Alfa Romeo 147/156/159/GT Club Forum

Technisch 156 => [156] Motorisch => Topic gestart door: frankalfa op 13 maart 2018, 13:35:32

Titel: de tijdelijke 1.9 sw, stuurbekrachtiging dood?
Bericht door: frankalfa op 13 maart 2018, 13:35:32
Heren, het volgende; gisteren bij vertrek naar mn werk met de tijdelijke 156 hoorde ik een soort zoemend geluid bij starten, alsof er in het dash iets mee resoneerde.
Niet direct in paniek natuurlijk tis een Alfa tenslotte..  ;D
Achteruit de oprit af, een paar gerichte klopjes  v6tech1 op t dash om t ding t zwijgen op te leggen maar helaas. Eenmaal aan het stuur draaiend om weg te rijden werd t een hoog gejank, waarvan ik de toonhoogte kon beïnvloeden met het gaspedaal..? Huh?

Helaas was er geen tijd om iets uit te zoeken, er moest gewerkt worden dus richting de baas ermee>onderweg bleek het geluid af te nemen bij het toenemen van het toerental, maar begon ik op rotondes enz toch echt te merken dat er iets haperde aan de stuurondersteuning.Toerental hoger houden werkte wel om meer bekrachtiging te krijgen.

Eenmaal op de parking bij de baas en uitgestapt zag ik op t natgeregende asfalt een duidelijk oliespoor op de plek waar ik net gereden had...hmmm... :'(

Na de dienst naar huis met bijna geen bekrachtiging meer en een soort lispelend geluid voor me 'alsof er 1000 blaadjes heen en weer waaiden' kan t niet anders omschrijven.

T ding thuis in de loods gezet en er een stuk karton onder geschoven om te zien of er nog wat uit zou lopen. Vanmorgen bleek dat aan de linkerzijde achter de vwiel ophanging er een aardig plasje rode atf lag. Pomp was zo te zien kurkdroog evenals de rechterkant van het stuurhuis (zover zichtbaar met de motorkap open)

Ik ga er zo eens deftig naar kijken op de brug maar wie kan nu al een diagnose geven/herkent dit? Ik vermoed zelf t stuurhuis naar zn grootje, keerring eruit oid? Weet niet uit mn hoofd of er nog rubber/canvasomvlochten leidingen zitten bij een 156 of dat dit allemaal gefelsde stalen pijperij is met banjobouten? If so vervliegt ook mijn op een kapotte slang nl... :-\

We gaan t zien, wish me luck. flippy1

Grtz,fRank
Titel: Re: de tijdelijke 1.9 sw, stuurbekrachtiging dood?
Bericht door: Martijn_vK op 13 maart 2018, 14:01:07
Voornamelijk stalen buizen maar richting stuurpomp ook twee slangen en ook linksom en voorlangs wat buisjes richting de stuurbekrachtigingskoeler, maar die zijn grotendeels van plastic. Althans, dat is bij een 2.4 20v zo. Of dat bij een 8v van een paar jaar eerder ook zo is durf ik niet te zeggen...

Plaatje van het stuurhuis nodig?
Titel: Re: de tijdelijke 1.9 sw, stuurbekrachtiging dood?
Bericht door: peetje155 op 13 maart 2018, 16:15:44

Bij de V6 iig wel een lange stuurbekr. slang. Deze moeten vervangen ivm lekkage bij de koppeling.
Titel: Re: de tijdelijke 1.9 sw, stuurbekrachtiging dood?
Bericht door: frankalfa op 13 maart 2018, 16:25:03
It's back alive! 8)

Wat een meevaller! Er bleek een homebrew knelkoppeling in een van de alu buizen te zitten, boven de bak langs en daar lekte het behoorlijk bleek nadat ik t systeem weer had opgevuld om te kijken...
(http://oi67.tinypic.com/2dnz9d.jpg)

(http://oi67.tinypic.com/eulhqu.jpg)

Waarschijnlijk ooit kapot geweest/doorgeschuurd? daar en door een handige hobbyist vervangen door een stukje hydrauliek met wartels, een tussenstuk en knelringen. Het viel me nu pas opdat het niet origineel was, toen ik t vergeleek met de sloop 1.9 alhier.

1e idee was om de leiding van de sloper te halen maar toen ik de kapotte pijp er eenmaal tussenuit had maar een andere homebrew oplossing gemaakt, met solventrix gewapende slang. Die had ik nog liggen van een eerder project (oliekoelerleidingen op mn ex 156 v6) Spul is bestand tegen een groot aantal zuren vloeistofdruk tot 16 bar en zo nog een hele reeks data, goed genoeg voor een beetje stb olie in ieder geval.

(http://oi64.tinypic.com/2v15bx0.jpg)

Hele spul dr weer onder afgetopt en gestart, spannend!
Nah niks aan t handje hoor, stuur div keren linksom rechtsom gedraaid en zelfs de pomp maakt niet meer lawaai dan eerder, terwijl ik gisteravond mi toch wel een heel stuk zonder olie in t sytsteem gereden heb... :-\

Maar goed, voorlopig verklaar ik t ding weer voor gefikst, rijje maar! :thumbsup:

Grtz,fRank
Titel: Re: de tijdelijke 1.9 sw, stuurbekrachtiging dood?
Bericht door: Martijn_vK op 13 maart 2018, 16:55:05
Top! En weer een 10 voor de creativiteit  flippy1
Titel: Re: de tijdelijke 1.9 sw, stuurbekrachtiging dood?
Bericht door: ScriptMania op 13 maart 2018, 17:31:32
Daar kom je goed mee weg, an easy fix.
Dat is natuurlijk stukken beter dan bv een nieuw stuurhuis monteren.
Titel: Re: de tijdelijke 1.9 sw, stuurbekrachtiging dood?
Bericht door: frankalfa op 13 maart 2018, 18:24:31
Ik zag mezelf al subframes versjouwen en afgebroken bouten van stuurhuizen fiksen enz.... :-X beter ff creatief met slang dan! :ok:

Grtz,fRank
Titel: Re: de tijdelijke 1.9 sw, stuurbekrachtiging dood?
Bericht door: ScriptMania op 13 maart 2018, 18:55:50
Ja zo gaat dat, een mens gaat vaak uit van het ergste scenario dat er is.
Een ander positieve bijkomstigheid is dat er nu een hoop verse stuurbekrachtiging olie in is gegaan, en dat is ook nooit verkeerd.
Tenminste, daar ga ik van uit dan he.
Titel: Re: de tijdelijke 1.9 sw, stuurbekrachtiging dood?
Bericht door: frankalfa op 14 maart 2018, 20:25:16
En weer dood, nu definitief denk ik... Deuh Eerste pakweg 50 km probleemloos maar vanmiddag een wat langere snelwegrit gehad waarbij er onderweg al heeeeel in de verte een bijgeluidje was te horen.
Eenmaal op de plek van bestemming door t stadsverkeer tokkelend was er weer die miiiiiiiiiiiiiiiiiiuiiiiiiiiiiiiuuueeuw herrie bij stuurbewegingen en het ontbreken van stuurondersteuning.
Ding op de parking geplempt en jawel het inmiddels bekende rode oliespoortje lag achter de auto... Reservoir soort van leeg. Kijkend onder de auto leek de olie nu van de andere kant van auto te komen, idd ter hoogte van de pomp.
Nog een litertje atf gehaald en dr in gekapt maar eigenlijk verloren moeite, net onderweg naar huis al na een km of 10 alweer dat geluid en ook het bokkige sturen. Dikke vinger dacht ik toen, ik rij door.

Nu thuis, geen bijgeluiden meer toen ik stopte flippy1 en ook nul ondersteuning, vermoed dus pomp definitief naar de eeuwige jachtvelden (waar ie ongetwijfeld al half naar op weg was, kan haast niet anders of hij moet een knauw hebben gehad van het 'droog' rijden eerder deze week)

Wat nu te doen?

In hoeverre krijgt een stuurhuis last van een kapot gedraaide pomp? Zit dat stuurhuis nu vol met ijzervijlsel etc en is het monteren van een andere pomp een oplossing van 2 weken vooraleer ik weer sta te sleutelen?
Of kan ik beter pomp en huis van de sloper overzetten?
Of, laat ik de stuurbekrachtiging compleet vervallen, en drain ik het huis van de olie en bypass de pomp dmv een kortere multiriem?

Wie?

Grtz,fRank
Titel: Re: de tijdelijke 1.9 sw, stuurbekrachtiging dood?
Bericht door: peetje155 op 14 maart 2018, 20:52:04

Wat jij beschrijft heb ik toen ook meegemaakt, vreselijke teringherrie en een hakkerig stuurgedrag.
Ik vreesde ook voor een kapot stuurhuis door ijzervijlsel. Toch alleen nieuwe pomp gezet en hele systeem goed doorgespoeld. Probleem is opgelost.
Titel: Re: de tijdelijke 1.9 sw, stuurbekrachtiging dood?
Bericht door: frankalfa op 15 maart 2018, 17:23:26
Lastige materie, zeker nu want ik heb de komende dagen nog geen tijd om eraan te werken...

Net even vlot gekeken; ik zou volgens mij met het weghalen van de (blauw omcirkelde) vaste spanrol en het monteren van een kittig kortere riem de kapotte stuurpomp buitenspel kunnen zetten en de rest vd poelies werkend kunnen hebben, wat denken jullie?

Of zou ik dan te weinig raakvlak op de krukaspoelie overhouden/slip? Zie randomvaninternetgepluktplaatje.
(http://i49.tinypic.com/vyqt6t.jpg)

Grtz,fRank
Titel: Re: de tijdelijke 1.9 sw, stuurbekrachtiging dood?
Bericht door: Martijn_vK op 15 maart 2018, 18:35:49
Maar... Zelfs al zou het lukken mbt die kortere riem, wil je dan je armspieren gaan trainen zonder stuurbekrachtiging? Lijkt me geen pretje.

En is het dan niet net zo makkelijk om die pomp van de sloper af te halen? De ervaring is er dat dat goed gaat.
Titel: Re: de tijdelijke 1.9 sw, stuurbekrachtiging dood?
Bericht door: frankalfa op 15 maart 2018, 18:46:40
Een auto zonder stuurbekrachtiging rijdt prima hoor, alleen inparkeren gaat vaak wat moeizamer, maar zo gauw t krengt rolt lukt t best. Alleen je moet bij een systeem wat normaal bekrachtigd is wel eerst alle olie eruit halen want anders werkt t tegen je (gok dat je op die exercitie doelt)

Maar een olieloos ding stuurt echt niet zwaarder, bij de 75's deden ze dat vaker als er trackday -of gekker- aspiraties bij kwamen kijken; je pleurde zo 10/12kilo onnodige massa weg, had een grote kans op olielekkage/narigheid/zwarte vlag etc afgestreept en had per saldo -op snelheid- nog een wat gevoeliger sturende auto ook, want de bekrachtiging was er tussenuit, dus een directer gevoel.

En met alleen een andere pomp plaatsen ben ik er niet ben ik bang  :-\: dr is in de afgelopen dagen best wat pompverslijtspul door de leidingen en in het sthuis geblazen, ik zou me ook pas prettig voelen als die dingen allemaal mee vervangen zouden worden..
Alleen een pomp en ff de vloeistofspuit erop is vermoedelijk een lapmiddel voor een paar weken...En zo'n compleet stuurhuis en alle leidingen uitwisselen is me een kutklus, die tijd hang ik liever aan de witte sw.... flippy1

Grtz,fRank
Titel: Re: de tijdelijke 1.9 sw, stuurbekrachtiging dood?
Bericht door: ScriptMania op 15 maart 2018, 19:10:14
Ik zie het wel eens dat ze dat bij de aircopomp doen, maar de stuurbekrachtiging pffff.
Snappen doe ik het wel, bang dat je stuurhuis ook vervangen moet worden etc.
Dus als ik het goed begrijp dan zie jij er dadelijk zo uit.(https://s14.postimg.org/g7f26vnq5/image.jpg) (https://postimg.org/image/g7f26vnq5/)Titel: Re: de tijdelijke 1.9 sw, stuurbekrachtiging dood?
Bericht door: Martijn_vK op 15 maart 2018, 19:10:26
Dat is ook wel weer zo  flippy1

Achja, het blijft ondertussen natuurlijk gewoon tijdelijk vervoer  :ok:
Titel: Re: de tijdelijke 1.9 sw, stuurbekrachtiging dood?
Bericht door: frankalfa op 15 maart 2018, 20:48:58
Kom kom heren, voor pakweg 1990/95? hadden alleen dikke auto's stuurbekrachtiging. Iedereen die toen ford sierra of kadett of weet ik veel reed zag er toch ook niet uit als NL kampioen bankdrukken vanwege dat zware sturen?? ;D

Nu laten jullie t lijken alsof er zonder powersteering niet te rijden valt.. ::)

 flippy1

Grtz,fRank
Titel: Re: de tijdelijke 1.9 sw, stuurbekrachtiging dood?
Bericht door: ScriptMania op 15 maart 2018, 20:51:36
We zijn gewoon verwend  ;D
Titel: Re: de tijdelijke 1.9 sw, stuurbekrachtiging dood?
Bericht door: peetje155 op 15 maart 2018, 21:39:30

De oude pomp zonder aansluitingen laten zitten werkt zeker niet door gebrek aan smering van het poelilager?
Overigens is het bij mij geen lapmiddel geweest door alleen een nieuwe pomp te plaatsen, werkt al bijna 1 jaar zonder problemen. :yes!
Titel: Re: de tijdelijke 1.9 sw, stuurbekrachtiging dood?
Bericht door: Martijn_vK op 15 maart 2018, 22:17:41
Bij een ouwe Kadett en consorten is de overbrengingsverhouding van het stuurhuis natuurlijk wel iets anders  ;) daar moet je het stuur 6x rondgooien voor hij max instuurt. Bij een 156 is dat net 1x (?) dus ietwat zwaarder allemaal. Ik heb er echter nooit eentje gereden zonder olie in het systeem dus kan er niet echt een professioneel oordeel over geven  :P
Titel: Re: de tijdelijke 1.9 sw, stuurbekrachtiging dood?
Bericht door: frankalfa op 16 maart 2018, 17:42:08
Even een moment tijd gehad vanmiddag voor nadere inspectie: het initiele plan om de stuurpomp buitenspel te zetten met een andere routing en kortere riem gaat niet werken... De motorsteun onder zit in de weg als de aircopomp mee moet blijven doen en ook de vaste looprol kan niet verwijderd worden dan.

Nah plan 2 dan maar: alle olie uit t systeem halen. Dat ging nog vrij eenvoudig met perslucht (een remolie reservoirdop blijkt dezelfde schroefdraad te hebben als de strbekrachtigingspot en laat ik nu voor '1 persoonsontluchten van remmen' ooit zo'n doppie gemodificeerd hebben met een perslucht aansluiting...)
Kortom 1 leiding los op t stuurhuis en blazen met t bandenpistool tot alles eruit was, wielen beurtelings links en rechts draaiend. Laatste restje olie leek meer op rozemetallic verf, zoveel slijpsel van de pomp zat er in... :!nooooo

Toen dacht ik dat de pomp wel loos mee kon draaien, zo kon ik de originele routing van de riem behouden zonder last te hebben van lekkage. Dat leek een goed idee voor een minuut of 5 stationair draaien, toen kwam de rook van de pomp af, die olie is schijnbaar noodzakelijk voor koeling ook.. Deuh flippy1 Méuren! :-X

Nog maar eens drastisch nadenken wat nu; wellicht kan de kapotte pomp omgetoverd worden tot looprol zonder dat ie nog warm wordt (de hele achterkant eraf ofzo?) De pomp van de sloper monteren is symptoombestrijding uiteraard, dr zit mi zoveel rotzooi in het systeem dat ook die binnen een paar dagen de geest geeft..
Eens ff klankborden met mn meest handige collega.. 2b continued.

Grtz,fRank
ps heb er niet mee gereden maar stilstaand tussen de poten van de brug leek het zware sturen me wel meevallen..
Titel: Re: de tijdelijke 1.9 sw, stuurbekrachtiging dood?
Bericht door: Martijn_vK op 16 maart 2018, 20:18:11
Haha nou lekker dan  ;D

Of je moet de airco ook buiten spel zetten, die heb je toch niet nodig met deze temperaturen. Zou dat helpen om het traject makkelijker te maken?

Laatste optie is toch de hele bende van de sloper overbouwen. Dan ben je ff aan het sleutelen maar dan is het ook weer voor de rest van bestaan van het ding voor elkaar.
Titel: Re: de tijdelijke 1.9 sw, stuurbekrachtiging dood?
Bericht door: sanscorp op 16 maart 2018, 21:54:39
Uit ervaring vond ik de 156 sedan onbestuurbaar zonder bekrachtiging.

Doorspoelen en op de retour een atf filter met magneet en papierfilter plaatsen, is soms ook verplicht voor garantie bij het plaatsen van ren nieuwe pomp en zit er bij mij ook op. Hier in Almere heb ik het filter voor 20 euro kunnen kopen. Pomp nieuw heeft mij 100 euro gekost destijds.

Systeem is echter nooit leeg geweest, kan dus niets zinnigs zeggen over stuurhuis. Zonder bekrachtiging was multiriem er af en pomp is bij mij vervangen omdat ik een beginnende lekkage op de pomp zelf had. Ruim op tijd vervangen dus.

Helaas bestaat het bedrijf in Zwolle niet meer, was ook een alfa liefhebber.
Titel: Re: de tijdelijke 1.9 sw, stuurbekrachtiging dood?
Bericht door: frankalfa op 18 maart 2018, 18:02:37
Vanmiddag nog even gestoeid met de stuurpomp. Ik wilde m eraf halen om te kijken of ie 'omgesloopt' kon worden naar riempoelie maar krijg t ding er niet af...
Poelie verwijderd en de 3 bouten waarmee hij op dr bracket zit, ook de banjobout eruit van de vaste leiding. Dan ligt ie dus los maar krijg m er niet tussenuit, wat is de truuk?

Dat stomme stuk plastic wat eroverheen zit is er ook al af, niet geheel vrijwillig trouwens.. v6tech1 flippy1

Grtz,fRank
Titel: Re: de tijdelijke 1.9 sw, stuurbekrachtiging dood?
Bericht door: sanscorp op 18 maart 2018, 18:20:56
Boutje gemist?
Ik hqd iig geen truc nodig en in mijn herinnering was hij er zo af.
Titel: Re: de tijdelijke 1.9 sw, stuurbekrachtiging dood?
Bericht door: frankalfa op 18 maart 2018, 19:53:44
Nee hij is helemaal los, maar hij kan er niet tussenuit zo... :-[

Grtz,fRank
Titel: Re: de tijdelijke 1.9 sw, stuurbekrachtiging dood?
Bericht door: leonm op 19 maart 2018, 10:59:33
Ff bewerken met de "snaereker"  ;D (als je niet weet wat dat is moet je het maar ff aan je vriendin vragen  ;))
Titel: Re: de tijdelijke 1.9 sw, stuurbekrachtiging dood?
Bericht door: sanscorp op 19 maart 2018, 12:02:39
Als ik het niet vergeet zal ik zo eens kijken
Titel: Re: de tijdelijke 1.9 sw, stuurbekrachtiging dood?
Bericht door: w!ms op 19 maart 2018, 16:29:14
Ha, je verloochent je afkomst niet Leon  ;) M'n lievelingswoord "snaereker".....
Je stopt er nog knap veel energie in Frank. Binnenkort toch weer met de arctic white onderweg en anders kun je toch nog even met de roze vooruit?

groetz, w!ms
Titel: Re: de tijdelijke 1.9 sw, stuurbekrachtiging dood?
Bericht door: frankalfa op 19 maart 2018, 17:27:07
Ff bewerken met de "snaereker"  ;D (als je niet weet wat dat is moet je het maar ff aan je vriendin vragen  ;))

Die kan dr niet tussen...

Grtz,fRank
Titel: Re: de tijdelijke 1.9 sw, stuurbekrachtiging dood?
Bericht door: leonm op 19 maart 2018, 19:07:06
Ha, je verloochent je afkomst niet Leon  ;) M'n lievelingswoord "snaereker".....
Je stopt er nog knap veel energie in Frank. Binnenkort toch weer met de arctic white onderweg en anders kun je toch nog even met de roze vooruit?

groetz, w!ms

Ha,ha, idd Wim, Flakkees blijft er wel inzitten, ook na 19 jaar west vlaanderen, alhoewel ik inmiddels een serieus west vlaams accentje heb ;D

Die kan dr niet tussen...

Grtz,fRank

Hmm, jammer. Waar komt ie tegen dat ie er niet tussenuit kan? Anders misschien een paar motorsteunen losmaken zodat je het blok wat kan verduwen. Is soms net genoeg

Titel: Re: de tijdelijke 1.9 sw, stuurbekrachtiging dood?
Bericht door: frankalfa op 19 maart 2018, 20:10:40
Zover ik t kan beoordelen (en das niet veel want je ziet geen fuk daaro) moet ie naar achter toe weggenomen worden dus van de riem vandaan zeg maar richting vd 'startmotor'.
Gaat niet daar zit nog een soort hoefijzer waar de dynamo mee ophangt oid? En erboven zit de brandstofpomp volgens mij. T hele ding ligt potdomme gewoon los, ik kan m een stukje alle kanten op bewegen.... >:( >:(

Me confused.... :(

Grtz,fRank
Titel: Re: de tijdelijke 1.9 sw, stuurbekrachtiging dood?
Bericht door: Martijn_vK op 19 maart 2018, 22:20:00
Moet je hem niet met bracket en al wegpakken? Geen idee hoe dat bij een 8v zit, maar bij de 20v krijg je hem sowieso niet uit de auto zonder eerst de dynamo of de brandstofpomp weg te halen.
Titel: Re: de tijdelijke 1.9 sw, stuurbekrachtiging dood?
Bericht door: frankalfa op 24 maart 2018, 15:19:33
Gisteren tijd gemaakt om knopen door te hakken; ik mot nl met t kreng rijden straks... >:(
Halfslachtige pogingen mijnerzijds om die stuurpomp er tussenuit te krijgen zonder dynamo/brandstofpomp/schutbord/achterbank en reservewiel   flippy1 te moeten verwijderen liepen op niks uit.
Dus optie 2:Rijden zonder stuurbekrachtiging en airco.

Pomp weer op zn plek vast gezet zonder poelie en op zoek naar een passende riem voor alleen de dynamo aandrijving.
Lokale onderdelenagrarier lastig gevallen met een 'ongeveer zo lang moet ie wezen' verhaal, binnen 2 pogingen had ik er eentje die paste. Inmiddels gemonteerd en proefgereden, ik vind t wel best zo, voor die paar weken die nog resten!

Ja hij stuurt zwaar (idd sanscorp, zwaarder dan ik verwacht had) maar eens t ding rolt gaat t wel.Op '80enharder' wegen merk je er eigenlijk niet eens zo veel van, de stuurcorrecties zijn daar doorgaans niet zo groot dat je opeens haaks om moet.  Deuh
Inparkeren met 1 handje is er niet meer bij maar gelukkig hoef ik dat niet zo vaak, en we gaan selecteren op parkeerplekken met veel manoeuvreer ruimte vanaf nu.. ;D

Grtz,fRank
Titel: Re: de tijdelijke 1.9 sw, stuurbekrachtiging dood?
Bericht door: Martijn_vK op 24 maart 2018, 16:37:10
Haha goed bezig!  :thumbsup:
Titel: Re: de tijdelijke 1.9 sw, stuurbekrachtiging dood?
Bericht door: aytac op 24 maart 2018, 23:30:56
Is wel heel apart dat je de stuurpomp niet eraf hebt gekregen. Maar hij rijdt iig weer  :thumbsup:
Titel: Re: de tijdelijke 1.9 sw, stuurbekrachtiging dood?
Bericht door: sanscorp op 13 april 2018, 22:20:33
Wel vervelend dat iedereen altijd zo ver van Almere woont Hahaha anders hadden we samen even kunnen kijken.
Voor nu "opgelost" mocht je nog eens tegen een pompje aanlopen kan je het altijd nog een kans geven.
Titel: Re: de tijdelijke 1.9 sw, stuurbekrachtiging dood?
Bericht door: aytac op 14 april 2018, 00:24:58
Wie gaat er dan ook in Almere wonen  ;D
Titel: Re: de tijdelijke 1.9 sw, stuurbekrachtiging dood?
Bericht door: sanscorp op 14 april 2018, 08:22:31
;D