DIESELGATE draait door

Auteur Topic: DIESELGATE draait door  (gelezen 10673 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline 405T16

 • *****
 • Berichten: 903
 • Geslacht: Man
 • Grand Theft Auto
  • Bekijk profiel
Re: DIESELGATE draait door
« Reactie #15 Gepost op: 09 mei 2017, 03:57:33 »
Er spelen 2 enorme schandalen in de ontwikkelingen rond VW dieselgate:

1. De fix van de betrokken dieselmotoren in Europa werkt niet of heeft een zeer gering effect! Het is een halfbakken oplossing.
Ze zijn ongeveer net zo giftig als voorheen (1.2) maar gaan nu ook eerder stuk!
Verder verliezen ze vermogen en gaan ze meer verbruiken. (Zie test Zweden.)

2. De top van VW heeft over wetenschap van het diesel-bedrog gelogen. Ze hebben vanaf het begin het bedrog geleidt en doorgezet om meer winst met "clean"-diesels te kunnen maken. Daarna is iedere verklaring van te hoge emissies en oplossing van het probleem vertraagd.  Ook gingen betrokken VW medewerkers compromitterende documenten zoals e-mail verwijderen na een suggestief praatje van hun interne jurist.http://www.autonews.com/article/20170510/COPY01/305109924/vw-fears-heavy-fines-if-it-publishes-emissions-probe-findings

INTERN GEROMMEL BIJ VOLKSWAGEN

FELLE KRITIEK OP AFHANDELING DIESELGATE
EELKO ROL
12 MEI 2017 11:08

bron: http://www.autoweek.nl/nieuws/intern-gerommel-bij-volkswagen/

Opnieuw is er sprake van interne onrust bij Volkswagen. Aandeelhouders hebben kritiek op het feit dat de fabrikant het eigen onderzoeksrapport over Dieselgate niet wil vrijgeven.

Volkswagen is onder vuur komen te liggen bij de eigen aandeelhouders vanwege het niet vrij willen geven van het interne onderzoeksrapport aangaande Dieselgate. Het onderzoek is uitgevoerd door het Amerikaanse advocatenkantoor Jones Day en is gebruikt om tot een schikking van 4,3 miljard dollar te komen met de Amerikaanse justitie. Volkswagen zegt dat het rapport daarom – ondanks eerdere beweringen – niet openbaar mag worden gemaakt. Zou dat wel gebeuren, dan zou dat ernstige juridische gevolgen hebben.

Gerd Kuhlmeyer, hoofd van Community of VW, dat bestaat uit aandeelhouders in dienst van de fabrikant, zei tijdens de jaarvergadering 'sprakeloos en in shock' te zijn over het dieselschandaal dat de fabrikant sinds 2015 achtervolgt. Andere aandeelhouders zeggen bang te zijn dat de fraudekwestie Volkswagen nog jaren zal achtervolgen zolang de fabrikant weigert inzage te geven in het onderzoeksrapport.

'Enige manier'

Ook Hans-Christoph Hirt, executive director bij investeringsfonds Hermes EOS, voerde de druk bij Volkswagen op door te melden dat publicatie van het rapport 'de enige manier is om het vertrouwen van investeerders en consumenten terug te winnen'. 'Alleen dan wordt duidelijk of het bedrijf de juiste conclusies trekt', aldus Hirt.

Bovendien is er in Stuttgart een onderzoek gaande naar CEO Matthias Müller. De Duitse officier van justitie houdt Müller verantwoordelijk voor marktmanipulatie vanwege de manier waarop Dieselgate uiteindelijk openbaar werd gemaakt. Volgens nieuwsportaal WirtschaftsWoche onderzoeken de Duitse autoriteiten of Müller in zijn rol als bestuursvoorzitter van de VW Group het schandaal niet eerder wereldkundig had moeten maken. Het is de eerste keer dat Müller bij het onderzoek wordt betrokken.

Hoewel Volkswagen voorlopig nog volop te kampen heeft met de gevolgen van Dieselgate, lijkt de financiële impact minder ernstig dan verwacht. Werd er in het eerste kwartaal van 2016 nog een winst van een schamele € 73 miljoen geboekt, nu is dat alweer € 900 miljoen.


Deze vrouw gaat streng toezicht houden bij Volkswagen
Auteur: jaapiyo, gepost 12-05-2017 om 7:41
http://www.autoblog.nl/nieuws/deze-vrouw-gaat-streng-toezicht-houden-bij-volkswagen-98500
K-tschhhhhh.Afgelopen week schreven we nog dat autobedrijven er goed aan zouden doen meer vrouwen in te huren. Een paar dagen later maakt Volkswagen bekend dat ze een vrouw in hebben gehuurd. Toeval?

De 33-jarige in kwestie heet Stephanie C. Davis. We weten niet waar de C. voor staat. Net als bij voormalig POTUS Harry S. Truman zou de extra letter er zomaar eens achteraf bijverzonnen kunnen zijn. Voorheen werkte Stephanie bij consultancy-moloch KPMG, het bedrijf waar ook Wouter Bos na zijn politieke carrière enige tijd werkzaam was. Maar nu gaat ze erop toezien dat ze bij Volkswagen nooit meer gaan sjoemelen.

Steph wordt namelijk Chief Compliance Officer bij Volkswagen Group of America (VWGoA). In deze functie zal ze direct rapporteren aan Hinrich J. Woebcken, de CEO van VWGoA. Dr. Kurt Michels, Chief Compliance Officer van de hele Volkswagen Group, is in zijn nopjes met de nieuwe aanwist:

“Credibility and trust in Volkswagen, our brands and the people who work for us stem from a compliance culture that is lived rather than imposed. I’m delighted to welcome Stephanie to our network of compliance officers as we work to make Volkswagen an example of how a socially responsible global company should act and lead.”
Juist ja. Misschien kan ze beginnen met het publiceren van een onderzoek dat advocatenkantoor Jones Day uitvoerde over sjoemelgate dat Volkswagen volgens Automotive News bewust achterhoudt. Enfin, heb jij ook wat toezicht van Stephanie nodig? Laat het weten, in de comments.


“Kwart van VW-rijders heeft problemen na dieselfix”
Auteur: MauritsH, gepost 08-05-2017 om 21:50Een fix die tot meer problemen leidt, dat kan niet de bedoeling zijn.

bron: http://www.autoblog.nl/nieuws/kwart-van-vw-rijders-heeft-problemen-na-dieselfix-98393#post-98393

Vanavond werd in het programma Radar van AvroTros aandacht besteed aan diesels die waren voorzien van de welbekende sjoemel-software. Zoals bekend worden deze auto’s softwarematig aangepast waardoor ze alsnog aan de geldende uitstoot-eisen voldoen. Het lijkt er echter op dat die fix in sommige gevallen leidt tot nieuwe (technische) problemen.

De problemen

1.400 respondenten hebben meegedaan aan een onderzoek van dit programma. Van deze groep hebben 638 VW-eigenaren de fix laten uitvoeren en volgens Radar ondervindt een kwart van die personen sindsdien problemen met de motor. Hiervan heeft 30 procent problemen met de EGR-klep die veel sneller vervuild zou raken. Die moet vervolgens worden gerepareerd of vervangen en dat kost uiteraard geld, waarbij het ene geval wel onder coulance gerepareerd wordt en het andere geval weer niet. Hoe zo’n EGR-klep werkt lees je trouwens HIER. Op het puntje coulance komen we hieronder terug.

Verder zou 57% van de respondenten met problemen merken dat de motor minder vermogen levert en 38% van deze groep zegt vaker te moeten tanken. Ook zeggen sommige respondenten dat hun auto vaker naar de garage moet, zonder dat duidelijk is wat er precies mis is met de auto. Anderen klagen over problemen met roetfilters, rare geluiden en vreemde storingen.

Van deze probleemauto’s is de helft nog niet gerepareerd, al weten we natuurlijk niet aan welke partij dat precies ligt. Bij 17% van deze personen is er wel een reparatie geweest, maar is het probleem niet verholpen. In 23% van de gevallen is het probleem gelukkig wel middels reparatie verholpen.

Coulance?

Los van de klachten is natuurlijk ook de vraag hoe er met coulance wordt omgegaan interessant én relevant. 29% van de personen die reparaties lieten uitvoeren kreeg géén coulance, zij betaalden alle reparaties zelf. 32% kreeg korting die in 40% van de gevallen tussen 70 en 100% van het totale bedrag lag.

De personen die we nu nog niet hebben gecoverd kregen een andere vorm van coulance aangeboden. Radar heeft het over zaken als een gratis servicebeurt en vaste kortingsbedragen.

Wel/niet laten uitvoeren

Blijft over de vraag waarom een groot deel van de respondenten (625 personen) geen fix heeft laten uitvoeren. Een deel is het wel van plan, maar heeft nog geen oproep gehad. Van de mensen die niet van plan zijn om hun diesel te laten repareren is een deel (33%) bang voor vermogensverlies. Anderen (27%) vrezen dat het milieu niet is gebaat bij de fix en nog eens 16% is bang voor storingen en schade aan de motor. Deze angst komt voort uit ervaringen van anderen, maar ook schijnen sommige garages de fix af te raden.

Reactie importeur

Uiteraard heeft Radar Pon aan de jas getrokken voor een reactie. De importeur wilde niet in de studio verschijnen, maar heeft aangegeven elk individuele geval zeer serieus te nemen en te streven naar een oplossing in de vorm van maatwerk. Uiteraard hebben wij ook geprobeerd om iemand te spreken te krijgen, maar de importeur was helaas niet bereikbaar.Volkswagen sleutelt door aan sjoemeldiesels

Door stekkerkoning op 25-02-2017 om 0:00

bron: http://www.groen7.nl/volkswagen-sleutelt-door-aan-sjoemeldiesels/
Positief nieuws van de Volkswagen Groep. Ze zijn naar eigen zeggen lekker bezig met het sleutelen aan dieselmotoren, zodat de uitstoot in het vervolg binnen de grenzen van het betamelijke blijft.

Tot op heden zijn er wereldwijd 3,4 miljoen dieselmotoren van een softwareupdate voorzien. Het gaat om het motortype dat luistert naar code EA189, en beschikbaar is als 1.2, 1,6 en 2.0 TDI. Duitsland is de koploper, daar zijn liefst 1,4 miljoen auto’s van de update voorzien en werden er 100.000 auto’s per week bij de dealer neergezet. Wereldwijd worden er per week 200.000 softwareupdates bij auto’s van de Volkswagen Groep doorgevoerd, zodat deze auto’s nu wel de Euro5-uitstoorm halen.

Volkswagen meldt dat dit alles naar volledige tevredenheid van de klanten gebeurt. De eigenaars zouden blij zijn met de update en de aangeboden technische oplossing. Namens het milieu hartelijk dank voor het updaten en ga zo door!

En nu op naar de toekomst, met volledig elektrische Volkswagens.

Foto: @rallypowerr op Autojunk


Pon erkent klachten sjoemeldiesel-update

Bron: Automotive Management Automotive Management 8 mei 2017, 21:49
http://www.drimble.nl/auto/43439396/pon-erkent-klachten-sjoemeldiesel-update.html


Seat - De Nederlandse importeur van onder meer Audi, Seat, Skoda en Audi geeft in een schriftelijke reactie op de Radar-uitzending van vanavond toe dat de update van sjoemeldiesels tot klachten heeft geleid.

Radar: problemen na software-update VW-sjoemeldiesels

bron: https://automotive-management.nl/nieuws/laatste-nieuws/merkkanaal/20337-radar-problemen-na-software-update-vw-sjoemeldiesels

MERKKANAAL 08 MEI 2017 16:01
Laatste update: 08 mei 2017 17:12

Volgens tv-programma Radar krijgt een kwart van de mensen die de software-update laat uitvoeren aan zijn 'sjoemeldiesel' daarna problemen met de auto. Vanavond heeft het consumentenprogramma in de uitzending een item over de mogelijke problemen.

Dat meldt Avrotros. Volkswagen-importeur Pon laat aan Automotive weten vooralsnog niet van plan te zijn in de uitzending te reageren. De problemen zouden onder meer het teruglopend vermogen, een hoger brandstofverbruik en een kapotte EGR-klep betreffen. De update doet de auto’s volgens veel bezitters meer kwaad dan goed, constateert Radar, dat een enquête hield onder zijn eigen testpanel van 600 mensen. Radar meldt dat de reparaties lang niet altijd vergoed worden door de importeur.

VW heeft de problemen steeds ontkend of afgeschilderd als incidenten. Sommige auto's zouden al een aantal recalls achterlopen of al tijden geen beurt hebben gehad. Ook heeft Pon eerder al gezegd de coulance-regeling ruimhartig te gebruiken.   

11 miljoen auto's aanpassen

September vorig jaar heeft VW toegezegd alle Europese diesels voor herfst 2017 te hebben aangepast. Wereldwijd heeft VW te maken met circa 11 miljoen auto's. In Nederland rijden 167 duizend diesels van VW, Audi, Seat en Skoda rond die moeten worden aangepast. Eind vorig jaar ging dat in hoog tempo: toen kregen volgens VW 500 tot 600 auto’s per dag een software-update. Op het moment zijn circa 80 duizend Nederlandse auto’s aangepast, meldde Pon vandaag aan Automotive.

Op zich neemt de aanpassing niet veel tijd: een getraind monteur is er zo’n 20 minuten mee bezig. Bij de 1.2 en 2.0 liter-motoren hoeft enkel de software te worden aangepast, bij de 1.6 liter diesel wordt ook een extra rooster voor de luchtinlaat geplaatst. VAG-dealers zien de recall als een kans om weer in contact te komen met mensen die vaak al geen klant meer zijn bij de dealer.


Pon erkent klachten sjoemeldiesel-update


bron: https://automotive-management.nl/nieuws/laatste-nieuws/overig/20340-pon-erkent-klachten-sjoemeldiesel-update

OVERIG
08 MEI 2017 21:46

Laatste update: 08 mei 2017 22:18


De Nederlandse importeur van onder meer Audi, Seat, Skoda en Audi geeft in een schriftelijke reactie op de Radar-uitzending van vanavond toe dat de update van sjoemeldiesels tot motorklachten heeft geleid.

In de uitzending van Radar werden de resultaten van een enquête onder bezitters van een VAG sjoemeldiesel bekend gemaakt. Van de 1.368 respondenten hebben er 638 een update aan hun auto laten uitvoeren. Ruim de helft hiervan laat weten dat zijn auto sindsdien trager is, 38 procent maakt melding van een hoger verbruik en bij 30 procent van de deelnemers ontstonden er problemen aan het EGR-systeem. Ook was er een kleine groep die problemen met het roetfilter ondervond. 

Pon laat in de brief aan de redactie van het televisieprogramma weten dat "er in Nederland inmiddels 83 duizend auto’s zijn voorzien van de software-update. In een beperkt aantal gevallen heeft dit tot klachten geleid. Volkswagen neemt elke klacht serieus. De dealer analyseert en beoordeelt elk geval afzonderlijk. Aan de hand van de staat van onderhoud, leeftijd van de auto en kilometrage wordt bepaald welke individuele oplossing het beste past bij de situatie".
Klanten die toch niet tevreden zijn, of nog vragen hebben, wordt aangeraden rechtstreeks contact te zoeken met de klantenservice van het betreffende merk.

Opvallend is verder dat een kwart van de ondervraagden met klachten niets hoefde te betalen om deze te laten verhelpen bij de dealer, terwijl een derde van de ondervraagden alles zelf moest betalen. De overigen kreeg een korting op de reparatie die uiteenliep van 10 tot 100 procent. 


'Onderzoek naar Volkswagen-topman Müller om dieselschandaal'
Foto: ANP
Gepubliceerd: 10 mei 2017 21:04
Laatste update: 10 mei 2017 21:03

bron: http://www.nu.nl/volkswagen-schandaal/4683648/onderzoek-volkswagen-topman-muller-dieselschandaal.html
 


De Duitse justitie doet nu ook onderzoek naar de huidige Volkswagen-topman Matthias Müller wegens vermeende marktmanipulatie.
Dat meldde persbureau Bloomberg woensdag op basis van ingewijden. Met de stap wordt de al erg omvangrijke serie aan onderzoeken naar het sjoemelsoftwareschandaal bij de Duitse autobouwer nog verder uitgebreid.

Openbare aanklagers in Stuttgart duiken volgens Bloomberg in klachten dat Müller, president-commissaris Hans Dieter Pötsch en voormalig VW-baas Martin Winterkorn bewust treuzelden bij het naar buiten brengen van de ontwikkelingen rond het dieseldebacle.

Beleggers zouden zo te laat van de ontdekking van de sjoemelsoftware in diesels van Volkswagen op de hoogte zijn gesteld. Nadat het schandaal met de emissiefraude in september 2015 aan het licht was gekomen, verloor het aandeel Volkswagen een groot deel van zijn waarde.

Het zou voor het eerst zijn dat Müller persoonlijk verdachte is in een strafrechtelijk onderzoek in de hele affaire. De rol van Pötsch en Müllers opvolger Winterkorn werd al door openbare aanklagers onder de loep genomen.


'VW-topman Winterkorn bezat getuigenverklaring over dieselschandaal'
Foto: ANP
Gepubliceerd: 09 april 2017 09:06
Laatste update: 09 april 2017 09:29

bron: http://www.nu.nl/volkswagen-schandaal/4606257/vw-topman-winterkorn-bezat-getuigenverklaring-dieselschandaal.html


 
De Duitse openbaar aanklager heeft bij een huiszoeking bij oud Volkswagen-topman Martin Winterkorn begin dit jaar fragmenten van getuigenverklaringen van een oud VW-manager gevonden.
Dat meldt de Duitse krant Bild am Sonntag zondag. Het is onduidelijk hoe Winterkorn aan deze interne papieren van de openbaar aanklager zou zijn gekomen.

Een woordvoerder van het Staatsanwaltschaft Braunschweig laat in de krant weten dat getuigen "in principe" niet eens zelf een kopie ontvangen van hetgeen ze hebben verklaard.

Doorzoeking
De papieren werden gevonden tijdens een grote doorzoekingsactie in januari. In totaal werden 28 woningen en bedrijfsruimtes rondom Wolfsburg, Gifhorn en Braunschweig doorzocht.

De Duitse openbaar aanklager stelde een onderzoek in naar Winterkorn vanwege vermoedelijke betrokkenheid bij het dieselschandaal. Er waren aanwijzingen dat de oud-topman al eerder over de sjoemelsoftware wist dan hij beweerde.

Winterkorn zegt zelf pas vlak voor zijn aftreden van de sjoemelsoftware te hebben geweten. Hij trad kort na de onthulling van het dieselschandaal af.

Als Winterkorn schuldig wordt bevonden aan fraude, kan hij maximaal tien jaar celstraf krijgen.


'Mensen worden eerder ziek door dieselschandaal'
Foto: ANP
Gepubliceerd: 03 februari 2016 10:37
Laatste update: 03 februari 2016 10:36

bron: http://www.nu.nl/wetenschap/4208510/mensen-worden-eerder-ziek-dieselschandaal.htmlDoor de sjoemelsoftware van Volkswagen gaan Europeanen en Amerikanen eerder dood en worden ze eerder ziek. In totaal gaan ruim 44.000 'gezonde levensjaren' in Europa verloren en bijna 700 in de Verenigde Staten.
Dat komt doordat de Volkswagen-diesels meer stikstofoxide uitstoten. Onderzoekers van de Radboud Universiteit in Nijmegen hebben dat berekend.

De uitstoot kan leiden tot longkanker en hart- en vaatziekten, maar kan ook astma verergeren. ''We keken bijvoorbeeld naar de toename van longkanker per kilo uitstoot. Vervolgens kun je uitrekenen hoeveel levensjaren die mensen verliezen. Aan astma sterf je niet, maar je verliest wel kwaliteit van leven. Dat wordt ook meegeteld'', zegt onderzoeker Rik Oldenkamp.

Kosten
De verloren levensjaren kosten 29 miljard euro, vrijwel helemaal in Europa. De kosten voor bijvoorbeeld medische behandeling zijn daar niet in meegerekend. De schade hier is groter, doordat Europa meer Volkswagens telt en dichter bevolkt is.

De schade kan nog groter worden als Volkswagen niet genoeg doet om de sjoemel-auto's terug te roepen. Dan kunnen nog eens 72.000 gezonde levensjaren verloren gaan en kan de schade met 47 miljard euro toenemen.

Dieselcomplot


Achter de schermen bij Volkswagen vlak voor Dieselgate

bron: https://www.autobahn.eu/4008/ontluisterend-achter-de-schermen-bij-volkswagen-vlak-voor-dieselgate/

Op 23 mei verschijnt een boek over Dieselgate van een Duitse correspondent van The New York Times. Wat gebeurde er intern voorafgaand aan Dieselgate? Het antwoord: u wilt het eigenlijk niet weten.
The New York Times heeft een prachtige longread over Dieselgate, gebaseerd op het boek dat eind mei verschijnt. Wij hebben, zoals vele anderen, veel bericht over Dieselgate. De focus lag dan echter dikwijls op de beslissing überhaupt met manipulerende software aan de haal te gaan, de consequenties van Dieselgate (1) en wat voor lul verantwoordelijk CEO Martin Winterkorn eigenlijk was(2).
(1)https://www.autobahn.eu/3270/volkswagen-verantwoordelijk-voor-minstens-1200-europese-doden/
(2)Zie hieronder.

In 2006 besloot Volkswagen (of beter: de Volkswagen Group) dat vergassen eerbaarder was dan ingenieurs hun werk laten doen. Sinds 2008 waren in ieder geval de Amerikaanse voertuigen die VW verscheepte, uitgerust met sjoemelsoftware. In 2014 publiceren Amerikaanse geleerden een rapport waaruit blijkt dat Volkswagens Jetta in werkelijkheid tot 35 keer meer NOx uitstoot dan toegestaan. IRL is de wagen verschrikkelijk, maar in een laboratorium zijn de scores keurig. De Amerikanen vragen zich af wat er in godsnaam niet klopt. En de Duitsers werpen rookgordijn na rookgordijn op, onder andere door vuistdikke rapporten vol misleidende cijfers te sturen. De cover-up gaat boven alles.

Als Amerikaanse inspecteurs (werkzaam voor de Californische milieuwaakhond CARB) in 2014 wat ongeduldig worden over de non- en desinformatie die Volkswagen hen verstrekt, besluit VW dat het tijd is voor een concessie. Of beter gezegd: voor een nieuw rookgordijn. VW geeft toe dat de testdata heel raar zijn - mind you: de Amerikanen zijn nog niet op het punt dat ze VW überhaupt willen beschuldigen, ze begrijpen hun eigen meetresultaten gewoon niet - en stelt een terugroepactie voor. Alle diesels vanaf 2009 krijgen een update die volgens VW alles zal oplossen.

VW krijgt kans dat te doen. Er worden 280K voertuigen geüpdate. En wat doet Volkswagen? Dit gelooft u gewoon niet: die gebruikt de recall niet om de sjoemelsoftware te verwijderen, maar om de programmatuur aan te scherpen. De terugroepactie dient in de eerste plaats om de manipulerende software nog beter en effectiever te maken.

Het helpt niets: de Amerikanen noteren nog steeds extreme afwijkingen tussen levensecht en laboratoriumgebruik. Dan komt het: de Californische waakhond CARB ontdekt Volkswagens bedrog. "Output of nitrogen oxides rose after about 23 minutes of driving, CARB said, one minute after the end of the standard test cycle."

And so it begins. Bijzonder ontluisterend verhaal:

As word spread inside Volkswagen that the regulators knew about the illegal software, employees began trying to cover their tracks. At an Aug. 31 meeting, an in-house lawyer suggested that engineers in attendance should check their documents. Several of those present interpreted the comment as a signal that they should delete anything related to the emissions issue in the United States. In the weeks that followed 40 employees at Volkswagen and the company’s Audi division destroyed thousands of documents.


https://www.nytimes.com/2017/05/06/business/inside-vws-campaign-of-trickery.html?smid=tw-nytimesbusiness&smtyp=cur&_r=0

W.J. Hilderink | 10.05.2017 | 21:02


Dieselgate

Nóg een reden waarom VW-CEO Winterkorn van Dieselgate wist

bron: https://www.autobahn.eu/114/nog-een-reden-waarom-vw-ceo-winterkorn-van-dieselgate-wist/

Duitser + enorm schandaal = speel de kaart 'Ich habe es nicht gewusst'. Deed gevallen Volkswagen-baas Martin Winterkorn ook. Maar dat hij echt niets wist van de manipulerende software die tot Dieselgate leidde, is zeer onwaarschijnlijk.
Uit recentelijk geopenbaard mailverkeer https://www.autobahn.eu/102/stiekemerd-winterkorn-wist-in-2014-al-van-onderzoek-dieselgate/ blijkt dat Winterkorn wel degelijk wist van manipulerende software in de auto's van zijn concern.

Sowieso is het onwaarschijnlijk dat Volkswagen, dat zeer intens gerund werd en waar de tsaar van targetterreur himself, met een meetlatje langskwam in de fabriek, stiekem toch een zeer gecompartimenteerde organisatie was waar de linkerhand niet wist wat de rechter deed. Dat is wel wat Volkswagen ons wil doen doen geloven. http://chroom.tpo.nl/2015/12/10/vw-topman-raad-van-bestuur-wist-niet-van-dieselgate/


Ulrich Hackenberg

Vertrouweling

Mwah, zo lusten we er nog wel een paar. Bovendien is er nog een belangrijke aanwijzing dat Winterkorn wel wist wat er speelde. Zijn vertrouweling in de Raad van Bestuur was Ulrich Hackenberg  http://biz.tpo.nl/2015/10/07/bron-binnen-volkswagen-de-manipulaties-van-dieselgate-waren-een-egokwestie/, de technische eindbaas van Volkswagen tussen 2007 en 2013. Winterkorn haalde Hackenberg zelfs binnen. Samen zetten zij de Volkswagen-strategie uit: Toyota verslaan en dus de grootste van de wereld zijn. Hoe kan een man die zo dicht tegen de macht binnen Volkswagen zat, de macht wás wat betreft technologische innovatie, 1) niet geweten hebben van de manipulatie-software en 2) dat voor Winterkorn verzwegen hebben?

Bij Audi, waar Hackenberg in 2013 als technische chef kwam werken, twijfelen ze al minder aan onze speculatie. Vrijwel onmiddellijk nadat Dieselgate aan het licht kwam, werd hij op non-actief gesteld. Inmiddels is vrijwel de gehele Audi-site gezuiverd van zijn naam. Zelfs het bericht dat hij op non-actief gesteld is http://www.audi.com/en/404-not-found.html?_charset_=UTF-8&search-wrapper-input=hackenberg?_charset_=UTF-8&search-wrapper-input=hackenberg - dat eerder nog toegankelijk was -  blijkt niet meer vindbaar.
Sie haben's gewusst.Foto: EPA. Ulrich Hackenberg, Audi board chief for development, rides a Ducati 899 Panigale as the vehicle is presented during a promotion event of the German Volkswagen Group

W.J. Hilderink | 15.02.2016 | 18:02
« Laatst bewerkt op: 15 mei 2017, 00:00:21 door 405T16 »
"http://www.alfaromeo156club.nl/forum/index.php?topic=109739"AR156C#1881 - mijn PP

Alfa Romeo 156 3.2 V6 GTA SW, Blu Cosmo, Vialle LPi, 7,7 km/l LPG, Quaiffe, RV-Corse tuning, CAI

Offline 405T16

 • *****
 • Berichten: 903
 • Geslacht: Man
 • Grand Theft Auto
  • Bekijk profiel
Re: DIESELGATE draait door, Italië nu ook betrokken
« Reactie #16 Gepost op: 15 mei 2017, 19:11:21 »
Eigenlijk niet zo nieuw nieuws, de tijdgebonden aanpassing van Fiat software was al langer bekend.

Wel wordt nu gesuggereerd dat dit frauduleus is.
Lijkt mij niet mede omdat heel veel ritten nog geen 26 minuten duren.
De gemiddelde rit-afstand in Europa is 19 km. In de VS zal dat wat meer zijn.

http://www.solarjourneyusa.com/EVdistanceAnalysis7.php
In de USA is het 9,4 mijl, 15,1 km. Voor het platteland is het iets meer, 12,1 mijl =19,5 km.

N.B. als het om het behoud van de motor gaat mag je naar een ander programma/instellingen switchen.

Bombshell
Bewijzen gevonden voor sjoemelsoftware in Fiats

bron: https://www.autobahn.eu/4143/bewijzen-gevonden-voor-sjoemelsoftware-in-fiats/Is het dan eindelijk zover? Iedereen en zijn moeder heeft Fiat beschuldigd van sjoemelsoftware en nu zou het bewijs geleverd kunnen zijn door Duitse en Amerikaanse onderzoekteams.
Het is een slepend verhaal, maar het komt erop neer dat onder meer de Duitsers het Italiaanse FCA ervan beschuldigen met zijn emissies te prutsen. De Italiaanse overheid zegt dat de Duitsers zich nergens mee moeten bemoeien en houden merken als Fiat uit de wind door corrupte tests. Daardoor is de EU over de zeik. Ondertussen werkten wetenschappers van universiteiten in Californië en Bochum aan het bewijs dat Fiat wel degelijk illegaal bezig was.

Daar komt ongeveer het volgende uit. De onderzoekers analyseerden de computersystemen van de Fiat 500X en kwamen erachter dat de motor na 26 minuten niet langer de toegestane waarden uitstootte, maar Victoriaanse wolken van zwarte zooi. Dat is een paar minuten later dan de duur van een standaard emissietest.

FCA ligt al onder vuur door de EPA en deze bevindingen ondersteunen wat de Amerikaanse milieuwaakhond heeft beweerd. Vooralsnog verloopt alles volgens het Dieselgate-draaiboek en is alleen de automaker anders. Wat we daardoor ook weten is dat de harde klappen als eerste in de VS gaan vallen. Wordt vervolgd.

W.J. Hilderink | 20.05.2017 | 18:01
Audi belooft helderheid naar aanleiding van dieselschandaal
Auteur: RubenPriest, gepost 20-05-2017 om 9:48

bron: http://www.autoblog.nl/nieuws/audi-belooft-helderheid-naar-aanleiding-van-dieselschandaal-98755Rupert Stadler gaat met de billen bloot.


Dit keer is het niet Volkswagen, maar Audi dat een boekje opendoet over #dieselgate. Audi-baas Rupert Stadler zegt dat zijn merk meer transparant zal zijn. Deze uitspraak deed Stadler tijdens een aandeelhoudersvergadering.

Sinds het bekend worden van de praktijken van de Volkswagen Groep in 2015 pleitten de aandeelhouders voor meer helderheid. Audi was ook betrokken bij dit schandaal. De drieliter V6 diesel van het merk bevatte sjoemelsoftware. De blokken kwamen schoner door de emissietesten in de Verenigde Staten.

Stadler maakte tegenover de aandeelhouders duidelijk dat alles goed komt, maar dit vonden ze niet genoeg. Christian Strenger van het DWS Deutsche Asset Management zei bijvoorbeeld dat Audi heeft gefaald qua transparantie. “Verdedigen en ontkennen is enkel wat we tot nu toe gehoord hebben.”

Ook Felix Schneider van aandeelhoudersgroep SdK gaf Audi ervan langs. “Audi heeft het dieselschandaal voor het publiek en aandeelhouders op een doorzichtige manier opgelost.”

Ondanks alle kritieken tekende Rupert Stadler onlangs een nieuw contract bij de Duitse autofabrikant. Tot en met tenminste 2022 zal Stadler aanblijven als CEO van Audi. (via Autonews)

Verenigde Staten Dieselgate
USA wil Fiat/Chrysler aanklagen

G. Hoevenaars | 18.05.2017 | 16:27Zoals Volkswagen heeft ondervonden is een dieselschandaal een langdurige en vooral erg kostbare aangelegenheid. Iets dat Fiat ook gaat ontdekken, want de Amerikaanse justitie overweegt de autobouwer voor het gerecht te slepen.

Justitie beschuldigt Fiat Chrysler Automobiles (FCA) van het overtreden van de clean-air regels met hun dieselstokers. In de motoren zit software die in sommige gevallen de uitstootreductie tegengaat ten behoeve van meer vermogen. FCA ontkent alles en claimt dat de software er niet zit om te sjoemelen met uitstootcijfers. Volgens bronnen binnen justitie kan de autobouwer echter nog niet alle functies van de software verklaren. Oftewel, Fiat/Chrysler was vol aan het sjoemelen en heeft moeite met het verzinnen van een geloofwaardig smoesje.

De gesprekken tussen de Amerikaanse justitie en de international zijn al een tijdje aan de gang, maar blijkbaar kunnen de partijen nog geen overeenstemming bereiken. Daarom overweegt justitie de autobouwer aan te klagen en de zaak bij de rechter verder uit te vechten, zo melden bronnen die bij de onderhandelingen zijn betrokken.

Dit kan natuurlijk een dreigement zijn om de onderhandelingen vlot te trekken en tot een overeenkomst te komen. Maar als Fiat niet de gewenste antwoorden kan leveren en blijft ontkennen dat het iets verkeerd heeft gedaan, is een rechtszaak zeker niet uitgesloten.

Dure grap
De autoriteiten beschuldigen het bedrijf van het verkopen van 104.000 voertuigen met sjoemelsoftware. Het gaat om exemplaren van de Jeep Grand Cherokee en Ram 1500. Deze aantallen kunnen het een prijzige zaak maken voor het concern. Boetes kunnen oplopen tot 44.539 dollar per auto en dan kom je in het ergste geval uit op een bedrag van 4,6 miljard dollar.

Volkswagen heeft eerder al laten zien dat het afkopen van je sjoemelschuld een dure grap kan zijn. De Duitsers moesten uiteindelijk bijna 25 miljard dollar opzij zetten om de slepende affaire af te kopen in de Verenigde Staten. Nu had de Volkswagen Group vrij grote financiële reserves en konden ze de klap wel opvangen. In het geval van Fiat Chrysler is dat nog maar de vraag.
Brussel start zaak tegen Italië om dieselschandaal


Foto: ANP
Gepubliceerd: 17 mei 2017 14:13
Laatste update: 17 mei 2017 14:59

bron: http://www.nu.nl/economie/4700577/brussel-start-zaak-italie-dieselschandaal.html
 
De Europese Commissie is een juridische procedure begonnen tegen Italië vanwege het dieselschandaal.
Autofabrikant Fiat Chrysler heeft in Italië goedgekeurde dieselwagens op de markt gebracht die dankzij sjoemelsoftware minder CO2 leken uit te stoten dan ze daadwerkelijk deden.


De zogenoemde inbreukprocedure volgt op stappen die Brussel in december al nam tegen zeven EU-landen, waaronder Duitsland en Groot-Brittannië, omdat ze hebben verzaakt de dieselfraude bij Volkswagen boven water te krijgen. Bovendien werden de betrokken fabrikanten niet aangepakt toen de fraude aan het licht kwam.

De nationale autoriteiten, zoals in Nederland de RDW, zijn verantwoordelijk voor het testen van de motoren op de uitstoot van schadelijke gassen, de typegoedkeuring van auto’s en het markttoezicht.

De commissie werd door Duitsland geattendeerd op gesjoemel bij Fiat. Italië moet binnen twee maanden tekst en uitleg geven maar ontkent fraude bij Fiat tot nu toe. De commissie kan uiteindelijk naar de Europese rechter stappen.

Soap
Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks) noemt de Fiat-zaak ''een soap”. ''Het is hoog tijd dat er orde op zaken wordt gesteld. Deze affaire onderstreept opnieuw het belang van onafhankelijk Europees toezicht, zodat EU-landen niet langer voor hun eigen industrieën een oogje kunnen toeknijpen.”

De eind 2015 ingestelde speciale 'dieselgatecommissie’ van het parlement concludeerde in april dat de lidstaten en de Europese Commissie hebben gefaald in het toezicht op de autofabrikanten en keuringsinstanties.

Het EU-parlement verwierp in april echter een voorstel voor de oprichting van een EU-agentschap boven de nationale instanties.
Dieselgate kost Volkswagen nog eens een miljardDoor: BV 15-05-2017
bron: http://www.auto55.be/nieuws/28659-dieselgate-kost-volkswagen-nog-eens-een-miljard

Afgelopen jaar moest Volkswagen al bijna 15 miljard dollar ophoesten in de nasleep van het uitstootschandaal. Compensaties voor bijna een half miljoen Amerikaanse consumenten die een auto van de Volkswagen-Group met 2.0 TDI dieselmotor met sjoemelsoftware bezaten. Maar voor de Audi’s, VW en Porsche met een 3.0l TDI zescilinder, zo’n 80.000 stuks in de VS, was er nog geen oplossing. Tot nu.

Tussen 7.000 en 16.000 dollar per stuk

Net als bij de 2-liter zal Volkswagen verplicht zijn de auto’s terug te kopen of te herstellen. Kiest de klant voor een aanpassing dan zal hij van de Duitsers ook nog tussen $ 7000 en $ 16.000 aan compensatie ontvangen.

Ook Bosch heeft boter op het hoofd

Toeleverancier Bosch, verantwoordelijk voor de bewuste valsspeelmodule, beweert nog steeds dat het zich van geen kwaad bewust was en wijst de vinger naar Volkswagen. Maar het bedrijf onderhandelde eveneens in Amerika een tegemoetkoming van $ 327,5 miljoen. Die komen ook de bedrogen klanten ten goede. Volkswagen en Bosch blijven overigens wel gewoon samenwerken.


Prosecutor's search of VW's dieselgate law firm was legal: court
Doorzoeking van Justitie bij het advocaten kantoor van VW was legaal, zegt rechtbank.
Volkswagen gaat op federaal niveau in hoger beroep. (Dit verhaal stinkt.)  >:(

bron: http://www.reuters.com/article/us-volkswagen-emissions-court-idUSKCN18B10K

15 mei 2017


A man uses phone under a Volkswagen logo at the Shanghai Auto Show, in Shanghai, China April 20, 2017. REUTERS/Aly Song

Searching the offices of Volkswagen's (VOWG_p.DE) law firm was not illegal, a German regional court said on Monday, prompting the carmaker to say it would lodge an appeal with Germany's Federal Constitutional Court.

In March, Munich prosecutors searched the offices of Jones Day, a U.S. law firm hired by Volkswagen (VOWG_p.DE) to investigate its emissions scandal, stepping up efforts to identify those involved in Volkswagen's emissions-test cheating scandal.

Volkswagen, Europe's biggest carmaker, has condemned the search and filed a legal complaint.

It said on Monday it would now take the matter to Germany's highest court, the Federal Constitutional Court.

"The Munich regional court's decision in now way gives us reason to change our legal position," it said in an e-mailed statement.

(Reporting by Joern Poltz; Additional reporting by Jan Schwartz; Writing by Maria Sheahan; Editing by Georgina Prodhan)
« Laatst bewerkt op: 23 mei 2017, 23:00:56 door 405T16 »
"http://www.alfaromeo156club.nl/forum/index.php?topic=109739"AR156C#1881 - mijn PP

Alfa Romeo 156 3.2 V6 GTA SW, Blu Cosmo, Vialle LPi, 7,7 km/l LPG, Quaiffe, RV-Corse tuning, CAI

Offline 405T16

 • *****
 • Berichten: 903
 • Geslacht: Man
 • Grand Theft Auto
  • Bekijk profiel
Re: DIESELGATE draait door, nu ook Mercedes Benz en GM verdacht.
« Reactie #17 Gepost op: 23 mei 2017, 01:27:52 »
GM AANGEKLAAGD OM SJOEMELSOFTWARE, Mercedes Benz is nu ook aangeklaagd.

PICK-UPS DOOR TRUCS AAN EMISSIE VOLDAAN
ANP AUTONIEUWS
25 MEI 2017 19:56

bron: http://www.autoweek.nl/nieuws/gm-aangeklaagd-om-sjoemelsoftware/General Motors (GM) is in de Verenigde Staten aangeklaagd omdat het in pick-uptrucks gebruik zou hebben gemaakt van sjoemelsoftware om emissietesten te manipuleren. Mensen die de voertuigen van GM bezitten of leasen hebben de zaak aangespannen.
Volgens de documenten die bij de rechtbank zijn ingediend zou GM in twee van zijn modellen die tussen 2011 en 2016 zijn geproduceerd sjoemelsoftware hebben geïnstalleerd. Daarmee is het bedrijf de zesde automaker die daarvan wordt beschuldigd sinds Volkswagen in 2015 daarover met een bekentenis kwam.

In de documenten wordt meer dan tachtig keer verwezen naar Volkswagen dat eerder fors met de billen bloot moest. De kwestie heeft al geleid tot vele miljarden aan boetes voor het Duitse concern.

Eerder deze week klaagde justitie in in de Verenigde Staten Fiat Chrysler officieel aan. De branchegenoot van GM zou sjoemelsoftware hebben geïnstalleerd in circa 104.000 dieselwagens om zo de uitstoot van de voertuigen te verbloemen.Mercedes Benz dieselgate nieuws:
http://www.autoblog.com/2017/05/24/german-prosecutor-coordinates-with-us-on-daimler-diesel-probe/


AANKLACHT TEGEN FIAT OM SJOEMELSOFTWARE

CIRCA 104.000 AUTO'S BETROKKEN
ANP AUTONIEUWS
23 MEI 2017 21:07

bron: http://www.autoweek.nl/nieuws/aanklacht-tegen-fiat-om-sjoemelsoftware/
De Amerikaanse justitie heeft Fiat Chrysler dinsdag officieel aangeklaagd, omdat de autobouwer sjoemelsoftware zou hebben geïnstalleerd in circa 104.000 dieselwagens om zo de uitstoot van de voertuigen te verbloemen. Fiat bestudeert de aanklacht nog, maar ontkent iets verkeerd gedaan te hebben. Het autobedrijf wil zich krachtig gaan verdedigen.
De beschuldigingen aan het adres van Fiat werden eerder dit jaar al door milieutoezichthouder EPA naar buiten gebracht. Het Italiaans-Amerikaanse concern zou de software sinds 2014 in Jeeps en Dodges Ram hebben geïnstalleerd. Daardoor heeft Fiat volgens de aanklacht bepaalde milieuwetgeving overtreden.

De autowereld is al sinds september 2015 in de ban van het dieselschandaal. Toen bleek dat Volkswagen jaren had gesjoemeld met de uitstootgegevens van miljoenen auto's. De kwestie heeft al geleid tot vele miljarden aan boetes voor het Duitse concern.Daimler:
http://europe.autonews.com/article/20170322/ANE/170329946/daimler-employees-investigated-for-potential-emissions-fraud

http://autoweek.com/article/car-news/daimler-launches-diesel-probe-after-doj-request

DOORZOEKINGEN BIJ DAIMLER IN DIESELONDERZOEK

'WE WERKEN VOLLEDIG MEE'
AUTONIEUWS
23 MEI 2017 15:37

bron: http://www.autoweek.nl/nieuws/doorzoekingen-bij-daimler-in-dieselonderzoek/
De Duitse justitie heeft dinsdag invallen gedaan bij elf kantoren van autofabrikant Daimler, het moederbedrijf van Mercedes-Benz. De doorzoekingen maken deel uit van een strafrechtelijk onderzoek naar mogelijke fraude met de uitstootgegevens van dieselauto's.
Dat heeft het Openbaar Ministerie in Stuttgart bekendgemaakt. Eerder was al naar buiten gekomen dat justitie een aantal werknemers van Daimler in het vizier heeft in verband met mogelijk gesjoemel. Een woordvoerder van Daimler liet weten dat het autoconcern volledig meewerkt aan het onderzoek.

Autofabrikanten liggen onder een vergrootglas sinds in 2015 aan het licht kwam dat Volkswagen op grote schaal geknoeid heeft met uitstootgegevens. Miljoenen dieselauto's bleken voorzien van technologie die ervoor zorgde dat ze in testsituaties veel milieuvriendelijker leken dan zij in de dagelijkse praktijk waren.Inval bij meerdere kantoren van Daimler
Auteur: RubenPriest, gepost 23-05-2017 om 15:38


bron: http://www.autoblog.nl/nieuws/inval-bij-meerdere-kantoren-van-daimler-98848
Autoriteiten waren zoekende naar bewijs.


Een nieuw hoofdstuk in de langlopende soapserie Goede Sjoemel Slechte Sjoemel. Vandaag kreeg Daimler een bezoekje van een aanklager uit Stuttgart. Op meerdere locaties van het Duitse autoconcern was men zoekende naar bewijs of Daimler betrokken is bij een dieselschandaal, aldus verschillende (Duitse) media. De Duitsers worden ervan verdacht gemanipuleerd te hebben met dieseluitlaatgassen.

Daimler wil geen info vrijgeven aangezien het onderzoek nog gaande is. Het concern werkt volledig mee met de autoriteiten. Daimler ligt al enkele maanden onder de loep. Sinds bekend is dat Volkswagen willens en wetens de boel jaren heeft bedonderd liggen diverse autofabrikanten onder vuur. Meerdere merken binnen de Volkswagen Groep hebben te maken gehad met invallen en sinds 2015 zijn er al tal van onderzoeken geweest.

Volkswagen staat sindsdien streng onder toezicht. Ook tijdens vergaderingen, publicaties en andere publieke gelegenheden valt er altijd nog een woordje over het onderwerp dieselgate. Het aanverwante Audi, dat ook betrokken was bij het dieselschandaal van Volkswagen, laat CEO Rupert Stadler de boel opknappen. Het contract van de CEO werd onlangs nog verlengd.

https://www.zdf.de/politik/frontal-21/dreckschleuder-diesel-pkw-schmutziger-als-lastwagen-100.html
http://www.spiegel.de/media/media-40446.pdf
http://www.spiegel.de/auto/aktuell/diesel-pkw-stossen-teils-mehr-stickoxide-aus-als-lkw-a-1128839.html
http://www.autobild.de/artikel/nox-suender-neue-studie-des-icct-8443183.html

http://www.spiegel.de/auto/aktuell/mercedes-manipulationsverdacht-bei-der-c-klasse-a-1075185.html
http://www.n-tv.de/auto/Tarnen-tricksen-taeuschen-article15977976.html
http://www.logistra.de/news-nachrichten/nfz-fuhrpark-lagerlogistik-intralogistik/8675/maerkte-amp-trends/abgasemissionen-euro-6-diesel-im-winter-auf-ni

http://www.daserste.de/information/reportage-dokumentation/dokus/sendung/das-maerchen-vom-sauberen-auto-100.html
Pagina 12:
https://www.transportenvironment.org/sites/te/files/publications/2016_09_Dieselgate_report_who_what_how_FINAL_0.pdf
Pagina 21 is ook interessant. MB zit toch wel in de top qua smeerlapperij.
Gek genoeg zijn de top 3 schone merken alle 3 van VAG.


ACHTERGROND: DIESEL, TECHNIEK VAN 'OUDE' WERELD

NA 40 JAAR EEN OMGEKEERDE WEG VOOR ZELFONTBRANDER
ROB VAN GINNEKEN
21 MEI 2017 09:30
bron: http://www.autoweek.nl/nieuws/achtergrond-diesel-techniek-van-oude-wereld/

Bijna tachtig jaar geleden had Mercedes met de 260 D de primeur van de dieselpersonenauto. In de jaren 70 zorgde de Golf Diesel met de luidruchtig ‘nagelende’ zelfontsteker voor de doorbraak naar de gewone autokoper. Tegenwoordig overheerst de dieseltechniek veel Europese markten, maar het lijkt er veel op dat na veertig jaar de omgekeerde weg is ingezet. Het wordt in de volumesegmenten te kostbaar om aan milieunormen te blijven voldoen.
Bij het horen van het woord 'diesel' schieten milieuorganisaties, landelijke pers en daardoor ook het grote publiek tegenwoordig in een kramp. Ook de automobielindustrie zelf begint om voor de hand liggende redenen tamelijk ongemakkelijk op zijn stoel te schuiven. Is het hoog tijd dat de smeerpijp op wielen wordt aangepakt? Of mag het verhaal ook wel iets genuanceerder worden besproken?

Vorig jaar zomer stelde VW-chef Matthias Müller in interviews met onder andere Handelsblatt al de retorische vraag of zijn merk op termijn nog veel geld in de verdere ontwikkeling van diesels wil stoppen. Ondanks alles wat eraan voorafging toch verrassend als je weet dat diesels in Europa vooralsnog corebusiness zijn en op de thuismarkt bijvoorbeeld bijna de helft van alle verkopen voor hun rekening nemen.

Of Volkswagen nog met zulke modellen op de Amerikaanse markt actief zal zijn, is vooralsnog onzeker en – misschien belangrijker voor ons deel van de wereld – het realiseren van optimale uitlaatgasreiniging zal 'enorm gecompliceerd en kostbaar' worden. Wel wil Volkswagen miljarden investeren in elektromobiliteit en daarvan hebben we onlangs het I.D. Buzz-studiemodel gezien op basis van een nieuw modulair elektrisch platform (MEB) dat als volumemodel in één adem wordt genoemd met de Golf.

Volvo liet deze week zelfs horen dat de huidige generatie dieselmotoren geen opvolging krijgt.

Inhaalslag
Is het allemaal pr-matige damage controlof zijn dieselpersonenauto's in Europa daadwerkelijk op weg naar de uitgang? Die vraag stelden we tijdens de autosalon van Parijs aan een aantal van de belangrijkste namen in de Europese autowereld. Hun antwoorden waren verrassend eensluidend: de een ziet een wat langere transitietijd dan de ander, maar uiteindelijk zal de 'zelfontsteker' onder de motorkap een techniek van de oude wereld worden.

Marketing cheffin van Opel Tina Müller voorspelt: 'De komende vijf jaar komt er een enorme groei in e-mobility, met als volgende trap meer autonoom rijden. Het aandeel van de diesel zal juist gaan dalen en op termijn zal dat even klein worden als dat van de EV nu is.'

Ook in de reclame – ook haar afdeling – zullen we wel wat verandering zien. Met een nauwelijks verholen steek naar VW: "Het imago van de Duitse industrie heeft erg geleden, dus we houden het even rustig met ons statement It's a German."

Opel CEO Karl-Thomas Neumann stelt ook vragen bij investeren in dieseltechniek: "Je kunt je ontwikkelingseuro maar een keer besteden. Bij compacte auto's zal de diesel verdwijnen, maar als we grote SUV's willen blijven rijden – en er komt ook een SUV-versie van de nieuwe Insignia – moet je bijna wel naar diesel of hybride om aan je CO2-eisen te voldoen. Ook die laatste zie ik voor grotere auto's als een tussenoplossing.

Zuidelijke merken
Zelfs in fervente diesellanden in zuid-Europa is de boodschap doorgekomen. CEO Luca de Meo van Seat: "De komende vijf jaar zullen we veel disruptive trends gaan zien. Het is een enorm voordeel dat we kunnen shoppen in de beschikbare techniek van de Volkswagen Groep."

Met een lach: "Als we naar rato meebetalen tenminste, maar dan helpt dat we een relatief klein merk zijn. Een jaar geleden was het voor ons nog niet relevant, nu de groei er goed in zit denk ik dat SUV's een derde van onze verkopen zullen gaan betekenen. Na de Ateca komen er meer, onder welke een kleinere. Al voor 2020 moeten we in elektromobiliteit springen: een e-auto en voor de zwaardere modellen hybride techniek.'

Afredo Altavilla is als topman voor onze regio (en de hele EMEA) bij Fiat Chrysler Automobiles en als voormalig baas van de motorenontwikkelingsafdeling bij uitstek gekwalificeerd om iets over dit onderwerp te zeggen. Toch moppert hij eerst over de autoshow van Parijs zelf: 'Waarom zou ik nog vijf miljoen investeren? Wat krijg ik daarvoor terug? De pers ziet alleen onze buren en zelfs de Franse premier loopt zonder te stoppen voorbij op weg naar de PSA- en Renault-stands. Ik denk dat we het maar bij Genève moeten houden, dat is tenminste nog neutraal terrein.'

Hij is meer ter zake na onze vraag of FCA ook aan elektrische technologie werkt: "Wat denk je? Natuurlijk investeren wij ook fors in de ontwikkeling van elektrificatie. En hybride technologie. Hoe het precies gaat lopen, is moeilijk te voorspellen, want aan een kant hebben we diesels nodig om de CO2-vlootdoelen te halen, maar daartegenover staat dat de kosten steeds verder oplopen. Laat ik het zo zeggen: over een jaar of acht, negen zie ik geen diesels meer in de A-en B-segmenten.'

FCA maakt misschien niet zo veel spektakel met prototypes in de publiciteit, maar zit niet stil, wil Altavilla onderstrepen. "Binnenkort komen we met een nieuwe motorenfamilie van driecilinders bijvoorbeeld. En vergeet ook de mogelijkheden van CNG niet, als je het goed aanpakt is de CO2-uitstoot dan virtueel nul. En die optie kost niet veel meer."

Creatief met motormanagement
Dat brengt ons bij de actualiteit op de wegen. Met name oudere diesels in de binnensteden liggen al jaren onder vuur en het zal duidelijk zijn dat Volkswagen de zaak – nu ruim een jaar geleden – bij de 'ontploffing' van wat inmiddels bekend staat als 'dieselgate;' geen goed heeft gedaan. Het Nederlandse woordenboek kreeg uitbreiding met de term 'sjoemelsoftware' en feitelijk staan sindsien álle diesel-personenwagens in de beklaagdenbank tot ze het tegendeel hebben bewezen. Ook auto's van andere automerken dan die van de Volkswagen Groep kwamen het afgelopen jaar niet bepaald geurend naar viooltjes over het voetlicht.

Laten we maar als vaststaand feit aannemen dat een ruime portie van de autowereld met de typekeuring en de milieutesten van hun diesels een breed gebied heeft bestreken van – laten we zeggen – creatief boekhouden met de regels tot het spreekwoordelijk besodemieteren van de kluit. Dat scheelt ruimte.

Er is namelijk toch al veel terrein te coveren met voor de hand liggende vervolgvragen als: is de dieselauto, zoals in menig persbericht uit de milieuhoek en dan met name van lokale overheden, vervuiling-technisch gesproken de wortel van het kwaad? Is er eigenlijk nog wel toekomst voor de 'zelfverbrander? Maar ook: kunnen we ons maatschappelijk permitteren hem uit te bannen? Laten we de problematiek van meerdere kanten aanvliegen. Te beginnen bij twee uiterste meningen.

Meeroken en auto
Dat er een probleem is lijkt duidelijk, maar de discussie wordt zo hier en daar 'gevoed' door tamelijk opvallende berichten. Die bij menigeen wellicht een opgetrokken wenkbrauw veroorzaken. Zo verscheen er recent een persbericht van Milieudefensie onder de kop: 'Nederlander rookt per dag vijf sigaretten mee door vieze lucht.'

Overigens baseert Milieudefensie het allemaal op gegevens van de GGD Amsterdam, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Universiteit Utrecht, waarvan een drietal onderzoekers de methode bedachten om de mate van gezondheidsschade uit te drukken in 'sigaretten.'

Uit beschikbare data pakt Milieudefensie informatie over NO2 en fijnstof en komt tot een lijst met de 'meerooksituatie' in 393 plaatsen in ons land. Dat verloopt een tikje kort door de bocht, voor zover we het kunnen zien, maar een zekere basis is er wel. In zijn vaste fact check rubriek beoordeelt NRC het oorspronkelijke onderzoek aan de hand van het oordeel van twee hoogleraren wel als 'grotendeels waar'. Ze concluderen: "Wetenschappers kijken kritisch naar de aannames in de methode, maar serveren die niet af."

Een ding is zeker: het werd opgepikt. Google maar eens op die artikelkop en je krijgt naast het ene bericht van Milieudefensie dik 11.000 hits. Of Milieudefensie niet op de loop gaat met de statistieken mag eenieder zelf vaststellen als hun woordvoerder Bram van Liere stelt: ";Het meeroken wordt tegenwoordig meer veroorzaakt door auto's, intensieve landbouw en kolencentrales dan door sigaretten."

Drie speerpunten van de milieuorganisatie. Ze klaagden in augustus de staat aan om het recht op schone lucht af te dwingen, want de afgelopen jaren zijn er eerder maatregelen genomen die de situatie verslechteren dan verbeteren, stelt Van Lieren. Als tastbaar voorbeeld noemt Milieudefensie het verhogen van de maximumsnelheid op de snelwegen naar 130 kilometer per uur. In hoeverre dat aan het meeroken bijdraagt, vermeldt het bericht niet.

Dat neemt niet weg dat hun lijst intrigerende info oplevert over luchtvervuiling in het algemeen. Je zou bijna zeggen dat die aanduidt dat het leeuwendeel van de 'meerookvervuiling' kennelijk binnenwaait of een natuurlijke oorzaak heeft. De Waddeneilanden – neem Vlieland - zitten niet heel dik in de auto's, intensieve landbouw en kolencentrales, maar staan toch te boek voor een waarde rond de '3', bij een landelijk gemiddelde van iets boven de '5'. Hoe dan ook, bekijk de lijst eens voor je eigen stad.

Bosch schiet in verdediging
Als hofleverancier van de automobielindustrie met – zo meldt Frankfurter Algemeine vorig jaar – alleen al 50.000 werknemers in de productie van diesel-gerelateerde techniek (en natuurlijk ook iets meer dan zijdelings betrokken bij de kwestie) mag je Bosch tegenover de milieuorganisatie rustig aan het andere einde van het scala van betrokken partijen inschalen. Noem ze believers. Zeer recent, na een tijdje stilte, is zijn ze als leverancier van technologie weer in het Amerikaanse dieselgatedrama teruggezogen.

Om voor de hand liggende redenen is het actueel niet dik gezaaid met stellingnames over deze problematiek, maar net voor de bom vorig jaar plofte, legden enkele van hun hoogste specialisten tijdens een workshop uit waarom 'onze' CO2-doelstellingen zonder diesel niet haalbaar zijn. Bovendien betoogden ze dat dieselpersonenwagens ten onrechte als belangrijkste schuldige worden aangewezen.

Om te beginnen een zeker in dit verband intrigerend gegeven dat Bosch aan de aanwezige technisch journalisten doorgeeft, met als bron het Duitse Umweltbundesambt: 'Door roken worden naar schatting in 2015 evenveel partikels uitgestoten als uit de uitlaat van auto's komt."

Het onderzoek blijkt vrij oud, maar inderdaad noemt het Bundesambt ook dit jaar nog met name binnenshuis roken als de belangrijke bron. Naast kaarsen en stofzuigen trouwens. Even om de orde van grootte te kunnen inschatten…

Stofzuiger
'Parijs, Londen en Stuttgart – in heel Europa wordt gediscussieerd over luchtkwaliteit. Veelal staat de diesel dan in het verdachtenbankje,' zegt topman Rolf Bulander. 'Bosch wil benadrukken dat je een discussie over luchtkwaliteit dan wel op basis van feiten moet voeren. Zo was de diesel nooit eerder zo belangrijk als nu. Het is een sleuteltechnologie om de doelen voor CO2-uitstoot te halen, zeker in Europa zal dat niet lukken zonder de zelfontsteker.'

Van de 130 gram CO2 als gemiddelde waarde voor nieuw verkochte auto's eind vorig jaar is de komende jaren nog een lange weg te gaan.

"Vanaf 2021 moet de doorsnee nieuwe auto – als vlootgemiddelde – niet meer dan 95 gram uitstoten." Bosch zet een aantal in hun visie belangwekkende feiten op dat gebied op een rijtje. Zo neemt de dieselpersonenauto in Duitsland volgens hen vier procent van de totale uitstoot van verbrandingsgas CO2 voor zijn rekening. In ons land zal dat nog aanzienlijk minder zijn.

Hun diesel ontwikkelingstopman Michael Krüger vertelde bij de workshop dieseltechnologie vorig jaar nog ruimte voor flinke verbeteringen te zien. "In de motor zelf tien procent en het optimaliseren van lucht- en rolweerstand zal ook nog een significante stap betekenen. Een volgende duw vooruit krijgt de diesel van elektrificatie, vooral bij zware automodellen als SUV's. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan een hybride light-oplossing met een 48-voltsysteem.' Saillant detail: dat is al voor 2017 aangekondigd bij Mercedes.

Diesel als stofzuiger?
"Door de toepassing van huidige recirculatie- en filtersystemen heeft de diesel geen problemen meer met partikels", stelt Krüger. Bosch onderbouwt dat allemaal met een combinatie van een aantal cijfers van het Duitse ministerie van Milieu, en eigen metingen.

We noteren: slechts rond één procent van alle fijnstofuitstoot in Duitsland komt van diesel-personenauto's. Sinds de invoering van Euro 1 in 1992 is die emissie met rond de 97 procent teruggedrongen. Ook Bosch laat zich verleiden tot een statement dat in de media in elk geval aardig oogt.

"Metingen hebben laten zien dat moderne diesels in grote steden zelfs fijnstof uit de lucht filteren. Zo meet je in Parijs La Garenne in het uitlaatgas minder deeltjes dan er in de omgevingslucht zitten die de motor aanzuigt."

Nog een opvallend gegeven uit analyses van het Duitse Umweltbundesambt: "Het fijnstof dat ontstaat door slijtage van remmen en banden is nu al drie keer zo groot als dat veroorzaakt door het uitlaatgas."

Voor de andere achilleshiel van dieselen is het kennelijk wat lastiger om de bal elders neer te leggen. De boodschap luidt dat de dieselpersonenauto tien procent van alle NOx in hun thuisland uitstoten, maar dat in de afgelopen vijftien jaar wel 84 procent winst is geboekt. In de officiële meetcyclus, welteverstaan.

In theorie ligt het maximum inderdaad nauwelijks boven dat van benzinemodellen, maar Bosch begrijpt zelf ook wel dat de praktijk weerbarstiger is. Ze zien Denoxtronic als sleutel om NOx ook in de werkelijke wereld tot 95 procent terug te dringen. Dat vereist echter veel techniek én AdBlue dat in de uitlaatgassen wordt gespoten. Lees: kostbaar en lastig. Als je het goed wilt doen, haal je met een tankje AdBlue de volgende servicebeurt niet, zodat navullen gaat meespelen.

Opvallend genoeg noemt Bosch ook hier de 48 volt hybride light-techniek als oplossing. Die kan naast het verbruik ook de uitstoot van de schadelijke stoffen terugdringen, vooral bij accelereren en andere zware belasting van de motor.

Dit verhaal stond eerder in AutoWeek 2017, de speciale uitgave die in november 2016 is verschenen.
« Laatst bewerkt op: 26 mei 2017, 16:53:15 door 405T16 »
"http://www.alfaromeo156club.nl/forum/index.php?topic=109739"AR156C#1881 - mijn PP

Alfa Romeo 156 3.2 V6 GTA SW, Blu Cosmo, Vialle LPi, 7,7 km/l LPG, Quaiffe, RV-Corse tuning, CAI

Offline 405T16

 • *****
 • Berichten: 903
 • Geslacht: Man
 • Grand Theft Auto
  • Bekijk profiel
Re: DIESELGATE draait door
« Reactie #18 Gepost op: 29 mei 2017, 15:12:49 »
Bekijk ook de vorige posts.
VW zet eindelijk de EGR open op sjoemel-diesels om NOx emissies iets te laten dalen.
Helaas ontwikkelen die nu binnen enkele km's problemen met roet in de inlaattrajecten.

Daimler heeft minstens met één type diesel ook de grenzen opgezocht, die worden te heet,
ontwikkelen sludge en gebruiken te dunne motorolie waardoor het probleemdiesels zijn geworden met veel motorstoringen.
Juist dit type diesel zit in onze nieuwe politieauto's.


Natuurlijk zijn deze ook heel schoon op de testbank en extreem vies naast de testbank.


DIESELSCHANDAAL "TREFT" AUDI IN DUITSLAND

A7 EN A8 TERUGGEROEPEN
ANP AUTONIEUWS
2 JUNI 2017 08:03

http://www.autoweek.nl/nieuws/dieselschandaal-treft-audi-in-duitsland/
Het dieselschandaal bij Volkswagen is weer opgelaaid. VW-dochter Audi moet van het Duitse ministerie van Transport 24.000 voertuigen van het type A7 en A8 terugroepen vanwege het manipuleren van emissietesten
De betreffende Audi-modellen stoten ongeveer het dubbele van de toegestane hoeveelheid stikstofoxide uit als het stuur meer dan 15 graden is gedraaid. Bij emissietests staan de auto's op een rollenbank en draait het stuur niet of nauwelijks. VW had tot nu toe volgehouden dat de software in de betreffende EA 189-dieselmotor aan de Europese wet voldoet.

De auto's zijn tussen 2009 en 2013 gebouwd. Audi heeft tot 12 juni om met een oplossing te komen en gaf al aan vanaf juli met een update van de software voor de voertuigen te komen.

Update: In Nederland gaat het om enkele tientallen auto's die een software-update krijgen, meldt importeur Pon.BOETE VOOR SJOEMELENDE AUTOFABRIKANT

EU-MINISTERS ZIJN AKKOORD
ANP AUTONIEUWS
29 MEI 2017 08:57

bron: http://www.autoweek.nl/nieuws/boete-voor-sjoemelende-autofabrikant/Autofabrikanten die met ‘sjoemelsoftware’ de daadwerkelijke uitstoot van schadelijke stoffen verbloemen, kunnen in de toekomst boetes tot 30.000 euro per voertuig opgelegd krijgen. De Europese Commissie krijgt de bevoegdheid zelf tests uit te voeren en zo nodig straffen uit te delen.
De EU-ministers verantwoordelijk voor de interne markt gaan hier maandag mee akkoord, is de verwachting. Duitsland heeft zich tegen het voorstel uitgesproken. Voor de definitieve regelgeving moet nog worden onderhandeld met het Europees Parlement.

In september 2015 bleek dat Volkswagen met software de uitstootcijfers manipuleerde. Andere fabrikanten bleken er soortgelijke praktijken op na te houden. De Europese Commissie wil een einde aan dergelijke "schokkende'' fraudes.

Alleen Europees toezicht kan een volgende 'dieselgate' voorkomen, zegt Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy (D66). "Het moet afgelopen zijn met lidstaten die de andere kant opkijken en autofabrikanten beschermen.''Gaat Europa ein-de-lijk optreden tegen sjoemeldiesels?
Auteur: MauritsH, gepost 29-05-2017 om 9:15

http://www.autoblog.nl/nieuws/gaat-europa-ein-de-lijk-optreden-tegen-sjoemeldiesels-99010#post-99010
Het lijkt erop, al ligt nog één der lidstaten dwars. Drie keer raden welk land dat is...


Na jaren achter de feiten te hebben aangelopen lijkt de Europese Commissie dan eindelijk een vuist te maken tegen fabrikanten die het minder nauw nemen met de geldende uitstootregels. Binnenkort wordt het voor de Commissie namelijk mogelijk om boetes op te leggen zodra een auto niet aan de regels voldoet. Het boetebedrag kan oplopen tot 30.000 euro per auto.

Een en ander is helaas nog niet officieel. Het wetsvoorstel is ingediend door EU-voorzitter Malta, naar verwachting zullen de diverse ministers uit de lidstaten instemmen met het plan. Wel houdt men er rekening mee dat Duitsland dwars gaat liggen en zoals bekend hebben onze oosterbuurtjes een meer dan stevige vinger in de Brusselse pap. Het is dus nog heel effe spannend.

Overigens had de speciale commissie die onderzoek deed naar Volkswagen Dieselgate liever gezien dat er een onafhankelijke Europese instantie in het leven zou worden geroepen die de boel in de gaten zou houden, zo zegt Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy (D66).
« Laatst bewerkt op: 03 juni 2017, 01:07:14 door 405T16 »
"http://www.alfaromeo156club.nl/forum/index.php?topic=109739"AR156C#1881 - mijn PP

Alfa Romeo 156 3.2 V6 GTA SW, Blu Cosmo, Vialle LPi, 7,7 km/l LPG, Quaiffe, RV-Corse tuning, CAI

Offline 405T16

 • *****
 • Berichten: 903
 • Geslacht: Man
 • Grand Theft Auto
  • Bekijk profiel
Re: DIESELGATE draait door
« Reactie #19 Gepost op: 05 juni 2017, 01:24:22 »
Porsche accused of using steering inputs to cheat on emissions tests
The automaker denies any wrongdoing.
LICENSE

http://www.autoblog.com/2017/06/05/porsche-steering-inputs-emissions-cheat-allegations/

 Reese Counts
Last week, the German transport authority KBA announced it was investigating Porsche and Audi for cheating on emissions tests. Wirtschaftswoche, a German economic publication, says the KBA's investigation focuses on a system that uses steering inputs to determine whether or not the car is being tested. While Audi has recalled 24,000 models, Automotive News reports that currently Porsche denies any wrongdoing.

According to KBA, if the affected cars measured a steering input of 15 degrees or more, they would emit excess nitrogen oxide emissions. It's important to note that this is different than Volkswagen diesel CO2 emissions. The cars broke European strict emissions standards, so it's unclear what impact this has on cars in the US. Audi has recalled the A7 and A8, though it's unclear which Porsche models the KBA is investigating.

Fifteen degrees is a small amount of steering input. The wheel can move that much just to move around a pothole or bump in the road. Essentially, if you're driving, you're moving the wheel at least 15 degrees in one direction or the other.

If these allegations turn out to be true, it's going to be another blow to Volkswagen, Audi, and Porsche. While public trust in Volkswagen is supremely low, for the most part, Porsche's image has remained fairly clean. NOx emissions don't have as big of a long-term effect as CO2, though they're still bad for humans.


AUDI: GEEN SJOEMELSOFTWARE MAAR MANKEMENT

FOUT IN SOFTWARE ZORGDE VOOR HOGERE NOX
ANP AUTONIEUWS
4 JUNI 2017 10:59

bron: http://www.autoweek.nl/nieuws/audi-geen-sjoemelsoftware-maar-mankement/Audi ontkent dat de uitstootwaarden van met dieselmotoren uitgeruste topmodellen van de autofabrikant moedwillig worden gemanipuleerd met software. De 'opvallende' meetwaarden zijn het resultaat van een technisch mankement, stelt de Volkswagendochter in een verklaring die zaterdag werd uitgebracht.

Het probleem betreft volgens het bedrijf in Ingolstadt lang niet alle exemplaren van het type A7 en A8 die tussen 2010 en 2013 van de band rolden, maar slechts een relatief gering deel daarvan. Bij deze 24.000 voertuigen is de uitstoot van stikstofoxide hoger dan volgens de Euro 5-norm is toegestaan. Volgens Audi komt dat door een fout in de software van de automatische versnellingsbak. Het bedrijf heeft de afwijkingen zelf gemeten en aan de bevoegde instanties gemeld.

Minister van Verkeer Alexander Dobrindt beschuldigde Audi er afgelopen week van ,,ontoelaatbare uitstoot-software'' te hebben toegepast in A8's en A7's met V6- of V8-dieselmotoren. Audi-topman Rupert Stadler zei dat Dobrindt een verkeerde voorstelling van zaken geeft door te suggereren dat de autoriteiten illegale software hebben ,,ontdekt''. Na de uitlatingen van de minister heeft het Openbaar Ministerie zijn onderzoek wegens mogelijke misleiding bij Audi uitgebreid.

Door de berichtgeving is de positie van Stadler onder druk komen te staan. Zijn contract werd onlangs met vijf jaar verlengd, maar volgens de Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung wil VW voor het einde van het jaar van Stadler af.


http://www.autoblog.com/2017/06/04/munich-prosecutors-expand-audi-investigation/

Munich prosecutors expand Audi investigation

 Reuters Jun 4th 2017
Munich prosecutors said they have widened an investigation at Audi to examine the carmaker's sales in Germany and elsewhere in Europe after the federal government accused the Volkswagen division of cheating on emissions tests in its home market.

Audi on Thursday recalled around 24,000 older A7 and A8 models in Europe, 14,000 of which were sold in Germany, to update transmission software, which it said was causing nitrogen oxide (NOx) emissions to exceed EU limits.

Munich prosecutors have been investigating Audi on suspicion of fraud and criminal advertising in the United States where parent Volkswagen's emissions scandal broke in September 2015. They have expanded the inquiry to include vehicle sales in the brand's home region, a spokesman for prosecutors said.

Audi said late on Thursday that it would continue to fully cooperate with authorities and Germany's KBA motor vehicle authority, which the carmaker had notified about the latest emissions irregularities.

The affected Audi models with so-called Euro-5 emission standards, and built between 2009 and 2013, emit about twice the legal NOx limits when the steering wheel is turned more than 15 degrees, the German transport ministry said.

Prosecutors said the suspicion in the Audi investigation still centered on fraud, adding they have not yet received updated information from the KBA on the situation in Germany.

Their investigation came to a head in March when prosecutors searched Audi's headquarters in Ingolstadt in connection with the emissions scandal, as well as a second German plant and subsequently even the law firm that VW had hired to clear up dieselgate.
« Laatst bewerkt op: 07 november 2017, 17:48:18 door 405T16 »
"http://www.alfaromeo156club.nl/forum/index.php?topic=109739"AR156C#1881 - mijn PP

Alfa Romeo 156 3.2 V6 GTA SW, Blu Cosmo, Vialle LPi, 7,7 km/l LPG, Quaiffe, RV-Corse tuning, CAI

Offline 405T16

 • *****
 • Berichten: 903
 • Geslacht: Man
 • Grand Theft Auto
  • Bekijk profiel
Re: DIESELGATE draait door
« Reactie #20 Gepost op: 11 juni 2017, 23:21:23 »
Volkswagen biedt Europese eigenaren geen compensatie
Foto: Consumentenbond
Gepubliceerd: 14 juni 2017 17:12
Laatste update: 14 juni 2017 19:38

bron: http://www.nu.nl/volkswagen-schandaal/4768851/volkswagen-biedt-europese-eigenaren-geen-compensatie.html 
Volkswagen geeft Europese eigenaren van dieselauto's met sjoemelsoftware geen geldbedrag ter compensatie. Wel krijgen de klanten een extra garantie van twee jaar aangeboden.
Dat heeft een woordvoerder van de Europese Commissie woensdag bekendgemaakt. Het is de uitkomst van overleg tussen het Duitse concern en de Europese Commissie.

Hoewel de Europese klanten dus niet hun geld terug krijgen, spreekt EU-commissaris Vera Jourová (Justitie) toch van een succes, aldus de Duitse krant Die Welt.

Amerikaanse klanten van de Duitse autofabrikant krijgen ter compensatie wel een geldbedrag. Zij kunnen er ook voor kiezen hun auto terug te verkopen aan Volkswagen.

Eerlijke behandeling
"Natuurlijk is dat nog altijd niet te vergelijken met de situatie in de VS", zegt Jourová tegen de krant. "Toch zijn we nu dichter bij een eerlijke behandeling van Europese consumenten dan afgelopen september, toen we onze dialoog zijn gestart."

Volkswagen stelt zich in een reactie aan Die Welt om alle klanten te bekommeren en noemt het een "vertrouwenwekkende maatregel".

Anders
Vorig jaar liet Volkswagen al weten dat in Europa geen vergelijkbare overeenkomst getroffen zou worden als in de VS. Topman Matthias Müller stelde dat de situatie binnen Europa anders is.

Zo zijn de milieu-eisen in de VS strenger, waardoor het moeilijker is om de auto's hieraan aan te passen. Bovendien zou het concern nog zo'n compensatie financieel niet aankunnen.

Software
In september 2015 kwam aan het licht dat Volkswagen illegale software in miljoenen dieselauto's heeft geïnstalleerd. De software zorgde ervoor dat de auto's in een testomgeving schoner lijken dan ze bij alledaags gebruik zijn.

De dieselmotoren blijken in werkelijkheid veel meer stikstofoxide uit te stoten dan volgens milieuregels is toegestaan.Nederland Sjoemeldiesel
Wat claimt die VW Sjoemelstichting nou eigenlijk?

https://www.autobahn.eu/4385/wat-claimt-die-vw-sjoemelstichting-nou-eigenlijk/
Na de debacles met de claimstichtingen van Ferdy Roet (haha) kijkt Nederland misschien wat extra kritisch naar een nieuwe claimclub: Stichting VW Car Claim. Autobahn dook in de materie van de Sjoemelfix en heeft een antwoorden.
Sinds het schandaal met de test defeating Volkwagen dieselmotoren uitbrak heeft Autobahn er pagina's over vol kunnen schrijven. De belangrijkste uitgangspunten zijn dat VW heeft toegegeven dat er software op hun auto's zat die tijdens emissietests andere waarden produceerden dan tijdens normaal gebruik. Inmiddels is die software door Volkswagen Groep van veel auto's verwijderd. Terwijl er in Amerika miljarden werden uitgegeven om auto's terug te kopen gebeurde dat in Europa niet, de claimstichting VW Car Claim (alias Das Claim) wil daar verandering in brengen.

Om hun claim kracht bij te zetten gebruikt de stichting allerlei stellingen die op zijn minst opvallend te noemen zijn. Ze beweren dat de auto's die gefixt zijn minder geld waard zijn dan andere auto's en dat de gefixte auto's meer brandstof gebruiken. Voordat de rechters zich erover buigen zocht Autobahn voor u uit wat daarvan waar is.

Prijsdaling
De BOVAG die (samen met de ANWB) de verkoopprijzen van auto's bijhoudt in de koerslijstencommissie zegt geen prijsdaling te hebben opgemerkt. Reden daarvoor zou volgens BOVAG zijn dat de consument geen verschil merkt aan de auto. Ze verbazen zich ook over de stellingname: aanvankelijk claimden consumentenorganisaties nog dat auto's die geen dieselfix hadden gehad minder waard zouden zijn, maar nu claimen ze juist dat de auto's die wél een fix hebben gehad minder waard zijn.

De restwaarde van een bijvoorbeeld een Golf wordt al jaren bepaald door de kwaliteit van de bouw en de kracht van het merk Volkswagen, aldus BOVAG.

Toegenomen verbruik
De stelling dat het verbruik van de auto's waarvan de dieselgatesoftware is verwijderd is toegenomen klinkt als een plausibele. Aan de andere kant is het een zeer onlogische stelling. Het idee van de sjoemelsoftware was om extra zuinig en schoon te rijden op het moment dat een auto werd getest, tijdens het overige gebruik van de wagen zou dat niet het geval zijn. Als je de sjoemelsoftware verwijdert, blijft dus het normale verbruik over, toch?

Het blijkt genuanceerder te liggen, tegelijk met het verwijderen van de dieselgatesoftware is er ook gepoogd om de uitstoot van de auto's te verbeteren om ze zo alsnog meer in lijn met de eisen te brengen. Lees: de normen van de EU kunnen eigenlijk sowieso niet gehaald worden met de motoren (dat geldt niet alleen voor VW, daar hebben de andere fabrikanten ook last van). De fix benadert de uitstootnormen nu meer en het zou kunnen dat daardoor het brandstofverbruik is toegenomen. Het klinkt paradoxaal, maar de geclaimde toename komt doordat een hetere (en volledigere) verbranding meer brandbaar mengsel vereist.

Maar is het ook zo? Zowel de Duitse zus van de ANWB, de ADAC, als de Duitse RDW, de KBA, zeggen dat er niets blijkt van een toegenomen dieseldorst bij de gefixte auto's. Althans in de overgrote meerderheid van de gevallen. Ook Volkswagen zelf erkent dat in 0,5% van de gevallen er wellicht iets fout gaat. Overigens beweren ze die fout dan alsnog op te lossen.

Claim
De vraag is dan in hoeverre het zin heeft om een claim in te dienen. Als de auto niet minder waard is geworden en ook niet meer brandstof verbruikt, kan de 'gedupeerde' toch helemaal niet gedupeerd zijn? In ieder geval is de eigenaar van de auto niet degene die gedupeerd is: het is degene die achter hem rijdt en degene die langs de route van de auto woont die gedupeerd is door het listige gedrag van Volkswagen. De buitenstaander is degene die de troep uit de uitlaat inademt, niet de inzittende van de sjoemelauto.

Ook de stichting VW CAR Claim werd gevraagd om een reactie, helaas hebben de woordvoerders nog geen antwoord op de vragen gegeven.

M. Goes | 14.06.2017 | 16:41


Duitsland Diesel
Na Stuttgart is München straks verboten voor diesels
https://www.autobahn.eu/4401/na-stuttgart-is-munchen-straks-verboten-voor-diesels/
Terwijl in Rotterdam de milieuzone vandaag gedeeltelijk is gestorven, groeit de ademruimte in Duitsland verder door. Na de spirituele Heimat van de dieselwagen, Stuttgart, gaat nu ook de hoofdstad van Beieren serieuze plannen maken.
Grootstad München heeft een probleem met stikstofoxide. Het dodelijke stof is afkomstig uit de uitlaten van dieselmotoren die, oh ironie, in groten getale zijn geproduceerd in de stad zelf. De enige oplossing voor het probleem is volgens de burgemeester van de stad: verbied diesels de stad in te komen.

Net als zijn ambtsgenoot in Stuttgart wil Oberbürgermeister Dieter Reiter alle diesels die niet aan de Euro6-normen voldoen gaan verbieden om de stad in te rijden. Het gaat alleen al voor het M-kenteken (van de stad München) om tussen de 133.000 en 170.000 auto's, afhankelijk van de zwaarte van de ingestelde maatregelen.

Net als in Nederland, waar de rechter vandaag bepaalde dat de gemeente niet zo maar benzineauto's mocht verbieden om de stad binnen te komen, is het nog de vraag of een burgemeester in Beieren auto's kan verbieden zijn stad in te rijden. In de herfst doet de Duitse Raad van State (Bundesverwaltungsgericht) daar uitspraak over.

Opvallend genoeg wil de stad een uitzondering op de regel gaan maken voor taxi's. Er is voor die auto's (en voor stadsbussen) volgens de Duitsers nog geen alternatief voor handen. Het dieselverbod is wellicht slechts een begin, de burgemeester ziet verboden als een middelen om de transitie naar groenere transportvormen af te dwingen.

M. Goes | 14.06.2017 | 20:03

Alfredo Altavilla zet in op CNG en schrijft kleine diesel af
12 JUNI 2017 22:31

https://www.autoedizione.nl/alfredo-altavilla-zet-in-op-cng-en-schrijft-kleine-diesel-af/
De zo gewaardeerde ultra betrouwbare 1.3 MultiJet is de best verkopende dieselmotor van Italië… en toch is het einde voor die motorblok in zicht. De in Polen gebouwde diesel zal niet langer in compacte auto’s van FCA gelepeld worden. De afname van kleine diesels in Europa in de compacte segmenten vormde de afgelopen jaren een groot aandeel in de Europese verkoopdaling. Het veel schonere CNG heeft de rol van de kleine diesel min of meer overgenomen en zal dit steeds meer gaan doen. Ooit geloofde Lingotto nog in een glansrijke toekomst voor kleine diesels en overwoog men zelfs om op dit gebied iets te ontwikkelen wat nog kleiner was dan de 1.3 MJet. Maar de steeds strengere milieueisen bepaalden anders. FCA-baas over onze regio, Alfredo Altavilla, stelt dat auto’s op CNG de toekomst hebben en dat Fiat daar dus eveneens op zal blijven inzetten.

Het uit afval gewonnen Biogas (Groen Gas) vormt volgens Altavilla net als elektrische oplossingen een groene techniek, dat de uitstoot drastisch omlaag kan helpen. Biogas zal in Italië in potentie kunnen rekenen op een productie van 8 miljard kuub op jaarbasis. Volgens de rechterhand van Marchionne is FCA meer dan voorbereid op die toekomst. Ook de Italiaanse overheid heeft verklaard in te zetten op biogas/groen gas met structureel meer tankstations waar het verkrijgbaar zal zijn. Overigens zal dit hand in hand gaan met elektrisch rijden. De Italiaanse minister spreekt over een ingezet traject richting de 20.000 laadpunten.


Cayenne Diesel nu ook onder vuur wegens uitstoot
Auteur: MauritsH, gepost 11-06-2017 om 18:54

bron:https://www.autoblog.nl/nieuws/cayenne-diesel-nu-ook-onder-vuur-wegens-uitstoot-99448#post-99448

http://www.spiegel.de/wirtschaft/unternehmen/abgasskandal-bei-porsche-unwissenheit-ist-keine-ausrede-kommentar-a-1151339.html
https://www.autoblog.nl/nieuws/porsche-staakt-amerikaanse-verkoop-cayenne-diesel-81671
https://www.autoblog.nl/nieuws/audi-geen-gesjoemel-bij-dikke-diesels-maar-productiefout-99216Onlangs was Audi nog aan de beurt en niet geheel verrassend zit nu een andere VAG-dochter in de hoek waar de klapjes vallen.


Het Duitse Der Spiegel heeft onlangs onderzoek laten doen naar de uitstoot van de Cayenne met zelfontbrander en zoals je waarschijnlijk al verwachtte braakt de V6 TDI in de Cayenne volgens dat onderzoek teveel NOx uit. De uitstootwaardes zijn op verzoek van Der Spiegel gemeten door TÜV Nord onder normale omstandigheden.

De hoeveelheid NOx die de Cayenne Diesel uitstootte was dusdanig hoog, dat de auto op basis van deze waarden niet had mogen worden goedgekeurd voor de openbare weg. In een reactie liet Porsche weten dat het merk zich niet kon vinden in de testresultaten en dat de uitstoot van diverse factoren afhangt.

Ondertussen wordt de gang van zaken bij Audi onderzocht omdat autoriteiten het vermoeden hebben dat De Boksbeugel het niet zo nauw nam met de uitstootregeltjes.
« Laatst bewerkt op: 14 juni 2017, 23:57:53 door 405T16 »
"http://www.alfaromeo156club.nl/forum/index.php?topic=109739"AR156C#1881 - mijn PP

Alfa Romeo 156 3.2 V6 GTA SW, Blu Cosmo, Vialle LPi, 7,7 km/l LPG, Quaiffe, RV-Corse tuning, CAI

Offline 405T16

 • *****
 • Berichten: 903
 • Geslacht: Man
 • Grand Theft Auto
  • Bekijk profiel
Re: DIESELGATE draait door
« Reactie #21 Gepost op: 26 juni 2017, 16:07:12 »
Volkswagen's Former Engine Chief Will Be Arrested If He Comes To America

Paulo Acoba
Saturday 1:00pmFiled to: DIESELGATE
In case you thought Volkswagen executives were past the Dieselgate arrests, they’re not. After international arrest warrants were issued for five former VW managers Thursday, Automotive News reports that a former VW engine chief was told not to leave Germany to avoid the risk of being detained.


Heinz-Jakob Neusser at the 2015 Frankfurt Motor Show. Photo credit: AP

Heinz-Jakob Neusser was the development head of the brand for VW for two years, and during his tenure he allegedly authorized development of software that further aided VW’s cheating emissions software. Warrants issued for his colleagues’ arrests have prompted legal aide to advise him to not fly out of the country. Neusser was suspended from his job in 2015.

Neusser’s role in all of this came to light when court documents released by U.S. authorities showed he signed off on “steering wheel angle recognition” software added to the emissions cheating device. This update made sure that VW’s cars would be able to skirt the emissions tests.

So, with everything else going on, his legal aide asked him to stay put.

“I have urgently advised my client not to leave Germany. Only here is it safe,” lawyer Annette Voges, who’s representing Heinz-Jakob Neusser, told Bild Zeitung in comments published on Saturday.

Things didn’t turn out as planned for a sixth VW manager, one Oliver Schmidt, as his plans to fly out of Miami earlier this February were cut short with an arrest. Schmidt was arrested and thrown in jail.

The German Constitution outlines certain extradition procedures that say authorities can bring their citizens to other European Union countries or an international court, but those protections don’t go beyond Germany’s borders. Extradition to the United States from a third country is what worries Neusser’s lawyer.

So for now, maybe it’s a good time for Neusser to kick back and watch some daytime television in Germany. It can’t be as bad as it is in the U.S., at least.

CONSUMENTEN DRAAIEN OP VOOR REKENING FRAUDEDIESELS
BNR Webredactie
Vandaag, 06:50

bron: https://www.bnr.nl/nieuws/economie/10325692/consumenten-draaien-op-voor-rekening-fraudedieselshttps://www.bnr.nl/player/audio/10063532/10325692


Volkswagen laat eigenaren van fraudediesels soms betalen voor de reparatie aan hun auto. Bij de ANWB, de Consumentenbond en Autoweek zijn tientallen klachten binnengekomen van dieselbezitters die na een terugroepactie storingen kregen. Reparaties kunnen oplopen tot meer dan 1000 euro.

De duurste storing die gemeld wordt is volgens de ANWB een kapotte EGR-klep, volgens Yda Matthijssen van de ANWB. Die klep is verantwoordelijk voor het dalen van de verbrandingstemperatuur en de druk, en daardoor wordt minder makkelijk de schadelijke stikstofoxide NOx gevormd. Volgens de ANWB blijkt uit technische publicaties dat de klep in de sjoemelstand veel minder hard werkte en na de softwareupdate dat wel moest doen. Daardoor kan de klep stuk gaan.

'De importeur ontkent dat er een verband is, en daar sta je dan als klant', zegt Matthijssen, 'maar importeur PON zegt dat klanten bij de klantenservice moeten zijn en dat er dan gekeken wordt of er een regeling getroffen kan worden.' Maar er is geen actieve informatievoorziening vanuit de importeur. De ANWB vindt de werkwijze van de importeurs niet transparant.

Hele rekening
De ANWB wil dat Volkswagen de klanten attendeert op de mogelijkheid om niet de hele rekening te hoeven betalen. De importeur moet de dealers ook inseinen wat ze tegen klanten moeten zeggen.

Importeur PON wilde niet reageren.

Kwart van Nederlandse Volkswagenrijders laat sjoemelsoftware zitten

Oproep garage genegeerd

Minstens een kwart van de Nederlandse eigenaren van dieselauto's met sjoemelsoftware heeft een oproep om de auto terug te brengen naar de garage genegeerd. De dieselauto's van het Volkswagen-concern moeten worden ontdaan van de sjoemelsoftware die ertoe leidt dat ze tijdens laboratoriumtests veel minder stikstofoxiden (NOx) uitstoten dan buiten op straat.

Door: Alexander Leeuw 14 februari 2017, 02:00
   
http://s.vk.nl/s-a4461996/Door de sjoemelsoftware te verwijderen, daalt de schadelijke uitstoot. Dat is goed voor het milieu. Maar veel autobezitters malen daar niet om. Ze blijven gewoon in de gemanipuleerde auto's rondrijden omdat ze zelf geen belang hebben bij de aanpassing.

Circa honderdduizend dieselauto's in Nederland hebben nog geen update gehad

'Mensen halen hun schouders op', zegt Tom Huyskens van brancheorganisatie Bovag. Hij vindt het niet gek dat mensen zich niet naar de dealer haasten. 'Dit is een unieke terugroepactie. Je moet als automobilist iets laten aanpassen terwijl je niet merkt dat er iets aan de hand is', denkt hij. 'Er is ook geen gevaar voor de eigen veiligheid, dus autobezitters zien er het voordeel niet van in.'

Circa honderdduizend Nederlandse eigenaren van dieselauto's met sjoemelsoftware moeten de auto nog laten updaten. In totaal rijden er in Nederland 160 duizend dieselauto's van het Volkswagen-concern rond met software die schadelijke emissies manipuleert. Vorig jaar begon Volkswagen met een campagne om die software te laten vervangen.

Volgens Volkswagen-importeur Pon hebben ruim zestigduizend eigenaren van Volkswagens, Seats, Skoda's en Audi's inmiddels gehoor gegeven aan de oproep de auto naar de garage te brengen. Maar minstens tachtigduizend autobezitters hebben al zo'n oproep ontvangen, aldus een woordvoerder van Pon tegen RTL Z. Een op de vier heeft de oproep vooralsnog genegeerd.

Autobezitters zien er het voordeel niet van in

Door de misleidende software in zijn auto's te installeren werd Volkswagen het middelpunt van een wereldwijd schandaal. De Duitse automaker installeerde de software in zijn dieselauto's om aan internationale milieueisen te kunnen voldoen. Zonder de software kwamen de dieselmotoren van Volkswagen niet door de milieutests. De Amerikaanse milieudienst EPA ontdekte de fraude in september 2015 en zo begon 'dieselgate'. De affaire heeft de autofabrikant al meer dan 20 miljard euro gekost.

De software-update die Volkswagen vorig jaar aankondigde, leidt ertoe dat de uitstoot van stikstofoxiden tijdens het gewone weggebruik daalt. Sommige Volkswagenrijders denken dat de auto na de software-update minder goed zal presteren, maar die notie verwijst Huyskens naar het rijk der fabelen. 'Door de update neemt het motorvermogen niet af en neemt het brandstofverbruik niet toe. Dat is uitgebreid onderzocht door de Duitse overheid, Volkswagen en de ANWB.'

Hans Maarsen • Ondernemen
'VW-schandaal kost 45.000 gezonde levensjaren'

Het gesjoemel met software in dieselmotoren waaraan Volkswagen zich schuldig heeft gemaakt, bezorgt de samenleving een schadepost van €29 mrd. Dat is veel meer dan de reservering van €5,5 mrd die het autoconcern voor het schandaal heeft getroffen.

Dat concluderen onderzoekers van de Radboud Universiteit in Nijmegen in een onderzoek naar de gevolgen van de Volkswagenfraude voor de volksgezondheid. Door het gerommel met de software is meer vervuilende stikstofoxide in de lucht gekomen dan volgens de norm is toegestaan. De extra uitstoot heeft tot gevolg dat 45.000 gezonde levensjaren verloren zijn gegaan, waarvan ruim 44.000 in Europa, zo berekenen de wetenschappers.

Waarde mensenleven
Door het verlies aan mensenlevens te relateren aan de waarde van een mensenleven komen de milieudeskundigen uit op een schadepost van €29 mrd. Zou Volkswagen de bewuste dieselauto's niet terugroepen, dan volgt nog een extra last van €47 mrd.
Het gesjoemel met software heeft betrekking op negen miljoen auto's, tussen 2009 en 2015 verkocht in Europa en de VS. Daarmee is 526 kiloton stikstofoxide meer uitgestoten dan is toegestaan. De nadelige gevolgen zijn vooral groot voor Europa, waar meer Volkswagens zijn verkocht dan in de VS en waar de bevolkingsdichtheid hoger is. Het verlies aan gezonde levensjaren komt tot uiting in oversterfte (meer sterfte dan voorzien) en ziekten door het inademen van fijnstof, gevormd door de extra uitstoot.

95% schade in Europa
De gezondheidsschade in Europa is vele malen groter dan in de VS, stelt onderzoeker Rik Oldenkamp in een schriftelijke toelichting. Meer dan 95% van de schade is veroorzaak in Europa, luidt de conclusie.
Op het moment dat het schandaal naar buiten kwam, zijn de milieukundigen van de Radboud Universiteit de milieu-effecten in kaart gaan brengen. De uitkomsten worden op 4 februari gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Environmental Pollution. De onderzoekers zeggen dat zij als eerste de impact voor Europa hebben berekend. De resultaten bevestigen twee eerdere studies naar de gezondheidseffecten in de VS.'DUITSLAND WIL MILJOENEN DIESELS TERUGROEPEN'

FABRIKANTEN ZOUDEN KOSTEN ZELF MOETEN DRAGEN
ANP AUTONIEUWS
26 JUNI 2017 15:51

bron: http://www.autoweek.nl/nieuws/duitsland-wil-miljoenen-diesels-terugroepen/
De Duitse regering wil dat tot 12 miljoen dieselauto's terug worden geroepen zodat ze nieuwe software kunnen krijgen.

Dat hebben bronnen maandag aan Reuters verteld. Het ministerie van Transport is over de massale terugroepactie in gesprek met de autofabrikanten. De kosten voor de terugroepactie zouden tussen de 1,5 en 2,5 miljard euro bedragen.

Alle auto's met dieselmotoren die aan de Euro 4-, Euro 5- en Euro 6-normen voldoen zouden betrokken moeten worden bij de terugroepactie. De Duitse overheid wil verder dat de fabrikanten de kosten ervoor dragen.De uitstoot van stikstofoxide zou door de software-update met een kwart moeten worden teruggebracht.

Diesels worden ook in Duitsland steeds minder geliefd sinds het sjoemeldieselschandaal bij Volkswagen. Steden als München en Stuttgart hebben al gesproken over een verbod voor bepaalde diesels om de stadscentra in te rijden.


Duitsland wil aanpak alle vervuilende diesels….
Door Leo op 2 mei 2016 om 05:23, in de categorie Auto en politiek.

http://auto.blog.nl/auto-en-politiek/2016/05/02/duitsland-wil-aanpak-alle-vervuilende-diesels#more-23319De Duitse minister Dobrindt roept alle fabrikanten die auto’s verkopen in Duitsland (of Europa) op dieselauto’s terug te halen naar de dealer voor een aanpassing van de software die de uitstoot moet regelen.

Dit naar aanleiding van recente tests onder verantwoording van de Duitse overheid. Daaruit bleek dat niet alleen de Duitse fabrikanten al dan niet bewust hebben gesjoemeld met software van die dieselwagens, ook veel buitenlandse merken deden dat. Althans dat zou kunnen blijken via de uitkomsten van het recente onderzoek waarbij heel wat tot nu toe als ‘schoon’ betitelde modellen, door de mand vielen. Eerder werden al 630.000 auto’s in Duitsland die door Duitse fabrikanten werden geproduceerd, terug gehaald.

De minister richt zich ook op toezichthouders in andere landen van de EU om maatregelen te nemen die alle fabrikanten zullen treffen waarvan wel duidelijk is dat ook daar de uitstoot niet is wat hij behoort te zijn. Volgens de Duitse minister komen veel van de buurlanden ook met verplichte terugroepacties voor auto’s en fabrikanten die nu nog steeds de dans ontsprongen. Na de VW-modellen en Mitsubishi komen dus meer merken in een verdachtenbankje te staan. Opmerkelijk, dat dit zo lang heeft moeten duren.(NU/AB/Spiegel)
« Laatst bewerkt op: 07 november 2017, 17:50:06 door 405T16 »
"http://www.alfaromeo156club.nl/forum/index.php?topic=109739"AR156C#1881 - mijn PP

Alfa Romeo 156 3.2 V6 GTA SW, Blu Cosmo, Vialle LPi, 7,7 km/l LPG, Quaiffe, RV-Corse tuning, CAI

Offline 405T16

 • *****
 • Berichten: 903
 • Geslacht: Man
 • Grand Theft Auto
  • Bekijk profiel
Re: DIESELGATE draait door
« Reactie #22 Gepost op: 04 juli 2017, 19:03:14 »
 forumpolitie1

bron: http://www.autoweek.nl/nieuws/duizenden-belgische-diesels-zonder-roetfilter/

DUIZENDEN BELGISCHE DIESELS ZONDER ROETFILTER

AUTO'S STRUCTUREEL GOEDGEKEURD ONDANKS ONTBREKEN FILTER
ANP AUTONIEUWS
3 JULI 2017 10:45Hoewel het roetfilter illegaal is verwijderd, zouden duizenden Belgen na een periodieke keuring gewoon de weg weer op mogen. Onaanvaardbaar, aldus de politiek.

Tienduizenden dieselauto's in België komen jaarlijks door de autokeuring terwijl het roetfilter illegaal is verwijderd. De meetmethoden zijn verouderd; ook autokeurders erkennen dat ze minstens tien jaar achterlopen. Veel garages adverteren er zelfs mee, blijkt maandag uit onderzoek van de publieke omroep VRT.

Een defect roetfilter kan motorproblemen veroorzaken. De vervangingskosten lopen op tot 2000 euro, maar verwijdering kan al voor 450 euro. Zonder filter is de uitstoot ruim 90 procent hoger. Het gevolg is dat fijnstof en roet de omgeving vergiftigen.

"Onaanvaardbaar en zeer onthutsend", reageert Europarlementariër Kathleen Van Brempt, voorzitter van de 'Dieselgate'-commissie van het parlement. Volgens haar tonen de bevindingen aan dat de Europese wetgeving om luchtverontreiniging tegen te gaan nauwelijks impact heeft.

Zij heeft vorig jaar aan de Europese Commissie gerapporteerd over aanwijzingen dat roetfilters in Europa systematisch worden verwijderd. "Zonder duidelijk toezicht, controle en handhaving blijft de Europese wetgeving niet meer dan een papieren tijger."

Van Brempt wijst erop dat de Nederlandse instantie TNO een methode heeft ontwikkeld om vervuilende stoffen goedkoop en snel op te sporen via lasertechnologie die fijne stofdeeltjes meet. Zij vindt dat autokeuringscentra dergelijke tests moeten gebruiken en roept de Vlaamse minister Ben Weyts (Mobiliteit) op hier versneld werk van te maken. "Ondertussen moeten we op Europees niveau de druk blijven opvoeren om ervoor te zorgen dat wetgeving effectief kan worden afgedwongen."

DALING AANTAL OUDE DIESELS ZET DOOR

DRIEKWART VERDWENEN

ANPFOTO'S FRANK JACOBS AUTONIEUWS
4 JULI 2017 07:35

In Nederland rijden steeds minder vervuilende dieselauto's met een bouwjaar van voor 2001. Het aantal oude dieselauto's is vorig met 18 procent gedaald ten opzichte van vorig jaar en komt uit op 155.000. Dat zijn 34.000 personen- en bestelauto's minder dan een jaar eerder.

Sinds 2010 is driekwart van de oude diesels in Nederland verdwenen, meldt het CBS dinsdag. Dat jaar stonden 570.000 oude diesels geregistreerd.

De daling was het grootst in Rotterdam, waar inwoners tot afgelopen vrijdag tegen een vergoeding hun oude diesel konden laten slopen. Naast de sloopregeling geldt er sinds begin 2016 ook een milieuzone. Het aantal oude diesels in de stad daalde daardoor met bijna de helft tot 2.200 stuks.

In de andere grote steden was de daling rond de 21 procent. In Utrecht was tot begin vorig jaar een sloopregeling. In de stad, waar sinds 2015 ook een milieuzone geldt, daalde het aantal oude dieselauto's met 20 procent tot 1.500 stuks. Het laagste aantal van de vier grootste gemeenten.

"Goed nieuws voor de volksgezondheid dat het aantal diesels is gedaald, vooral in Rotterdam en Utrecht, waar de milieuzones zijn ingevoerd", vindt Anne Knol, campagneleider Mobiliteit van Milieudefensie. "Uit eerdere evaluaties is gebleken dat de luchtkwaliteit door deze maatregelen verbetert. Om het leven in de stad nóg gezonder en prettiger te maken, wordt het tijd dat steden meer publieke ruimte gaan reserveren voor duurzaam vervoer, zoals wandelen, fietsen en het OV."
ADAC RAADT AF NIEUWE DIESELAUTO TE KOPEN

'BETER EVEN WACHTEN TOT EURO 6D DE NORM IS'
EELKO ROL AUTONIEUWS
30 JUNI 2017 14:59

bron: http://www.autoweek.nl/nieuws/adac-raadt-af-nieuwe-dieselauto-te-kopen/Autoclub ADAC raadt autokopers aan voorlopig nog even geen diesel te kopen. Anders kon je nog weleens voor vervelende verrassingen komen te staan.

Wie in de markt is voor een nieuwe auto en vanwege het forse aantal kilometers het liefst een diesel rijdt, kan beter nog even wachten tot er auto's op de markt komen die voldoen aan de in 2020 verplichte Euro 6d-norm. Anders loop je het risico dat je volgend jaar met een verouderde dieselauto rijdt die over een paar jaar bepaalde steden al niet meer in mag. Dat zegt althans de Duitse autoclub ADAC (de tegenhanger van onze ANWB) bij monde van vicevoorzitter Ulrich Klaus Becker.

Dieselrijders zouden vanwege alle negatieve verhalen over dieselmotoren en de uitstoot van NOx bovendien onzeker zijn over de waardevastheid van hun eigen auto. "Wie één, twee jaar geleden een nieuwe auto heeft gekocht, moet al inleveren", zegt Becker.

Het aantal diesels onder nieuw verkochte personenauto's zou in Duitsland al hard afnemen en inmiddels ruim onder de 50 procent zijn gezakt, schrijft vakblad Automobiel Management. Mensen zijn bang dat ze in de toekomst uit bepaalde steden geweerd zullen worden, omdat er steeds meer zogeheten milieuzones worden ingevoerd.
« Laatst bewerkt op: 05 juli 2017, 23:15:50 door 405T16 »
"http://www.alfaromeo156club.nl/forum/index.php?topic=109739"AR156C#1881 - mijn PP

Alfa Romeo 156 3.2 V6 GTA SW, Blu Cosmo, Vialle LPi, 7,7 km/l LPG, Quaiffe, RV-Corse tuning, CAI

Offline leonm

 • ******
 • Berichten: 2633
 • Geslacht: Man
  • Bekijk profiel
Re: DIESELGATE draait door
« Reactie #23 Gepost op: 04 juli 2017, 20:06:42 »
Tja, lang leve de belgische keuring  :-[.
Betere remmen er op mag niet, betere ophanging mag niet, bandenmaatje dat een half procent afwijkt: afgekeurd, en zo kan ik nog wel even doorgaan  :'(

Maar zonder roetfilter geraak je er gewoon door. Schijtziek word ik daar van  :(

Tazio

 • Gast
Re: DIESELGATE draait door
« Reactie #24 Gepost op: 04 juli 2017, 22:41:39 »
Daar konden we met zijn allen natuurlijk op wachten. Ambtelijke molens draaien langzaam, maar wel door! Het einde van de personenwagen met dieselmotor is gewoon eindelijk in zicht. Persoonlijk ben ik daar totaal niet rouwig om. Het aggregaat is ontwikkeld voor de industrie en scheepvaart, dat hoort gewoon niet onder de motorkap van een autootje die gezellig gifstof uitbrakend door allerlei woonomgevingen rijdt. Volledig achterhaald en niet meer van deze tijd!

Offline bullettooth

 • ******
 • Berichten: 1679
 • Geslacht: Man
 • Toon op 't Root
  • Bekijk profiel
Re: DIESELGATE draait door
« Reactie #25 Gepost op: 05 juli 2017, 20:33:58 »
Daar konden we met zijn allen natuurlijk op wachten. Ambtelijke molens draaien langzaam, maar wel door! Het einde van de personenwagen met dieselmotor is gewoon eindelijk in zicht. Persoonlijk ben ik daar totaal niet rouwig om. Het aggregaat is ontwikkeld voor de industrie en scheepvaart, dat hoort gewoon niet onder de motorkap van een autootje die gezellig gifstof uitbrakend door allerlei woonomgevingen rijdt. Volledig achterhaald en niet meer van deze tijd!

Amen!
Alfa's in het heden:
155 WB V6 Q2
156 SW GTA Q2

Alfa in het verleden:
156 1.8 2.0 TS SW Q2
156 1.8 TS
156 1.8 TS SW G3
75 2.0TS '91
155 SB V6
155 2.0TS
75 2.0TS '90
33 1.7 16V

Offline 405T16

 • *****
 • Berichten: 903
 • Geslacht: Man
 • Grand Theft Auto
  • Bekijk profiel
Re: DIESELGATE draait door
« Reactie #26 Gepost op: 10 juli 2017, 00:44:13 »
Kleine diesels verdwijnen heel snel, grote diesel uiteindelijk ook.Duitsland Dieselgate
Dieselgate: 'Mercedes sjoemelde ook'

bron: https://www.autobahn.eu/4734/dieselgate-mercedes-sjoemelde-ook/
Het Duitse Ministerie van Verkeer dagvaardt Daimler in het kader van nieuwe verdenkingen in het dieselschandaal. Ook de Stuttgarters, moederbedrijf van Mercedes-Benz, zouden een miljoen auto's met sjoemelsoftware hebben geleverd.
Volgens de Duitse media Süddeutsche Zeitung, NDR en WDR wordt ook Daimler nu verdacht van het omzeilen van uitstoottests voor diesels. Bepaalde motoren, die tussen 2008 en 2016 werden verkocht in allerlei modellen van het concern, zouden volgens de aanklacht uitstoottests manipuleren.

De common rail dieselmotoren OM 642 (drieliter V6) en OM 651 (viercilinders met verschillende cilinderinhoud) kwamen in bijna een miljoen auto's terecht. Mercedes wilde tegen de krant nog niet vertellen in welke auto's de motoren precies zaten. Maar gezien het feit dat beide motoren in vele variaties in veel lijnen (van C-Klasse, via S-Klasse tot en met de Vito) zijn geleverd zal het een flink aantal getroffen auto's kunnen betreffen.

Waar het bedrijf tegen de media zwijgt, moet het bij de aanklagers gewoon met de billen bloot. Daar zullen de Stuttgarters duidelijk moeten uitleggen in welke modellen de motoren precies liggen. Zodat onderzocht kan worden of er structureel is gesjoemeld.

Dreun
Overigens kan deze zaak bij Mercedes bijzonder hard aankomen. Het bedrijf bezwoer bij monde van CEO Dieter Zetsche keer op keer dat er bij hun geen gesjoemel plaatsvond. Nu lijkt het er echter op dat ze precies dezelfde methode toepasten die ook bij Volkswagen en Audi aan het licht kwam. Desondanks zijn de personen die tot nu toe zijn aangeklaagd maar kleine vissen. Het zijn twee software-ontwikkelaars van de dieselafdeling. Zou het dan wederom een verhaal worden waarbij de CEO daadwerkelijk niet wist wat er binnen het bedrijf gebeurde?

Na de Volkswagen Groep, Fiat Chrysler Automobiles en GM is Mercedes de zoveelste verdachte. Het enige verschil is dat VW in het totaal ruim 11 miljoen sjoemeldiesels op de markt bracht, terwijl er bij Mercedes voorlopig 'nog maar' 1 miljoen worden verdacht.

M. Goes | 13.07.2017 | 13:19


DEELSTATEN VRAGEN OM UITSTOOT-OPLOSSING

UPGRADE VOOR OUDERE DIESELAUTO'S GEWENST
Jan Lemkes
7 JULI 2017 14:36

bron: http://www.autoweek.nl/nieuws/deelstaten-vragen-om-uitstoot-oplossing/
Vijf Duitse deelstaten hebben naar verluidt aan autobouwers gevraagd om met een oplossing te komen voor de luchtvervuiling in steden die wordt veroorzaakt door dieselmotoren.

Het verzoek komt van de deelstaten Nedersaksen, Beieren, Baden-Württemberg, Hessen en Noordrijn-Westfalen, meldt persbureau Reuters. Stephan Weil, minister-president van Nedersaksen en lid van de raad van toezicht van Volkswagen, vindt dat autofabrikanten op korte termijn met zo'n oplossing moeten komen. Het zou moeten gaan om gratis 'upgrades' voor rijders van oudere dieselauto's en het stimuleren van de aanschaf van een nieuwer, schoner exemplaar.

De auto-industrie zou zelf ook het voordeel inzien van een oplossing voor oudere dieselmodellen, die wellicht zouden kunnen voorkomen dat Duitse steden diesels in het geheel of gedeeltelijk gaan weren. Het feit dat steeds meer steden met plannen komen om (in ieder geval oudere) diesels te verbannen, heeft ook een negatief effect op de nieuwverkopen van diesels.

Elektrische auto gewoon vies
GEPOST DOOR HANS LABOHM
 ON JUNI 30, 2017 8:00 AM IN ENERGIE, HENK KAMP, KLIMAAT

bron: http://climategate.nl/2017/06/30/elektrische-auto-gewoon-vies/


Elektrische auto's op de Dam in amsterdam

In de NRC verscheen onder ‘NRC Checkt’ een artikeltje met betrekking tot de elektrische auto. Wat we eigenlijk allang wisten, werd daarin nog eens bevestigd. Staatssecretaris Wiebes had ook al spijt van zijn € 6 miljard subsidie, die door de bestuurders van hybride auto’s misbruikt werd door op benzine te blijven rijden – iets dat nu blijkt eigenlijk niets uit te maken voor het milieu. Het NRC-artikeltje ontlokte windturbine- en elektrische autocriticaster Hugo Matthijssen de navolgende verzuchting.
http://climategate.nl/2017/05/03/68346/

Kijken we naar elektrische auto’s dan blijkt dat die in Nederland rijden op een mix van stroom op het net die bestaat uit “groene en grijze bronnen”. Zie het rapport van CBS hier.https://www.cbs.nl/nl-nl/achtergrond/2015/04/rendementen-en-co2-emissie-van-elektriciteitsproductie-in-nederland-update-2013

Dat was in 2013 en sinds 2013 is het aandeel gas in de productie van stroom fors afgenomen en de kolenstook toegenomen. Alle bronnen samen in een mix van onze elektriciteitsproductie geeft op dit moment dan ook een CO2-uitstoot van ongeveer 500 gram per Kwu.

Een representatieve elektrische auto van de laatste generatie, met een beetje bruikbare actieradius, is de nieuwste Opel Ampera. Die gebruikt in de dagelijkse praktijk 17,6 Kwu op 100 km. zie de test in Autoweek 25. Dat betekent een uitstoot 8.800 gram CO2 per 100 km of te wel 88 gram CO2-uitstoot per km. In de winter is dat veel meer. Je moet dan rekening houden met een forse vermindering van de actieradius omdat stroom ook gebruikt wordt voor de verwarming.

In de media wordt gesproken over nul-uitstoot maar ook de fijnstofproductie van de elektrische auto is o.a. door de slijtage van de remmen, banden en het wegdek in de praktijk per km. vrijwel gelijk aan de productie van een veel lichtere auto met een euro 5 of 6 motor. Daarbovenop komt nog de uitstoot bij de centrale. https://www.rtlnieuws.nl/economie/home/elektrische-auto-produceert-nauwelijks-minder-fijnstof

Maar daarmee zijn we er nog niet, in de praktijk wordt de extra vervuiling bij de productie van accu’s vrijwel nooit meegenomen. Die wordt vergeten. Er wordt alleen naar de vermeende voordelen gekeken, maar de vervuiling die vrij komt bij de productie van de accu is ook nog eens fors te noemen. Daardoor vindt er bij de productie van de elektrische auto een stuk meer vervuiling plaats dan bij de vergelijkbare brandstofauto. http://www.volkskrant.nl/buitenland/-productie-elektrische-auto-stuk-vervuilender~a3327729/

En als laatste de productie van de motoren. Daarin zitten permanente magneten in waar neodymium voor gebruikt wordt, waarvan winning en productie extreem vervuilend zijn. Neodymium behoort tot de zeldzame aardmetalen en is een bijzonder materiaal. In combinatie met ijzer en borium kunnen hiermee de momenteel sterkste permanente magneten ter wereld worden vervaardigd. De Britse krant ‘Daily Mail’ veroorzaakte veel opschudding met een rapportage over de Chinese industriestad Baotou, de plek waar een groot deel van de wereldvoorraad van neodymium gewonnen wordt. De rapportage bevatte schokkende foto’s over gifmeren en verhalen van bewoners over gezondheidsproblemen zoals kanker, huidproblemen en uitvallende tanden. Met andere woorden, niet alleen de productie van de accu’s veroorzaakt vervuiling maar de productie van de magneten voor de motoren nog veel meer.

Wil je echt weten wat de productie van deze magneten in de praktijk betekent dan is dat in dit artikel over windmolens heel duidelijk beschreven. https://www.cbs.nl/nl-nl/achtergrond/2015/04/rendementen-en-co2-emissie-van-elektriciteitsproductie-in-nederland-update-2013

Neem je alles mee dan is de elektrische auto gewoon vies te noemen. Aan de andere kant ben ik blij dat ook de media het nu een beetje door beginnen te krijgen.

Op 24-06 las ik in De Telegraaf, blz. T5 Kringen van Rob Hoogland, de volgende tekst:

Wat er ook tegen hun motieven wordt ingebracht, voor dat soort volk (Pex Langenberg, D66, wethouder Mobiliteit, Duurzaamheid en Cultuur van Rotterdam) is het milieu een religie. Dat de productie aan de batterijen van één Tesla net zoveel CO2 uitstoot veroorzaakt als een benzine-auto in acht jaar, zoals deze week bekend werd, dat schuiven ze onder het arrogantiekleed. U weet bovendien hoe het gaat met religieuzen vooral als ze fundamentalistisch van aard zijn. … etc.

Waard om te lezen!

Aldus Hugo Matthijssen.


VOLKSWAGEN: '40 GIGAFABRIEKEN VOOR ACCU'S NODIG'

'DREIGEND TEKORT BATTERIJEN VOOR AUTO-INDUSTRIE'
Lars Krijgsman

10 JULI 2017 07:47

bron: http://www.autoweek.nl/nieuws/volkswagen-40-gigafabrieken-voor-accus-nodig/De opkomst geëlektrificeerde auto's gaat zo hard, dat de auto-industrie anno 2025 behoefte heeft aan een stevig aantal gigafabrieken waar acccupakketten geproduceerd worden. Zo luidt de mening van Ulrich Eichhorn, hoofd van de onderzoeks- en ontwikkelingsafdeling van de Volkswagen Groep.
Dat stelt Eichhorn in een interview met Automotive News. Eichhorn verwacht dat autofabrikanten gemiddeld 25 procent van hun in 2025 te verkopen auto's in zekere mate geëlektrificeerd zal zijn. De totale behoefte aan accupakketten zou in dat geval jaarlijks op 1,5 terawattuur liggen. Volgens Ecihorn zijn er "[...] meer dan 40 Tesla-gigafabrieken" nodig om aan die vraag te voldoen.

Daarbij meldt de hooggeplaatste techneut dat de Volkswagen Group verwacht om rond 2025 jaarlijks zo'n 200 gigawattuur aan accupakketten nodig te hebben. Vorig jaar verwachtte het concern dat het om 150 gigawattuur zou gaan.


VW execs knew the potential cost of its diesel emissions scandal a month before disclosure

 Reuters Jul 9th 2017 at 2:20PM

bron: http://www.autoblog.com/2017/07/09/vw-diesel-emissions-cost-disclosure/?hcid=ab-around-ab-tile-1
A Volkswagen manager told the then chief executive and other managers that the carmaker's diesel emissions cheating could cost up to $18.5 billion, almost a month before investors were informed, German newspaper Bild am Sonntag reported. Investors were told about VW's systematic emissions test cheating using illegal software on Sept. 18 2015, when the U.S. Environmental Protection Agency (EPA) informed markets.

The Sunday newspaper Bild am Sonntag reported that Oliver Schmidt, a VW executive who was arrested in Miami in January this year, told the then CEO Martin Winterkorn about possible financial implications at an Aug. 25, 2015 presentation. German securities law requires firms publish any market sensitive news in a timely fashion. A probe by German prosecutors includes investigating whether VW disclosed details promptly.

The newspaper said Schmidt informed Winterkorn about the maximum possible penalty at the meeting that was also attended by Heinz-Jakob Neusser, VW's development chief at the time, and Herbert Diess, who still works as VW's brand chief. Bild am Sonntag cited U.S. investigation documents.

A VW spokesman said the firm would not comment on the report because of ongoing legal and regulatory investigations. It has previously said it did not violate disclosure rules. The VW spokesman also said Diess had no comment.

Lawyers for Winterkorn, who stepped down as VW CEO in September 2015, could not immediately be reached for comment. Annette Voges, the lawyer for Neusser who also left his position in September 2015, declined to comment on behalf of her client saying she had not seen the statements by Schmidt. A lawyer for Schmidt declined to comment.

VW admitted using a "defeat device", the name used to describe software to deceive regulators about the real extent of diesel pollution, to the U.S. EPA and California's Air Resources Board on Sept. 3 2015, according to VW's annual report for 2016. In the annual report, VW said its management did not make details of the scandal public before Sept. 18, 2015 because board members considered costs would be "controllable overall with a view to the business activities of Volkswagen Group."

German prosecutors are investigating Diess, Winterkorn and VW's current chairman Hans Dieter Poetsch, as part of a wider probe into market manipulation. The executives have denied wrongdoing. German prosecutors conducting the investigation into market manipulation declined to comment on Sunday.

Bild am Sonntag also reported that Winterkorn and Diess were informed VW had used a "defeat device" at a meeting on July 27, 2015. Diess had joined VW just weeks earlier. (Reporting by Edward Taylor and Jan Schwartz; Editing by Edmund Blair)
« Laatst bewerkt op: 13 juli 2017, 17:58:10 door 405T16 »
"http://www.alfaromeo156club.nl/forum/index.php?topic=109739"AR156C#1881 - mijn PP

Alfa Romeo 156 3.2 V6 GTA SW, Blu Cosmo, Vialle LPi, 7,7 km/l LPG, Quaiffe, RV-Corse tuning, CAI

Offline 405T16

 • *****
 • Berichten: 903
 • Geslacht: Man
 • Grand Theft Auto
  • Bekijk profiel
Re: DIESELGATE draait door
« Reactie #27 Gepost op: 24 juli 2017, 04:00:07 »
Zucht…

Recall Porsche Cayenne wegens Dieselgate

Auteur: MauritsH, gepost 27-07-2017 om 19:02

bron: https://www.autoblog.nl/nieuws/zucht-recall-porsche-cayenne-wegens-dieselgate-100828#post-100828Zojuist is bekendgemaakt dat Porsche de Cayenne met 3-liter dieselmotor moet terugroepen op last van de Duitse minister van Transport en Discriminerende Tolwegen: Alexander Dobrindt. Er is vastgesteld dat de SUV’s sjoemelsoftware bevatten en het hele verhaal moet op kosten van Porsche worden gefixt.

Dat de auto’s zijn uitgerust met malafide programmatuur is aan het licht gekomen tijdens onderzoek dat door Porsche zelf is uitgevoerd. Het merk is ermee akkoord gegaan om de geïnfecteerde auto’s terug te roepen en het probleem op te lossen. De kosten neemt de fabrikant voor eigen rekening.

Ondertussen hakt Dobrindt vrolijk verder:


There is no explanation why this software was in this vehicle. These vehicles are equipped with modern emissions controlling technology so we think these vehicles are technically able to stick to emissions limits and we therefore believe Porsche will quickly be in a position to bring the software into conformity (with the law)

Het gaat om in totaal 22.000 Cayennes (rijtest) in Europa, waarvan 7.500 exemplaren in Duitsland zijn verkocht. Mogelijk moet ook de VW Touareg (die eveneens met dit blok werd geleverd) terug naar de dealer, maar da’s nog niet bevestigd. Volkswagen zou wel volledig meewerken aan alle onderzoeken, evenals Porsche.'DUITSE AUTOBOUWERS VORMDEN KARTEL'

'200 MEDEWERKERS BETROKKEN'
21 JULI 2017 14:43

bron: http://www.autoweek.nl/nieuws/duitse-autobouwers-vormden-kartel/
BMW, Daimler, Porsche en Audi zouden jarenlang verboden prijsafspraken hebben gemaakt.
Daarvan zouden consumenten de dupe zijn geweest. Dat schrijft het Duitse magazine Der Spiegel op basis van eigen onderzoek naar de autofabrikanten. Link:
http://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/volkswagen-audi-porsche-bmw-und-daimler-unter-kartellverdacht-a-1159052.html

De autoproducenten zouden al sinds de jaren negentig prijzen in hun voordeel manipuleren. Ze zouden onder meer verboden afspraken hebben gemaakt over het delen van kosten, technologieën, strategieën en uitstootnormen voor diesels.

Volgens het magazine waren circa tweehonderd medewerkers van de bedrijven betrokken bij de verboden afspraken.


 Dieselgate
Duitsers gaan sjoemeldiesels van de weg halen

bron: https://www.autobahn.eu/4863/duitsers-gaan-sjoemeldiesels-van-de-weg-halen/Het KBA, de Duitse variant van de RDW, is klaar met de dieselfix-weigeraars. Eigenaars van een diesel die nog steeds is uitgerust met sjoemelsoftware lopen binnenkort het risico dat ze in Duitsland de weg niet meer op kunnen.

Het sjoemelschandaal rondom de Volkswagen Groep blijft maar dooretteren. Iedereen lijkt nog een appeltje met Volkswagen te schillen te hebben. Na de burgemeester van Londen die het bedrijf aansprak gaat nu het Kraftfahrt-Bundesamt (KBA) los. Ze hebben het echter gemunt op de eigenaars van sjoemeldiesels in plaats van de fabrikant ervan, wie niet snel luistert verliest zijn kentekenregistratie.

Sinds vorig jaar is er een fix op de markt waarmee de testomzeilende software gratis van het motormanagement wordt gehaald. Er zijn echter veel autobezitters die bang zijn dat hun auto minder goed presteert na de update van de computers. Fabrikant Volkswagen ontkent die prestatieverliezen echter met klem, terwijl ook het KBA ervan overtuigd is dat de nieuwe software beter is.

Ze gaan daarbij inmiddels zo ver dat ze vanaf augustus de kentekens van bepaalde auto's die nog niet naar de garage zijn geweest voor een update willen gaan intrekken. Volgens de overheidsdienst zijn de eigenaars zelf in overtreding doordat ze weten dat ze met een auto die teveel uitstoot heeft rondrijden. Ook kopers van een tweedehands diesel moeten zelf nagaan of de dieselfix wel op de betreffende auto is uitgevoerd. Het eerste model dat wordt getroffen is de Amarok. De kosten die gemoeid zijn met het de-registreren en weer opnieuw registreren moeten door de eigenaars zelf worden betaald.

Advocaten ruiken inmiddels bloed. Als de fix namelijk wel negatieve gevolgen heeft voor het verbruik en de prestaties van de auto, dan willen ze de fabrikant onmiddellijk aansprakelijk stellen.

M. Goes | 25.07.2017 | 11:02


GROTE RECALL DAIMLER WEGENS DIESELSCHANDAAL

DRIE MILJOEN AUTO'S RETOUR

bron: http://www.autoweek.nl/nieuws/grote-recall-daimler-wegens-dieselschandaal-2/
18 JULI 2017 19:05Daimler roept meer dan 3 miljoen Europese diesels terug naar de garage voor aanpassingen in verband met het dieselschandaal. Met de ingreep wil de Duitse autobouwer zorgen over mogelijke fraude met de emissiesystemen van de auto's wegnemen.

Het gaat volgens een verklaring om een vrijwillige recall die klanten niets kost. Daimler verwacht in totaal zo'n 220 miljoen euro kwijt te zijn aan de update. Eerder dit jaar werd al gestart met een speciale servicebeurt voor circa 274.000 auto's. De nieuwe aankondiging zou een soort uitbreiding daarvan betreffen.

''Het publieke debat over dieselmotoren zorgt voor veel onzekerheid'', aldus Daimler-topman Dieter Zetsche. ''We hebben daarom besloten extra maatregelen te nemen om bestuurders van dieselauto's gerust te stellen en het vertrouwen in dieseltechnologie te versterken.''

Daimler is een van de autofabrikanten die onder een vergrootglas liggen sinds in 2015 aan het licht kwam dat Volkswagen op grote schaal geknoeid heeft met uitstootgegevens. Aanklagers deden in verband hiermee in mei ook invallen bij kantoren van Daimler. Volgens Duitse media zou onderzoek van justitie bovendien al uitgewezen hebben dat het bedrijf afgelopen jaren veel diesels heeft verkocht die meer broeikasgassen uitstoten dan is toegestaan.

Volkswagen reserveerde eerder vele miljarden euro's voor de nasleep van het schandaal. Miljoenen dieselauto's van het concern bleken voorzien van technologie die ervoor zorgde dat ze in testsituaties veel milieuvriendelijker leken dan zij in de dagelijkse praktijk waren.


CONSUMENTENBOND MAANT VOLKSWAGEN TOT ACTIE

INFORMATIEVOORZIENING LAAT TE WENSEN OVER
24 JULI 2017 17:28

bron: http://www.autoweek.nl/nieuws/consumentenbond-maant-volkswagen-tot-actie/Volkswagenrijders die problemen ervaren na de software-update van hun sjoemeldiesels zouden niet voor reparaties moeten betalen, vindt de Consumentenbond.

De bond verzoekt de Duitse automaker daarnaast om dieselrijders daarover actief te benaderen. De organisatie ontving meerdere klachten over aanpassing van de sjoemelsoftware die tot problemen leidde.

Sinds juni biedt Volkswagen een extra garantie op auto's die al een software-update hebben gehad. De Consumentenbond vindt dat de informatievoorziening daarover naar klanten toe te wensen over laat. Ook zijn de garanties die de automaker geeft alles behalve concreet. "Volkswagen speelt verstoppertj", aldus de Consumentenbond. Klanten die al voor een dergelijke reparatie hebben betaald, zouden hun geld terug moeten krijgen.

De organisatie heeft toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) gevraagd om in actie te komen als Volkswagen geen gehoor geeft aan de oproep.


Ondernemingsraad VW eist uitleg over kartel
Gepubliceerd op 23 jul 2017 om 14:29
bron: https://www.iex.nl/Nieuws/ANP-230717-050/Ondernemingsraad-VW-eist-uitleg-over-kartel.aspx

Gerelateerde instrumenten
Volkswagen AG Vz 21 jul
136,92 -6,06 (-4,24%)

WOLFSBURG (AFN) - De ondernemingsraad van Volkswagen wil zo snel mogelijk in de komende week opheldering van de raad van toezicht van de autobouwer over de berichten over een grootschalig Duits autokartel. Ook moeten leidinggevenden een toelichting geven aan medewerkers.
Het Duitse weekblad Der Spiegel meldde vrijdag dat Volkswagen, BMW, Daimler, Porsche en Audi jarenlang verboden prijsafspraken hebben gemaakt. Consumenten zouden daar de dupe van zijn geweest.
De beurskoersen van de bedrijven kregen vrijdag een tik na de publicatie. Premier Stephan Weil van de Duitse deelstaat Nedersaksen vroeg ook al om een verklaring. Weil is lid van de raad van toezicht, die volgens de ondernemingsraad nog niet is geïnformeerd.
Dieselgate
BMW: wij zijn geen onderdeel van dat dieselfraudekartel

Duitse media berichtten vorige week dat een kartel van alle Duitse autoproducenten al decennia geleden de basis legde voor wat we nu kennen als Dieselgate. De hoofddirectie van BMW reageert echter verontwaardigd: 'wij zijn gewoon beter met technologie'.


bron: https://www.autobahn.eu/4852/bmw-wij-zijn-geen-onderdeel-van-dat-dieselfraudekartel/De beschuldiging van kartelafspraken en sjoemelen zat de Vorstand van BMW Group zo hoog dat ze op zondagavond laat nog met een enorme verklaring kwamen. Het bedrijf wijst alle beschuldigingen van Der Spiegel categorisch van de hand: "As a matter of principle: BMW Group vehicles are not manipulated and comply with respective legal requirements. Of course this also applies to diesel vehicles."

Goed, zulk soort ontkennningen hebben we vaker gehoord, maar BMW gaat verder op een manier waar eigenlijk alleen een Duits bedrijf mee weg kan komen (we citeren uit het Nederlandse persbericht dat zojuist in de mailbox viel en hebben enkele passages vet gemaakt): "De technologie van BMW Group is duidelijk te onderscheiden van andere systemen in de markt. Om te concurreren bieden wij de beste uitlaatgasbehandelingssystemen: in tegenstelling tot andere fabrikanten maken BMW-dieselvoertuigen gebruik van een combinatie van verschillende componenten om uitlaatemissies te behandelen. Voertuigen die ureuminjectie (Selective Catalytic Reduction) gebruiken door middel van AdBlue om uitlaatemissies te behandelen, beschikken ook over een NOx-opslagkatalysator. Met deze combinatie van technologieën voldoen we aan alle wettelijke emissie-eisen en bereiken we ook zeer goede ‘real life’-emissies op de weg. Dit betekent dat het niet nodig is om BMW Group Euro 6 diesel personenauto’s terug te roepen of de software te upgraden."

BMW beweert dat ze alleen bij besprekingen over AdBlue met andere autoproducenten zijn geweest om tot een industriestandaard te komen voor het vullen van de tankjes. Die zijn overigens zo klein omdat het bedrijf weinig AdBlue zegt nodig te hebben om tot de gewenste uitstootniveaus te komen. Daarnaast zal de auto werk weigeren als de AdBluetank leeg is, dus ze hebben geen kwade wil gehad bij het bepalen van de grootte van het volume van de additieventank.

Het persbericht sluit af met een venijnige stoot: BMW heeft wel een terugroepactie, maar die is vrijwillig. Het bedrijf heeft de laatste jaren betere software voor Euro 5-dieselmotoren ontwikkeld. Eigenaars kunnen die laten installeren in hun auto, waardoor de motor nog schoner draait, omdat dat gewoon goed voor het milieu is.

M. Goes | 24.07.2017 | 12:58
« Laatst bewerkt op: 27 juli 2017, 19:46:14 door 405T16 »
"http://www.alfaromeo156club.nl/forum/index.php?topic=109739"AR156C#1881 - mijn PP

Alfa Romeo 156 3.2 V6 GTA SW, Blu Cosmo, Vialle LPi, 7,7 km/l LPG, Quaiffe, RV-Corse tuning, CAI

Offline 405T16

 • *****
 • Berichten: 903
 • Geslacht: Man
 • Grand Theft Auto
  • Bekijk profiel
Re: DIESELGATE draait door
« Reactie #28 Gepost op: 01 augustus 2017, 01:53:02 »
Zelden is de consument zo belazerd en zijn de burgers zo geschaad als door de autofabrikanten betrokken bij dieselgate. Nu Duitse steden ook moderne diesels gaan weren omdat gebleken is dat deze helemaal niet schoner zijn komen de Duitse autofabrikanten in actie.

Deze Pinokkio's beloven ineens beterschap en alle vieze Euro 5 en Euro 6 diesel worden geheel vrijwillig en kosten-loos gefixt, maar voor wat hoort wat, ze willen niet uit de stadscentra verbannen worden want dat is zo slecht voor de verkoopcijfers.
En zo blijkt maar weer dat verstrengeling van politiek en gewetenloze autofabrikanten tot gezondheidsschade van de burger leidt. Alles voor de winst maximalisatie en regels zijn er niet voor ons.

Bij de dieseltop waren wel aanwezig: o.a. Müller (VW), Krüger (BMW), Zetsche (Daimler) en Wissmann (VDA).
Grote afwezige waren consumenten en milieu vertegenwoordigers. Die waren voor het gemak niet uitgenodigd.De grote vraag blijft uiteindelijk: voldoen de auto's na de update wel aan de uitstootnormen?

(Nee, slechts 3% winst in NOx reductie)

Voor de rest is het natuurlijk belachelijk: jarenlang de boel belazeren en als het uitkomt snel corrigeren en er mee wegkomen, terwijl dit gewoon onder de noemer economisch delict valt normaal gesproken zeer zwaar bestraft zou moeten worden. Wanneer bijv. een vrachtauto te zwaar beladen is kan dit duizenden euro's boete opleveren. Per overtreding. Hier wordt stelselmatig miljoenen keren de kluit belazerd en men komt er gewoon mee weg.


In mijn ogen is het niet enkel een economisch delict maar ook een massale aanslag op de gezondheid van iedere Europeaan.
Ieder jaar alleen al in Duitsland ruim 10.000 extra doden en 100.000 extra zieken door luchtverontreiniging mede dankzij deze automobielkliek die denkt dat ze god zijn.


Ook de EU gaat niet vrijuit want de uiterst lakse houding van controlerende en certificerende instanties hebben na eerst eindeloos gelobby vanuit de industrie voor hogere uitstoot normen, uiteindelijk kapitaal gefaald in afdoende bescherming van de burger. Maatregelen om achteraf de bende stevig aan te pakken zijn er niet, er wordt enkel overlegd en een commissie verhoort betrokkenen. Verder gebeurd er bijna niks!
Ook zijn er tot op heden in Europa geen straffen uitgedeeld. Wat een verschil met de V.S..

3 augustus 2017Dieseltop
Duitse auto-industrie lacht zich rot na de dieseltop

De afgelopen twee dagen debatteerden de Duitse politiek en auto-industrie over 'de dieselkwestie'. De uitkomst van deze dieseltop zal de publieke opinie bepaald niet overtuigen.

Geen hardware-aanpassingen

De vraag die aan de vooravond van de ingelaste dieseltop centraal stond was 'hoe herstellen we het vertrouwen van de consument in diesel'. Hierbij moest er nauwlettend worden koordgedanst: aan de ene kant wilden de actoren een tastbaar resultaat bereiken, aan de andere kant moest de meest machtige industrie van het land niet gedupeerd worden. Zeker niet met het oog op de komende verkiezingen.

Uiteindelijk kwam de auto-industrie goed weg: Volkswagen, BMW en Daimler beloven plechtig de software van hun dieselmotoren aan te passen en daarmee is de kous af. Deze aanpassingen zijn bovendien op vrijwillige basis en voegen weinig toe aan eerdere toezeggingen. Daarnaast starten Duitse autofabrikanten een programma waarbij oude diesels die niet aan te passen zijn een inruilpremie krijgen wanneer hier een schoon nieuw model voor in de plaats komt. 

Essentieel in de besluitvorming: het kostenplaatje. De aanpassingen komen allemaal voor rekening van de fabrikanten en bedragen naar schatting een half miljard euro. Was er gekozen voor het monteren van extra of andere onderdelen om de uitstoot te beperken (voor zover mogelijk), dan liep de rekening al snel op naar het tienvoudige. Al aan de vooravond van de dieseltop kwam belangenvereniging van de Duitse auto-industrie VDA met een 'handreiking': via software zou de NOx-uitstoot van dieselvoertuigen met 25% gereduceerd worden.


Voor €40 miljoen per jaar op een rijtje: Müller (VW), Krüger (BMW), Zetsche (Daimler) en Wissmann (VDA)

Goochelen met cijfers

Voor de neutrale toeschouwer laat de uitkomst van de top zich als 'graatmager' kwalificeren. Je onderkent als politiek en bedrijfsleven kennelijk een probleem, anders zou je niet twee dagen lang met topmanagers vergaderen, maar als je kijkt wat er na deze dagen onder de streep staat dan heb je eigenlijk bar weinig om mee thuis te komen.Sowieso is software ongrijpbaar en onzichtbaar voor het publiek. Wanneer je zegt 'ik installeer een onderdeel tussen de verbrandingsmotor en de uitlaat dat n% van de schadelijke stoffen wegneemt' is dit veel tastbaarder dan wanneer je zegt 'ik flash het motormanagement en doe verder niets'. Het eerste dat dan in het hoofd van Jan Modaal opkomt is 'hadden jullie die software niet meteen bij het begin beter kunnen schrijven dan?'

Als ik naar de uitstoot praktijkcijfers kijk is het stilzetten van alle Euro 5 diesels effectiever als de voorgestelde aanpak.
Euro 5 diesels zijn de grootste NOx producenten, met 38% is het de grootste groep verkochte diesels in Duitsland, bovendien gaat met die hoge NOx uitstoot altijd veel fijnstof gepaard.
Euro 5 diesels worden nu software-matig aangepast om zo echt "schoon" te worden. Uiteindelijk worden ze mogelijk iets minder vies.
Of dat deze Euro 5 gif-diesels de voorgestelde 30% reductie gaan halen betwijfel ik ten zeerste maar dit is nu het voorstel van de fabrikanten. Verder worden de Euro 3 en 4 diesels versneld uitgefaseerd middels inruilpremies terwijl die aantoonbaar schoner zijn als de huidige Euro 5 modellen die nog dieselfix gehad hebben. Ook alle VW-sjoemel diesels bleven na update bijna even vies.Wat er ook gebeurt....

Hoe zwaar inzetten op schoonmaken oude diesels?

Aan de andere kant: hoeveel gewicht moet je toekennen aan het schoner maken van de naar schatting 5,3 miljoen betroffen auto's (3,9 miljoen VW's, 900.000 Daimlers, 300.000 BMW's) op een totaal van 15 miljoen diesels in Duitsland? Dat ligt eraan wie je het vraagt: een Greenpeace-lid of andere milieulobbyist zal je meteen om de oren slaan met 10.600 voortijdige NOx-doden en foto's van hoestende kindertjes in de grote steden, een fabrieksmedewerker van VW zal zeggen 'jamaar hullie dan?!' en meteen de discussie willen afwenden naar vrachtschepen, luchtvaart en veel meer vervuilende Peugeot 206 HDI'tjes uit 2000 die nog gewoon rond mogen blijven rijden.

Op termijn verdwijnen de oudere en vuilste modellen uit het straatbeeld, dus het belangrijkste is nu om de nieuwste modellen in ieder geval zo schoon mogelijk te krijgen. Op deze manier lost het probleem zichzelf op, wanneer de Golf IV TDI's in een ver land worden gedumpt waar ze lekker mogen blijven roken. Ver buiten het zicht van de steeds meer met het milieu begane westerse wereld.

Premies
Terugkomend op de beloofde premies: na de trololo-actie van Toyota komt BMW met tot €2.000 inruilpremie voor een oude Euro 4-diesel die wordt ingeruild voor een Euro 6-model van de groep met minder dan 130 gr/km aan CO2-uitstoot. Daarnaast stelt Ford mensen met een oude stinkdiesel €2.000 tot €8.000 in het vooruitzicht als zij een verse Ford aanschaffen.

Op deze manier zal er wat van het oude wagenpark geruimd worden, waarbij de hamvraag is wat er met deze modellen gebeurt. Het zou kunnen dat nog prima werkende auto's de shredder ingaan (dat is eerder gebeurd met opkoopprogramma's) of misschien gaan ze allemaal op de trailer naar Bulgarije. Kan je er in Duitsland nog steeds van genieten, als de wind uit het zuid-oosten komt.

Overigens was de grote baas van Duitsland niet aanwezig. Mutti Merkel is op vakantie in Noord-Italië:


Hier de reactie van de Duitste Milieu defensie:

http://www.duh.de/pressemitteilung/diesel-forum-grandios-gescheitert-softwareloesung-bringt-nur-2-bis-3-prozent-nox-reduktion-der-deut/

en hier een nieuwsitem over dit onderwerp van Nieuwsuur op NPO2:
https://tvblik.nl/nieuwsuur/3-augustus-2017
Daarin ook de reactie van de Nederlandse milieu defensie, prima dat Duitsers "schone" diesels nog schoner maken maar dan natuurlijk ook in Nederland.
Ik zie dat laatste niet snel gebeuren omdat de fabrikanten liever de centen in de knip houden en dat betekent meer NOx in onze lucht.
AutoFilz heet die vervlechting tussen auto-industrie en de politiek en die innige band is niet goed voor onze gezondheid.


Ter herinnering: In Europa sterven 430.000 mensen per jaar te vroeg door luchtverontreiniging. Vaak na een lang ziekbed.

http://www.dw.com/de/europ%C3%A4er-sterben-fr%C3%BCher-durch-schlechte-luft/a-18889373
http://nos.nl/artikel/2086631-5-5-miljoen-doden-door-luchtvervuiling-per-jaar.html

In Nederland zijn dat naar voorzichtige schattingen circa 18.000 sterfgevallen.
https://www.trouw.nl/home/18000-doden-is-een-voorzichtige-schatting~a548fd20/
http://www.blikopnieuws.nl/gezondheid/246734/lucht-in-nederland-niet-gezond-5700-doden-per-jaar-door-luchtvervuiling.html

Samenvattend mogen we van een klein geluk spreken dat er in Nederland veel minder diesel wordt gereden, hier circa 16% waar Duitsland (33%) en België en Frankrijk rond de 50% zitten. Verder lijkt de industrie erg makkelijk weg te komen met hun onfrisse praktijken. Ze beloven wat placebo oplossingen en dieselen gewoon vrolijk verder, ja zelfs in de probleem gebieden zoals de stadskernen van grote steden waar fijnstof en NOx de meeste slachtoffers maken. Dass ist ja Toll und Spitze!  :!nooooo

http://www.bild.de/geld/wirtschaft/abgas-skandal/lexikon-zum-diesel-gipfel-52731452.bild.html1 augustus 2017

“VW fraudeerde met lening om sjoemeldiesel te bouwen”
Auteur: MauritsH, gepost 01-08-2017 om 9:34

bron: https://www.autoblog.nl/nieuws/vw-fraudeerde-met-lening-om-sjoemeldiesel-te-bouwen-100930#post-100930Volkswagen maakt viezigheid De Europese fraudewaakhond heeft de Duitse autofabrikant op de korrel.


Volgens OLAF, het Europese anti-fraude bureau, heeft Volkswagen onterecht een lening gekregen van de Europese Investeringsbank (EIB). Het zou gaan om een bedrag van 400 miljoen euro en dat geld is naar verluidt gebruikt om de EA 189 dieselmotoren te ontwikkelen.

Wie Dieselgate een beetje gevolgd heeft weet meteen dat dat inderdaad één van de motortypes is die ten grondslag lag aan het hele sjoemelschandaal. Best wel wrang dus, dat een Europese lening werd misbruikt om de autoriteiten met een kluitje het riet in te sturen.

Volgens OLAF is de lening verkregen doordat Volkswagen buiten de lijntjes kleurde, maar helaas wilde zowel de fabrikant als de investeringsbank niet op de berichtgeving reageren. De bank besloot eerder al geen leningen meer te verstrekken aan Volkswagen. Toch gokken we dat dit verhaal een staartje gaat krijgen.Zo wil Duitsland de dieselauto redden
Auteur: MauritsH, gepost 01-08-2017 om 7:45
De fabrikanten slaan de handen ineen om het imago van de zelfontbrander grondig op te poetsen.


Als er een type motor in het verdomhoekje zit, is het de dieselmotor wel. Consumenten lijken steeds vaker te kiezen voor een auto met een benzinemotor en de ene na de andere (lokale) overheid maakt plannen om diesel- en verbrandingsmotoren in het algemeen in de toekomst te verbieden. Elektrificatie is de toekomst!

Morgen komen de hot shots uit de Duitse auto-industrie in Berlijn bij elkaar (de zogeheten Dieseltop) om te bespreken hoe de dieselmotor kan worden gered. Een onderdeel daarvan wordt een fix die de uitstoot van dergelijke motoren weer binnen de wettelijke kaders te persen en dat zou alles bij elkaar zo’n 5 miljard euro gaan kosten.

Onderdeel van die fix is de installatie van grotere tanks https://www.groen7.nl/hoe-geluidssystemen-zorgden-voor-gesjoemel-bij-audi/ met goedjes die de uitstoot van stikstof en fijnstof reduceren. Alleen die maatregel zou volgens ingewijden al 3 miljard euro kosten, zo schrijft Bloomberg. https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-07-31/german-carmakers-said-to-mull-diesel-hardware-fix-amid-uproar

Daarnaast wordt bekeken hoe de Duitse fabrikanten de ontwikkeling van geëlektrificeerde auto’s kunnen versnellen én hoe prikkels kunnen worden gecreëerd voor de consument om dieselauto’s in te ruilen voor iets schoners. Lees: iets elektrisch.

Door Dieselgate en alle andere verhalen die diesel in een kwaad daglicht zetten verliezen de eens zo machtige Duitse autobouwers de support van steeds meer politici bij onze oosterburen. Met de naderende verkiezingen in het achterhoofd moet er nu dus snel gehandeld worden om te redden wat er te redden valt.

In ruil daarvoor verwachten de fabrikanten wel dat de Duitse overheid helpt om het voor consumenten aantrekkelijker te maken om over te stappen naar elektrische auto’s, bijvoorbeeld door het bouwen van meer laadpunten.

Foto door @kuifje, via Autojunk Diesel
Vraag naar diesels stort in

Milieuactivisten schreeuwen het graag van de daken: 'het einde van de diesel is nakend!' Hun retoriek lijkt echter voet aan de grond te krijgen, althans in Duitsland. Daar keldert de vraag naar personenauto's met een dieselmotor.

Vraag zakt naar < 20%
In slechts twee jaar tijd zakte de Duitse vraag naar diesels met meer dan de helft. In juli 2015 (twee maanden voordat de eerste onthullingen in dieselgate aan het licht kwamen) was nog meer dan 40% van elke verkochte auto een diesel, in het afgelopen weekeinde dipte de vraag voor het eerst onder de 20%.

Dit volgt uit een berekening van MeinAuto.de, dat zicht heeft op de dageljkse nieuwregistraties. Het exacte percentage komt uit op 18,3%, vier procentpunten lager dan eerder deze maand. Directe aanleiding hiervoor lijkt de uitspraak van een Duitse rechter vorige week, die een eerder geopperd dieselverbod in de stad Stuttgart bekrachtigde. Als je ervan uitgaat dat de Duitse markt jaarlijks goed is voor 2,5 miljoen nieuwe auto's dan leert een snelle rekensom dat er bij deze cijfers een half miljoen minder diesels op jaarbasis worden verkocht.

De dieselgrafiek des doodsDieseltop begint morgen
Het nieuws komt aan de vooravond van een grote Duitse dieseltop. Vanaf morgen komen in hoofdstad Berlijn vertegenwoordigers van regering en bedrijfsleven bij elkaar om specifiek over de problematiek inzake dieselvervuiling en getructe uitstootcijfers te praten. Daarnaast zal algemener en breder de discussie worden gevoerd over de richting die de auto-industrie de komende jaren op gaat. Met elektrificering in het achterhoofd hebben autofabrikanten hier overigens al wel een vrij heldere mening over.

De top is niet onomstreden: vanuit het publiek klinkt steeds luider het verwijt dat een te innige band tussen de automotive - wellicht de machtigste industrie van Duitsland - en de politiek de werkelijke aanpak van problemen hindert. Onderstaande tweet legt feilloos bloot dat ook in Duitsland de baantjescarroussel - om maar een populaire actuele term te gebruiken - vlekkeloos zijn rondjes draait:
Es ist der deutsche #AutoFilz der dem Standort schadet und neue zukunftsfähige #Mobilität blockiert =

Het is de Duitse #AutoFilz (vervlechting van politiek en automobiel-sector) die de positie (van de automobielsector) beschadigt en zo nieuwe duurzame mobiliteit blokkeert. #

In Nederland lijkt vooralsnog minder aan het handje voor diesels: eerder onderzoek van Autobahn wees uit dat de verkopen momenteel stabiel zijn, ze hebben zelfs een licht stijgende tendens. Dit betekent echter niet dat de brandstof veilig zit: ook hier lijkt het een kwestie van tijd totdat de diesel, met pek en veren (dan wel stigmatiserende stickers) besmeurd en al hevig walmend, tot buiten de stadspoorten wordt gedreven.

De toekomst van de diesel
Bovendien lijkt met elektrificering en turbotechnologie op benzinemotoren twee grote USP's van diesel afgevangen te worden: namelijk het ongeëvenaarde koppel en een gunstig verbruik. Qua CO2-uitstoot zit de diesel goed, deze is lager dan bij benzinemotoren. Echter: de laatste tijd zijn de ogen van CO2 (koolstofdioxide) afgewend, en op NOx (stikstofoxide) gericht. En hier is nog wel wat werk te verrichten voor de zelfontbrander.

Onze voorspelling: de kleine diesels gaan als eerste voor de bijl, omdat de relatieve kosten van alle emissiedrukkende systemen te hoog worden. De eerste tekenen hiervan werden zichtbaar toen Volkswagen de ontwikkeling van zijn kleinste diesel-viercilinder schrapte. De grotere zakenauto's houden het langer vol, maar ook deze zullen op termijn elektrisch worden. Zodra de verkochte aantallen niet meer groot genoeg zijn wordt het te duur om de zeer prijzige R&D over de verkochte modellen uit te smeren. Een doodeenvoudig en basaal economisch principe eigenlijk.

H. Feitsma | 01.08.2017 | 12:57


31 juli 2017

'Duitse automakers dicht bij reparatiedeal sjoemeldiesels'
Foto: AFP
Gepubliceerd: 31 juli 2017 19:39
Laatste update: 31 juli 2017 23:06
 
bron: http://www.nu.nl/volkswagen-schandaal/4863623/duitse-automakers-dicht-bij-reparatiedeal-sjoemeldiesels.htmlDuitse autobouwers zijn dicht bij een akkoord over het repareren van sjoemeldiesels. De voorgestelde reparaties gaan zo'n 5 miljard euro kosten, zo meldt persbureau Bloomberg maandag op basis van ingewijden.

Met de reparaties willen de fabrikanten, die elkaar woensdag treffen op de zogenoemde Diesel-top in Berlijn, tegemoetkomen aan de publieke ophef over hun dieselauto's. De auto's stoten meer broeikasgassen uit dan beloofd, als gevolg van gesjoemel in testen met uitstootwaardes.

Naast reparaties wordt ook gesproken met de Duitse overheid over verhoogde investeringen in elektrisch rijden en het aantrekkelijker maken van het inruilen van diesels. Volkswagen, Mercedes-moederbedrijf Daimler, BMW en het Duitse ministerie van Transport wilden maandag niet reageren.

Volkswagen
Volkswagen gaf in september 2015 toe met behulp van software vals te hebben gespeeld bij emissietesten. Daardoor leken diesels schoner dan ze in werkelijkheid waren. In de nasleep van de zogenoemde dieselgateaffaire bleek dat ook diesels van andere merken een hogere uitstoot hebben dan toegestaan.

Recent kwamen daar nog de beschuldigingen over een groot Duits autokartel bij. Verschillende instanties onderzoeken berichten in Duitse media over verboden afspraken van de fabrikanten over het delen van kosten, technologieën, strategieën en uitstootnormen voor diesels.


Overzicht: Welke bedrijven zijn betrokken bij het dieselschandaal?
Foto: ANP
Gepubliceerd: 29 mei 2017 15:32
Laatste update: 31 juli 2017 10:42
 
bron: http://www.nu.nl/volkswagen-schandaal/4729716/overzicht-welke-bedrijven-betrokken-bij-dieselschandaal.html

Dat Volkswagen de uitstootgegevens van dieselauto's manipuleerde met illegale software is maar het topje van de ijsberg. Nu er naar steeds meer fabrikanten onderzoeken lopen, wordt langzaam duidelijk hoe groot dieselgate eigenlijk is.

Al jaren deden geruchten de ronde dat dieselauto's bij normaal gebruik op de weg veel meer stikstofdioxide uitstoten dan tijdens laboratoriumtesten. De Europese Commissie zou er mogelijk al sinds 2012 of zelfs nog eerder van op de hoogte zijn geweest.

Volkswagen
Toch duurde het tot september 2015 voordat Amerikaanse toezichthouders konden aantonen dat Volkswagen had gesjoemeld met de uitstootwaarden. Het bedrijf had dieselmotoren uitgerust met software die ervoor zorgt dat de wagen minder stikstofdioxide uitstoot in een testsituatie.

Dit speelde niet alleen bij het merk Volkswagen, maar ook bij dochtermerken Audi, Skoda, Porsche en Seat. Het bedrijf moest wereldwijd miljoenen auto's terugroepen om ze van juiste software te voorzien.

In de VS schikte het bedrijf voor een bedrag van 14,7 miljard dollar. Met dit geld worden onder meer auto's teruggekocht en worden eigenaren van diesels gecompenseerd. Europese klanten krijgen geen vergelijkbare compensatie. Volkswagen biedt deze groep alleen een extra garantie van twee jaar aan.

Daarnaast moest de autofabrikant onder meer 4,3 miljard euro aan Amerikaanse autoriteiten betalen om verdere vervolging te ontlopen. Bovendien is het concern verwikkeld in meerdere rechtszaken die tot schadevergoedingen kunnen leiden.

Sjoemelen met uitstoot van schadelijke stoffen brengt autobouwer in diepe crisisZie ook: Dit moet je weten over het dieselschandaal van Volkswagen
Bosch
Het Duitse bedrijf Bosch moest als leverancier van software ook Amerikaanse eigenaren van Volkswagens compenseren.

Het concern moest hiervoor 327,5 miljoen dollar neertellen. De software van Bosch stelde Volkswagen in staat om te frauderen.

Daimler
De Duitse justitie heeft zijn oog laten vallen op Daimler, omdat ook dit bedrijf mogelijk heeft gerommeld met uitstootgegevens van dieselauto's. Er zijn in mei 2017 in Duitsland meerdere invallen gedaan en er loopt een onderzoek.

Volgens onbevestigde berichten zou de fabrikant tussen 2008 en 2016 ruim een miljoen diesels hebben verkocht die meer broeikasgassen uitstoten dan is toegestaan.

Om de gemoederen te bedaren, kondigde het bedrijf in juli 2017 aan in Europa drie miljoen dieselwagens terug te roepen. Het gaat om wagens van het merk Mercedes-Benz.

Ook in deze zaak duikt de naam Bosch op. De onderzoekers willen weten of Bosch als leverancier van het mogelijke gesjoemel op de hoogte was en of het concern daarmee heeft geholpen.

Fiat Chrysler
Het Italiaans-Amerikaanse bedrijf Fiat Chrysler Automobiles wordt ervan verdacht in ongeveer 104.000 Amerikaanse dieselwagens sjoemelsoftware te hebben geïnstalleerd.

Het zou gaan om sportieve terreinwagens van Jeep en RAM die na 2014 zijn verkocht. De software is niet bij de autoriteiten opgegeven en zou ervoor zorgen dat de modellen ongezien meer stikstofdioxide kunnen uitstoten dan is toegestaan.

De Amerikaanse milieutoezichthouder EPA heeft het concern in januari 2017 beschuldigd. Het concern is in mei officieel aangeklaagd door Amerikaanse autoriteiten vanwege het overtreden van de Amerikaanse milieuwetgeving. Het bedrijf ontkent iets verkeerd te hebben gedaan. Het bedrijf mocht in de VS tijdelijk geen nieuwe pick-uptrucks en SUV's met een dieselmotor verkopen. Eind juli 2017 werd dit verbod na aanpassingen in de software weer opgeheven.

Eind 2016 is Fiat Chrysler ook door Duitse autoriteiten beschuldigd van het manipuleren van uitstootgegevens. De Fiat 500x, Fiat Doblo en Jeep Renegade zouden op papier voldoen aan de eisen, maar in werkelijkheid meer uitstoten dan de EU-regels toestaan. In Frankrijk loopt eveneens een onderzoek naar de fabrikant.

Uit een onderzoek van RDW in Nederland bleek in juli 2017 dat de uitstoot van stikstofoxide onnodig hoog is bij de Jeep Grand Cherokee. Het softwaresysteem gedraagt zich in testsituaties anders dan bij normaal gebruik.

Moederbedrijf Fiat Chrysler heeft niet kunnen aantonen dat dit nodig is om de motor te beschermen. Dit wijst mogelijk op het gebruik van sjoemelsoftware. Bij het model Wrangler was de verminderde werking van het systeem wel nodig om de motor te beschermen.

Renault
Het Franse Openbaar Ministerie is in januari 2017 een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar de praktijken van autobouwer Renault. Mogelijk heeft ook dit concern met uitstootwaarden gefraudeerd.

Eerdere doorzoekingen leverden voldoende aanwijzingen op voor verder onderzoek. Het Franse bedrijf zegt zich te houden aan alle wetten en de voertuigen niet te hebben voorzien van illegale software.

PSA Peugeot Citroën
Justitie in Frankrijk is daarnaast in april 2017 een officieel onderzoek gestart naar PSA Peugeot Citroën. Ook deze onderneming zou niet eerlijk zijn geweest over de uitstootwaarden van dieselwagens om aan milieunormen te kunnen voldoen. De fabrikant spreekt de aantijgingen tegen.

General Motors
De Amerikaanse fabrikant General Motors (GM) is in het voorjaar van 2017 in de VS aangeklaagd, omdat het bedrijf pick-uptrucks zou hebben uitgerust met sjoemelsoftware om emissietesten te kunnen doorstaan.

De zaak is aangespannen door mensen die voertuigen van GM bezitten of leasen. Het gaat volgens de aanklacht om modellen die tussen 2011 en 2016 zijn gemaakt.

30 juli 2017

Duitsers adviseren: koop GEEN diesel!
Auteur: MauritsH, gepost 30-06-2017 om 18:58

bron: https://www.autoblog.nl/nieuws/duitsers-adviseren-koop-geen-diesel-100063Diverse partijen menen zeker te weten dat diesel z'n langste tijd heeft gehad en zelfs in Duitsland, waar zelfontbranders ongekend populair zijn, liepen de verkopen terug. Dat heeft echter een reden.


Het Duitse equivalent van onze ANWB, de ADAC, adviseert namelijk om de koop van nieuwe diesels nog even uit te stellen tot later dit jaar. In de herfst komen de eerste diesels op de markt die voldoen aan de Euro 6D-norm. Of auto’s inderdaad aan die norm voldoen wordt getest middels simulatie van real world-situaties en dus niet meer met een cyclus die als een pielemuis op een drumstel slaat.

De dieselpaniek in Duitsland heeft meerdere oorzaak. In de eerste plaats is er nog steeds de nasleep van Dieselgate. Daarnaast is de waardevastheid van tweedehands dieselauto’s bij onze oosterbuurtjes vrij onzeker, wat voor veel kopers van nieuwe auto’s reden is om zelfontbranders te laten staan. Tot slot kennen vrijwel alle grote Duitse steden intussen milieuzones die verboden zijn voor oudere diesels. Het zou zomaar kunnen dat diesels van nu over een paar jaar al niet meer in die zones worden toegelaten.

Het lijkt aannemelijk dat de vraag naar dieselauto’s weer zal toenemen zodra de eerste Euro 6D-motoren in de showroom staan. Toch loopt de verkoop in Europa behoorlijk terug, meer daarover lees je HIER. https://www.autoblog.nl/nieuws/diesel-verliest-dominante-plek-in-europese-autoverkoop-98892
« Laatst bewerkt op: 02 januari 2018, 16:14:48 door 405T16 »
"http://www.alfaromeo156club.nl/forum/index.php?topic=109739"AR156C#1881 - mijn PP

Alfa Romeo 156 3.2 V6 GTA SW, Blu Cosmo, Vialle LPi, 7,7 km/l LPG, Quaiffe, RV-Corse tuning, CAI

Offline 405T16

 • *****
 • Berichten: 903
 • Geslacht: Man
 • Grand Theft Auto
  • Bekijk profiel
Re: DIESELGATE draait door
« Reactie #29 Gepost op: 07 augustus 2017, 00:38:17 »
Een gemiddelde Euro 3 norm diesel stoot in de praktijk 1,6x de afgesproken hoeveelheden NOx uit. 803 mg NOx/km
Een gemiddelde Euro 4 norm diesel stoot in de praktijk 2,7x de afgesproken hoeveelheden NOx uit. 674 mg NOx/km
Een gemiddelde Euro 5 norm diesel stoot in de praktijk 5x de afgesproken hoeveelheden NOx uit. 907 mg NOx/km
Een gemiddelde Euro 6 norm diesel stoot in de praktijk 7x de afgesproken hoeveelheden NOx uit. 507 mg NOx/km

In maart 2006 is onderzoek gedaan naar de praktijk uitstoot van de moderne diesel (toen de Euro 4):

Conclusie toen, na 13 jaar steeds strengere uitlaatgas uitstoot normen was er exact nul reductie in NOx uitstoot gerealiseerd.
https://www.transportenvironment.org/docs/Bulletin/2006/2006-02_bulletin146_web.pdf

Een paar jaar later werd de eerste Euro 5 diesel verkocht, deze zou in theorie 28% NOx reductie realiseren.
Nu blijkt dat door teveel nadruk op zuinige en krachtige afstelling deze juist 35% meer NOx uitbraken.

Ruim 11 jaar terug werd al door WHO (World Health Organisation) de Euro 5 norm voor personen diesels al als veel te laks gezien.Nu is het aantal operationele personen auto diesels voor het merendeel Euro 5 met steeds meer vervanging door Euro 6 diesels. Deze voldoen in de praktijk niet aan de gewenste norm maar kunnen middels software matige ingreep ineens 30% schoner volgens de Duitse industrie. Ik moet het nog zien en heb het vertrouwen in deze autofabrikanten en de EU verloren.

Ik denk dat Duitse probleem steden er goed aan doen deze diesels allemaal te weren. Ook de bestelbussen die weer een 1,5x maal zo hoge norm als personen diesels hebben moeten geweerd. Juist deze twee groepen braken de meeste fijnstof en NOx uit. Of dat inrijverbod voor diesels haalbaar is zien we dan wel weer. Burgers hebben recht op schone lucht en juist deze voertuigen vervuilen extreem. Nu zetten de Duitse fabrikanten vol in op vervroegde vervanging van de vieze diesels door iets minder vieze diesels. Benieuwd of alle bedrogen klanten hier weer in stinken. Ga toch op LPG rijden!Dieselgate
Volkswagen geeft €10.000 voor overstapdiesels
[/size]

In Duitsland gaan ze vaart zetten achter het omwisselen van oude diesels naar nieuwere. De merken van Volkswagen geven tot €10.000 premie aan mensen die hun oude dieselaar inwisselen voor een nieuw exemplaar.

Volkswagen, Audi, Seat, Skoda en Porsche gaan de bezitters van oude diesels naar de showroom lokken om een nieuwe auto te halen. Doel van de inruilacties is het voorkomen van de rijverboden waarmee allerlei Duitse hogere- en lagere overheden dreigen.

Volkswagen hoopt de bezitters van auto's met een Euro 1 tot en met Euro 5-motor te verleiden tot het overstappen. De hoogte van de premie hangt af van het model dat ze komen kopen (en dus niet van de ingeleverde auto). Wie een nieuwe Touareg koopt en een Euro 1-4 auto inlevert krijgt €10.000 cadeau, bij een Golf is het €5.000 en een Up geeft €2.000 bonus. Porsche geeft maximaal €5.000 en bij Audi krijgen de omwisselaars tussen €3.000 en €10.000. Skoda gaat tot €5.000, terwijl Seat ergens tussen de €1.750 en €8.000 biedt.

Stikstof
Het idee van de actie is dat de uitstoot van stikstofoxide wordt ingeperkt. Duitse gemeentes hebben de oorlog aan dat gas verklaard en willen hun centra verboden terrein maken voor auto's alle diesels. De fabrikanten proberen die drastische maatregelen te voorkomen, door de oude dampers van de weg te lokken, en zo alle klanten welkom te laten blijven.

Volkswagen gaat overigens nog een stap verder en stelt de klanten nu alvast een extra bonus in het vooruitzicht. Wie straks ook nog overstapt op een van de nieuwe elektrische auto's van het merk, krijgt nog eens €2.380 premie om die overstap te maken.

Helaas zijn de acties voorlopig alleen op de Duitse markt van toepassing. Misschien is het handig als de Nederlandse overheid binnenkort ook wat holle dreigementen doet, zodat de fabrikanten hier ook met premies kunnen strooien.

M. Goes | 08.08.2017 | 16:56“Europa geeft Duitse fabrikanten miljardenboete”
Auteur: MauritsH, gepost 07-08-2017 om 14:02

bron: https://www.autoblog.nl/nieuws/europa-geeft-duitse-fabrikanten-miljardenboete-101085#post-101085
Gaat de Europese Commissie dan echt klapjes uitdelen aan de (zowat heilige) Duitse auto-industrie?


Onlangs werd bekend dat Audi, BMW, Daimler (Mercedes), Porsche en Volkswagen worden verdacht van kartelvorming. De fabrikanten zouden geheime afspraken met elkaar hebben gemaakt over kosten, technieken en strategische beslissingen.

De Europese Commissie pakt concurrentievervalsing keihard aan, maar de vraag was hoe in dit geval zou worden opgetreden. De Duitse auto-industrie heeft immers een flinke vinger in de Brusselse pap en we zijn dan ook erg benieuwd of er daadwerkelijk een megaboete gaat komen.

Volgens Eurocommissaris Günther Oettinger hoeven we ons daarover geen zorgen te maken. In de afgelopen tien jaar werden meerdere kartels in de auto-industrie gestraft met boetes van rond de 10 miljard euro. Waarschijnlijk krijgen de merken waar het nu om gaat ook een dergelijke straf om de oren.

Wel moet eerst worden onderzocht of de kartelvorming daadwerkelijk heeft geleid tot hogere prijzen voor de consument of benadeling van toeleveranciers. (via: Bild) http://www.bild.de/geld/wirtschaft/guenther-oettinger/ueber-diesel-strafen-brexit-kosten-tuerkei-milliarden-52786668.bild.html


Matthias Müller (VW), Harald Krüger (BMW) und Dieter Zetschte (Daimler AG)

Enkele boete voorbeelden uit de auto-industrie wegens kartelafspraken:

3 miljard voor vrachtwagenbouwers http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/economie/1.2717894
155 miljoen voor autobatterijen: http://www.hln.be/hln/nl/943/Consument/article/detail/3099633/2017/03/08/Kartelboetes-van-155-miljoen-euro-voor-zes-toeleveranciers-van-auto-onderdelen.dhtml
138 miljoen voor enkele Japanse bedrijven: http://www.standaard.be/cnt/dmf20160127_02092931Maar het is niet enkel Europa hoor. In 2016 is er wereldwijd 6,7 miljard aan boetes geïnd, waarvan ‘slechts’ 4 miljard door Europa. Driekwart hiervan was voor rekening van de auto-industrie. https://www.accountant.nl/nieuws/2017/1/wereldwijd-hogere-kartelboetes-in-2016/


'Duitse politicus zwakte kritiek op Volkswagen af'
Foto: AFP
Gepubliceerd: 06 augustus 2017 15:44
Laatste update: 06 augustus 2017 16:09

bron: http://www.nu.nl/volkswagen-schandaal/4870499/duitse-politicus-zwakte-kritiek-volkswagen-af.html
 


Een politiek kopstuk van de Duitse deelstaat Nedersaksen ligt onder vuur vanwege zijn rol rondom het dieselschandaal bij Volkswagen. Tijdens onder meer publieke optredens zou de sociaaldemocraat kritiek op Volkswagen hebben afgezwakt.
Volgens de Duitse krant Bild zou premier Stephan Weil de automaker opzettelijk uit de wind hebben gehouden. Dat deed hij volgens ingewijden op verzoek van de leiding van de automaker, die zijn toespraken vooraf mocht inzien.

Het concern zou onder meer hebben verzocht enkele passages uit de toespraak te schrappen. Volgens de bronnen zou het onder meer gaan om een opmerking over de managers van Volkswagen die aansprakelijk zouden moeten worden gesteld, ongeacht hun positie binnen het bedrijf.

Saillant detail is dat Weil ook als commissaris aan Volkswagen is verbonden net als zijn minister van Economische Zaken Olaf Lies. De deelstaat Nedersaksen heeft daarnaast een belang van 20 procent in de automaker. De regering van Nedersaksen ontkende de beschuldigingen.

Volkswagen raakte in september 2015 in opspraak toen bleek dat het jaren had gesjoemeld met de uitstootgegevens van miljoenen dieselwagens. Die waren voorzien van software waardoor ze in laboratoriumtests veel schoner uit de bus kwamen dan ze in het dagelijks gebruik op de weg zijn. De affaire kostte de Duitsers al vele miljarden.

Door: ANP

NU.nl Overig Auto

'Audi moet mogelijk winst afstaan door dieselschandaal'
Gepubliceerd: 06 augustus 2017 09:23
Laatste update: 06 augustus 2017 09:38

http://www.nu.nl/auto/4870127/audi-moet-mogelijk-winst-afstaan-dieselschandaal.html


 
Automaker Audi moet mogelijk een deel van de winst inleveren. De openbaar aanklager in München heeft het bedrijf toegevoegd in een onderzoek naar het dieselschandaal.
De autoriteiten willen weten of bestuurders bij Audi de fraude hebben toegelaten, zo meldt persbureau Bloomberg dit weekend.

Hierdoor is het mogelijk geworden om extra maatregelen te nemen zoals het beslagleggen op winst die gemaakt is met illegale activiteiten. Het moederbedrijf van Audi, Volkswagen, is al onderdeel van een vergelijkbaar onderzoek.

Bij een eerder corruptieonderzoek tien jaar geleden schikte Siemens voor 600 miljoen euro met de autoriteiten.

Een woordvoerder van Audi zegt dat het bedrijf op de hoogte is van het onderzoek en zal meewerken met de openbaar aanklager.
« Laatst bewerkt op: 08 augustus 2017, 19:23:29 door 405T16 »
"http://www.alfaromeo156club.nl/forum/index.php?topic=109739"AR156C#1881 - mijn PP

Alfa Romeo 156 3.2 V6 GTA SW, Blu Cosmo, Vialle LPi, 7,7 km/l LPG, Quaiffe, RV-Corse tuning, CAI