langer geleden. Af en toe ging het ABS-lampje niet uit na het starten en gaf het display een storing aan. Maar als je dan begon met rijden verdween de storing. In juli verdween ie niet meer. Bij de garage uitgelezen: geen communicatie met ABS computer mogelijk.
Zekeringen gecontroleerd (een in beide zekeringkastjes onder het dashboard, een grote zekering in het kastje op de accu en die gele/rode op de accu waar direct de kabel aan zit). Gecontroleerd = gezien, gemeten en uitgewisseld.
Computer dan? Nieuwe niet meer te koop, tweede hands ook niet gevonden. Gelukkig revisie adres gevonden in Almelo (ACTronic). Maar nu is de computer terug en is het probleem niet helemaal verholpen. Installeren geeft storing, maar die is te wissen. Dan lijkt het goed. Maar zo gauw je de rem aanraakt schiet ie in storing.
Computer terug naar Almelo voor test: alle tests gaan goed.

Nu willen we met een schema gaan kijken of we er achter kunnen komen, maar we vinden geen passend schema. Auto is van november 2002, maar heeft de grote remmen gekregen onder garantie (Duitse auto). De stekker van de ABS-computer heeft 31 pinnen. En VDC en ASR.
En die combinatie vinden we niet. Met VDC en ASR zou de stekker 42 pinnen moeten hebben...

Dus twee vragen:
Enig idee waar we moeten zoeken?
Heeft iemand een schema dat wel klopt?

Mario
« Laatst bewerkt op: 08 december 2017, 15:26:51 door romeo »

Offline carlosjose

  • Forumbezoeker
  • *
  • Berichten: 7
    • Bekijk profiel
Re: GTA met hardnekkige ABS storing
« Reactie #1 Gepost op: 07 december 2017, 16:50:27 »
Heeft Edgar ook niets liggen?

Offline MartinPool

  • ******
  • Berichten: 1401
  • Geslacht: Man
    • Bekijk profiel
Re: GTA met hardnekkige ABS storing
« Reactie #2 Gepost op: 07 december 2017, 20:08:04 »
- Welke storing geeft ie nu dan ?
- ABS sensoren al gecontroleerd ?

Offline Tim Auto Zagato

  • ****
  • Berichten: 449
  • Geslacht: Man
    • Bekijk profiel
    • Auto Zagato
Re: GTA met hardnekkige ABS storing
« Reactie #3 Gepost op: 07 december 2017, 22:27:30 »
De 156 Gta is nooit geleverd met VDC dus dat klopt dan wel dat je geen 42 pinnen kan vinden. ASR en ABS thats it.
Ik zou op zoek gaan naar een goede gebruikte Abs computer.
« Laatst bewerkt op: 07 december 2017, 22:27:49 door Tim Auto Zagato »
AR156C#2088 - mijn PP
gereden;  33 1,5 QV,  145 1,8 16V,  145 1,8 16V Turbo, 156 VMR25,156 1.8 SW, Grande Punto, 156 Gta Selespeed.

Offline goofy

  • Specialist
  • *
  • Berichten: 957
  • Geslacht: Man
  • 156 jtd & GTA sw
    • Bekijk profiel
Re: GTA met hardnekkige ABS storing
« Reactie #4 Gepost op: 07 december 2017, 22:27:52 »
Kan je wel e-learn print door sturen, als je wil pb me dan maar effe met je whatssapp nr da stuurt veel makkelijker

Offline romeo

  • Forumbezoeker
  • *
  • Berichten: 2
    • Bekijk profiel
Re: GTA met hardnekkige ABS storing
« Reactie #5 Gepost op: 08 december 2017, 15:26:09 »
Oh ja, dat is waar. Stond in de Autovisie iets over bij de introductie van de 147 GTA. Iets als dat een 147 voor een jonger publiek bedoeld zou zijn met minder rijervaring en daarom dynamische stabiliteitscontrole nodig zou hebben. Een 156 is dus voor minder jonge bestuurders...

De foutcode voor revisie van de computer was eenvoudig: geen communicatie mogelijk.
De foutcode na revisie weet ik niet, want ik was er niet bij (is de eerste keer dat de GTA bij een garage is zonder dat ik er bij ben. Voor distributiewissel nam ik een dag vrij. Was gezellig (Auto Tecnica in Oss) en ook handig met de pakking van de waterpomp.
Van moeders hoor je ook wel dat ze het lastig vinden om hun kroost op school achter te laten...)
Maar goed, na een paar pogingen was opnieuw helemaal geen communicatie meer mogelijk.
Dat is blijkbaar een bekend probleem van Bosch: http://www.actronics.eu/shop/alfa-romeo-156-932-1997-2005-abs-ecu/
Kijk maar onder tabbladje Diagnostische informatie.
Hopelijk komt de computer vandaag weer terug van ACTronics.

Gebruikt vinden is niet zo makkelijk als het klinkt. Heb ik geprobeerd, maar is niet gelukt. Bijna een gevonden in Duitsland (voor iets van 560 Euro ex. BTW), maar die was toch al verkocht.
A37 niet, voormalig Heida niet, Google niet...
Maar goed, na revisie zou het goed moeten zijn, lijkt me. Dus die keuze is al gemaakt.

De wielsensoren lijken me niet de oorzaak te zijn, omdat je niet eens hoeft te rollen/rijden om de fout te veroorzaken. En als ik het goed heb is dat wel nodig om achter een wielsensor-fout te komen. En blijkbaar zijn ze niet zo stuk dat het al te meten is terwijl de auto stil staat (geen contact met wielsensor mogelijk).

Remschakelaar heb ik wel als mogelijke oorzaak gevonden op dit forum. Dubbel werkende schakelaar, toch?
Die dus eerst maar eens controleren als de computer terug is.

Zo'n e-learn print zou geweldig zijn. PB onderweg.
« Laatst bewerkt op: 08 december 2017, 15:27:22 door romeo »

Offline Pjotr 156

  • ******
  • Berichten: 12231
  • Geslacht: Man
  • Keep that engine alive
    • Bekijk profiel
Re: GTA met hardnekkige ABS storing
« Reactie #6 Gepost op: 08 december 2017, 17:50:32 »
de schakelaar heeft dubbel contacten 1 voor de remlichten en 1 voor de abs ecu neem ik aan
ik heb een abs unit op voorraad maar daar lijkt mij jou probleem niet meer te liggen

Offline MartinPool

  • ******
  • Berichten: 1401
  • Geslacht: Man
    • Bekijk profiel
Re: GTA met hardnekkige ABS storing
« Reactie #7 Gepost op: 08 december 2017, 19:11:58 »
Volgens eLearn :

Brake pedal switch I30 sends an enablement signal to pin 14 of the control unit M50 : The ABS cannot interviene unless the brake pedal is pressed.

M50 is suplied by pin 17 and 18 by maxifuse located directly on the battery A1.
The supply controled by ignition --> pin 15 from fuse F6 from supplementary fuse box.
The control unit is earthed via pins 19 and 16.

En bij andere fouten als het lampje direct gaat branden --> uitlezen, het kan heel veel zijn.
Bij geen communicatie mogelijk --> Goed de voeding controleren dus meten tussen alle voedingen en massa`s en ook controleren of de massa geen hoge weerstand heeft.


Offline sanscorp

  • Moderator
  • *
  • Berichten: 12122
  • Geslacht: Man
  • 5 euro?
    • Bekijk profiel
Re: GTA met hardnekkige ABS storing
« Reactie #8 Gepost op: 08 december 2017, 20:36:11 »
Bij fout intrappen rempedaal 100% schakelaar of bedrading. Maar schakelaar zet ik op in.

Alfa Romeo 156 1.9 JTD 8v
  Azzuro Gabiano 693, bj. nov. 2002.

Offline ArjanB

  • ******
  • Berichten: 1633
  • Geslacht: Man
  • 156 SW GTA 3.2 V6 24v | Giulietta 1750 TBi QV
    • Bekijk profiel
Re: GTA met hardnekkige ABS storing
« Reactie #9 Gepost op: 08 december 2017, 21:31:35 »
Auto Technica,  ben ik ook nog eens geweest, is inmiddels gesloten. Kom je daar ook uit de buurt?

Bij wie staat hij nu in onderhoud?

Mocht je nog een ABS ecu zoeken,  zou ik adviseren om Edgar (cmva hier op forum, Edgar Alfist op Facebook) te proberen. Heeft meerdere GTA'S staan en veel onderdelen,  als iemand het moet hebben is hij het.
Succes!
« Laatst bewerkt op: 08 december 2017, 21:32:02 door ArjanB »
156GTA SW Q2 | Giulietta 1750 TBi QV | Panda 100HP
gehad:145 boxer|156JTD|147JTD