Auteur Topic: DIESELGATE draait door  (gelezen 18293 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline 405T16

 • ******
 • Berichten: 1073
 • Geslacht: Man
 • Grand Theft Auto
DIESELGATE draait door
« Gepost op: 15 maart 2017, 22:54:56 »
Allereerst, niemand is verplicht dit topic te lezen!
Je mag het gewoon overslaan als het je niet interesseert of erger zelfs irriteert. In dat geval kun je het gewoon negeren.

Dit topic is het vervolg op het topic: VW en schone diesels, de firma's list en bedrog  (gelezen 7003 keer)
http://www.alfaromeo156club.nl/forum/index.php?topic=113166.0

We pakken de draad weer op met de laatste ontwikkelingen in dieselgate.
Ik vul dit topic gedurende de week aan tot we
A. weer helemaal bij zijn
B. de week voorbij is, dan post ik een nieuw bericht dat ik weer bijvul mocht er nieuws zijn
C. inhoudelijk reageren op jullie posts kan dus een week duren, kijk regelmatig of er aanvullingen zijn
D. het kan dus voorkomen dat het nieuwe bericht leeg is, ook dat het vorige bericht te groot is geworden, in welk geval ik aanvullingen op spaar tot het bericht geplaatst wordt.

Vrij naar bron: https://www.autobahn.eu/3270/volkswagen-verantwoordelijk-voor-minstens-1200-europese-doden/Wegkijken is dodelijk
'Volkswagen verantwoordelijk voor minstens 1200 Europese doden'

Zo, die hakt er lekker in. Volgens de Amerikaanse elite-universiteit MIT gaat Dieselgate 1200 levens voortijdig beëindigen. En dan hebben we het over slechts 2,6 miljoen Duitse auto's met manipulerende software.

Hetzelfde team dat eerder schatte dat Amerikaanse Dieselgate-barrels voor zestig voortijdig vrije verpleeghuisbedden zouden zorgen, heeft nu gekeken naar de impact Europa. Het ging om de effecten van 2,6 miljoen voertuigen die in Duitsland werden verkocht met doods-emissies. Niet alleen Volkswagens, maar ook Seats, Skoda's en Audi's.

De conclusies zijn best tragisch. Door Dieselgate zullen twaalfhonderd levens niet geheel vrijwillig maar wel extra snel beëindigd worden. Het gaat gemiddeld om tien verloren levensjaren per persoon. Vijfhonderd doden zullen in Duitsland vallen, maar omdat luchtvervuiling geen grenzen kent, is meer dan zestig procent van de voortijdig levensverlaters niet Duits. Polen, Frankrijk en Tsjechië worden het hardst getroffen (het zal ook eens niet).
.
Om het allemaal nog erger te maken, deze donderpreek: "If Volkswagen can recall and retrofit affected vehicles to meet European standards by the end of 2017, this would avert 2,600 additional premature deaths, or 29,000 life years lost, and 4.1 billion Euros in corresponding health costs, which would otherwise be expected in the absence of a recall."
.
Het ware dodental voor Europa is 3 a 4 x zo hoog, deze sterftecijfers zijn enkel berekend op de 2,6 miljoen fraudediesels verkocht in Duitsland. Er van uitgaande dat VW het niet redt deze allemaal voor eind 2017 te repareren komen er nog 2600 extra voortijdig te overlijden. Het gaat om gemiddeld 10 levensjaren per sterftegeval en kost onze samenleving miljarden euro's aan extra gezondheidszorg.
.
Stel VW repareert 50% van haar diesels dan loopt de totale schade in 2017 dus op naar 3x (1200+2600/2+ 1300/2) = circa 9.500 doden, totaal bijna 100.000 levensjaren in Europa. De extra zorgkosten bedragen circa 2,05 miljard Euro voor Duitsland en omliggende landen. Maar in Frankrijk is de fraudediesel dichtheid even groot en gezondheidsschade dus ook. Totaal al 4,1 miljard Euro extra zorgkosten voor de 2 grootste Europese landen en hun directe buren. Waarschijnlijk kost het heel Europa zo'n dikke 10 miljard Euro.
Deze schade is enkel ten gevolge van de ruim 8,5 miljoen VW fraudediesels die in Europa zijn verkocht en waarvan begin dit jaar pas 10% was aangepast .
.
Axel Friedrich, formerly with the German equivalent of the E.P.A. and a co-founder of the International Council on Clean Transportation claims “It’s not just fraud — it’s physical assault.”
.
Er rijden nog maar ruim 7 miljoen ongefixte VAG-diesels in Europa rond, dag in dag uit onnodig veel extra giftig NOx uitbrakend. VW gaat over lijken. Alles mag voor de winst. Heel VW is een club van arrogante massamoordenaars! Je zou maar trots zijn dat je VW killer-diesel zo lekker rijdt.bron: http://www.autoblog.nl/nieuws/politie-doet-grootschalige-inval-bij-audi-96830
Politie doet grootscheepse inval bij Audi
Auteur: Dizono, gepost 15-03-2017 om 12:27 21 Reacties

Meer dan honderd agenten stonden paraat om op een tweetal locaties invallen te doen bij Audi.Juist kregen we een persbericht van Audi in de digitale brievenbus met als titel ‘Audi’s praten met andere auto’s en zien gevaar op kilometers afstand.’ Toch lijkt Audi de grootschalige inval door de Duitse autoriteiten, begeleid door ruim honderd agenten, niet te hebben zien aankomen. En dat was ook juist de bedoeling want kantoren in zowel Ingolstadt en Neckarsulm zijn doorzocht op documenten die nieuw licht kunnen schijnen op -jawel- dieselgate.

Grote vraag lijkt te zijn of Audi als onderdeel van de Volkswagen Group ook verantwoordelijk gehouden kan voor het gesjoemel of dat de schuld volledig en alleen bij Volkswagen ligt. Voormalig hoofd van de afdeling die verantwoordelijk was voor de ontwikkeling van TDI-motoren, Ulrich Weiss, heeft namelijk verklaard dat Audi-baas Rupert Stadler al in een vroeg stadium af wist van de manipulatieve software. Tegenover Spiegel kan een woordvoerder van Audi de inval enkel bevestigen, maar blijft enige toelichting dan wel ander commentaar uit.bron: https://automotive-management.nl/nieuws/laatste-nieuws/internationaal/19956-audi-dreigt-met-aangifte-door-verklaringen-oud-medewerker
INTERNATIONAAL
Laatste update: 21 februari 2017 11:46
'Audi dreigt met aangifte tegen oud-medewerker'De autofabrikant overweegt aangifte te doen tegen Ulrich Weiß, oud-directeur van de motorontwikkelingafdeling. Audi beschuldigt hem van ‘verraad van bedrijfsgeheimen’ en ‘onheuse verdenkingen’.
Dat zegt Audi tegen zakenblad Handelsblatt.


Weiß advocaten beschuldigen Audi-ceo Rupert Stadler van voorkennis van het dieselschandaal. Stadler zou al vanaf 2012 afweten van dieselgate, ver voor de uitbraak van het schandaal in september 2015. Dit blijkt volgens de advocaten van Weiß uit verschillende documenten.
Audi ontkent de aantijgingen en zegt dat de top van de autofabrikant, evenals de top van het moederbedrijf Volkswagen, door intern onderzoek van advocatenkantoor Jones Day zijn vrijgepleit van iedere voorkennis van Dieselgate.
Eerder klapte oud-topman Piëch uit de school over dieselgate.

bron: https://automotive-management.nl/nieuws/laatste-nieuws/internationaal/20061-vw-realiseert-2-miljard-minder-winst-in-2016

Laatste update: 14 maart 2017 16:06Winst Volkswagen daalde met 11 procent in 2016
Het grootste merk uit de Volkswagen Groep realiseerde ondanks het dieselschandaal in het afgelopen jaar een winst van 1,9 miljard euro. Dat is wel 11,1 procent lager dan in 2015.
Volgens Volkswagen viel het resultaat lager uit door een volumedaling, ongunstige wisselkoersen en de noodzaak om hogere kortingen te geven vanwege het dieselschandaal. Ook werd er flink betaald aan schikkingen en compensatie inzake dieselgate.
De omzet van het merk Volkswagen was met 105,7 miljard euro 0,6 procent lager dan in 2015. "Ondanks alles hebben we toch nog 6 miljoen Volkswagens afgeleverd", zei Volkswagen-ceo Matthias Müller vanmorgen bij de presentatie van de jaarcijfers. "Met de uitrol van onze nieuwe 2025+ strategie hebben we de fundamenten gelegd voor een krachtige nieuwe koers van ons kernmerk."
De plannen van VW bestaan onder meer uit een kostenbesparing van 3,7 miljard euro tot 2020, waarbij circa 30 duizend banen verdwijnen. Daarvoor in de plaats komen circa duizend nieuwe arbeidsplaatsen voor personeel dat gaat meewerken aan de ontwikkeling van softwarematige mobiliteitsdiensten.
De resultaten van de hele Volkswagengroep waar ook merken als Seat en Skoda onder vallen, werden in februari al gepresenteerd. Hieruit blijkt dat vooral Skoda het goed doet, met een winstmarge die 1,4 procentpunt hoger lag dan in 2015.
« Laatst bewerkt op: 10 mei 2017, 22:21:19 door 405T16 »
"http://www.alfaromeo156club.nl/forum/index.php?topic=109739"AR156C#1881 - mijn PP

Alfa Romeo 156 3.2 V6 GTA SW, Blu Cosmo, Vialle LPi, 7,7 km/l LPG, Quaiffe, RV-Corse tuning, CAI

Offline brinkerik

 • ******
 • Berichten: 2710
 • Geslacht: Man
 • Moi
Re: DIESELGATE draait door
« Reactie #1 Gepost op: 16 maart 2017, 06:03:57 »
Nette oplossing GJ en Forum moderator`s
Alfa 159  2.4 JTDm

Alen Prcic

 • Gast
Re: DIESELGATE draait door
« Reactie #2 Gepost op: 18 maart 2017, 11:46:28 »
rotzakken moeten van audi afblijven  :'(

Offline brinkerik

 • ******
 • Berichten: 2710
 • Geslacht: Man
 • Moi
Re: DIESELGATE draait door
« Reactie #3 Gepost op: 18 maart 2017, 17:14:30 »
Audi moet ophouden met de Consument te belazeren.   Ze hebben de gok gewaagd, maar helaas verloren.
Alfa 159  2.4 JTDm

Offline Rainier155

 • *****
 • Berichten: 535
 • Geslacht: Man
  • Alfa onderdelen te koop
Re: DIESELGATE draait door
« Reactie #4 Gepost op: 20 maart 2017, 20:03:37 »
We moeten Audi en VW juist "dankbaar" zijn, binnen nu en 10 jaar rijden er, dankzij het sjoemeldiesel schandaal, simpelweg geen personenauto's met diesels meer rond, aangezien aangetoond is dat diesels aan hun eindfase zitten qua ontwikkeling, die simpelweg de toekomstige strengere milieunormen niet gaan halen.
Wellicht krijgt de transportsector nog even uitstel qua dieselgebruik, maar die hebben straks een veel groter probleem, en dat zijn oa zelfrijdende vrachtwagens en automatisering in het algemeen. Dan kunnen alle vrachtwagenchauffeurs zich gaan omscholen tot tuinman ofzo.

Kortom janken op dit dieselschandaal is naar mijn mening totaal kansloos, beter is om je tijd en energie te gebruiken om gebruik en productie van dieselmotoren en diesel in het algemeen zo snel mogelijk te ontmoedigen of verbieden. :)

Offline ScriptMania

 • ******
 • Berichten: 13281
 • Geslacht: Man
 • to be or not to be, what was the question?
Re: DIESELGATE draait door
« Reactie #5 Gepost op: 20 maart 2017, 20:19:03 »
Een omscholing als automatiseerder is dan natuurlijk ook een optie ;o)

Offline brinkerik

 • ******
 • Berichten: 2710
 • Geslacht: Man
 • Moi
Re: DIESELGATE draait door
« Reactie #6 Gepost op: 20 maart 2017, 20:40:26 »
Toen de gaskleploze motor door Fiat werd geintroduceert, werd er ook gerept over een diesel uitvoering,  is dat compleet geparkeerd?

Zat gister wat te lezen over de  HCCI

/>
Een motor met een meer Homogene verbranding,  met een efficiëntere verbranding,  als je terug kijkt dan vind je al langer ( 2005 ) verhalen over dit Principe, maar geen fabrikant die dit al tot een Product/auto  heeft weten om te vormen.Alfa 159  2.4 JTDm

Offline 405T16

 • ******
 • Berichten: 1073
 • Geslacht: Man
 • Grand Theft Auto
Re: DIESELGATE draait door
« Reactie #7 Gepost op: 22 maart 2017, 02:12:46 »
Ook Franse justitie onderzoekt Fiat Chrysler op emissiefraudeFoto: NU.nl
bron: http://www.nu.nl/economie/4559856/franse-justitie-onderzoekt-fiat-chrysler-emissiefraude.html
Gepubliceerd: 21 maart 2017 23:52
Laatste update: 21 maart 2017 23:52
 
Ook de Franse justitie is een onderzoek begonnen naar beschuldigingen dat Fiat Chrysler zou hebben gesjoemeld met de uitstootwaarden van dieselwagens. Dat heeft de Italiaans-Amerikaanse autofabrikant dinsdag bevestigd.
Het bedrijf ontkent de aantijgingen maar werkt wel mee met de autoriteiten.


In de Verenigde Staten en Groot-Brittannië lopen ook al onderzoeken naar Fiat Chrysler. Eerder dit jaar kwam aan het licht dat het bedrijf er door Amerikaanse autoriteiten van wordt verdacht sjoemelsoftware te hebben geïnstalleerd in meer dan 100.000 dieselwagens, om zo de uitstoot van de voertuigen bij testen te verbloemen.

De Franse justitie begon eerder ook al een strafrechtelijk onderzoek naar mogelijke fraude met uitstootwaarden bij autoconcern Renault.

De autowereld is al sinds september 2015 in de ban van het dieselschandaal. Toen bleek dat Volkswagen jaren had gesjoemeld met de uitstootgegevens van miljoenen auto's. De kwestie heeft al geleid tot vele miljarden aan boetes voor het Duitse concern.

FRANSE INSTANTIE VINDT GEEN GESJOEMEL BIJ OPEL

ONDERZOEK AFGEROND, NIETS AANGETOONDbron: http://www.autoweek.nl/nieuws/franse-instantie-vindt-geen-gesjoemel-bij-opel/
Jan Lemkes

20 MAART 2017 14:41

De Franse fraudewaakhond DGCCRF heeft het onderzoek naar uitstootgesjoemel bij Opel afgerond. Er is volgens de instelling geen bewijs gevonden voor onrechtmatig gedrag bij Opel, meldt Reuters.

DGCCRF (";Direction générale de la concurrence, de la consommation et de la répression des fraudes") stelde het onderzoek uiteraard in na het in volle hevigheid losbarsten van het dieselschandaal bij Volkswagen. Opel is sindsdien regelmatig in verband gebracht met gesjoemel met dieselmotoren, maar bewijs daarvoor is nooit gevonden. Wel werd duidelijk dat de Zafira onder bepaalde omstandigheden veel meer uitstoot dan wordt opgegeven, maar dit wordt volgens het Duitse merk veroorzaakt door legale software die de motor beschermt. Het merk, dat binnenkort overgaat van General Motors naar PSA (Peugeot Citroën), lijkt daar door de Franse waakhond in gesteund te worden.

'OOK ONDERZOEK JUSTITIE BIJ VW-TOPMAN MÜLLER'
KANTOOR TOPMAN ONDERZOCHT
bron: http://www.autoweek.nl/nieuws/ook-onderzoek-justitie-bij-vw-topman-muller/

19 MAART 2017 17:24


De Duitse justitie heeft bij het onderzoek naar het gesjoemel met software voor dieselauto's ook het kantoor van concerntopman Matthias Müller onderzocht. Dat meldde het Duitse blad Bild am Sonntag zondag. Eerder dit weekend werd al gemeld dat justitie tevens Audi-baas Rupert Stadler in het vizier heeft. De autoriteiten hebben de berichten nog niet bevestigd.

Justitie deed afgelopen week evenwel meerdere invallen op de locaties van Audi in Ingolstadt en Neckarsulm. Daarbij zouden onder meer de persoonlijke notitieblokjes en smartphones van Stadler onder de loep zijn genomen. Ook zou onderzoek bij medewerkers thuis zijn gedaan, aldus diverse Duitse media.

De invallen hadden plaats in verband met het dieselschandaal bij moederconcern Volkswagen. Volkswagen raakte in september 2015 in opspraak toen bleek dat het jaren had gesjoemeld met de uitstootgegevens van miljoenen dieselwagens, waaronder veel Audi's. De kwestie heeft al geleid tot vele miljarden aan boetes.


'TOPMAN AUDI IN VIZIER BIJ DIESELSCHANDAAL'

ONDERZOEK NAAR ROL RUPERT STADLER DIESELGATE

bron: http://www.autoweek.nl/nieuws/topman-audi-in-vizier-bij-dieselschandaal/

18 MAART 2017 15:27


Bij het onderzoek naar het gesjoemel met software voor dieselauto's zou de Duitse justitie ook topman Rupert Stadler van Audi in het vizier hebben. Het Duitse blad Der Spiegel meldt zaterdag dat justitie persoonlijke notitieblokjes en smartphones van Stadler onder de loep neemt.

Der Spiegel baseert zich op documenten over de invallen bij Audi afgelopen woensdag. De invallen hadden plaats in verband met het dieselschandaal bij moederconcern Volkswagen. Audi heeft in de Verenigde Staten dieselauto's verkocht die waren uitgerust met software om de uitstoot te manipuleren. Nadat dat bekend was geworden, opende de Beierse justitie meteen een onderzoek naar de zaak.

Justitie deed onder meer invallen op de locaties van Audi in Ingolstadt en Neckarsulm. Volgens Der Spiegel is ook onderzoek bij medewerkers thuis gedaan.


'PIËCH WIL 1 MILJARD AAN AANDELEN VW VERKOPEN'

GROOTAANDEELHOUDER ZOU ONDERHANDELEN MET FAMILIE
bron: http://www.autoweek.nl/nieuws/piech-wil-1-miljard-aan-aandelen-vw-verkopen/

17 MAART 2017 18:46

Grootaandeelhouder en voormalig bestuursvoorzitter van Volkswagen Ferdinand Piëch wil zijn aandelen in Volkswagen verkopen. De aandelen hebben een totale waarde van 1 miljard euro.
Dat meldt het Duitse weekblad Der Spiegel vrijdag.


Piëch bezit 14,7 procent van de aandelen van Porsche, dat 52 procent van het stemrecht binnen het Volkswagen-concern bezit.
De 79-jarige Piëch is de kleinzoon van de oprichter van Porsche. Volgens Der Spiegel zou hij al in onderhandeling zijn met de families Piëch en Porsche, die 'grote interesse' in de overname hebben.
Ze willen naar verluidt verhinderen dat iemand van buiten de familie stemrecht binnen het bedrijf verkrijgt.


Het is onduidelijk of de aandelenverkoop met het dieselschandaal van Volkswagen te maken heeft.
In februari weigerde Piëch te getuigen in een onderzoek naar de mogelijke rol van de Duitse overheid in het dieselschandaal.
Hij kwam eerder onder vuur te liggen nadat hij via tabloid Bild had verklaard dat leden van de raad van toezicht van Volkswagen al eerder op de hoogte waren van het dieselschandaal bij het concern.


ADVOCATENBUREAU VW DOORZOCHT OM DIESELSCHANDAAL

VOLKSWAGEN GROUP: 'TOTAAL ONACCEPTABEL'
Joas van Wingerden

bron: http://www.autoweek.nl/nieuws/advocatenbureau-vw-doorzocht-om-dieselschandaal/


16 MAART 2017 14:27

De Duitse autoriteiten die gisteren een inval deden bij meerdere vestigingen van Audi, doorzochten ook het kantoor van het Amerikaanse advocatenbureau dat zich bezighoudt met het dieselschandaal.

Het advocatenbureau Jones Day, dat belast is met het onderzoek naar het handelen van de Volkswagen Group in het dieselschandaal, heeft ook bezoek gekregen van de Duitse justitie. Dat meldt Reuters. Vermoedelijk wilden de autoriteiten onderzoeken of er informatie wordt achtergehouden. Jones Day deelde een samenvatting van de onderzoeksresultaten met Amerikaanse justitie, maar het lijkt erop dat de Duitse autoriteiten daar geen genoegen mee nemen.

In een officiële reactie spreekt de Volkswagen Group van "een totaal onacceptabele gang van zaken". Het is volgens het concern "in strijd met de beginselen van het Wetboek van Strafvordering." Er worden naar aanleiding van de doorzoeking juridische stappen genomen door de Volkswagen Group.


bron gerucht: http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/economie/1.2919167#

"Volledig management van Renault betrokken bij uitstootgesjoemel"

CuttingEdge.be

wo 15/03/2017 - 18:07
Update: wo 15/03/2017 - 18:44
 Jos De Greef

Volgens het Franse persbureau AFP is het hele management van de autobouwer Renault betrokken bij een schandaal waarbij de uitstoot van dieselwagens kunstmatig verborgen werd. Dat zou de positie van topman Carlos Ghosn in het gedrang kunnen brengen. Eerder was de vorige CEO van de Duitse groep Volkswagen moeten opstappen na een gelijkaardig schandaal.

In januari raakte bekend dat inspecteurs van de fraudedienst in Frankrijk een onderzoek waren gestart naar de autoproducent Renault. Ook dat bedrijf zou gesjoemeld hebben met software om de uitstoot van dieselwagens kunstmatig laag te houden bij testen. Dat was eerder al gebleken bij de Duitse concurrenten van Volkswagen en Audi.

AP
Gisteren publiceerde de Franse krant Libération een document van de antifraudedienst waarin het gesjoemel door Renault bevestigd zou worden. Vanavond meldden AFP en de beurskrant Les Echos dat "de hele keten van het topmanagement" van de Franse autogroep betrokken zou zijn bij het vermoedelijke gesjoemel met de uitstoot van dieselwagens.

Dat zou gaan tot de hoogste regionen van Renault, dus tot en met CEO Carlos Ghosn (foto in tekst), nochtans één van de meest succesvolle managers in Frankrijk. Als het bericht bevestigd wordt, kan dat de positie van Ghosn in het gedrang brengen.

Eerder was een gelijkaardig schandaal uitgebroken bij de Volkswagen Group. Dat had tot het ontslag van VW-topman Martin Winterkorn geleid.

Ook Renault en Fiat Chrysler worden verdacht

Midden januari raakte bekend dat inspecteurs van de Franse antifraudedienst een onderzoek waren gestart naar Renault. Dat zou het gevolg zijn van het eerdere schandaal bij Volkswagen Group.

Belga
Renault heeft tot nu toe ontkend dat het de software had gemanipuleerd om de uitstoot lager te laten lijken dan in werkelijkheid. Concreet zou het gaan om de uitstoot van het erg schadelijke stikstofdioxide of NO2. Het zou gaan om 900.000 verkochte voertuigen.

Ongeveer rond dezelfde periode raakte bekend dat ook in de Verenigde Staten vermoedens waren gerezen over gesjoemel bij de Italiaans-Amerikaanse autogroep Fiat Chrysler.

In januari had de beurskoers van Renault een forse klap gekregen. Vandaag heeft Renault op de beurs van Parijs nog eens meer dan drie procent moeten prijsgeven. Beleggers vrezen dat een mogelijke betrokkenheid bij het Dieselgate-schandaal het bedrijf veel geld zou kosten. Bij Volkswagen zijn de kosten voor boetes en aanpassingen opgelopen tot 20 miljard euro.


RENAULT ONTKENT FRAUDE BIJ EMISSIETESTEN

'CARLOS GHOSN MOGELIJK MEDEVERANTWOORDELIJK'bron: http://www.autoweek.nl/nieuws/renault-ontkent-fraude-bij-emissietesten/
FRANK JACOBS
15 MAART 2017 19:10

Renault heeft woensdag nogmaals ontkend te hebben gefraudeerd bij de emissietesten van zijn auto's. De Franse autobouwer reageerde daarmee op berichten dat onderzoekers hebben vastgesteld dat Renault autokopers heeft misleid en dat de top van het bedrijf van de misstanden op de hoogte was.

Renault benadrukte dat het aan alle Franse en Europese regels voldoet en dat zijn auto's niet zijn uitgerust met software om testen te vervalsen. Daarmee herhaalde het concern eerdere ontkenningen van fraude, zoals die wel bij concurrent Volkswagen is vastgesteld.

Het Franse persbureau AFP stelde woensdag dat het bestuur van Renault, inclusief topman Carlos Ghosn, mogelijk al meer dan 25 jaar verantwoordelijk is voor frauduleuze praktijken. Dat zou blijken uit het strafrechtelijk onderzoek dat justitie in Frankrijk in januari is begonnen naar mogelijke fraude met uitstootwaarden bij Renault.

'ONDERZOEK BIJ DAIMLER NAAR DIESELFRAUDE'

DAIMLER ZELF NIET OP DE HOOGTE


bron: http://www.autoweek.nl/nieuws/onderzoek-bij-daimler-naar-dieselfraude/23 MAART 2017 07:29

De Duitse autoriteiten doen onderzoek onder werknemers van autoconcern Daimler naar mogelijk gesjoemel met de uitstoot van dieselmotoren, vergelijkbaar met het dieselschandaal bij Volkswagen. Dat meldden ingewijden aan persbureau Bloomberg.

Het onderzoek zou dinsdag zijn geopend. De Duitse krant Die Zeit meldde eerder dat een werknemer van Daimler bij justitie een verklaring heeft afgelegd waarin staat dat er mogelijk is gerommeld met uitstootnormen.

Daimler liet weten niet op de hoogte te zijn van een onderzoek onder zijn werknemers en stelde dat er bij eerdere onderzoeken door de Duitse autoriteiten geen overtredingen zijn geconstateerd bij de auto's van het bedrijf.
« Laatst bewerkt op: 23 maart 2017, 16:30:35 door 405T16 »
"http://www.alfaromeo156club.nl/forum/index.php?topic=109739"AR156C#1881 - mijn PP

Alfa Romeo 156 3.2 V6 GTA SW, Blu Cosmo, Vialle LPi, 7,7 km/l LPG, Quaiffe, RV-Corse tuning, CAI

Offline 405T16

 • ******
 • Berichten: 1073
 • Geslacht: Man
 • Grand Theft Auto
Re: DIESELGATE draait door
« Reactie #8 Gepost op: 02 april 2017, 22:29:17 »
EERSTE UITSPRAAK DUITSE RECHTSZAKEN VW DIT JAAR

VIER ZAKEN, 47 PERSONEN AANGEKLAAGD

2 APRIL 2017 13:47
bron: http://www.autoweek.nl/nieuws/eerste-uitspraak-duitse-rechtszaken-vw-dit-jaar/
Duitse aanklagers verwachten dat dit jaar de eerste uitspraken worden gedaan in verschillende zaken rond het dieselschandaal bij Volkswagen.

Dit vertelde een woordvoerder van de aanklagers aan automagazine Automobilwoche, dat er dit weekend over schrijft. In totaal worden in vier zaken 47 personen aangeklaagd, hoewel hier ook dubbelingen bij zitten.
Hans Dieter Pötsch, voorzitter van de raad van commissarissen van Volkswagen, vertelt aan de Frankfurter Allgemeine Zeitung dat volgend jaar het bedrijf nog steeds te maken zal hebben met de gevolgen van het schandaal.
Hij meldt ook dat Volkswagen niet van plan is om zelf met een rapport te komen zolang de autoriteiten de onderzoeken nog niet hebben afgerond.
Volkswagen heeft advocatenkantoor Jones Day ingehuurd om onderzoek te doen naar het schandaal, maar waarschijnlijk wordt dit pas na 2017 afgerond. Pötsch benadrukte opnieuw dat Volkswagen serieuze fouten heeft gemaakt en dat het meewerkt met het onderzoek van de autoriteiten.

Eerste uitspraak Duitse rechtszaken Volkswagen dit jaar verwachtGepubliceerd: 02 april 2017 12:25
Laatste update: 02 april 2017 12:47
 
bron: http://www.nu.nl/economie/4588254/eerste-uitspraak-duitse-rechtszaken-volkswagen-jaar-verwacht.html

Duitse aanklagers verwachten dat dit jaar de eerste uitspraken worden gedaan in verschillende zaken rond het dieselschandaal bij Volkswagen.
Dit vertelde een woordvoerder van de aanklagers aan automagazine Automobilwoche, dat er dit weekend over schrijft. In totaal worden in vier zaken 47 personen aangeklaagd, hoewel hier ook dubbelingen bij zitten.

Hans Dieter Pötsch, voorzitter van de raad van commissarissen van Volkswagen, vertelt aan de Frankfurter Allgemeine Zeitung dat volgend jaar het bedrijf nog steeds te maken zal hebben met de gevolgen van het schandaal.

Hij meldt ook dat Volkswagen niet van plan is om zelf met een rapport te komen zolang de autoriteiten de onderzoeken nog niet hebben afgerond.

Volkswagen heeft advocatenkantoor Jones Day ingehuurd om onderzoek te doen naar het schandaal, maar waarschijnlijk wordt dit pas na 2017 afgerond. Pötsch benadrukte opnieuw dat Volkswagen serieuze fouten heeft gemaakt en dat het meewerkt met het onderzoek van de autoriteiten.
"http://www.alfaromeo156club.nl/forum/index.php?topic=109739"AR156C#1881 - mijn PP

Alfa Romeo 156 3.2 V6 GTA SW, Blu Cosmo, Vialle LPi, 7,7 km/l LPG, Quaiffe, RV-Corse tuning, CAI

Offline ArjanB

 • ******
 • Berichten: 1753
 • Geslacht: Man
 • 156 SW GTA 3.2 V6 24v | Giulietta 1750 TBi QV
Re: DIESELGATE draait door
« Reactie #9 Gepost op: 03 april 2017, 09:48:22 »
Nu Trump zojuist milieu-accoord heeft opgezegd, CO2 uitstoot een flinke duw gaat geven en kolen als brandstof nummer 1 ziet, zou je verwachten dat de boetes richting VW ook de prullenbak ingaan.
Als ik de topman bij VAG was, boekte ik snel een vlucht naar Washington om uit te leggen hoezeer die boetes de werkgelegenheid in de Amerikaanse VW fabrieken kan beinvloeden. Lijkt mij een done deal.
nu: Alfa Romeo 156 SW GTA Q2 | Giulietta 1750 TBi QV | Abarth 595C turismo
gehad: 145 boxer | 156 JTD | 147JTD | Seicento Abarth | Panda 100HP

Offline MartinPool

 • ******
 • Berichten: 1560
 • Geslacht: Man
Re: DIESELGATE draait door
« Reactie #10 Gepost op: 03 april 2017, 10:00:55 »
Als ik naar mijn v6 kijk dan zit ik met het gemiddelde verbruik gecombineerd bijna precies gelijk aan de fabrieksopgave, destijds in 98 werd er nog geen geld verdient aan schoon.

Waarom konden er 100 jaar vanuit het niets over energiecentrales en het netwerk aangelegd worden, en nu is het allemaal zo moeilijk om iets te doen.

Het principe auto is al helemaal uitgedacht, enige wat moet is schoner, en het zou me niets verbazen dat alle fabrikanten al motoren op de plank hebben liggen die je kunt laten draaien in de babykamer zo schoon.

Persoonlijk denk ik dat alles waar winst mee te behalen valt en de regels en/of controle niet optimaal zijn er gesjoemeld word, dat stropdassen enorme rendementen kunnen halen op hun beleggingen.

Geen korting of lagere tarieven als je een schone auto rijd, normaal tarief als je schoon rijd en een verhoogd tarief na gelang de energieklasse van je auto.
Dan gaat de consument vanzelf een schone auto eisen om dat ie schoon is, niet omdat die gunstig is in de bijtelling (eigenlijk doen die mensen hetzelfde als de stropdassen).

Offline 405T16

 • ******
 • Berichten: 1073
 • Geslacht: Man
 • Grand Theft Auto
Re: DIESELGATE draait door
« Reactie #11 Gepost op: 21 april 2017, 19:34:33 »
“VW-update voor sjoemeldiesels is placebo-oplossing!”
techniek 6200

bron: http://www.amt.nl/techniek/nieuws/2017/4/vw-update-voor-sjoemeldiesels-placebo-oplossing-10154073#.WP-Jscsm5ts.facebook

Zijn VW’s sjoemeldiesels na de update wel schoon, vroegen we ons een weekje geleden af. Niet echt, concludeerden we uit onderzoek van TNO en de RDW. Gek genoeg trokken de onderzoekers zelf andere conclusies. Ook in Duitsland rijzen nu twijfels…

“VW-update voor sjoemeldiesels is placebo-oplossing!”
Sjoemel VWs presteren na update wel wat beter, maar lang niet goed genoeg. In Krafthand-magazine maakt de Duitse milieubeweging zich daar kwaad over.
Op AMT Garageforum kregen we nogal wat vragen over de updates aan de EA189-sjoemeldiesels. Dus gingen we op zoek naar duidelijkheid. Die vonden we in een rapport van RDW en TNO. Alhoewel, de onderzoekers stelden dat er geen aanleiding was om aan te nemen dat de update nadelige gevolgen zou hebben voor rijeigenschappen, motorvermogen of brandstofverbruik, en dat de voertuigen na de update minder NOx uitstoten.

Wel minder, niet weinig
Dat eerste is onjuist, er is wel degelijk aanleiding om nadelige gevolgen voor rijeigenschappen, motorvermogen, brandstofverbruik en zelfs voor inwendige vervuiling te vermoeden. Het laatste is wel waar, na de update stoten de voertuigen inderdaad minder NOx uit. Maar is minder goed genoeg?

“Nee”, zegt nu ook de DUH, de Deutsche Umwelthilfe. De Duitse milieubeweging deed een RDE-test met een VW Golf 6 met 1.6 TDI Euro 5 EA189-motor. Resultaat: 964 mg/km voor de update, 602 mg/km erna. En voor de duidelijkheid: Euro 5 staat 180 mg/km toe. Zelfs als de Europese factor van 2,1 (2,1 x 180 = 378 mg/km) wordt toegepast, is die 602 rijkelijk hoog. Maar niet ongewoon, RDW en TNO vonden vergelijkbare waarden na update in hun onderzoek.


Inderdaad, de 2.0 TDI die TNO en RDW testten in het ‘Second Opinion’-onderzoek stootte na de update minder NOx uit. Minder, maar nog altijd royaal te veel.

Kan niet met software-update
Collegablad Krafthand besteedde aandacht aan het DUH-onderzoek. Verkeersexpert Axel Friedrich zegt daar: “EGR biedt slechts beperkte mogelijkheden bij de NOx-reductie.” En: “Bij aanpassing van de software kan alleen ten koste van een hogere CO2-uitstoot een beperkte vermindering van de NOx-uitstoot worden bereikt. Maar zou je de voertuigen na-uitrusten met een SCR-katalysator, dan kunnen ze zelfs Euro 6 halen.”

VS: Schadevergoeding en katalysator
Behalve dat VW in de VS eigenaren schadeloos stelt met bedragen van vele duizenden dollars gaan ook de update-maatregelen daar een stuk verder. Neem de 70.000 voertuigen daar, met een derde generatie 2.0 TDI-motor. Die krijgen naast een software-update ook een tweede NOx-sensor en een nieuwe oxikat. En het kan zijn dat dit alleen nog maar een interim maatregel is. Als dit niet voor 100 % voldoet volgen namelijk meer aanpassingen.Placebo
DUH-woordvoerder, Jürgen Resch maakt zich dan ook kwaad in Krafthand: “Terwijl VW de Amerikaanse milieu-autoriteiten toezegt verbeterde katalysatoren te monteren, zodat de betroffen auto’s op straat de geëiste waarden halen, negeert onze minister de wet en staat hij VW een onwerkzame placebo-oplossing toe.”

Wordt vervolgd, hebben we zomaar het idee…

Eerste publicatie door Erwin den Hoed op 25 apr 2017
Laatste update: 25 apr 2017

Franse justitie onderzoekt Peugeot in dieselschandaal
Foto: ANP
bron: http://www.nu.nl/volkswagen-schandaal/4645056/franse-justitie-onderzoekt-peugeot-in-dieselschandaal.html
Gepubliceerd: 24 april 2017 21:03
Laatste update: 24 april 2017 21:04
 

 
Justitie in Frankrijk is een officieel onderzoek gestart naar PSA Peugeot Citroën wegens beschuldigingen dat het bedrijf mogelijk heeft gesjoemeld met de uitstootwaarden van dieselwagens.
Dat heeft het Franse Openbaar Ministerie (OM) maandag bekendgemaakt. Het autoconcern zelf ontkent de aantijgingen en zegt ook nog niet op de hoogte te zijn gesteld door de aanklagers.

PSA is niet de eerste autobouwer die onder de loep wordt genomen in Frankrijk. Zo begon het OM er eerder ook al onderzoeken naar mogelijke fraude bij branchegenoten Renault en Fiat Chrysler.

De autowereld is al sinds september 2015 in de ban van het dieselschandaal. Toen bleek dat Volkswagen jaren had gesjoemeld met de uitstootgegevens van miljoenen auto's. De kwestie heeft al geleid tot vele miljarden aan boetes voor het Duitse concern.

Door: ANP
http://www.nu.nl/volkswagen-schandaal/4638168/volkswagen-krijgt-miljardenboete-in-vs-vanwege-dieselschandaal.htmlVolkswagen krijgt miljardenboete in VS vanwege dieselschandaal


Foto: Consumentenbond
Gepubliceerd: 21 april 2017 16:44
Laatste update: 21 april 2017 17:33
 
De Duitse autofabrikant  Volkswagen krijgt in de Verenigde Staten (VS) een boete van 2,8 miljard dollar (2,6 miljard euro) opgelegd vanwege het gesjoemel met dieselmotoren.

Volkswagen krijgt de boete opgelegd van een Amerikaanse rechter nadat het bedrijf  zes weken eerder schuld heeft bekend in een schikkingszaak met de Amerikaanse justitie, melden verschillende Amerikaanse media vrijdag.

Volkswagen heeft jarenlang met behulp van software strenge milieueisen omzeild door de uitstootgassen van dieselvoertuigen kunstmatig laag te houden wanneer de auto werd getest in de garage.

Volkswagen geeft toe dat het deze truc bij 600.000 voertuigen in de VS heeft gebruikt.

Daarnaast betaalt Volkswagen 1,5 miljard dollar (1,4 miljard euro) in een rechtszaak die de Amerikaanse overheid tegen de autobouwer had aangespannen. Ook wordt er 11 miljard dollar (10,3 miljard euro) opzijgezet om auto's terug te kopen van gedupeerde consumenten.

Bekentenis
De schuldbekentenis is onderdeel van een overeenkomst die in januari werd gesloten tussen de automaker en Amerikaanse justitie. Volkswagen betaalt 4,3 miljard dollar aan Amerikaanse autoriteiten om verdere vervolging vanwege het dieselschandaal in de VS te ontlopen.

Daarnaast beloofde het bedrijf forse hervormingen. Zo wordt een onafhankelijke toezichthouder aangetrokken, die de komende drie jaar de bedrijfsvoering controleert.


https://www.autobahn.eu/3826/rapport-dieselgatefix-sloopt-je-motor/

Verenigd Koninkrijk Volkswagen
Rapport: dieselgatefix sloopt je motor
De gifbeker is nog lang niet leeg voor Volkswagen. Het sjoemelschandaal blijft rustig doorsudderen en nu is er weer een rapport uitgebracht waaruit blijkt dat de reparatie van sjoemeldiesels veel negatieve bijwerkingen veroorzaakt.

In opdracht van de Britse regering is er onderzoek gedaan naar gerepareerde sjoemeldiesels en de resultaten zijn bedroevend. Zoals verwacht verbruiken de auto's vaak meer uit na de update en ook het vermogen neemt soms iets af. Daarnaast heeft de update in meerdere gevallen tot falende motorblokken geleid.

Hoewel Volkswagen beweert dat de reparatie geen enkele invloed heeft op de auto, staan er in het rapport andere verhalen.
http://www.parliament.uk/documents/commons-committees/transport/VEM0001-Volkswagen-Diesel-Customer-Forum.pdf
De problemen variëren van zichtbaar meer uitlaatgas tot problemen met de kleppen, turbo's en brandstofinjectie. Verhalen van eigenaren met dergelijke problemen kwamen al eerder naar voren, maar een grondig onderzoek bewijst de problematiek nu ook.
https://www.theguardian.com/money/2017/mar/25/vw-volkswagen-audi-skoda-seat-emissions-fix-left-car-undriveable

Volkswagen Britse PR-pief heeft aangegeven dat er slechts in 0,75 procent van de gerepareerde auto's (nog steeds 3.500 voertuigen) complicaties zijn opgetreden, maar in het rapport wordt hier sterk aan getwijfeld. Daarin staat dat het aantal waarschijnlijk een stuk hoger ligt, maar omdat Volkswagen de klachten niet registreert het moeilijk is om het exacte aantal te bepalen.

Het is nog niet bekend wat de gevolgen voor Volkswagen zijn van dit rapport. De eigenaren met probleemdiesels zullen met het onderzoek in handen in ieder geval een stuk sterker staan als ze nog een vergoeding van de autobouwer gaan eisen.

G. Hoevenaars | 21.04.2017 | 18:02

De Belgen zijn in hun vertrouwen in VW goed kwijt en zijn maar gaan meten wat de emissies na een recall.
Je mag één keer raden of de NOx uitstoot ook daalde.  ::)


Verhoogde NOx-uitstoot bij wagens VW-groep na de recall
dieselgate
11 april 2017
https://www.test-aankoop.be/mobiliteit/auto-s/nieuws/verhoogde-nox-uitstoot-bij-teruggeroepen-wagens-vw-groep

Wij onderwierpen drie teruggeroepen wagens van de VW-groep aan een test. Alle drie hadden ze na de software-update een significant hogere NOx-uitstoot dan op het gelijkvormigheidsattest staat. Dit bevestigt de noodzaak van onze campagne #Dieselgate #Demandjustice, en van onze juridische acties tegen de VW-groep.
Het is ondertussen meer dan anderhalf jaar geleden sinds het Dieselgate-schandaal in alle hevigheid losbrak en de Volkswagen-groep beloofde de sjoemelsoftware uit hun auto’s te verwijderen. Maar tot op vandaag heeft de VW-groep geen enkele duidelijkheid kunnen geven over hoe de “sjoemelsoftware” er precies uitzag, wat we moeten begrijpen onder “software-update”, en wat nu eigenlijk de impact hiervan is op de wagen.

Onze test van drie teruggeroepen VW-wagens

Om die reden hebben wij, samen met onze Italiaanse collega’s, ondertussen drie teruggeroepen wagens van de VW-groep laten testen vóór en ná de software-update. En dit voor een wagen van elk motortype betrokken in het Dieselgate-schandaal:

een Audi Q5 TDI 2.0 110kW;
een Volkswagen Polo TDI 1.2 55kW;
een Volkswagen Golf TDI 1.6 77kW.
NOx-uitstoot pak hoger dan op gelijkvormigheidsattest staat

Wat blijkt? In alle drie de gevallen stelden we na de software-update bij de officiële homologatie-test (NEDC) een significante stijging van de NOx-uitstoot vast:

+13,2 % voor de Audi Q5;
+6,2% voor de VW Polo;
+23,2% voor de VW Golf.
Nochtans garandeert de VW-groep dat na de update de "relevante voertuiggegevens voor de typegoedkeuring onverminderd blijven gelden". En laat de exacte NOx-uitstoot (in g/km) nu net één van die relevante gegevens zijn die op het gelijkvormigheidsattest van de wagens staat! Consumenten krijgen met andere woorden ook na de interventie niet de wagen terug waar ze voor getekend hadden…

Bovendien hebben wij op basis van de verschillende testresultaten een schatting gemaakt van wat de NOx-uitstoot zou zijn geweest (in NEDC) mocht er geen sjoemelsoftware zijn geïnstalleerd. De verkregen waarden liggen een pak boven de Euro 5 norm, en zelfs boven Euro 4. Zonder het gebruik van de sjoemelsoftware zouden de wagens dus nooit zijn geslaagd voor de NEDC-test voor Euro 5 (de officiële homologatietest).

Campagne #Dieselgate #Demandjustice én juridische strijd gaan voort!

Hiermee is ook de blijvende noodzaak aangetoond van de groepsvordering en van de individuele procedures die wij hebben opgestart tegen de VW-groep. Onze campagne #Dieselgate #Demandjustice zetten wij uiteraard ook verder!

Het Europees Parlement koos vorige week alvast de kant van de consument. De Europese volksvertegenwoordigers verklaarden dat alle consumenten getroffen door het Dieselgate-schandaal moeten worden gecompenseerd, en bevestigden dat een loutere terugroepactie hiervoor niet voldoende is.

Ongeveer 11 000 consumenten toonden reeds interesse om deel te nemen aan onze juridische acties tegen de VW-groep. En deelnemen kan nog steeds! Want Belgische consumenten moeten, net als de Amerikaanse gedupeerden, door de Volkswagen-groep worden gecompenseerd. Dat is gerechtigheid!

De Zweden hebben ook na de recall VW diesels getest en meten nu minder pk's en een hoger verbruik.

https://www.carthrottle.com/post/what-are-vws-dieselgate-fixes-actually-doing-to-peoples-cars-in-europe/

Verenigde Staten, Sjoemelsoftware
Zo ziet de omvang van dieselgate er uit

https://www.autobahn.eu/3524/zo-ziet-de-omvang-van-dieselgate-eruit/

De terugkoopactie van Amerikaanse sjoemelsoftwarediesels is een enorm project. 475.000 voertuigen vallen in het niet bij de omvang van het totale Amerikaanse wagenpark, maar zet de auto's bij elkaar en je ziet de schaal van VW's goedmaakproject.
Op meerdere plekken in Amerika verschijnen nu dieselgate graveyards. Opslagplaatsen waar Volkswagen tijdelijk zijn teruggekochte sjoemeldiesels parkeert totdat... Ja, niemand weet eigenlijk wat VW van plan is met de auto's. De kans is groot dat ze gewoon gesloopt worden, want wederom verkopen is geen optie.

De onderstaande dronebeelden komen uit Michigan, waar een parkeerterrein van een verlaten stadion dienst doet als opslag voor de verloren diesels. Het vervallen sportcomplex geeft de zee van verdoemde VW's een passend treurige achtergrond. Dit is slechts één van de locaties die VW gebruikt voor de opslag van de sjoemeldiesels. Verspreid over de VS zijn meerdere van dergelijk troosteloze parkeerplaatsen te vinden. Het is een treurig aandenken aan de omvang van het voor VW erg kostbare schandaal.

/>
67.000 auto's 'vrijgegeven'
Naast de golven aan negatief dieselnieuws kreeg Volkswagen USA ook een kleine meevaller te verwerken: het kreeg van de autoriteiten toestemming om in totaal 67.000 geüpdate dieselauto's uit modeljaar 2015 alsnog te verkopen. Echter: hiervan staan slechts 12.000 in de dealervoorraad, zo meldt Reuters. Het is de vraag of Volkswagen deze alsnog wenst te verkopen. Vooralsnog lijkt het er op dat de Duitsers een punt hebben gezet achter hun dure diesel-avontuur in de VS.

G. Hoevenaars | 30.03.2017 | 13:37

http://www.nu.nl/volkswagen-schandaal/4593600/geen-onafhankelijk-eu-agentschap-controle-instanties-autokeuringen.htmlGeen onafhankelijk EU-agentschap voor controle instanties autokeuringen
Foto: ANP
Gepubliceerd: 04 april 2017 13:10
Laatste update: 04 april 2017 15:01
 
De Europese Unie gaat nationale autokeuringsinstanties niet laten controleren door een onafhankelijk EU-agentschap. Het Europees Parlement verwierp dinsdag het voorstel voor zo'n toezichthouder.
Het voorstel was ingediend door de enquêtecommissie die het gesjoemel met de uitstoot van dieselwagens onderzocht.


Een wetsvoorstel voor strengere autokeuringen en meer bevoegdheden voor de Europese Commissie om die te controleren kreeg wel een meerderheid.  'Foute' automakers zouden een boete tot 30.000 per voertuig opgelegd kunnen krijgen.

Databank
Ook steunde het parlement het opzetten van een forum waar nationale autoriteiten informatie uitwisselen en van een databank met alle testresultaten. EU-industriecommissaris Elzbieta Bienkowska stelde dat dit het begin is van een beter en transparant toezichtsysteem.

Het parlement nam de conclusie over van de 'dieselgatecommissie’ dat de lidstaten en de Europese Commissie hebben gefaald in het toezicht op de autofabrikanten en keuringsinstanties. Die was ingesteld nadat 1,5 jaar geleden was gebleken dat Volkswagen de werkelijke stikstofuitstoot van diesels verbloemde met ’sjoemelsoftware’.

Onbegrijpelijk
"Helaas durft het parlement de lidstaten en de Europese Commissie niet volledig los te koppelen van de auto-industrie en haar belangen", reageert Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks). ''Onbegrijpelijk.'' Hij betwijfelt of een nieuwe dieselgate nu kan worden voorkomen.

Volgens zijn D66-collega Gerben-Jan Gerbrandy moet "het vertrouwen in de auto-industrie zo snel mogelijk worden hersteld". D66 pleit al langer voor onafhankelijk Europees toezicht. "Een agentschap was daar een goed middel voor geweest, maar de Europese Commissie kan dit ook."

Wim van de Camp (CDA) stemde tegen het EU-agentschap, maar wil wel dat de Europese Commissie gaat hertesten. Hij vindt het ''onbegrijpelijk dat lidstaten zich tegen een dergelijke bevoegdheid verzetten''. SP'er Dennis de Jong is tegen een ''Europese dieselpolitie", omdat die ''een stap richting een EU-superstaat" zou zijn.

Dat de miljoenen bezitters van 'sjoemeldiesels' in Europa nog altijd geen financiële compensatie hebben gekregen is veel parlementariërs een doorn in het oog. Zij willen dat autofabrikanten die de boel bedonderen daar in de toekomst toe worden verplicht.

De bal ligt nu bij de lidstaten. Eind mei vergaderen ministers over de regels voor toezicht op de autosector.
« Laatst bewerkt op: 09 mei 2017, 04:20:16 door 405T16 »
"http://www.alfaromeo156club.nl/forum/index.php?topic=109739"AR156C#1881 - mijn PP

Alfa Romeo 156 3.2 V6 GTA SW, Blu Cosmo, Vialle LPi, 7,7 km/l LPG, Quaiffe, RV-Corse tuning, CAI

Offline 405T16

 • ******
 • Berichten: 1073
 • Geslacht: Man
 • Grand Theft Auto
Re: DIESELGATE draait door
« Reactie #12 Gepost op: 27 april 2017, 20:55:21 »
http://www.dailymail.co.uk/health/article-4447462/New-warning-diesel-fumes.html?ito=social-twitter_mailonline


We're all gonna die

Could this explain the link between air pollution and heart disease? Inhaling deadly nanoparticles can reach the bloodstream through the lungs
 • Tiny particles created by diesel fumes have long been linked to heart disease
 • How these nanoparticles affected the cardiovascular system was a mystery
 • Experts say the findings explain the link between air pollution and heart disease
Read more: http://www.dailymail.co.uk/health/article-4447462/New-warning-diesel-fumes.html#ixzz4fTgGbgqr
Follow us: @MailOnline on Twitter | DailyMail on Facebook

Diesel veroorzaakt nu ook al beroertes

Het is een beetje smakeloos, anders hadden we eindeloze stroom slecht dieselnieuws een vergassingssaga genoemd. Na Dieselgate en de schijnbaar eeuwige nasleep daarvan, is diesel nu ook verantwoordelijk bevonden voor hartaanvallen en beroertes.
Wij vernemen uit de uiterst betrouwbare kwaliteitscourant The Daily Mail ongeveer het volgende: er bestaat een verband tussen dieseluitlaatgassen en beroertes en hartfalen. Dat is bekend. Wat niet bekend was, is hoe diesel en ziekte precies samenhangen. Onderzoekers zeggen er nu achter te zijn: de nanodeeltjes in (ultra)fijnstof verspreiden zich via de longen door het lichaam.

De deeltjes zijn zo klein dat ze van de longen in de bloedbaan terechtkomen. Dat bleek uit een test waarbij menselijke proefkonijnen gouden nanodeeltjes moesten inhaleren. Na enige tijd werden de goudpartikeltjes in zowel bloed als urine gevonden. Hetzelfde zou gebeuren met fijnstof dat vooral door diesels wordt uitgestoten. Eenmaal in de bloedbaan hoopt die rommel zich op, met verhoogd risico op allerlei dingen die vervelend zijn.

Citaat
DIESEL FUMES LOWER GOOD CHOLESTEROL

Diesel fumes raise the risk of heart attacks and strokes by damaging protective cholesterol in the body, research suggested earlier this month.
Breathing in black carbon - the tiny sooty particles particularly linked to diesel exhausts - reduces levels of 'good' HDL cholesterol thought to protect the heart and arteries.
A study of more than 6,500 people in the US found that just three months of exposure to high air pollution was enough to see HDL levels fall.


Inmiddels ontstaat het beeld dat je nog beter Van Nelle Export kunt roken dan je bloot te stellen aan de uitlaatgassen uit een diesel. Wij hopen dan ook dat onmiddellijke actie wordt ondernomen en dat al die dieselende stadsbussen per direct worden verboden. OV is moord.

W.J. Hilderink | 27.04.2017 | 20:02

bron: https://www.autobahn.eu/3875/diesel-veroorzaakt-nu-ook-al-beroertes/
« Laatst bewerkt op: 27 april 2017, 22:32:48 door 405T16 »
"http://www.alfaromeo156club.nl/forum/index.php?topic=109739"AR156C#1881 - mijn PP

Alfa Romeo 156 3.2 V6 GTA SW, Blu Cosmo, Vialle LPi, 7,7 km/l LPG, Quaiffe, RV-Corse tuning, CAI

Offline JS JTD

 • *****
 • Berichten: 546
 • Geslacht: Man
  • JTD-Performance
Re: DIESELGATE draait door
« Reactie #13 Gepost op: 29 april 2017, 23:22:28 »
Ultrafijnstof ten gevolge van de roetfilters/DPF's...
JTD-Performance.com

Offline 405T16

 • ******
 • Berichten: 1073
 • Geslacht: Man
 • Grand Theft Auto
Re: DIESELGATE draait door
« Reactie #14 Gepost op: 03 mei 2017, 14:47:31 »
DIESELFRAUDE 'NIET UITGESLOTEN' BIJ MERCEDES-BENZ

'UITSLAG ONDERZOEK NIET TE VOORSPELLEN'

bron: http://www.autoweek.nl/nieuws/dieselfraude-niet-uitgesloten-bij-mercedes-benz/

Jan Lemkes
1 MEI 2017 12:05De Amerikaanse overheid doet momenteel onderzoek naar gesjoemel met uitstootcijfers bij Daimler, het concern waar Mercedes-Benz onder valt. Opmerkelijk genoeg dekt het bedrijf zich vooraf vast in.

Daimler meldt namelijk in z'n eerste kwartaalrapportage van 2017: ";In het licht van de doorlopende informatieverzoeken van de overheid en ons eigen interne onderzoek, kan niet worden uitgesloten dat de autoriteiten tot de conclusie zullen komen dat voertuigen van Mercedes-Benz over soortgelijke functionaliteiten beschikken". Daarmee verwijst het bedrijf naar FCA, dat in januari door het Amerikaanse milieu-agentschap EPA werd aangeklaagd wegens het gebruik van sjoemelsoftware.

Daimler meldt verder dat een 'nadelige' uitkomst van het onderzoek grote gevolgen kan hebben. Terugroepacties, grote geldboetes en andere sancties worden alvast genoemd. Der Spiegel meldt dat het onderzoek zich niet beperkt tot de VS, maar dat er ook in Duitsland 'bekende en minder bekende' Mercedes-medewerkers onder een vergrootglas liggen.

Bron: Reuters


Zijn VW’s met sjoemelsoftware na de update wel schoon?
techniek 10653
bron: http://www.amt.nl/techniek/artikel/2017/4/zijn-vws-met-sjoemelsoftware-na-de-update-wel-schoon-10154008

Hoe staat het eigenlijk met de terugroepactie van de VW-sjoemeldiesels? Bij hoeveel auto’s is de recall al uitgevoerd? Wat merkt de berijder na aanpassen van de sjoemelsoftware? Veranderen koppel en vermogen? Verandert het verbruik? Verandert er iets aan de driveability? En is de eigenaar eigenlijk verplicht de update te laten uitvoeren? Allemaal vragen die langskwamen op het AMT Garageforum. AMT gaat op zoek naar duidelijkheid.Zijn VW’s met sjoemelsoftware na de update wel schoon?
We beginnen bij Volkswagen-importeur Pon. PR-manager Dennis Homberg heeft de cijfers voor wat betreft auto’s met sjoemelsoftware paraat: “Het uiteindelijke aantal betrokken auto’s van de Volkswagen Groep in Nederland zal circa 160.000 stuks bedragen. Het definitieve aantal kan pas worden vastgesteld aan het einde van de terugroepactie. Dat komt omdat er gedurende de looptijd van deze terugroepactie voortdurend mutaties optreden. Die worden veroorzaakt door onder meer export en recycling van schadeauto’s. Het merendeel van de betrokken auto’s is van het merk Volkswagen en het merendeel heeft een 1.2 TDI of 1.6 TDI dieselmotor. Het gaat om EA189 Euro 5-dieselmotoren van de bouwjaren 2008-2014.”


Aan de hand van de tijd en de afgelegde afstand leidt ‘Switch logic’ af of er een testcyclus wordt gereden. Is dat het geval dan kiest de software voor kalibratie 1: EGR doet mee. Geen testcyclus? Dan kalibratie 2: Geen EGR. Na de update is er alleen nog kalibratie 1. Prima natuurlijk. Maar zou dat na verloop van tijd en kilometers consequenties hebben voor vervuiling van inlaatspruitstuk en andere motordelen? Aan de hand van de tijd en de afgelegde afstand leidt ‘Switch logic’ af of er een testcyclus wordt gereden. Is dat het geval dan kiest de software voor kalibratie 1: EGR doet mee. Geen testcyclus? Dan kalibratie 2: Geen EGR. Na de update is er alleen nog kalibratie 1. Prima natuurlijk. Maar zou dat na verloop van tijd en kilometers geen consequenties hebben voor vervuiling van inlaatspruitstuk en andere motordelen?


Hij weet ook bij hoeveel auto’s met sjoemelsoftware de recall al is uitgevoerd: “Er zijn inmiddels zo’n 78.000 auto’s in de werkplaats geweest. Volkswagen AG verwacht dat de terugroepactie eind dit jaar is afgerond.” Maar VW kan de eigenaren niet dwingen zich voor de update te melden: “Nee. Terugroepacties zijn niet verplicht in Nederland.”

Geen negatieve consequenties
Dan de vraag wat de berijder merkt van de update: “Het KBA (Kraftfahrt-Bundesamt) test alle door Volkswagen AG ontwikkelde software-updates, per type/model en geeft voor elk betrokken type/model een officiële goedkeuring af. Deze goedkeuringen van het KBA bevestigen dat de updates geen negatief effect hebben op het motorvermogen, het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot van de betrokken auto’s. Ze zijn door meerdere onafhankelijke partijen, waaronder ANWB, RDW en TNO, bekrachtigd.”


Voor de update twee, na de update drie injecties. Hé, betekent zo’n na-injectie niet: minder verbrandingsenergie omgezet in beweging en meer in uitlaatgastemperatuur? Het RDW-rapport onderzoekt dat niet, maar stelt wel: “Er is geen aanleiding te twijfelen aan de conclusie van het KBA dat de update geen nadelige gevolgen heeft voor de rijeigenschappen, het motorvermogen of het brandstofverbruik van de desbetreffende voertuigen.” Voor de update twee, na de update drie injecties. Hé, betekent zo’n na-injectie niet: minder verbrandingsenergie omgezet in beweging en meer in uitlaatgastemperatuur? Het RDW-rapport onderzoekt dat niet, maar stelt wel: “Er is geen aanleiding te twijfelen aan de conclusie van het KBA dat de update geen nadelige gevolgen heeft voor de rijeigenschappen, het motorvermogen of het brandstofverbruik van de desbetreffende voertuigen.”

Second opinion
Heldere antwoorden, maar AMT zou AMT niet zijn als we ze niet even zouden checken. Dus stellen we dezelfde vragen aan woordvoerder Hans van Geenhuizen van de RDW. De aantallen moet hij ons schuldig blijven. Maar als antwoord op de vragen: Wat merkt de berijder na afloop? Veranderen koppel en vermogen? Verandert het verbruik? Verandert er iets aan de driveability?, verwijst hij ons naar het rapport ‘Second opinion software-update Volkswagen.’

Aanleiding voor dat rapport was een motie van Tweede Kamer-leden Geurts (CDA) en Van Veldhoven (D66). Zij wilden graag een second opinion. Het Duitse Kraftfahrt-Bundesamt mag de VW-oplossing dan hebben goedgekeurd, maar: “Wat zijn nu eigenlijk de consequenties voor automobilist en milieu?”, wilden beide Kamerleden weten? En dus zette het Ministerie van IenM de RDW en TNO aan het werk om dat uit te zoeken.

In het rapport lezen we dat het ‘manipulatie-instrument’, door VW ook wel ‘Switch logic’ genoemd, in circa 170.000 Nederlandse voertuigen zit. VW’s Dennis Homberg noemde 160.000. Maakt hij het probleem net iets kleiner dan het is? Nu moeten we het weten, dus duiken we zelf in het RDW-terugroepregister. Dat staat immers online. Oef, je weg vinden in die database is best complex. Maar we krijgen het er uit. Het zijn er 172.057. En op 23 maart waren er daarvan 72.275 afgerond. Ook iets minder dan die 78.000…


Metingen aan de Polo met 1.2-motor. In de eerste kolom de NOx-waarden voor, in de derde de waarden na de update. De eerste regel is de NEDC volgens voorschrift. Daar verwacht je géén verbetering na de update. Die is er wel. Bij de andere regels verwacht je een heel significante verbetering. Al gauw een enkele malen lagere uitstoot (zie meer weten kader). Die is er niet…


EGR was uitgeschakeld

Terug naar het rapport. Dat legt duidelijk uit hoe de Switch logic-sjoemelsoftware werkt: “Het voertuig herkent op basis van de relatie tijd-afstand dat de testcyclus wordt gereden en gebruikt dan de softwarekalibratie met EGR. In alle andere situaties wordt de softwarekalibratie zonder EGR toegepast.” Na de software-update zou EGR wel moeten werken in het belasting-toerengebied van de testcyclus, en is volgens de informatie, die VW de onderzoekers verschafte, ook de inspuitstrategie aangepast: “De brandstof wordt na de software-update in drie stappen gedoseerd (ipv twee). De totaal ingespoten hoeveelheid brandstof is niet gewijzigd.”

Na die uitleg beschrijft het rapport de uitslag van de metingen. De manier van meten herkennen we van eerder onderzoek van de RDW (zie kader Meer weten). In het kort komt die neer op het volgende: Rijd een NEDC-cyclus zoals voorgeschreven, maar dan op de testbaan (in Lelystad). Naar verwachting is Switch logic dan actief en meet je een lage NOx-uitstoot. Rijd die cyclus daarna nog een keer of wat, maar wijk steeds een klein beetje af van het NEDC-voorschrift. Dus rijd de cyclus 10 procent te snel of te langzaam. Of wissel de volgorde om, eerst het snellere gedeelte van de NEDC en daarna het langzame begindeel. Of begin de cyclus nadat de auto eerst al een stukje gereden heeft, dus zonder start. Of wijk af van de voorgeschreven preparatietemperatuur. Door dat soort afwijkingen kun je Switch logic om de tuin leiden. De EGR zal in die gevallen niet actief zijn en je krijgt een veel hogere NOx-uitstoot. Ten slotte wordt ook nog een RDE-cyclus gereden (Real Driving Emissions). Ook daar kun je een veel hogere NOx-uitstoot verwachten.


De metingen aan de Tiguan met 2.0 motor tonen voor de update (1e kolom) het beeld dat je verwacht bij sjoemelsoftware: de eerste waarde laag, de rest hoog. In de derde kolom (na update) is de reguliere NEDC-waarde significant hoger. Hoe kan dat? Veel van de andere waarden in de derde kolom zijn significant beter, maar enkele ook niet. Ter herinnering Euro 5 staat 180 mg/km toe. Omdat deze cycli op de weg gereden zijn, kun je iets hogere waarden verwachten. Maar moet je waarden tot 753 mg/km na update ook beschouwen als ‘iets hoger’? De metingen aan de Tiguan met 2.0 motor tonen voor de update (1e kolom) het beeld dat je verwacht bij sjoemelsoftware: de eerste waarde laag, de rest hoog. In de derde kolom (na update) is de reguliere NEDC-waarde significant hoger. Hoe kan dat? Veel van de andere waarden in de derde kolom zijn significant beter, maar enkele ook niet. Ter herinnering Euro 5 staat 180 mg/km toe. Omdat deze cycli op de weg gereden zijn, kun je iets hogere waarden verwachten. Maar moet je waarden tot 753 mg/km na update ook beschouwen als ‘iets hoger’?

Daarna laat je de update uitvoeren en doe je alle metingen nog een keer. Als het goed is, meet je nu bij de eerste meting (de NEDC volgens voorschrift) ongeveer hetzelfde als voor de update. Bij de andere metingen (afwijkingen op de NEDC en de RDE) kun je nu een beduidend lagere NOx-uitstoot verwachten.

Citaat
Hoe ontdek je sjoemel-software?
De RDW deed in het recente verleden de emissie typegoedkeuringstesten voor een reeks van dieselauto’s. Was er ook met die diesels gesjoemeld? We schreven eerder met welke aanvullende metingen de RDW dat achterhaalde. Lees het terug op www.amt.nl/4-2017. http://www.amt.nl/4-2017

Conclusies
Bij de meting aan de VW Tiguan met 2.0 EA189 zien we dat beeld wel enigszins. Bij de metingen aan de Polo met 1.2 EA 189 helemaal niet. En een 1.6 is niet getest. Toch is de conclusie van het rapport: “De metingen bevestigen een verlaging van de NOx-emissies van deze voertuigen.” En: “Er is geen aanleiding te twijfelen aan de conclusie van het KBA, dat de update geen nadelige gevolgen heeft voor de rijeigenschappen, het motorvermogen of het brandstofverbruik van de desbetreffende voertuigen.”
Vraagje: zouden Kamerleden alleen conclusies van rapporten lezen?

Het Zweedse automagazine Teknikens Värld testte zelf 10 auto’s van Volkswagen, Skoda en Audi voor en na de software-update. Doel van die test was uitvinden of de auto’s na de update nog net zo goed presteren als daarvoor. Is het vermogen gelijk gebleven, wordt er geen koppel ingeleverd? Wordt de driveability van de auto’s in negatieve zin beïnvloed? En: hoe zit het met het brandstofverbruik?

De resultaten – ze vallen niet mee – lees je in het online artikel http://teknikensvarld.se/dieselgate-volkswagen-cars-loses-power-after-fix-456111/ (in het Engels) en je kunt ze bekijken in de video hieronder.

Video: http://play.bonniertidskrifter.se/volkswagen-cars-loses-power-after-dieselgate-fix

Eerste publicatie door Erwin den Hoed op 20 apr 2017
Laatste update: 20 apr 2017
« Laatst bewerkt op: 11 mei 2017, 01:15:32 door 405T16 »
"http://www.alfaromeo156club.nl/forum/index.php?topic=109739"AR156C#1881 - mijn PP

Alfa Romeo 156 3.2 V6 GTA SW, Blu Cosmo, Vialle LPi, 7,7 km/l LPG, Quaiffe, RV-Corse tuning, CAI

Offline 405T16

 • ******
 • Berichten: 1073
 • Geslacht: Man
 • Grand Theft Auto
Re: DIESELGATE draait door
« Reactie #15 Gepost op: 09 mei 2017, 03:57:33 »
Er spelen 2 enorme schandalen in de ontwikkelingen rond VW dieselgate:

1. De fix van de betrokken dieselmotoren in Europa werkt niet of heeft een zeer gering effect! Het is een halfbakken oplossing.
Ze zijn ongeveer net zo giftig als voorheen (1.2) maar gaan nu ook eerder stuk!
Verder verliezen ze vermogen en gaan ze meer verbruiken. (Zie test Zweden.)

2. De top van VW heeft over wetenschap van het diesel-bedrog gelogen. Ze hebben vanaf het begin het bedrog geleidt en doorgezet om meer winst met "clean"-diesels te kunnen maken. Daarna is iedere verklaring van te hoge emissies en oplossing van het probleem vertraagd.  Ook gingen betrokken VW medewerkers compromitterende documenten zoals e-mail verwijderen na een suggestief praatje van hun interne jurist.http://www.autonews.com/article/20170510/COPY01/305109924/vw-fears-heavy-fines-if-it-publishes-emissions-probe-findings

INTERN GEROMMEL BIJ VOLKSWAGEN

FELLE KRITIEK OP AFHANDELING DIESELGATE
EELKO ROL
12 MEI 2017 11:08

bron: http://www.autoweek.nl/nieuws/intern-gerommel-bij-volkswagen/

Opnieuw is er sprake van interne onrust bij Volkswagen. Aandeelhouders hebben kritiek op het feit dat de fabrikant het eigen onderzoeksrapport over Dieselgate niet wil vrijgeven.

Volkswagen is onder vuur komen te liggen bij de eigen aandeelhouders vanwege het niet vrij willen geven van het interne onderzoeksrapport aangaande Dieselgate. Het onderzoek is uitgevoerd door het Amerikaanse advocatenkantoor Jones Day en is gebruikt om tot een schikking van 4,3 miljard dollar te komen met de Amerikaanse justitie. Volkswagen zegt dat het rapport daarom – ondanks eerdere beweringen – niet openbaar mag worden gemaakt. Zou dat wel gebeuren, dan zou dat ernstige juridische gevolgen hebben.

Gerd Kuhlmeyer, hoofd van Community of VW, dat bestaat uit aandeelhouders in dienst van de fabrikant, zei tijdens de jaarvergadering 'sprakeloos en in shock' te zijn over het dieselschandaal dat de fabrikant sinds 2015 achtervolgt. Andere aandeelhouders zeggen bang te zijn dat de fraudekwestie Volkswagen nog jaren zal achtervolgen zolang de fabrikant weigert inzage te geven in het onderzoeksrapport.

'Enige manier'

Ook Hans-Christoph Hirt, executive director bij investeringsfonds Hermes EOS, voerde de druk bij Volkswagen op door te melden dat publicatie van het rapport 'de enige manier is om het vertrouwen van investeerders en consumenten terug te winnen'. 'Alleen dan wordt duidelijk of het bedrijf de juiste conclusies trekt', aldus Hirt.

Bovendien is er in Stuttgart een onderzoek gaande naar CEO Matthias Müller. De Duitse officier van justitie houdt Müller verantwoordelijk voor marktmanipulatie vanwege de manier waarop Dieselgate uiteindelijk openbaar werd gemaakt. Volgens nieuwsportaal WirtschaftsWoche onderzoeken de Duitse autoriteiten of Müller in zijn rol als bestuursvoorzitter van de VW Group het schandaal niet eerder wereldkundig had moeten maken. Het is de eerste keer dat Müller bij het onderzoek wordt betrokken.

Hoewel Volkswagen voorlopig nog volop te kampen heeft met de gevolgen van Dieselgate, lijkt de financiële impact minder ernstig dan verwacht. Werd er in het eerste kwartaal van 2016 nog een winst van een schamele € 73 miljoen geboekt, nu is dat alweer € 900 miljoen.


Deze vrouw gaat streng toezicht houden bij Volkswagen
Auteur: jaapiyo, gepost 12-05-2017 om 7:41
http://www.autoblog.nl/nieuws/deze-vrouw-gaat-streng-toezicht-houden-bij-volkswagen-98500
K-tschhhhhh.Afgelopen week schreven we nog dat autobedrijven er goed aan zouden doen meer vrouwen in te huren. Een paar dagen later maakt Volkswagen bekend dat ze een vrouw in hebben gehuurd. Toeval?

De 33-jarige in kwestie heet Stephanie C. Davis. We weten niet waar de C. voor staat. Net als bij voormalig POTUS Harry S. Truman zou de extra letter er zomaar eens achteraf bijverzonnen kunnen zijn. Voorheen werkte Stephanie bij consultancy-moloch KPMG, het bedrijf waar ook Wouter Bos na zijn politieke carrière enige tijd werkzaam was. Maar nu gaat ze erop toezien dat ze bij Volkswagen nooit meer gaan sjoemelen.

Steph wordt namelijk Chief Compliance Officer bij Volkswagen Group of America (VWGoA). In deze functie zal ze direct rapporteren aan Hinrich J. Woebcken, de CEO van VWGoA. Dr. Kurt Michels, Chief Compliance Officer van de hele Volkswagen Group, is in zijn nopjes met de nieuwe aanwist:

“Credibility and trust in Volkswagen, our brands and the people who work for us stem from a compliance culture that is lived rather than imposed. I’m delighted to welcome Stephanie to our network of compliance officers as we work to make Volkswagen an example of how a socially responsible global company should act and lead.”
Juist ja. Misschien kan ze beginnen met het publiceren van een onderzoek dat advocatenkantoor Jones Day uitvoerde over sjoemelgate dat Volkswagen volgens Automotive News bewust achterhoudt. Enfin, heb jij ook wat toezicht van Stephanie nodig? Laat het weten, in de comments.


“Kwart van VW-rijders heeft problemen na dieselfix”
Auteur: MauritsH, gepost 08-05-2017 om 21:50Een fix die tot meer problemen leidt, dat kan niet de bedoeling zijn.

bron: http://www.autoblog.nl/nieuws/kwart-van-vw-rijders-heeft-problemen-na-dieselfix-98393#post-98393

Vanavond werd in het programma Radar van AvroTros aandacht besteed aan diesels die waren voorzien van de welbekende sjoemel-software. Zoals bekend worden deze auto’s softwarematig aangepast waardoor ze alsnog aan de geldende uitstoot-eisen voldoen. Het lijkt er echter op dat die fix in sommige gevallen leidt tot nieuwe (technische) problemen.

De problemen

1.400 respondenten hebben meegedaan aan een onderzoek van dit programma. Van deze groep hebben 638 VW-eigenaren de fix laten uitvoeren en volgens Radar ondervindt een kwart van die personen sindsdien problemen met de motor. Hiervan heeft 30 procent problemen met de EGR-klep die veel sneller vervuild zou raken. Die moet vervolgens worden gerepareerd of vervangen en dat kost uiteraard geld, waarbij het ene geval wel onder coulance gerepareerd wordt en het andere geval weer niet. Hoe zo’n EGR-klep werkt lees je trouwens HIER. Op het puntje coulance komen we hieronder terug.

Verder zou 57% van de respondenten met problemen merken dat de motor minder vermogen levert en 38% van deze groep zegt vaker te moeten tanken. Ook zeggen sommige respondenten dat hun auto vaker naar de garage moet, zonder dat duidelijk is wat er precies mis is met de auto. Anderen klagen over problemen met roetfilters, rare geluiden en vreemde storingen.

Van deze probleemauto’s is de helft nog niet gerepareerd, al weten we natuurlijk niet aan welke partij dat precies ligt. Bij 17% van deze personen is er wel een reparatie geweest, maar is het probleem niet verholpen. In 23% van de gevallen is het probleem gelukkig wel middels reparatie verholpen.

Coulance?

Los van de klachten is natuurlijk ook de vraag hoe er met coulance wordt omgegaan interessant én relevant. 29% van de personen die reparaties lieten uitvoeren kreeg géén coulance, zij betaalden alle reparaties zelf. 32% kreeg korting die in 40% van de gevallen tussen 70 en 100% van het totale bedrag lag.

De personen die we nu nog niet hebben gecoverd kregen een andere vorm van coulance aangeboden. Radar heeft het over zaken als een gratis servicebeurt en vaste kortingsbedragen.

Wel/niet laten uitvoeren

Blijft over de vraag waarom een groot deel van de respondenten (625 personen) geen fix heeft laten uitvoeren. Een deel is het wel van plan, maar heeft nog geen oproep gehad. Van de mensen die niet van plan zijn om hun diesel te laten repareren is een deel (33%) bang voor vermogensverlies. Anderen (27%) vrezen dat het milieu niet is gebaat bij de fix en nog eens 16% is bang voor storingen en schade aan de motor. Deze angst komt voort uit ervaringen van anderen, maar ook schijnen sommige garages de fix af te raden.

Reactie importeur

Uiteraard heeft Radar Pon aan de jas getrokken voor een reactie. De importeur wilde niet in de studio verschijnen, maar heeft aangegeven elk individuele geval zeer serieus te nemen en te streven naar een oplossing in de vorm van maatwerk. Uiteraard hebben wij ook geprobeerd om iemand te spreken te krijgen, maar de importeur was helaas niet bereikbaar.Volkswagen sleutelt door aan sjoemeldiesels

Door stekkerkoning op 25-02-2017 om 0:00

bron: http://www.groen7.nl/volkswagen-sleutelt-door-aan-sjoemeldiesels/
Positief nieuws van de Volkswagen Groep. Ze zijn naar eigen zeggen lekker bezig met het sleutelen aan dieselmotoren, zodat de uitstoot in het vervolg binnen de grenzen van het betamelijke blijft.

Tot op heden zijn er wereldwijd 3,4 miljoen dieselmotoren van een softwareupdate voorzien. Het gaat om het motortype dat luistert naar code EA189, en beschikbaar is als 1.2, 1,6 en 2.0 TDI. Duitsland is de koploper, daar zijn liefst 1,4 miljoen auto’s van de update voorzien en werden er 100.000 auto’s per week bij de dealer neergezet. Wereldwijd worden er per week 200.000 softwareupdates bij auto’s van de Volkswagen Groep doorgevoerd, zodat deze auto’s nu wel de Euro5-uitstoorm halen.

Volkswagen meldt dat dit alles naar volledige tevredenheid van de klanten gebeurt. De eigenaars zouden blij zijn met de update en de aangeboden technische oplossing. Namens het milieu hartelijk dank voor het updaten en ga zo door!

En nu op naar de toekomst, met volledig elektrische Volkswagens.

Foto: @rallypowerr op Autojunk


Pon erkent klachten sjoemeldiesel-update

Bron: Automotive Management Automotive Management 8 mei 2017, 21:49
http://www.drimble.nl/auto/43439396/pon-erkent-klachten-sjoemeldiesel-update.html


Seat - De Nederlandse importeur van onder meer Audi, Seat, Skoda en Audi geeft in een schriftelijke reactie op de Radar-uitzending van vanavond toe dat de update van sjoemeldiesels tot klachten heeft geleid.

Radar: problemen na software-update VW-sjoemeldiesels

bron: https://automotive-management.nl/nieuws/laatste-nieuws/merkkanaal/20337-radar-problemen-na-software-update-vw-sjoemeldiesels

MERKKANAAL 08 MEI 2017 16:01
Laatste update: 08 mei 2017 17:12

Volgens tv-programma Radar krijgt een kwart van de mensen die de software-update laat uitvoeren aan zijn 'sjoemeldiesel' daarna problemen met de auto. Vanavond heeft het consumentenprogramma in de uitzending een item over de mogelijke problemen.

Dat meldt Avrotros. Volkswagen-importeur Pon laat aan Automotive weten vooralsnog niet van plan te zijn in de uitzending te reageren. De problemen zouden onder meer het teruglopend vermogen, een hoger brandstofverbruik en een kapotte EGR-klep betreffen. De update doet de auto’s volgens veel bezitters meer kwaad dan goed, constateert Radar, dat een enquête hield onder zijn eigen testpanel van 600 mensen. Radar meldt dat de reparaties lang niet altijd vergoed worden door de importeur.

VW heeft de problemen steeds ontkend of afgeschilderd als incidenten. Sommige auto's zouden al een aantal recalls achterlopen of al tijden geen beurt hebben gehad. Ook heeft Pon eerder al gezegd de coulance-regeling ruimhartig te gebruiken.   

11 miljoen auto's aanpassen

September vorig jaar heeft VW toegezegd alle Europese diesels voor herfst 2017 te hebben aangepast. Wereldwijd heeft VW te maken met circa 11 miljoen auto's. In Nederland rijden 167 duizend diesels van VW, Audi, Seat en Skoda rond die moeten worden aangepast. Eind vorig jaar ging dat in hoog tempo: toen kregen volgens VW 500 tot 600 auto’s per dag een software-update. Op het moment zijn circa 80 duizend Nederlandse auto’s aangepast, meldde Pon vandaag aan Automotive.

Op zich neemt de aanpassing niet veel tijd: een getraind monteur is er zo’n 20 minuten mee bezig. Bij de 1.2 en 2.0 liter-motoren hoeft enkel de software te worden aangepast, bij de 1.6 liter diesel wordt ook een extra rooster voor de luchtinlaat geplaatst. VAG-dealers zien de recall als een kans om weer in contact te komen met mensen die vaak al geen klant meer zijn bij de dealer.


Pon erkent klachten sjoemeldiesel-update


bron: https://automotive-management.nl/nieuws/laatste-nieuws/overig/20340-pon-erkent-klachten-sjoemeldiesel-update

OVERIG
08 MEI 2017 21:46

Laatste update: 08 mei 2017 22:18


De Nederlandse importeur van onder meer Audi, Seat, Skoda en Audi geeft in een schriftelijke reactie op de Radar-uitzending van vanavond toe dat de update van sjoemeldiesels tot motorklachten heeft geleid.

In de uitzending van Radar werden de resultaten van een enquête onder bezitters van een VAG sjoemeldiesel bekend gemaakt. Van de 1.368 respondenten hebben er 638 een update aan hun auto laten uitvoeren. Ruim de helft hiervan laat weten dat zijn auto sindsdien trager is, 38 procent maakt melding van een hoger verbruik en bij 30 procent van de deelnemers ontstonden er problemen aan het EGR-systeem. Ook was er een kleine groep die problemen met het roetfilter ondervond. 

Pon laat in de brief aan de redactie van het televisieprogramma weten dat "er in Nederland inmiddels 83 duizend auto’s zijn voorzien van de software-update. In een beperkt aantal gevallen heeft dit tot klachten geleid. Volkswagen neemt elke klacht serieus. De dealer analyseert en beoordeelt elk geval afzonderlijk. Aan de hand van de staat van onderhoud, leeftijd van de auto en kilometrage wordt bepaald welke individuele oplossing het beste past bij de situatie".
Klanten die toch niet tevreden zijn, of nog vragen hebben, wordt aangeraden rechtstreeks contact te zoeken met de klantenservice van het betreffende merk.

Opvallend is verder dat een kwart van de ondervraagden met klachten niets hoefde te betalen om deze te laten verhelpen bij de dealer, terwijl een derde van de ondervraagden alles zelf moest betalen. De overigen kreeg een korting op de reparatie die uiteenliep van 10 tot 100 procent. 


'Onderzoek naar Volkswagen-topman Müller om dieselschandaal'
Foto: ANP
Gepubliceerd: 10 mei 2017 21:04
Laatste update: 10 mei 2017 21:03

bron: http://www.nu.nl/volkswagen-schandaal/4683648/onderzoek-volkswagen-topman-muller-dieselschandaal.html
 


De Duitse justitie doet nu ook onderzoek naar de huidige Volkswagen-topman Matthias Müller wegens vermeende marktmanipulatie.
Dat meldde persbureau Bloomberg woensdag op basis van ingewijden. Met de stap wordt de al erg omvangrijke serie aan onderzoeken naar het sjoemelsoftwareschandaal bij de Duitse autobouwer nog verder uitgebreid.

Openbare aanklagers in Stuttgart duiken volgens Bloomberg in klachten dat Müller, president-commissaris Hans Dieter Pötsch en voormalig VW-baas Martin Winterkorn bewust treuzelden bij het naar buiten brengen van de ontwikkelingen rond het dieseldebacle.

Beleggers zouden zo te laat van de ontdekking van de sjoemelsoftware in diesels van Volkswagen op de hoogte zijn gesteld. Nadat het schandaal met de emissiefraude in september 2015 aan het licht was gekomen, verloor het aandeel Volkswagen een groot deel van zijn waarde.

Het zou voor het eerst zijn dat Müller persoonlijk verdachte is in een strafrechtelijk onderzoek in de hele affaire. De rol van Pötsch en Müllers opvolger Winterkorn werd al door openbare aanklagers onder de loep genomen.


'VW-topman Winterkorn bezat getuigenverklaring over dieselschandaal'
Foto: ANP
Gepubliceerd: 09 april 2017 09:06
Laatste update: 09 april 2017 09:29

bron: http://www.nu.nl/volkswagen-schandaal/4606257/vw-topman-winterkorn-bezat-getuigenverklaring-dieselschandaal.html


 
De Duitse openbaar aanklager heeft bij een huiszoeking bij oud Volkswagen-topman Martin Winterkorn begin dit jaar fragmenten van getuigenverklaringen van een oud VW-manager gevonden.
Dat meldt de Duitse krant Bild am Sonntag zondag. Het is onduidelijk hoe Winterkorn aan deze interne papieren van de openbaar aanklager zou zijn gekomen.

Een woordvoerder van het Staatsanwaltschaft Braunschweig laat in de krant weten dat getuigen "in principe" niet eens zelf een kopie ontvangen van hetgeen ze hebben verklaard.

Doorzoeking
De papieren werden gevonden tijdens een grote doorzoekingsactie in januari. In totaal werden 28 woningen en bedrijfsruimtes rondom Wolfsburg, Gifhorn en Braunschweig doorzocht.

De Duitse openbaar aanklager stelde een onderzoek in naar Winterkorn vanwege vermoedelijke betrokkenheid bij het dieselschandaal. Er waren aanwijzingen dat de oud-topman al eerder over de sjoemelsoftware wist dan hij beweerde.

Winterkorn zegt zelf pas vlak voor zijn aftreden van de sjoemelsoftware te hebben geweten. Hij trad kort na de onthulling van het dieselschandaal af.

Als Winterkorn schuldig wordt bevonden aan fraude, kan hij maximaal tien jaar celstraf krijgen.


'Mensen worden eerder ziek door dieselschandaal'
Foto: ANP
Gepubliceerd: 03 februari 2016 10:37
Laatste update: 03 februari 2016 10:36

bron: http://www.nu.nl/wetenschap/4208510/mensen-worden-eerder-ziek-dieselschandaal.htmlDoor de sjoemelsoftware van Volkswagen gaan Europeanen en Amerikanen eerder dood en worden ze eerder ziek. In totaal gaan ruim 44.000 'gezonde levensjaren' in Europa verloren en bijna 700 in de Verenigde Staten.
Dat komt doordat de Volkswagen-diesels meer stikstofoxide uitstoten. Onderzoekers van de Radboud Universiteit in Nijmegen hebben dat berekend.

De uitstoot kan leiden tot longkanker en hart- en vaatziekten, maar kan ook astma verergeren. ''We keken bijvoorbeeld naar de toename van longkanker per kilo uitstoot. Vervolgens kun je uitrekenen hoeveel levensjaren die mensen verliezen. Aan astma sterf je niet, maar je verliest wel kwaliteit van leven. Dat wordt ook meegeteld'', zegt onderzoeker Rik Oldenkamp.

Kosten
De verloren levensjaren kosten 29 miljard euro, vrijwel helemaal in Europa. De kosten voor bijvoorbeeld medische behandeling zijn daar niet in meegerekend. De schade hier is groter, doordat Europa meer Volkswagens telt en dichter bevolkt is.

De schade kan nog groter worden als Volkswagen niet genoeg doet om de sjoemel-auto's terug te roepen. Dan kunnen nog eens 72.000 gezonde levensjaren verloren gaan en kan de schade met 47 miljard euro toenemen.

Dieselcomplot


Achter de schermen bij Volkswagen vlak voor Dieselgate

bron: https://www.autobahn.eu/4008/ontluisterend-achter-de-schermen-bij-volkswagen-vlak-voor-dieselgate/

Op 23 mei verschijnt een boek over Dieselgate van een Duitse correspondent van The New York Times. Wat gebeurde er intern voorafgaand aan Dieselgate? Het antwoord: u wilt het eigenlijk niet weten.
The New York Times heeft een prachtige longread over Dieselgate, gebaseerd op het boek dat eind mei verschijnt. Wij hebben, zoals vele anderen, veel bericht over Dieselgate. De focus lag dan echter dikwijls op de beslissing überhaupt met manipulerende software aan de haal te gaan, de consequenties van Dieselgate (1) en wat voor lul verantwoordelijk CEO Martin Winterkorn eigenlijk was(2).
(1)https://www.autobahn.eu/3270/volkswagen-verantwoordelijk-voor-minstens-1200-europese-doden/
(2)Zie hieronder.

In 2006 besloot Volkswagen (of beter: de Volkswagen Group) dat vergassen eerbaarder was dan ingenieurs hun werk laten doen. Sinds 2008 waren in ieder geval de Amerikaanse voertuigen die VW verscheepte, uitgerust met sjoemelsoftware. In 2014 publiceren Amerikaanse geleerden een rapport waaruit blijkt dat Volkswagens Jetta in werkelijkheid tot 35 keer meer NOx uitstoot dan toegestaan. IRL is de wagen verschrikkelijk, maar in een laboratorium zijn de scores keurig. De Amerikanen vragen zich af wat er in godsnaam niet klopt. En de Duitsers werpen rookgordijn na rookgordijn op, onder andere door vuistdikke rapporten vol misleidende cijfers te sturen. De cover-up gaat boven alles.

Als Amerikaanse inspecteurs (werkzaam voor de Californische milieuwaakhond CARB) in 2014 wat ongeduldig worden over de non- en desinformatie die Volkswagen hen verstrekt, besluit VW dat het tijd is voor een concessie. Of beter gezegd: voor een nieuw rookgordijn. VW geeft toe dat de testdata heel raar zijn - mind you: de Amerikanen zijn nog niet op het punt dat ze VW überhaupt willen beschuldigen, ze begrijpen hun eigen meetresultaten gewoon niet - en stelt een terugroepactie voor. Alle diesels vanaf 2009 krijgen een update die volgens VW alles zal oplossen.

VW krijgt kans dat te doen. Er worden 280K voertuigen geüpdate. En wat doet Volkswagen? Dit gelooft u gewoon niet: die gebruikt de recall niet om de sjoemelsoftware te verwijderen, maar om de programmatuur aan te scherpen. De terugroepactie dient in de eerste plaats om de manipulerende software nog beter en effectiever te maken.

Het helpt niets: de Amerikanen noteren nog steeds extreme afwijkingen tussen levensecht en laboratoriumgebruik. Dan komt het: de Californische waakhond CARB ontdekt Volkswagens bedrog. "Output of nitrogen oxides rose after about 23 minutes of driving, CARB said, one minute after the end of the standard test cycle."

And so it begins. Bijzonder ontluisterend verhaal:

As word spread inside Volkswagen that the regulators knew about the illegal software, employees began trying to cover their tracks. At an Aug. 31 meeting, an in-house lawyer suggested that engineers in attendance should check their documents. Several of those present interpreted the comment as a signal that they should delete anything related to the emissions issue in the United States. In the weeks that followed 40 employees at Volkswagen and the company’s Audi division destroyed thousands of documents.


https://www.nytimes.com/2017/05/06/business/inside-vws-campaign-of-trickery.html?smid=tw-nytimesbusiness&smtyp=cur&_r=0

W.J. Hilderink | 10.05.2017 | 21:02


Dieselgate

Nóg een reden waarom VW-CEO Winterkorn van Dieselgate wist

bron: https://www.autobahn.eu/114/nog-een-reden-waarom-vw-ceo-winterkorn-van-dieselgate-wist/

Duitser + enorm schandaal = speel de kaart 'Ich habe es nicht gewusst'. Deed gevallen Volkswagen-baas Martin Winterkorn ook. Maar dat hij echt niets wist van de manipulerende software die tot Dieselgate leidde, is zeer onwaarschijnlijk.
Uit recentelijk geopenbaard mailverkeer https://www.autobahn.eu/102/stiekemerd-winterkorn-wist-in-2014-al-van-onderzoek-dieselgate/ blijkt dat Winterkorn wel degelijk wist van manipulerende software in de auto's van zijn concern.

Sowieso is het onwaarschijnlijk dat Volkswagen, dat zeer intens gerund werd en waar de tsaar van targetterreur himself, met een meetlatje langskwam in de fabriek, stiekem toch een zeer gecompartimenteerde organisatie was waar de linkerhand niet wist wat de rechter deed. Dat is wel wat Volkswagen ons wil doen doen geloven. http://chroom.tpo.nl/2015/12/10/vw-topman-raad-van-bestuur-wist-niet-van-dieselgate/


Ulrich Hackenberg

Vertrouweling

Mwah, zo lusten we er nog wel een paar. Bovendien is er nog een belangrijke aanwijzing dat Winterkorn wel wist wat er speelde. Zijn vertrouweling in de Raad van Bestuur was Ulrich Hackenberg  http://biz.tpo.nl/2015/10/07/bron-binnen-volkswagen-de-manipulaties-van-dieselgate-waren-een-egokwestie/, de technische eindbaas van Volkswagen tussen 2007 en 2013. Winterkorn haalde Hackenberg zelfs binnen. Samen zetten zij de Volkswagen-strategie uit: Toyota verslaan en dus de grootste van de wereld zijn. Hoe kan een man die zo dicht tegen de macht binnen Volkswagen zat, de macht wás wat betreft technologische innovatie, 1) niet geweten hebben van de manipulatie-software en 2) dat voor Winterkorn verzwegen hebben?

Bij Audi, waar Hackenberg in 2013 als technische chef kwam werken, twijfelen ze al minder aan onze speculatie. Vrijwel onmiddellijk nadat Dieselgate aan het licht kwam, werd hij op non-actief gesteld. Inmiddels is vrijwel de gehele Audi-site gezuiverd van zijn naam. Zelfs het bericht dat hij op non-actief gesteld is http://www.audi.com/en/404-not-found.html?_charset_=UTF-8&search-wrapper-input=hackenberg?_charset_=UTF-8&search-wrapper-input=hackenberg - dat eerder nog toegankelijk was -  blijkt niet meer vindbaar.
Sie haben's gewusst.Foto: EPA. Ulrich Hackenberg, Audi board chief for development, rides a Ducati 899 Panigale as the vehicle is presented during a promotion event of the German Volkswagen Group

W.J. Hilderink | 15.02.2016 | 18:02
« Laatst bewerkt op: 15 mei 2017, 00:00:21 door 405T16 »
"http://www.alfaromeo156club.nl/forum/index.php?topic=109739"AR156C#1881 - mijn PP

Alfa Romeo 156 3.2 V6 GTA SW, Blu Cosmo, Vialle LPi, 7,7 km/l LPG, Quaiffe, RV-Corse tuning, CAI

Offline 405T16

 • ******
 • Berichten: 1073
 • Geslacht: Man
 • Grand Theft Auto
Re: DIESELGATE draait door, Italië nu ook betrokken
« Reactie #16 Gepost op: 15 mei 2017, 19:11:21 »
Eigenlijk niet zo nieuw nieuws, de tijdgebonden aanpassing van Fiat software was al langer bekend.

Wel wordt nu gesuggereerd dat dit frauduleus is.
Lijkt mij niet mede omdat heel veel ritten nog geen 26 minuten duren.
De gemiddelde rit-afstand in Europa is 19 km. In de VS zal dat wat meer zijn.

http://www.solarjourneyusa.com/EVdistanceAnalysis7.php
In de USA is het 9,4 mijl, 15,1 km. Voor het platteland is het iets meer, 12,1 mijl =19,5 km.

N.B. als het om het behoud van de motor gaat mag je naar een ander programma/instellingen switchen.

Bombshell
Bewijzen gevonden voor sjoemelsoftware in Fiats

bron: https://www.autobahn.eu/4143/bewijzen-gevonden-voor-sjoemelsoftware-in-fiats/Is het dan eindelijk zover? Iedereen en zijn moeder heeft Fiat beschuldigd van sjoemelsoftware en nu zou het bewijs geleverd kunnen zijn door Duitse en Amerikaanse onderzoekteams.
Het is een slepend verhaal, maar het komt erop neer dat onder meer de Duitsers het Italiaanse FCA ervan beschuldigen met zijn emissies te prutsen. De Italiaanse overheid zegt dat de Duitsers zich nergens mee moeten bemoeien en houden merken als Fiat uit de wind door corrupte tests. Daardoor is de EU over de zeik. Ondertussen werkten wetenschappers van universiteiten in Californië en Bochum aan het bewijs dat Fiat wel degelijk illegaal bezig was.

Daar komt ongeveer het volgende uit. De onderzoekers analyseerden de computersystemen van de Fiat 500X en kwamen erachter dat de motor na 26 minuten niet langer de toegestane waarden uitstootte, maar Victoriaanse wolken van zwarte zooi. Dat is een paar minuten later dan de duur van een standaard emissietest.

FCA ligt al onder vuur door de EPA en deze bevindingen ondersteunen wat de Amerikaanse milieuwaakhond heeft beweerd. Vooralsnog verloopt alles volgens het Dieselgate-draaiboek en is alleen de automaker anders. Wat we daardoor ook weten is dat de harde klappen als eerste in de VS gaan vallen. Wordt vervolgd.

W.J. Hilderink | 20.05.2017 | 18:01
Audi belooft helderheid naar aanleiding van dieselschandaal
Auteur: RubenPriest, gepost 20-05-2017 om 9:48

bron: http://www.autoblog.nl/nieuws/audi-belooft-helderheid-naar-aanleiding-van-dieselschandaal-98755Rupert Stadler gaat met de billen bloot.


Dit keer is het niet Volkswagen, maar Audi dat een boekje opendoet over #dieselgate. Audi-baas Rupert Stadler zegt dat zijn merk meer transparant zal zijn. Deze uitspraak deed Stadler tijdens een aandeelhoudersvergadering.

Sinds het bekend worden van de praktijken van de Volkswagen Groep in 2015 pleitten de aandeelhouders voor meer helderheid. Audi was ook betrokken bij dit schandaal. De drieliter V6 diesel van het merk bevatte sjoemelsoftware. De blokken kwamen schoner door de emissietesten in de Verenigde Staten.

Stadler maakte tegenover de aandeelhouders duidelijk dat alles goed komt, maar dit vonden ze niet genoeg. Christian Strenger van het DWS Deutsche Asset Management zei bijvoorbeeld dat Audi heeft gefaald qua transparantie. “Verdedigen en ontkennen is enkel wat we tot nu toe gehoord hebben.”

Ook Felix Schneider van aandeelhoudersgroep SdK gaf Audi ervan langs. “Audi heeft het dieselschandaal voor het publiek en aandeelhouders op een doorzichtige manier opgelost.”

Ondanks alle kritieken tekende Rupert Stadler onlangs een nieuw contract bij de Duitse autofabrikant. Tot en met tenminste 2022 zal Stadler aanblijven als CEO van Audi. (via Autonews)

Verenigde Staten Dieselgate
USA wil Fiat/Chrysler aanklagen

G. Hoevenaars | 18.05.2017 | 16:27Zoals Volkswagen heeft ondervonden is een dieselschandaal een langdurige en vooral erg kostbare aangelegenheid. Iets dat Fiat ook gaat ontdekken, want de Amerikaanse justitie overweegt de autobouwer voor het gerecht te slepen.

Justitie beschuldigt Fiat Chrysler Automobiles (FCA) van het overtreden van de clean-air regels met hun dieselstokers. In de motoren zit software die in sommige gevallen de uitstootreductie tegengaat ten behoeve van meer vermogen. FCA ontkent alles en claimt dat de software er niet zit om te sjoemelen met uitstootcijfers. Volgens bronnen binnen justitie kan de autobouwer echter nog niet alle functies van de software verklaren. Oftewel, Fiat/Chrysler was vol aan het sjoemelen en heeft moeite met het verzinnen van een geloofwaardig smoesje.

De gesprekken tussen de Amerikaanse justitie en de international zijn al een tijdje aan de gang, maar blijkbaar kunnen de partijen nog geen overeenstemming bereiken. Daarom overweegt justitie de autobouwer aan te klagen en de zaak bij de rechter verder uit te vechten, zo melden bronnen die bij de onderhandelingen zijn betrokken.

Dit kan natuurlijk een dreigement zijn om de onderhandelingen vlot te trekken en tot een overeenkomst te komen. Maar als Fiat niet de gewenste antwoorden kan leveren en blijft ontkennen dat het iets verkeerd heeft gedaan, is een rechtszaak zeker niet uitgesloten.

Dure grap
De autoriteiten beschuldigen het bedrijf van het verkopen van 104.000 voertuigen met sjoemelsoftware. Het gaat om exemplaren van de Jeep Grand Cherokee en Ram 1500. Deze aantallen kunnen het een prijzige zaak maken voor het concern. Boetes kunnen oplopen tot 44.539 dollar per auto en dan kom je in het ergste geval uit op een bedrag van 4,6 miljard dollar.

Volkswagen heeft eerder al laten zien dat het afkopen van je sjoemelschuld een dure grap kan zijn. De Duitsers moesten uiteindelijk bijna 25 miljard dollar opzij zetten om de slepende affaire af te kopen in de Verenigde Staten. Nu had de Volkswagen Group vrij grote financiële reserves en konden ze de klap wel opvangen. In het geval van Fiat Chrysler is dat nog maar de vraag.
Brussel start zaak tegen Italië om dieselschandaal


Foto: ANP
Gepubliceerd: 17 mei 2017 14:13
Laatste update: 17 mei 2017 14:59

bron: http://www.nu.nl/economie/4700577/brussel-start-zaak-italie-dieselschandaal.html
 
De Europese Commissie is een juridische procedure begonnen tegen Italië vanwege het dieselschandaal.
Autofabrikant Fiat Chrysler heeft in Italië goedgekeurde dieselwagens op de markt gebracht die dankzij sjoemelsoftware minder CO2 leken uit te stoten dan ze daadwerkelijk deden.


De zogenoemde inbreukprocedure volgt op stappen die Brussel in december al nam tegen zeven EU-landen, waaronder Duitsland en Groot-Brittannië, omdat ze hebben verzaakt de dieselfraude bij Volkswagen boven water te krijgen. Bovendien werden de betrokken fabrikanten niet aangepakt toen de fraude aan het licht kwam.

De nationale autoriteiten, zoals in Nederland de RDW, zijn verantwoordelijk voor het testen van de motoren op de uitstoot van schadelijke gassen, de typegoedkeuring van auto’s en het markttoezicht.

De commissie werd door Duitsland geattendeerd op gesjoemel bij Fiat. Italië moet binnen twee maanden tekst en uitleg geven maar ontkent fraude bij Fiat tot nu toe. De commissie kan uiteindelijk naar de Europese rechter stappen.

Soap
Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks) noemt de Fiat-zaak ''een soap”. ''Het is hoog tijd dat er orde op zaken wordt gesteld. Deze affaire onderstreept opnieuw het belang van onafhankelijk Europees toezicht, zodat EU-landen niet langer voor hun eigen industrieën een oogje kunnen toeknijpen.”

De eind 2015 ingestelde speciale 'dieselgatecommissie’ van het parlement concludeerde in april dat de lidstaten en de Europese Commissie hebben gefaald in het toezicht op de autofabrikanten en keuringsinstanties.

Het EU-parlement verwierp in april echter een voorstel voor de oprichting van een EU-agentschap boven de nationale instanties.
Dieselgate kost Volkswagen nog eens een miljardDoor: BV 15-05-2017
bron: http://www.auto55.be/nieuws/28659-dieselgate-kost-volkswagen-nog-eens-een-miljard

Afgelopen jaar moest Volkswagen al bijna 15 miljard dollar ophoesten in de nasleep van het uitstootschandaal. Compensaties voor bijna een half miljoen Amerikaanse consumenten die een auto van de Volkswagen-Group met 2.0 TDI dieselmotor met sjoemelsoftware bezaten. Maar voor de Audi’s, VW en Porsche met een 3.0l TDI zescilinder, zo’n 80.000 stuks in de VS, was er nog geen oplossing. Tot nu.

Tussen 7.000 en 16.000 dollar per stuk

Net als bij de 2-liter zal Volkswagen verplicht zijn de auto’s terug te kopen of te herstellen. Kiest de klant voor een aanpassing dan zal hij van de Duitsers ook nog tussen $ 7000 en $ 16.000 aan compensatie ontvangen.

Ook Bosch heeft boter op het hoofd

Toeleverancier Bosch, verantwoordelijk voor de bewuste valsspeelmodule, beweert nog steeds dat het zich van geen kwaad bewust was en wijst de vinger naar Volkswagen. Maar het bedrijf onderhandelde eveneens in Amerika een tegemoetkoming van $ 327,5 miljoen. Die komen ook de bedrogen klanten ten goede. Volkswagen en Bosch blijven overigens wel gewoon samenwerken.


Prosecutor's search of VW's dieselgate law firm was legal: court
Doorzoeking van Justitie bij het advocaten kantoor van VW was legaal, zegt rechtbank.
Volkswagen gaat op federaal niveau in hoger beroep. (Dit verhaal stinkt.)  >:(

bron: http://www.reuters.com/article/us-volkswagen-emissions-court-idUSKCN18B10K

15 mei 2017


A man uses phone under a Volkswagen logo at the Shanghai Auto Show, in Shanghai, China April 20, 2017. REUTERS/Aly Song

Searching the offices of Volkswagen's (VOWG_p.DE) law firm was not illegal, a German regional court said on Monday, prompting the carmaker to say it would lodge an appeal with Germany's Federal Constitutional Court.

In March, Munich prosecutors searched the offices of Jones Day, a U.S. law firm hired by Volkswagen (VOWG_p.DE) to investigate its emissions scandal, stepping up efforts to identify those involved in Volkswagen's emissions-test cheating scandal.

Volkswagen, Europe's biggest carmaker, has condemned the search and filed a legal complaint.

It said on Monday it would now take the matter to Germany's highest court, the Federal Constitutional Court.

"The Munich regional court's decision in now way gives us reason to change our legal position," it said in an e-mailed statement.

(Reporting by Joern Poltz; Additional reporting by Jan Schwartz; Writing by Maria Sheahan; Editing by Georgina Prodhan)
« Laatst bewerkt op: 23 mei 2017, 23:00:56 door 405T16 »
"http://www.alfaromeo156club.nl/forum/index.php?topic=109739"AR156C#1881 - mijn PP

Alfa Romeo 156 3.2 V6 GTA SW, Blu Cosmo, Vialle LPi, 7,7 km/l LPG, Quaiffe, RV-Corse tuning, CAI

Offline 405T16

 • ******
 • Berichten: 1073
 • Geslacht: Man
 • Grand Theft Auto
Re: DIESELGATE draait door, nu ook Mercedes Benz en GM verdacht.
« Reactie #17 Gepost op: 23 mei 2017, 01:27:52 »
GM AANGEKLAAGD OM SJOEMELSOFTWARE, Mercedes Benz is nu ook aangeklaagd.

PICK-UPS DOOR TRUCS AAN EMISSIE VOLDAAN
ANP AUTONIEUWS
25 MEI 2017 19:56

bron: http://www.autoweek.nl/nieuws/gm-aangeklaagd-om-sjoemelsoftware/General Motors (GM) is in de Verenigde Staten aangeklaagd omdat het in pick-uptrucks gebruik zou hebben gemaakt van sjoemelsoftware om emissietesten te manipuleren. Mensen die de voertuigen van GM bezitten of leasen hebben de zaak aangespannen.
Volgens de documenten die bij de rechtbank zijn ingediend zou GM in twee van zijn modellen die tussen 2011 en 2016 zijn geproduceerd sjoemelsoftware hebben geïnstalleerd. Daarmee is het bedrijf de zesde automaker die daarvan wordt beschuldigd sinds Volkswagen in 2015 daarover met een bekentenis kwam.

In de documenten wordt meer dan tachtig keer verwezen naar Volkswagen dat eerder fors met de billen bloot moest. De kwestie heeft al geleid tot vele miljarden aan boetes voor het Duitse concern.

Eerder deze week klaagde justitie in in de Verenigde Staten Fiat Chrysler officieel aan. De branchegenoot van GM zou sjoemelsoftware hebben geïnstalleerd in circa 104.000 dieselwagens om zo de uitstoot van de voertuigen te verbloemen.Mercedes Benz dieselgate nieuws:
http://www.autoblog.com/2017/05/24/german-prosecutor-coordinates-with-us-on-daimler-diesel-probe/


AANKLACHT TEGEN FIAT OM SJOEMELSOFTWARE

CIRCA 104.000 AUTO'S BETROKKEN
ANP AUTONIEUWS
23 MEI 2017 21:07

bron: http://www.autoweek.nl/nieuws/aanklacht-tegen-fiat-om-sjoemelsoftware/
De Amerikaanse justitie heeft Fiat Chrysler dinsdag officieel aangeklaagd, omdat de autobouwer sjoemelsoftware zou hebben geïnstalleerd in circa 104.000 dieselwagens om zo de uitstoot van de voertuigen te verbloemen. Fiat bestudeert de aanklacht nog, maar ontkent iets verkeerd gedaan te hebben. Het autobedrijf wil zich krachtig gaan verdedigen.
De beschuldigingen aan het adres van Fiat werden eerder dit jaar al door milieutoezichthouder EPA naar buiten gebracht. Het Italiaans-Amerikaanse concern zou de software sinds 2014 in Jeeps en Dodges Ram hebben geïnstalleerd. Daardoor heeft Fiat volgens de aanklacht bepaalde milieuwetgeving overtreden.

De autowereld is al sinds september 2015 in de ban van het dieselschandaal. Toen bleek dat Volkswagen jaren had gesjoemeld met de uitstootgegevens van miljoenen auto's. De kwestie heeft al geleid tot vele miljarden aan boetes voor het Duitse concern.Daimler:
http://europe.autonews.com/article/20170322/ANE/170329946/daimler-employees-investigated-for-potential-emissions-fraud

http://autoweek.com/article/car-news/daimler-launches-diesel-probe-after-doj-request

DOORZOEKINGEN BIJ DAIMLER IN DIESELONDERZOEK

'WE WERKEN VOLLEDIG MEE'
AUTONIEUWS
23 MEI 2017 15:37

bron: http://www.autoweek.nl/nieuws/doorzoekingen-bij-daimler-in-dieselonderzoek/
De Duitse justitie heeft dinsdag invallen gedaan bij elf kantoren van autofabrikant Daimler, het moederbedrijf van Mercedes-Benz. De doorzoekingen maken deel uit van een strafrechtelijk onderzoek naar mogelijke fraude met de uitstootgegevens van dieselauto's.
Dat heeft het Openbaar Ministerie in Stuttgart bekendgemaakt. Eerder was al naar buiten gekomen dat justitie een aantal werknemers van Daimler in het vizier heeft in verband met mogelijk gesjoemel. Een woordvoerder van Daimler liet weten dat het autoconcern volledig meewerkt aan het onderzoek.

Autofabrikanten liggen onder een vergrootglas sinds in 2015 aan het licht kwam dat Volkswagen op grote schaal geknoeid heeft met uitstootgegevens. Miljoenen dieselauto's bleken voorzien van technologie die ervoor zorgde dat ze in testsituaties veel milieuvriendelijker leken dan zij in de dagelijkse praktijk waren.Inval bij meerdere kantoren van Daimler
Auteur: RubenPriest, gepost 23-05-2017 om 15:38


bron: http://www.autoblog.nl/nieuws/inval-bij-meerdere-kantoren-van-daimler-98848
Autoriteiten waren zoekende naar bewijs.


Een nieuw hoofdstuk in de langlopende soapserie Goede Sjoemel Slechte Sjoemel. Vandaag kreeg Daimler een bezoekje van een aanklager uit Stuttgart. Op meerdere locaties van het Duitse autoconcern was men zoekende naar bewijs of Daimler betrokken is bij een dieselschandaal, aldus verschillende (Duitse) media. De Duitsers worden ervan verdacht gemanipuleerd te hebben met dieseluitlaatgassen.

Daimler wil geen info vrijgeven aangezien het onderzoek nog gaande is. Het concern werkt volledig mee met de autoriteiten. Daimler ligt al enkele maanden onder de loep. Sinds bekend is dat Volkswagen willens en wetens de boel jaren heeft bedonderd liggen diverse autofabrikanten onder vuur. Meerdere merken binnen de Volkswagen Groep hebben te maken gehad met invallen en sinds 2015 zijn er al tal van onderzoeken geweest.

Volkswagen staat sindsdien streng onder toezicht. Ook tijdens vergaderingen, publicaties en andere publieke gelegenheden valt er altijd nog een woordje over het onderwerp dieselgate. Het aanverwante Audi, dat ook betrokken was bij het dieselschandaal van Volkswagen, laat CEO Rupert Stadler de boel opknappen. Het contract van de CEO werd onlangs nog verlengd.

https://www.zdf.de/politik/frontal-21/dreckschleuder-diesel-pkw-schmutziger-als-lastwagen-100.html
http://www.spiegel.de/media/media-40446.pdf
http://www.spiegel.de/auto/aktuell/diesel-pkw-stossen-teils-mehr-stickoxide-aus-als-lkw-a-1128839.html
http://www.autobild.de/artikel/nox-suender-neue-studie-des-icct-8443183.html

http://www.spiegel.de/auto/aktuell/mercedes-manipulationsverdacht-bei-der-c-klasse-a-1075185.html
http://www.n-tv.de/auto/Tarnen-tricksen-taeuschen-article15977976.html
http://www.logistra.de/news-nachrichten/nfz-fuhrpark-lagerlogistik-intralogistik/8675/maerkte-amp-trends/abgasemissionen-euro-6-diesel-im-winter-auf-ni

http://www.daserste.de/information/reportage-dokumentation/dokus/sendung/das-maerchen-vom-sauberen-auto-100.html
Pagina 12:
https://www.transportenvironment.org/sites/te/files/publications/2016_09_Dieselgate_report_who_what_how_FINAL_0.pdf
Pagina 21 is ook interessant. MB zit toch wel in de top qua smeerlapperij.
Gek genoeg zijn de top 3 schone merken alle 3 van VAG.


ACHTERGROND: DIESEL, TECHNIEK VAN 'OUDE' WERELD

NA 40 JAAR EEN OMGEKEERDE WEG VOOR ZELFONTBRANDER
ROB VAN GINNEKEN
21 MEI 2017 09:30
bron: http://www.autoweek.nl/nieuws/achtergrond-diesel-techniek-van-oude-wereld/

Bijna tachtig jaar geleden had Mercedes met de 260 D de primeur van de dieselpersonenauto. In de jaren 70 zorgde de Golf Diesel met de luidruchtig ‘nagelende’ zelfontsteker voor de doorbraak naar de gewone autokoper. Tegenwoordig overheerst de dieseltechniek veel Europese markten, maar het lijkt er veel op dat na veertig jaar de omgekeerde weg is ingezet. Het wordt in de volumesegmenten te kostbaar om aan milieunormen te blijven voldoen.
Bij het horen van het woord 'diesel' schieten milieuorganisaties, landelijke pers en daardoor ook het grote publiek tegenwoordig in een kramp. Ook de automobielindustrie zelf begint om voor de hand liggende redenen tamelijk ongemakkelijk op zijn stoel te schuiven. Is het hoog tijd dat de smeerpijp op wielen wordt aangepakt? Of mag het verhaal ook wel iets genuanceerder worden besproken?

Vorig jaar zomer stelde VW-chef Matthias Müller in interviews met onder andere Handelsblatt al de retorische vraag of zijn merk op termijn nog veel geld in de verdere ontwikkeling van diesels wil stoppen. Ondanks alles wat eraan voorafging toch verrassend als je weet dat diesels in Europa vooralsnog corebusiness zijn en op de thuismarkt bijvoorbeeld bijna de helft van alle verkopen voor hun rekening nemen.

Of Volkswagen nog met zulke modellen op de Amerikaanse markt actief zal zijn, is vooralsnog onzeker en – misschien belangrijker voor ons deel van de wereld – het realiseren van optimale uitlaatgasreiniging zal 'enorm gecompliceerd en kostbaar' worden. Wel wil Volkswagen miljarden investeren in elektromobiliteit en daarvan hebben we onlangs het I.D. Buzz-studiemodel gezien op basis van een nieuw modulair elektrisch platform (MEB) dat als volumemodel in één adem wordt genoemd met de Golf.

Volvo liet deze week zelfs horen dat de huidige generatie dieselmotoren geen opvolging krijgt.

Inhaalslag
Is het allemaal pr-matige damage controlof zijn dieselpersonenauto's in Europa daadwerkelijk op weg naar de uitgang? Die vraag stelden we tijdens de autosalon van Parijs aan een aantal van de belangrijkste namen in de Europese autowereld. Hun antwoorden waren verrassend eensluidend: de een ziet een wat langere transitietijd dan de ander, maar uiteindelijk zal de 'zelfontsteker' onder de motorkap een techniek van de oude wereld worden.

Marketing cheffin van Opel Tina Müller voorspelt: 'De komende vijf jaar komt er een enorme groei in e-mobility, met als volgende trap meer autonoom rijden. Het aandeel van de diesel zal juist gaan dalen en op termijn zal dat even klein worden als dat van de EV nu is.'

Ook in de reclame – ook haar afdeling – zullen we wel wat verandering zien. Met een nauwelijks verholen steek naar VW: "Het imago van de Duitse industrie heeft erg geleden, dus we houden het even rustig met ons statement It's a German."

Opel CEO Karl-Thomas Neumann stelt ook vragen bij investeren in dieseltechniek: "Je kunt je ontwikkelingseuro maar een keer besteden. Bij compacte auto's zal de diesel verdwijnen, maar als we grote SUV's willen blijven rijden – en er komt ook een SUV-versie van de nieuwe Insignia – moet je bijna wel naar diesel of hybride om aan je CO2-eisen te voldoen. Ook die laatste zie ik voor grotere auto's als een tussenoplossing.

Zuidelijke merken
Zelfs in fervente diesellanden in zuid-Europa is de boodschap doorgekomen. CEO Luca de Meo van Seat: "De komende vijf jaar zullen we veel disruptive trends gaan zien. Het is een enorm voordeel dat we kunnen shoppen in de beschikbare techniek van de Volkswagen Groep."

Met een lach: "Als we naar rato meebetalen tenminste, maar dan helpt dat we een relatief klein merk zijn. Een jaar geleden was het voor ons nog niet relevant, nu de groei er goed in zit denk ik dat SUV's een derde van onze verkopen zullen gaan betekenen. Na de Ateca komen er meer, onder welke een kleinere. Al voor 2020 moeten we in elektromobiliteit springen: een e-auto en voor de zwaardere modellen hybride techniek.'

Afredo Altavilla is als topman voor onze regio (en de hele EMEA) bij Fiat Chrysler Automobiles en als voormalig baas van de motorenontwikkelingsafdeling bij uitstek gekwalificeerd om iets over dit onderwerp te zeggen. Toch moppert hij eerst over de autoshow van Parijs zelf: 'Waarom zou ik nog vijf miljoen investeren? Wat krijg ik daarvoor terug? De pers ziet alleen onze buren en zelfs de Franse premier loopt zonder te stoppen voorbij op weg naar de PSA- en Renault-stands. Ik denk dat we het maar bij Genève moeten houden, dat is tenminste nog neutraal terrein.'

Hij is meer ter zake na onze vraag of FCA ook aan elektrische technologie werkt: "Wat denk je? Natuurlijk investeren wij ook fors in de ontwikkeling van elektrificatie. En hybride technologie. Hoe het precies gaat lopen, is moeilijk te voorspellen, want aan een kant hebben we diesels nodig om de CO2-vlootdoelen te halen, maar daartegenover staat dat de kosten steeds verder oplopen. Laat ik het zo zeggen: over een jaar of acht, negen zie ik geen diesels meer in de A-en B-segmenten.'

FCA maakt misschien niet zo veel spektakel met prototypes in de publiciteit, maar zit niet stil, wil Altavilla onderstrepen. "Binnenkort komen we met een nieuwe motorenfamilie van driecilinders bijvoorbeeld. En vergeet ook de mogelijkheden van CNG niet, als je het goed aanpakt is de CO2-uitstoot dan virtueel nul. En die optie kost niet veel meer."

Creatief met motormanagement
Dat brengt ons bij de actualiteit op de wegen. Met name oudere diesels in de binnensteden liggen al jaren onder vuur en het zal duidelijk zijn dat Volkswagen de zaak – nu ruim een jaar geleden – bij de 'ontploffing' van wat inmiddels bekend staat als 'dieselgate;' geen goed heeft gedaan. Het Nederlandse woordenboek kreeg uitbreiding met de term 'sjoemelsoftware' en feitelijk staan sindsien álle diesel-personenwagens in de beklaagdenbank tot ze het tegendeel hebben bewezen. Ook auto's van andere automerken dan die van de Volkswagen Groep kwamen het afgelopen jaar niet bepaald geurend naar viooltjes over het voetlicht.

Laten we maar als vaststaand feit aannemen dat een ruime portie van de autowereld met de typekeuring en de milieutesten van hun diesels een breed gebied heeft bestreken van – laten we zeggen – creatief boekhouden met de regels tot het spreekwoordelijk besodemieteren van de kluit. Dat scheelt ruimte.

Er is namelijk toch al veel terrein te coveren met voor de hand liggende vervolgvragen als: is de dieselauto, zoals in menig persbericht uit de milieuhoek en dan met name van lokale overheden, vervuiling-technisch gesproken de wortel van het kwaad? Is er eigenlijk nog wel toekomst voor de 'zelfverbrander? Maar ook: kunnen we ons maatschappelijk permitteren hem uit te bannen? Laten we de problematiek van meerdere kanten aanvliegen. Te beginnen bij twee uiterste meningen.

Meeroken en auto
Dat er een probleem is lijkt duidelijk, maar de discussie wordt zo hier en daar 'gevoed' door tamelijk opvallende berichten. Die bij menigeen wellicht een opgetrokken wenkbrauw veroorzaken. Zo verscheen er recent een persbericht van Milieudefensie onder de kop: 'Nederlander rookt per dag vijf sigaretten mee door vieze lucht.'

Overigens baseert Milieudefensie het allemaal op gegevens van de GGD Amsterdam, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Universiteit Utrecht, waarvan een drietal onderzoekers de methode bedachten om de mate van gezondheidsschade uit te drukken in 'sigaretten.'

Uit beschikbare data pakt Milieudefensie informatie over NO2 en fijnstof en komt tot een lijst met de 'meerooksituatie' in 393 plaatsen in ons land. Dat verloopt een tikje kort door de bocht, voor zover we het kunnen zien, maar een zekere basis is er wel. In zijn vaste fact check rubriek beoordeelt NRC het oorspronkelijke onderzoek aan de hand van het oordeel van twee hoogleraren wel als 'grotendeels waar'. Ze concluderen: "Wetenschappers kijken kritisch naar de aannames in de methode, maar serveren die niet af."

Een ding is zeker: het werd opgepikt. Google maar eens op die artikelkop en je krijgt naast het ene bericht van Milieudefensie dik 11.000 hits. Of Milieudefensie niet op de loop gaat met de statistieken mag eenieder zelf vaststellen als hun woordvoerder Bram van Liere stelt: ";Het meeroken wordt tegenwoordig meer veroorzaakt door auto's, intensieve landbouw en kolencentrales dan door sigaretten."

Drie speerpunten van de milieuorganisatie. Ze klaagden in augustus de staat aan om het recht op schone lucht af te dwingen, want de afgelopen jaren zijn er eerder maatregelen genomen die de situatie verslechteren dan verbeteren, stelt Van Lieren. Als tastbaar voorbeeld noemt Milieudefensie het verhogen van de maximumsnelheid op de snelwegen naar 130 kilometer per uur. In hoeverre dat aan het meeroken bijdraagt, vermeldt het bericht niet.

Dat neemt niet weg dat hun lijst intrigerende info oplevert over luchtvervuiling in het algemeen. Je zou bijna zeggen dat die aanduidt dat het leeuwendeel van de 'meerookvervuiling' kennelijk binnenwaait of een natuurlijke oorzaak heeft. De Waddeneilanden – neem Vlieland - zitten niet heel dik in de auto's, intensieve landbouw en kolencentrales, maar staan toch te boek voor een waarde rond de '3', bij een landelijk gemiddelde van iets boven de '5'. Hoe dan ook, bekijk de lijst eens voor je eigen stad.

Bosch schiet in verdediging
Als hofleverancier van de automobielindustrie met – zo meldt Frankfurter Algemeine vorig jaar – alleen al 50.000 werknemers in de productie van diesel-gerelateerde techniek (en natuurlijk ook iets meer dan zijdelings betrokken bij de kwestie) mag je Bosch tegenover de milieuorganisatie rustig aan het andere einde van het scala van betrokken partijen inschalen. Noem ze believers. Zeer recent, na een tijdje stilte, is zijn ze als leverancier van technologie weer in het Amerikaanse dieselgatedrama teruggezogen.

Om voor de hand liggende redenen is het actueel niet dik gezaaid met stellingnames over deze problematiek, maar net voor de bom vorig jaar plofte, legden enkele van hun hoogste specialisten tijdens een workshop uit waarom 'onze' CO2-doelstellingen zonder diesel niet haalbaar zijn. Bovendien betoogden ze dat dieselpersonenwagens ten onrechte als belangrijkste schuldige worden aangewezen.

Om te beginnen een zeker in dit verband intrigerend gegeven dat Bosch aan de aanwezige technisch journalisten doorgeeft, met als bron het Duitse Umweltbundesambt: 'Door roken worden naar schatting in 2015 evenveel partikels uitgestoten als uit de uitlaat van auto's komt."

Het onderzoek blijkt vrij oud, maar inderdaad noemt het Bundesambt ook dit jaar nog met name binnenshuis roken als de belangrijke bron. Naast kaarsen en stofzuigen trouwens. Even om de orde van grootte te kunnen inschatten…

Stofzuiger
'Parijs, Londen en Stuttgart – in heel Europa wordt gediscussieerd over luchtkwaliteit. Veelal staat de diesel dan in het verdachtenbankje,' zegt topman Rolf Bulander. 'Bosch wil benadrukken dat je een discussie over luchtkwaliteit dan wel op basis van feiten moet voeren. Zo was de diesel nooit eerder zo belangrijk als nu. Het is een sleuteltechnologie om de doelen voor CO2-uitstoot te halen, zeker in Europa zal dat niet lukken zonder de zelfontsteker.'

Van de 130 gram CO2 als gemiddelde waarde voor nieuw verkochte auto's eind vorig jaar is de komende jaren nog een lange weg te gaan.

"Vanaf 2021 moet de doorsnee nieuwe auto – als vlootgemiddelde – niet meer dan 95 gram uitstoten." Bosch zet een aantal in hun visie belangwekkende feiten op dat gebied op een rijtje. Zo neemt de dieselpersonenauto in Duitsland volgens hen vier procent van de totale uitstoot van verbrandingsgas CO2 voor zijn rekening. In ons land zal dat nog aanzienlijk minder zijn.

Hun diesel ontwikkelingstopman Michael Krüger vertelde bij de workshop dieseltechnologie vorig jaar nog ruimte voor flinke verbeteringen te zien. "In de motor zelf tien procent en het optimaliseren van lucht- en rolweerstand zal ook nog een significante stap betekenen. Een volgende duw vooruit krijgt de diesel van elektrificatie, vooral bij zware automodellen als SUV's. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan een hybride light-oplossing met een 48-voltsysteem.' Saillant detail: dat is al voor 2017 aangekondigd bij Mercedes.

Diesel als stofzuiger?
"Door de toepassing van huidige recirculatie- en filtersystemen heeft de diesel geen problemen meer met partikels", stelt Krüger. Bosch onderbouwt dat allemaal met een combinatie van een aantal cijfers van het Duitse ministerie van Milieu, en eigen metingen.

We noteren: slechts rond één procent van alle fijnstofuitstoot in Duitsland komt van diesel-personenauto's. Sinds de invoering van Euro 1 in 1992 is die emissie met rond de 97 procent teruggedrongen. Ook Bosch laat zich verleiden tot een statement dat in de media in elk geval aardig oogt.

"Metingen hebben laten zien dat moderne diesels in grote steden zelfs fijnstof uit de lucht filteren. Zo meet je in Parijs La Garenne in het uitlaatgas minder deeltjes dan er in de omgevingslucht zitten die de motor aanzuigt."

Nog een opvallend gegeven uit analyses van het Duitse Umweltbundesambt: "Het fijnstof dat ontstaat door slijtage van remmen en banden is nu al drie keer zo groot als dat veroorzaakt door het uitlaatgas."

Voor de andere achilleshiel van dieselen is het kennelijk wat lastiger om de bal elders neer te leggen. De boodschap luidt dat de dieselpersonenauto tien procent van alle NOx in hun thuisland uitstoten, maar dat in de afgelopen vijftien jaar wel 84 procent winst is geboekt. In de officiële meetcyclus, welteverstaan.

In theorie ligt het maximum inderdaad nauwelijks boven dat van benzinemodellen, maar Bosch begrijpt zelf ook wel dat de praktijk weerbarstiger is. Ze zien Denoxtronic als sleutel om NOx ook in de werkelijke wereld tot 95 procent terug te dringen. Dat vereist echter veel techniek én AdBlue dat in de uitlaatgassen wordt gespoten. Lees: kostbaar en lastig. Als je het goed wilt doen, haal je met een tankje AdBlue de volgende servicebeurt niet, zodat navullen gaat meespelen.

Opvallend genoeg noemt Bosch ook hier de 48 volt hybride light-techniek als oplossing. Die kan naast het verbruik ook de uitstoot van de schadelijke stoffen terugdringen, vooral bij accelereren en andere zware belasting van de motor.

Dit verhaal stond eerder in AutoWeek 2017, de speciale uitgave die in november 2016 is verschenen.
« Laatst bewerkt op: 26 mei 2017, 16:53:15 door 405T16 »
"http://www.alfaromeo156club.nl/forum/index.php?topic=109739"AR156C#1881 - mijn PP

Alfa Romeo 156 3.2 V6 GTA SW, Blu Cosmo, Vialle LPi, 7,7 km/l LPG, Quaiffe, RV-Corse tuning, CAI

Offline 405T16

 • ******
 • Berichten: 1073
 • Geslacht: Man
 • Grand Theft Auto
Re: DIESELGATE draait door
« Reactie #18 Gepost op: 29 mei 2017, 15:12:49 »
Bekijk ook de vorige posts.
VW zet eindelijk de EGR open op sjoemel-diesels om NOx emissies iets te laten dalen.
Helaas ontwikkelen die nu binnen enkele km's problemen met roet in de inlaattrajecten.

Daimler heeft minstens met één type diesel ook de grenzen opgezocht, die worden te heet,
ontwikkelen sludge en gebruiken te dunne motorolie waardoor het probleemdiesels zijn geworden met veel motorstoringen.
Juist dit type diesel zit in onze nieuwe politieauto's.


Natuurlijk zijn deze ook heel schoon op de testbank en extreem vies naast de testbank.


DIESELSCHANDAAL "TREFT" AUDI IN DUITSLAND

A7 EN A8 TERUGGEROEPEN
ANP AUTONIEUWS
2 JUNI 2017 08:03

http://www.autoweek.nl/nieuws/dieselschandaal-treft-audi-in-duitsland/
Het dieselschandaal bij Volkswagen is weer opgelaaid. VW-dochter Audi moet van het Duitse ministerie van Transport 24.000 voertuigen van het type A7 en A8 terugroepen vanwege het manipuleren van emissietesten
De betreffende Audi-modellen stoten ongeveer het dubbele van de toegestane hoeveelheid stikstofoxide uit als het stuur meer dan 15 graden is gedraaid. Bij emissietests staan de auto's op een rollenbank en draait het stuur niet of nauwelijks. VW had tot nu toe volgehouden dat de software in de betreffende EA 189-dieselmotor aan de Europese wet voldoet.

De auto's zijn tussen 2009 en 2013 gebouwd. Audi heeft tot 12 juni om met een oplossing te komen en gaf al aan vanaf juli met een update van de software voor de voertuigen te komen.

Update: In Nederland gaat het om enkele tientallen auto's die een software-update krijgen, meldt importeur Pon.BOETE VOOR SJOEMELENDE AUTOFABRIKANT

EU-MINISTERS ZIJN AKKOORD
ANP AUTONIEUWS
29 MEI 2017 08:57

bron: http://www.autoweek.nl/nieuws/boete-voor-sjoemelende-autofabrikant/Autofabrikanten die met ‘sjoemelsoftware’ de daadwerkelijke uitstoot van schadelijke stoffen verbloemen, kunnen in de toekomst boetes tot 30.000 euro per voertuig opgelegd krijgen. De Europese Commissie krijgt de bevoegdheid zelf tests uit te voeren en zo nodig straffen uit te delen.
De EU-ministers verantwoordelijk voor de interne markt gaan hier maandag mee akkoord, is de verwachting. Duitsland heeft zich tegen het voorstel uitgesproken. Voor de definitieve regelgeving moet nog worden onderhandeld met het Europees Parlement.

In september 2015 bleek dat Volkswagen met software de uitstootcijfers manipuleerde. Andere fabrikanten bleken er soortgelijke praktijken op na te houden. De Europese Commissie wil een einde aan dergelijke "schokkende'' fraudes.

Alleen Europees toezicht kan een volgende 'dieselgate' voorkomen, zegt Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy (D66). "Het moet afgelopen zijn met lidstaten die de andere kant opkijken en autofabrikanten beschermen.''Gaat Europa ein-de-lijk optreden tegen sjoemeldiesels?
Auteur: MauritsH, gepost 29-05-2017 om 9:15

http://www.autoblog.nl/nieuws/gaat-europa-ein-de-lijk-optreden-tegen-sjoemeldiesels-99010#post-99010
Het lijkt erop, al ligt nog één der lidstaten dwars. Drie keer raden welk land dat is...


Na jaren achter de feiten te hebben aangelopen lijkt de Europese Commissie dan eindelijk een vuist te maken tegen fabrikanten die het minder nauw nemen met de geldende uitstootregels. Binnenkort wordt het voor de Commissie namelijk mogelijk om boetes op te leggen zodra een auto niet aan de regels voldoet. Het boetebedrag kan oplopen tot 30.000 euro per auto.

Een en ander is helaas nog niet officieel. Het wetsvoorstel is ingediend door EU-voorzitter Malta, naar verwachting zullen de diverse ministers uit de lidstaten instemmen met het plan. Wel houdt men er rekening mee dat Duitsland dwars gaat liggen en zoals bekend hebben onze oosterbuurtjes een meer dan stevige vinger in de Brusselse pap. Het is dus nog heel effe spannend.

Overigens had de speciale commissie die onderzoek deed naar Volkswagen Dieselgate liever gezien dat er een onafhankelijke Europese instantie in het leven zou worden geroepen die de boel in de gaten zou houden, zo zegt Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy (D66).
« Laatst bewerkt op: 03 juni 2017, 01:07:14 door 405T16 »
"http://www.alfaromeo156club.nl/forum/index.php?topic=109739"AR156C#1881 - mijn PP

Alfa Romeo 156 3.2 V6 GTA SW, Blu Cosmo, Vialle LPi, 7,7 km/l LPG, Quaiffe, RV-Corse tuning, CAI

Offline 405T16

 • ******
 • Berichten: 1073
 • Geslacht: Man
 • Grand Theft Auto
Re: DIESELGATE draait door
« Reactie #19 Gepost op: 05 juni 2017, 01:24:22 »
Porsche accused of using steering inputs to cheat on emissions tests
The automaker denies any wrongdoing.
LICENSE

http://www.autoblog.com/2017/06/05/porsche-steering-inputs-emissions-cheat-allegations/

 Reese Counts
Last week, the German transport authority KBA announced it was investigating Porsche and Audi for cheating on emissions tests. Wirtschaftswoche, a German economic publication, says the KBA's investigation focuses on a system that uses steering inputs to determine whether or not the car is being tested. While Audi has recalled 24,000 models, Automotive News reports that currently Porsche denies any wrongdoing.

According to KBA, if the affected cars measured a steering input of 15 degrees or more, they would emit excess nitrogen oxide emissions. It's important to note that this is different than Volkswagen diesel CO2 emissions. The cars broke European strict emissions standards, so it's unclear what impact this has on cars in the US. Audi has recalled the A7 and A8, though it's unclear which Porsche models the KBA is investigating.

Fifteen degrees is a small amount of steering input. The wheel can move that much just to move around a pothole or bump in the road. Essentially, if you're driving, you're moving the wheel at least 15 degrees in one direction or the other.

If these allegations turn out to be true, it's going to be another blow to Volkswagen, Audi, and Porsche. While public trust in Volkswagen is supremely low, for the most part, Porsche's image has remained fairly clean. NOx emissions don't have as big of a long-term effect as CO2, though they're still bad for humans.


AUDI: GEEN SJOEMELSOFTWARE MAAR MANKEMENT

FOUT IN SOFTWARE ZORGDE VOOR HOGERE NOX
ANP AUTONIEUWS
4 JUNI 2017 10:59

bron: http://www.autoweek.nl/nieuws/audi-geen-sjoemelsoftware-maar-mankement/Audi ontkent dat de uitstootwaarden van met dieselmotoren uitgeruste topmodellen van de autofabrikant moedwillig worden gemanipuleerd met software. De 'opvallende' meetwaarden zijn het resultaat van een technisch mankement, stelt de Volkswagendochter in een verklaring die zaterdag werd uitgebracht.

Het probleem betreft volgens het bedrijf in Ingolstadt lang niet alle exemplaren van het type A7 en A8 die tussen 2010 en 2013 van de band rolden, maar slechts een relatief gering deel daarvan. Bij deze 24.000 voertuigen is de uitstoot van stikstofoxide hoger dan volgens de Euro 5-norm is toegestaan. Volgens Audi komt dat door een fout in de software van de automatische versnellingsbak. Het bedrijf heeft de afwijkingen zelf gemeten en aan de bevoegde instanties gemeld.

Minister van Verkeer Alexander Dobrindt beschuldigde Audi er afgelopen week van ,,ontoelaatbare uitstoot-software'' te hebben toegepast in A8's en A7's met V6- of V8-dieselmotoren. Audi-topman Rupert Stadler zei dat Dobrindt een verkeerde voorstelling van zaken geeft door te suggereren dat de autoriteiten illegale software hebben ,,ontdekt''. Na de uitlatingen van de minister heeft het Openbaar Ministerie zijn onderzoek wegens mogelijke misleiding bij Audi uitgebreid.

Door de berichtgeving is de positie van Stadler onder druk komen te staan. Zijn contract werd onlangs met vijf jaar verlengd, maar volgens de Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung wil VW voor het einde van het jaar van Stadler af.


http://www.autoblog.com/2017/06/04/munich-prosecutors-expand-audi-investigation/

Munich prosecutors expand Audi investigation

 Reuters Jun 4th 2017
Munich prosecutors said they have widened an investigation at Audi to examine the carmaker's sales in Germany and elsewhere in Europe after the federal government accused the Volkswagen division of cheating on emissions tests in its home market.

Audi on Thursday recalled around 24,000 older A7 and A8 models in Europe, 14,000 of which were sold in Germany, to update transmission software, which it said was causing nitrogen oxide (NOx) emissions to exceed EU limits.

Munich prosecutors have been investigating Audi on suspicion of fraud and criminal advertising in the United States where parent Volkswagen's emissions scandal broke in September 2015. They have expanded the inquiry to include vehicle sales in the brand's home region, a spokesman for prosecutors said.

Audi said late on Thursday that it would continue to fully cooperate with authorities and Germany's KBA motor vehicle authority, which the carmaker had notified about the latest emissions irregularities.

The affected Audi models with so-called Euro-5 emission standards, and built between 2009 and 2013, emit about twice the legal NOx limits when the steering wheel is turned more than 15 degrees, the German transport ministry said.

Prosecutors said the suspicion in the Audi investigation still centered on fraud, adding they have not yet received updated information from the KBA on the situation in Germany.

Their investigation came to a head in March when prosecutors searched Audi's headquarters in Ingolstadt in connection with the emissions scandal, as well as a second German plant and subsequently even the law firm that VW had hired to clear up dieselgate.
« Laatst bewerkt op: 07 november 2017, 17:48:18 door 405T16 »
"http://www.alfaromeo156club.nl/forum/index.php?topic=109739"AR156C#1881 - mijn PP

Alfa Romeo 156 3.2 V6 GTA SW, Blu Cosmo, Vialle LPi, 7,7 km/l LPG, Quaiffe, RV-Corse tuning, CAI

Offline 405T16

 • ******
 • Berichten: 1073
 • Geslacht: Man
 • Grand Theft Auto
Re: DIESELGATE draait door
« Reactie #20 Gepost op: 11 juni 2017, 23:21:23 »
Volkswagen biedt Europese eigenaren geen compensatie
Foto: Consumentenbond
Gepubliceerd: 14 juni 2017 17:12
Laatste update: 14 juni 2017 19:38

bron: http://www.nu.nl/volkswagen-schandaal/4768851/volkswagen-biedt-europese-eigenaren-geen-compensatie.html 
Volkswagen geeft Europese eigenaren van dieselauto's met sjoemelsoftware geen geldbedrag ter compensatie. Wel krijgen de klanten een extra garantie van twee jaar aangeboden.
Dat heeft een woordvoerder van de Europese Commissie woensdag bekendgemaakt. Het is de uitkomst van overleg tussen het Duitse concern en de Europese Commissie.

Hoewel de Europese klanten dus niet hun geld terug krijgen, spreekt EU-commissaris Vera Jourová (Justitie) toch van een succes, aldus de Duitse krant Die Welt.

Amerikaanse klanten van de Duitse autofabrikant krijgen ter compensatie wel een geldbedrag. Zij kunnen er ook voor kiezen hun auto terug te verkopen aan Volkswagen.

Eerlijke behandeling
"Natuurlijk is dat nog altijd niet te vergelijken met de situatie in de VS", zegt Jourová tegen de krant. "Toch zijn we nu dichter bij een eerlijke behandeling van Europese consumenten dan afgelopen september, toen we onze dialoog zijn gestart."

Volkswagen stelt zich in een reactie aan Die Welt om alle klanten te bekommeren en noemt het een "vertrouwenwekkende maatregel".

Anders
Vorig jaar liet Volkswagen al weten dat in Europa geen vergelijkbare overeenkomst getroffen zou worden als in de VS. Topman Matthias Müller stelde dat de situatie binnen Europa anders is.

Zo zijn de milieu-eisen in de VS strenger, waardoor het moeilijker is om de auto's hieraan aan te passen. Bovendien zou het concern nog zo'n compensatie financieel niet aankunnen.

Software
In september 2015 kwam aan het licht dat Volkswagen illegale software in miljoenen dieselauto's heeft geïnstalleerd. De software zorgde ervoor dat de auto's in een testomgeving schoner lijken dan ze bij alledaags gebruik zijn.

De dieselmotoren blijken in werkelijkheid veel meer stikstofoxide uit te stoten dan volgens milieuregels is toegestaan.Nederland Sjoemeldiesel
Wat claimt die VW Sjoemelstichting nou eigenlijk?

https://www.autobahn.eu/4385/wat-claimt-die-vw-sjoemelstichting-nou-eigenlijk/
Na de debacles met de claimstichtingen van Ferdy Roet (haha) kijkt Nederland misschien wat extra kritisch naar een nieuwe claimclub: Stichting VW Car Claim. Autobahn dook in de materie van de Sjoemelfix en heeft een antwoorden.
Sinds het schandaal met de test defeating Volkwagen dieselmotoren uitbrak heeft Autobahn er pagina's over vol kunnen schrijven. De belangrijkste uitgangspunten zijn dat VW heeft toegegeven dat er software op hun auto's zat die tijdens emissietests andere waarden produceerden dan tijdens normaal gebruik. Inmiddels is die software door Volkswagen Groep van veel auto's verwijderd. Terwijl er in Amerika miljarden werden uitgegeven om auto's terug te kopen gebeurde dat in Europa niet, de claimstichting VW Car Claim (alias Das Claim) wil daar verandering in brengen.

Om hun claim kracht bij te zetten gebruikt de stichting allerlei stellingen die op zijn minst opvallend te noemen zijn. Ze beweren dat de auto's die gefixt zijn minder geld waard zijn dan andere auto's en dat de gefixte auto's meer brandstof gebruiken. Voordat de rechters zich erover buigen zocht Autobahn voor u uit wat daarvan waar is.

Prijsdaling
De BOVAG die (samen met de ANWB) de verkoopprijzen van auto's bijhoudt in de koerslijstencommissie zegt geen prijsdaling te hebben opgemerkt. Reden daarvoor zou volgens BOVAG zijn dat de consument geen verschil merkt aan de auto. Ze verbazen zich ook over de stellingname: aanvankelijk claimden consumentenorganisaties nog dat auto's die geen dieselfix hadden gehad minder waard zouden zijn, maar nu claimen ze juist dat de auto's die wél een fix hebben gehad minder waard zijn.

De restwaarde van een bijvoorbeeld een Golf wordt al jaren bepaald door de kwaliteit van de bouw en de kracht van het merk Volkswagen, aldus BOVAG.

Toegenomen verbruik
De stelling dat het verbruik van de auto's waarvan de dieselgatesoftware is verwijderd is toegenomen klinkt als een plausibele. Aan de andere kant is het een zeer onlogische stelling. Het idee van de sjoemelsoftware was om extra zuinig en schoon te rijden op het moment dat een auto werd getest, tijdens het overige gebruik van de wagen zou dat niet het geval zijn. Als je de sjoemelsoftware verwijdert, blijft dus het normale verbruik over, toch?

Het blijkt genuanceerder te liggen, tegelijk met het verwijderen van de dieselgatesoftware is er ook gepoogd om de uitstoot van de auto's te verbeteren om ze zo alsnog meer in lijn met de eisen te brengen. Lees: de normen van de EU kunnen eigenlijk sowieso niet gehaald worden met de motoren (dat geldt niet alleen voor VW, daar hebben de andere fabrikanten ook last van). De fix benadert de uitstootnormen nu meer en het zou kunnen dat daardoor het brandstofverbruik is toegenomen. Het klinkt paradoxaal, maar de geclaimde toename komt doordat een hetere (en volledigere) verbranding meer brandbaar mengsel vereist.

Maar is het ook zo? Zowel de Duitse zus van de ANWB, de ADAC, als de Duitse RDW, de KBA, zeggen dat er niets blijkt van een toegenomen dieseldorst bij de gefixte auto's. Althans in de overgrote meerderheid van de gevallen. Ook Volkswagen zelf erkent dat in 0,5% van de gevallen er wellicht iets fout gaat. Overigens beweren ze die fout dan alsnog op te lossen.

Claim
De vraag is dan in hoeverre het zin heeft om een claim in te dienen. Als de auto niet minder waard is geworden en ook niet meer brandstof verbruikt, kan de 'gedupeerde' toch helemaal niet gedupeerd zijn? In ieder geval is de eigenaar van de auto niet degene die gedupeerd is: het is degene die achter hem rijdt en degene die langs de route van de auto woont die gedupeerd is door het listige gedrag van Volkswagen. De buitenstaander is degene die de troep uit de uitlaat inademt, niet de inzittende van de sjoemelauto.

Ook de stichting VW CAR Claim werd gevraagd om een reactie, helaas hebben de woordvoerders nog geen antwoord op de vragen gegeven.

M. Goes | 14.06.2017 | 16:41


Duitsland Diesel
Na Stuttgart is München straks verboten voor diesels
https://www.autobahn.eu/4401/na-stuttgart-is-munchen-straks-verboten-voor-diesels/
Terwijl in Rotterdam de milieuzone vandaag gedeeltelijk is gestorven, groeit de ademruimte in Duitsland verder door. Na de spirituele Heimat van de dieselwagen, Stuttgart, gaat nu ook de hoofdstad van Beieren serieuze plannen maken.
Grootstad München heeft een probleem met stikstofoxide. Het dodelijke stof is afkomstig uit de uitlaten van dieselmotoren die, oh ironie, in groten getale zijn geproduceerd in de stad zelf. De enige oplossing voor het probleem is volgens de burgemeester van de stad: verbied diesels de stad in te komen.

Net als zijn ambtsgenoot in Stuttgart wil Oberbürgermeister Dieter Reiter alle diesels die niet aan de Euro6-normen voldoen gaan verbieden om de stad in te rijden. Het gaat alleen al voor het M-kenteken (van de stad München) om tussen de 133.000 en 170.000 auto's, afhankelijk van de zwaarte van de ingestelde maatregelen.

Net als in Nederland, waar de rechter vandaag bepaalde dat de gemeente niet zo maar benzineauto's mocht verbieden om de stad binnen te komen, is het nog de vraag of een burgemeester in Beieren auto's kan verbieden zijn stad in te rijden. In de herfst doet de Duitse Raad van State (Bundesverwaltungsgericht) daar uitspraak over.

Opvallend genoeg wil de stad een uitzondering op de regel gaan maken voor taxi's. Er is voor die auto's (en voor stadsbussen) volgens de Duitsers nog geen alternatief voor handen. Het dieselverbod is wellicht slechts een begin, de burgemeester ziet verboden als een middelen om de transitie naar groenere transportvormen af te dwingen.

M. Goes | 14.06.2017 | 20:03

Alfredo Altavilla zet in op CNG en schrijft kleine diesel af
12 JUNI 2017 22:31

https://www.autoedizione.nl/alfredo-altavilla-zet-in-op-cng-en-schrijft-kleine-diesel-af/
De zo gewaardeerde ultra betrouwbare 1.3 MultiJet is de best verkopende dieselmotor van Italië… en toch is het einde voor die motorblok in zicht. De in Polen gebouwde diesel zal niet langer in compacte auto’s van FCA gelepeld worden. De afname van kleine diesels in Europa in de compacte segmenten vormde de afgelopen jaren een groot aandeel in de Europese verkoopdaling. Het veel schonere CNG heeft de rol van de kleine diesel min of meer overgenomen en zal dit steeds meer gaan doen. Ooit geloofde Lingotto nog in een glansrijke toekomst voor kleine diesels en overwoog men zelfs om op dit gebied iets te ontwikkelen wat nog kleiner was dan de 1.3 MJet. Maar de steeds strengere milieueisen bepaalden anders. FCA-baas over onze regio, Alfredo Altavilla, stelt dat auto’s op CNG de toekomst hebben en dat Fiat daar dus eveneens op zal blijven inzetten.

Het uit afval gewonnen Biogas (Groen Gas) vormt volgens Altavilla net als elektrische oplossingen een groene techniek, dat de uitstoot drastisch omlaag kan helpen. Biogas zal in Italië in potentie kunnen rekenen op een productie van 8 miljard kuub op jaarbasis. Volgens de rechterhand van Marchionne is FCA meer dan voorbereid op die toekomst. Ook de Italiaanse overheid heeft verklaard in te zetten op biogas/groen gas met structureel meer tankstations waar het verkrijgbaar zal zijn. Overigens zal dit hand in hand gaan met elektrisch rijden. De Italiaanse minister spreekt over een ingezet traject richting de 20.000 laadpunten.


Cayenne Diesel nu ook onder vuur wegens uitstoot
Auteur: MauritsH, gepost 11-06-2017 om 18:54

bron:https://www.autoblog.nl/nieuws/cayenne-diesel-nu-ook-onder-vuur-wegens-uitstoot-99448#post-99448

http://www.spiegel.de/wirtschaft/unternehmen/abgasskandal-bei-porsche-unwissenheit-ist-keine-ausrede-kommentar-a-1151339.html
https://www.autoblog.nl/nieuws/porsche-staakt-amerikaanse-verkoop-cayenne-diesel-81671
https://www.autoblog.nl/nieuws/audi-geen-gesjoemel-bij-dikke-diesels-maar-productiefout-99216Onlangs was Audi nog aan de beurt en niet geheel verrassend zit nu een andere VAG-dochter in de hoek waar de klapjes vallen.


Het Duitse Der Spiegel heeft onlangs onderzoek laten doen naar de uitstoot van de Cayenne met zelfontbrander en zoals je waarschijnlijk al verwachtte braakt de V6 TDI in de Cayenne volgens dat onderzoek teveel NOx uit. De uitstootwaardes zijn op verzoek van Der Spiegel gemeten door TÜV Nord onder normale omstandigheden.

De hoeveelheid NOx die de Cayenne Diesel uitstootte was dusdanig hoog, dat de auto op basis van deze waarden niet had mogen worden goedgekeurd voor de openbare weg. In een reactie liet Porsche weten dat het merk zich niet kon vinden in de testresultaten en dat de uitstoot van diverse factoren afhangt.

Ondertussen wordt de gang van zaken bij Audi onderzocht omdat autoriteiten het vermoeden hebben dat De Boksbeugel het niet zo nauw nam met de uitstootregeltjes.
« Laatst bewerkt op: 14 juni 2017, 23:57:53 door 405T16 »
"http://www.alfaromeo156club.nl/forum/index.php?topic=109739"AR156C#1881 - mijn PP

Alfa Romeo 156 3.2 V6 GTA SW, Blu Cosmo, Vialle LPi, 7,7 km/l LPG, Quaiffe, RV-Corse tuning, CAI

Offline 405T16

 • ******
 • Berichten: 1073
 • Geslacht: Man
 • Grand Theft Auto
Re: DIESELGATE draait door
« Reactie #21 Gepost op: 26 juni 2017, 16:07:12 »
Volkswagen's Former Engine Chief Will Be Arrested If He Comes To America

Paulo Acoba
Saturday 1:00pmFiled to: DIESELGATE
In case you thought Volkswagen executives were past the Dieselgate arrests, they’re not. After international arrest warrants were issued for five former VW managers Thursday, Automotive News reports that a former VW engine chief was told not to leave Germany to avoid the risk of being detained.


Heinz-Jakob Neusser at the 2015 Frankfurt Motor Show. Photo credit: AP

Heinz-Jakob Neusser was the development head of the brand for VW for two years, and during his tenure he allegedly authorized development of software that further aided VW’s cheating emissions software. Warrants issued for his colleagues’ arrests have prompted legal aide to advise him to not fly out of the country. Neusser was suspended from his job in 2015.

Neusser’s role in all of this came to light when court documents released by U.S. authorities showed he signed off on “steering wheel angle recognition” software added to the emissions cheating device. This update made sure that VW’s cars would be able to skirt the emissions tests.

So, with everything else going on, his legal aide asked him to stay put.

“I have urgently advised my client not to leave Germany. Only here is it safe,” lawyer Annette Voges, who’s representing Heinz-Jakob Neusser, told Bild Zeitung in comments published on Saturday.

Things didn’t turn out as planned for a sixth VW manager, one Oliver Schmidt, as his plans to fly out of Miami earlier this February were cut short with an arrest. Schmidt was arrested and thrown in jail.

The German Constitution outlines certain extradition procedures that say authorities can bring their citizens to other European Union countries or an international court, but those protections don’t go beyond Germany’s borders. Extradition to the United States from a third country is what worries Neusser’s lawyer.

So for now, maybe it’s a good time for Neusser to kick back and watch some daytime television in Germany. It can’t be as bad as it is in the U.S., at least.

CONSUMENTEN DRAAIEN OP VOOR REKENING FRAUDEDIESELS
BNR Webredactie
Vandaag, 06:50

bron: https://www.bnr.nl/nieuws/economie/10325692/consumenten-draaien-op-voor-rekening-fraudedieselshttps://www.bnr.nl/player/audio/10063532/10325692


Volkswagen laat eigenaren van fraudediesels soms betalen voor de reparatie aan hun auto. Bij de ANWB, de Consumentenbond en Autoweek zijn tientallen klachten binnengekomen van dieselbezitters die na een terugroepactie storingen kregen. Reparaties kunnen oplopen tot meer dan 1000 euro.

De duurste storing die gemeld wordt is volgens de ANWB een kapotte EGR-klep, volgens Yda Matthijssen van de ANWB. Die klep is verantwoordelijk voor het dalen van de verbrandingstemperatuur en de druk, en daardoor wordt minder makkelijk de schadelijke stikstofoxide NOx gevormd. Volgens de ANWB blijkt uit technische publicaties dat de klep in de sjoemelstand veel minder hard werkte en na de softwareupdate dat wel moest doen. Daardoor kan de klep stuk gaan.

'De importeur ontkent dat er een verband is, en daar sta je dan als klant', zegt Matthijssen, 'maar importeur PON zegt dat klanten bij de klantenservice moeten zijn en dat er dan gekeken wordt of er een regeling getroffen kan worden.' Maar er is geen actieve informatievoorziening vanuit de importeur. De ANWB vindt de werkwijze van de importeurs niet transparant.

Hele rekening
De ANWB wil dat Volkswagen de klanten attendeert op de mogelijkheid om niet de hele rekening te hoeven betalen. De importeur moet de dealers ook inseinen wat ze tegen klanten moeten zeggen.

Importeur PON wilde niet reageren.

Kwart van Nederlandse Volkswagenrijders laat sjoemelsoftware zitten

Oproep garage genegeerd

Minstens een kwart van de Nederlandse eigenaren van dieselauto's met sjoemelsoftware heeft een oproep om de auto terug te brengen naar de garage genegeerd. De dieselauto's van het Volkswagen-concern moeten worden ontdaan van de sjoemelsoftware die ertoe leidt dat ze tijdens laboratoriumtests veel minder stikstofoxiden (NOx) uitstoten dan buiten op straat.

Door: Alexander Leeuw 14 februari 2017, 02:00
   
http://s.vk.nl/s-a4461996/Door de sjoemelsoftware te verwijderen, daalt de schadelijke uitstoot. Dat is goed voor het milieu. Maar veel autobezitters malen daar niet om. Ze blijven gewoon in de gemanipuleerde auto's rondrijden omdat ze zelf geen belang hebben bij de aanpassing.

Circa honderdduizend dieselauto's in Nederland hebben nog geen update gehad

'Mensen halen hun schouders op', zegt Tom Huyskens van brancheorganisatie Bovag. Hij vindt het niet gek dat mensen zich niet naar de dealer haasten. 'Dit is een unieke terugroepactie. Je moet als automobilist iets laten aanpassen terwijl je niet merkt dat er iets aan de hand is', denkt hij. 'Er is ook geen gevaar voor de eigen veiligheid, dus autobezitters zien er het voordeel niet van in.'

Circa honderdduizend Nederlandse eigenaren van dieselauto's met sjoemelsoftware moeten de auto nog laten updaten. In totaal rijden er in Nederland 160 duizend dieselauto's van het Volkswagen-concern rond met software die schadelijke emissies manipuleert. Vorig jaar begon Volkswagen met een campagne om die software te laten vervangen.

Volgens Volkswagen-importeur Pon hebben ruim zestigduizend eigenaren van Volkswagens, Seats, Skoda's en Audi's inmiddels gehoor gegeven aan de oproep de auto naar de garage te brengen. Maar minstens tachtigduizend autobezitters hebben al zo'n oproep ontvangen, aldus een woordvoerder van Pon tegen RTL Z. Een op de vier heeft de oproep vooralsnog genegeerd.

Autobezitters zien er het voordeel niet van in

Door de misleidende software in zijn auto's te installeren werd Volkswagen het middelpunt van een wereldwijd schandaal. De Duitse automaker installeerde de software in zijn dieselauto's om aan internationale milieueisen te kunnen voldoen. Zonder de software kwamen de dieselmotoren van Volkswagen niet door de milieutests. De Amerikaanse milieudienst EPA ontdekte de fraude in september 2015 en zo begon 'dieselgate'. De affaire heeft de autofabrikant al meer dan 20 miljard euro gekost.

De software-update die Volkswagen vorig jaar aankondigde, leidt ertoe dat de uitstoot van stikstofoxiden tijdens het gewone weggebruik daalt. Sommige Volkswagenrijders denken dat de auto na de software-update minder goed zal presteren, maar die notie verwijst Huyskens naar het rijk der fabelen. 'Door de update neemt het motorvermogen niet af en neemt het brandstofverbruik niet toe. Dat is uitgebreid onderzocht door de Duitse overheid, Volkswagen en de ANWB.'

Hans Maarsen • Ondernemen
'VW-schandaal kost 45.000 gezonde levensjaren'

Het gesjoemel met software in dieselmotoren waaraan Volkswagen zich schuldig heeft gemaakt, bezorgt de samenleving een schadepost van €29 mrd. Dat is veel meer dan de reservering van €5,5 mrd die het autoconcern voor het schandaal heeft getroffen.

Dat concluderen onderzoekers van de Radboud Universiteit in Nijmegen in een onderzoek naar de gevolgen van de Volkswagenfraude voor de volksgezondheid. Door het gerommel met de software is meer vervuilende stikstofoxide in de lucht gekomen dan volgens de norm is toegestaan. De extra uitstoot heeft tot gevolg dat 45.000 gezonde levensjaren verloren zijn gegaan, waarvan ruim 44.000 in Europa, zo berekenen de wetenschappers.

Waarde mensenleven
Door het verlies aan mensenlevens te relateren aan de waarde van een mensenleven komen de milieudeskundigen uit op een schadepost van €29 mrd. Zou Volkswagen de bewuste dieselauto's niet terugroepen, dan volgt nog een extra last van €47 mrd.
Het gesjoemel met software heeft betrekking op negen miljoen auto's, tussen 2009 en 2015 verkocht in Europa en de VS. Daarmee is 526 kiloton stikstofoxide meer uitgestoten dan is toegestaan. De nadelige gevolgen zijn vooral groot voor Europa, waar meer Volkswagens zijn verkocht dan in de VS en waar de bevolkingsdichtheid hoger is. Het verlies aan gezonde levensjaren komt tot uiting in oversterfte (meer sterfte dan voorzien) en ziekten door het inademen van fijnstof, gevormd door de extra uitstoot.

95% schade in Europa
De gezondheidsschade in Europa is vele malen groter dan in de VS, stelt onderzoeker Rik Oldenkamp in een schriftelijke toelichting. Meer dan 95% van de schade is veroorzaak in Europa, luidt de conclusie.
Op het moment dat het schandaal naar buiten kwam, zijn de milieukundigen van de Radboud Universiteit de milieu-effecten in kaart gaan brengen. De uitkomsten worden op 4 februari gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Environmental Pollution. De onderzoekers zeggen dat zij als eerste de impact voor Europa hebben berekend. De resultaten bevestigen twee eerdere studies naar de gezondheidseffecten in de VS.'DUITSLAND WIL MILJOENEN DIESELS TERUGROEPEN'

FABRIKANTEN ZOUDEN KOSTEN ZELF MOETEN DRAGEN
ANP AUTONIEUWS
26 JUNI 2017 15:51

bron: http://www.autoweek.nl/nieuws/duitsland-wil-miljoenen-diesels-terugroepen/
De Duitse regering wil dat tot 12 miljoen dieselauto's terug worden geroepen zodat ze nieuwe software kunnen krijgen.

Dat hebben bronnen maandag aan Reuters verteld. Het ministerie van Transport is over de massale terugroepactie in gesprek met de autofabrikanten. De kosten voor de terugroepactie zouden tussen de 1,5 en 2,5 miljard euro bedragen.

Alle auto's met dieselmotoren die aan de Euro 4-, Euro 5- en Euro 6-normen voldoen zouden betrokken moeten worden bij de terugroepactie. De Duitse overheid wil verder dat de fabrikanten de kosten ervoor dragen.De uitstoot van stikstofoxide zou door de software-update met een kwart moeten worden teruggebracht.

Diesels worden ook in Duitsland steeds minder geliefd sinds het sjoemeldieselschandaal bij Volkswagen. Steden als München en Stuttgart hebben al gesproken over een verbod voor bepaalde diesels om de stadscentra in te rijden.


Duitsland wil aanpak alle vervuilende diesels….
Door Leo op 2 mei 2016 om 05:23, in de categorie Auto en politiek.

http://auto.blog.nl/auto-en-politiek/2016/05/02/duitsland-wil-aanpak-alle-vervuilende-diesels#more-23319De Duitse minister Dobrindt roept alle fabrikanten die auto’s verkopen in Duitsland (of Europa) op dieselauto’s terug te halen naar de dealer voor een aanpassing van de software die de uitstoot moet regelen.

Dit naar aanleiding van recente tests onder verantwoording van de Duitse overheid. Daaruit bleek dat niet alleen de Duitse fabrikanten al dan niet bewust hebben gesjoemeld met software van die dieselwagens, ook veel buitenlandse merken deden dat. Althans dat zou kunnen blijken via de uitkomsten van het recente onderzoek waarbij heel wat tot nu toe als ‘schoon’ betitelde modellen, door de mand vielen. Eerder werden al 630.000 auto’s in Duitsland die door Duitse fabrikanten werden geproduceerd, terug gehaald.

De minister richt zich ook op toezichthouders in andere landen van de EU om maatregelen te nemen die alle fabrikanten zullen treffen waarvan wel duidelijk is dat ook daar de uitstoot niet is wat hij behoort te zijn. Volgens de Duitse minister komen veel van de buurlanden ook met verplichte terugroepacties voor auto’s en fabrikanten die nu nog steeds de dans ontsprongen. Na de VW-modellen en Mitsubishi komen dus meer merken in een verdachtenbankje te staan. Opmerkelijk, dat dit zo lang heeft moeten duren.(NU/AB/Spiegel)
« Laatst bewerkt op: 07 november 2017, 17:50:06 door 405T16 »
"http://www.alfaromeo156club.nl/forum/index.php?topic=109739"AR156C#1881 - mijn PP

Alfa Romeo 156 3.2 V6 GTA SW, Blu Cosmo, Vialle LPi, 7,7 km/l LPG, Quaiffe, RV-Corse tuning, CAI

Offline 405T16

 • ******
 • Berichten: 1073
 • Geslacht: Man
 • Grand Theft Auto
Re: DIESELGATE draait door
« Reactie #22 Gepost op: 04 juli 2017, 19:03:14 »
 forumpolitie1

bron: http://www.autoweek.nl/nieuws/duizenden-belgische-diesels-zonder-roetfilter/

DUIZENDEN BELGISCHE DIESELS ZONDER ROETFILTER

AUTO'S STRUCTUREEL GOEDGEKEURD ONDANKS ONTBREKEN FILTER
ANP AUTONIEUWS
3 JULI 2017 10:45Hoewel het roetfilter illegaal is verwijderd, zouden duizenden Belgen na een periodieke keuring gewoon de weg weer op mogen. Onaanvaardbaar, aldus de politiek.

Tienduizenden dieselauto's in België komen jaarlijks door de autokeuring terwijl het roetfilter illegaal is verwijderd. De meetmethoden zijn verouderd; ook autokeurders erkennen dat ze minstens tien jaar achterlopen. Veel garages adverteren er zelfs mee, blijkt maandag uit onderzoek van de publieke omroep VRT.

Een defect roetfilter kan motorproblemen veroorzaken. De vervangingskosten lopen op tot 2000 euro, maar verwijdering kan al voor 450 euro. Zonder filter is de uitstoot ruim 90 procent hoger. Het gevolg is dat fijnstof en roet de omgeving vergiftigen.

"Onaanvaardbaar en zeer onthutsend", reageert Europarlementariër Kathleen Van Brempt, voorzitter van de 'Dieselgate'-commissie van het parlement. Volgens haar tonen de bevindingen aan dat de Europese wetgeving om luchtverontreiniging tegen te gaan nauwelijks impact heeft.

Zij heeft vorig jaar aan de Europese Commissie gerapporteerd over aanwijzingen dat roetfilters in Europa systematisch worden verwijderd. "Zonder duidelijk toezicht, controle en handhaving blijft de Europese wetgeving niet meer dan een papieren tijger."

Van Brempt wijst erop dat de Nederlandse instantie TNO een methode heeft ontwikkeld om vervuilende stoffen goedkoop en snel op te sporen via lasertechnologie die fijne stofdeeltjes meet. Zij vindt dat autokeuringscentra dergelijke tests moeten gebruiken en roept de Vlaamse minister Ben Weyts (Mobiliteit) op hier versneld werk van te maken. "Ondertussen moeten we op Europees niveau de druk blijven opvoeren om ervoor te zorgen dat wetgeving effectief kan worden afgedwongen."

DALING AANTAL OUDE DIESELS ZET DOOR

DRIEKWART VERDWENEN

ANPFOTO'S FRANK JACOBS AUTONIEUWS
4 JULI 2017 07:35

In Nederland rijden steeds minder vervuilende dieselauto's met een bouwjaar van voor 2001. Het aantal oude dieselauto's is vorig met 18 procent gedaald ten opzichte van vorig jaar en komt uit op 155.000. Dat zijn 34.000 personen- en bestelauto's minder dan een jaar eerder.

Sinds 2010 is driekwart van de oude diesels in Nederland verdwenen, meldt het CBS dinsdag. Dat jaar stonden 570.000 oude diesels geregistreerd.

De daling was het grootst in Rotterdam, waar inwoners tot afgelopen vrijdag tegen een vergoeding hun oude diesel konden laten slopen. Naast de sloopregeling geldt er sinds begin 2016 ook een milieuzone. Het aantal oude diesels in de stad daalde daardoor met bijna de helft tot 2.200 stuks.

In de andere grote steden was de daling rond de 21 procent. In Utrecht was tot begin vorig jaar een sloopregeling. In de stad, waar sinds 2015 ook een milieuzone geldt, daalde het aantal oude dieselauto's met 20 procent tot 1.500 stuks. Het laagste aantal van de vier grootste gemeenten.

"Goed nieuws voor de volksgezondheid dat het aantal diesels is gedaald, vooral in Rotterdam en Utrecht, waar de milieuzones zijn ingevoerd", vindt Anne Knol, campagneleider Mobiliteit van Milieudefensie. "Uit eerdere evaluaties is gebleken dat de luchtkwaliteit door deze maatregelen verbetert. Om het leven in de stad nóg gezonder en prettiger te maken, wordt het tijd dat steden meer publieke ruimte gaan reserveren voor duurzaam vervoer, zoals wandelen, fietsen en het OV."
ADAC RAADT AF NIEUWE DIESELAUTO TE KOPEN

'BETER EVEN WACHTEN TOT EURO 6D DE NORM IS'
EELKO ROL AUTONIEUWS
30 JUNI 2017 14:59

bron: http://www.autoweek.nl/nieuws/adac-raadt-af-nieuwe-dieselauto-te-kopen/Autoclub ADAC raadt autokopers aan voorlopig nog even geen diesel te kopen. Anders kon je nog weleens voor vervelende verrassingen komen te staan.

Wie in de markt is voor een nieuwe auto en vanwege het forse aantal kilometers het liefst een diesel rijdt, kan beter nog even wachten tot er auto's op de markt komen die voldoen aan de in 2020 verplichte Euro 6d-norm. Anders loop je het risico dat je volgend jaar met een verouderde dieselauto rijdt die over een paar jaar bepaalde steden al niet meer in mag. Dat zegt althans de Duitse autoclub ADAC (de tegenhanger van onze ANWB) bij monde van vicevoorzitter Ulrich Klaus Becker.

Dieselrijders zouden vanwege alle negatieve verhalen over dieselmotoren en de uitstoot van NOx bovendien onzeker zijn over de waardevastheid van hun eigen auto. "Wie één, twee jaar geleden een nieuwe auto heeft gekocht, moet al inleveren", zegt Becker.

Het aantal diesels onder nieuw verkochte personenauto's zou in Duitsland al hard afnemen en inmiddels ruim onder de 50 procent zijn gezakt, schrijft vakblad Automobiel Management. Mensen zijn bang dat ze in de toekomst uit bepaalde steden geweerd zullen worden, omdat er steeds meer zogeheten milieuzones worden ingevoerd.
« Laatst bewerkt op: 05 juli 2017, 23:15:50 door 405T16 »
"http://www.alfaromeo156club.nl/forum/index.php?topic=109739"AR156C#1881 - mijn PP

Alfa Romeo 156 3.2 V6 GTA SW, Blu Cosmo, Vialle LPi, 7,7 km/l LPG, Quaiffe, RV-Corse tuning, CAI

Offline leonm

 • ******
 • Berichten: 2676
 • Geslacht: Man
Re: DIESELGATE draait door
« Reactie #23 Gepost op: 04 juli 2017, 20:06:42 »
Tja, lang leve de belgische keuring  :-[.
Betere remmen er op mag niet, betere ophanging mag niet, bandenmaatje dat een half procent afwijkt: afgekeurd, en zo kan ik nog wel even doorgaan  :'(

Maar zonder roetfilter geraak je er gewoon door. Schijtziek word ik daar van  :(

Tazio

 • Gast
Re: DIESELGATE draait door
« Reactie #24 Gepost op: 04 juli 2017, 22:41:39 »
Daar konden we met zijn allen natuurlijk op wachten. Ambtelijke molens draaien langzaam, maar wel door! Het einde van de personenwagen met dieselmotor is gewoon eindelijk in zicht. Persoonlijk ben ik daar totaal niet rouwig om. Het aggregaat is ontwikkeld voor de industrie en scheepvaart, dat hoort gewoon niet onder de motorkap van een autootje die gezellig gifstof uitbrakend door allerlei woonomgevingen rijdt. Volledig achterhaald en niet meer van deze tijd!