Auteur Topic: GTA slaat niet aan  (gelezen 321 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Richard2003gta

  • Forumbezoeker
  • *
  • Berichten: 1
GTA slaat niet aan
« Gepost op: 08 januari 2019, 20:59:17 »
Hallo lezers,ik ben in het bezit van een 147 GTA van 2003. Nadat de auto 3 maanden heeft stilgestaan wil hij niet meer aanslaan.
Als ik hem op contact zet krijg ik storing code en VDC in het scherm en het motorstoringlampje knippert heel snel,ook hoor ik het gasklephuis ratelen.
Als ik de stekker lostrek van gasklephuis is de code en VDC storing weg en start de auto??
Gasgeven is dan natuurlijk niet mogelijk maar motor loopt normaal.
Iemand heeft gezegd VDC relais defect,waar zit dat relais en heeft iemand een schema van het motor en ABS systeem zodat ik kan zien waar die twee met elkaar verbonden zijn.

Offline Tim Auto Zagato

  • ****
  • Berichten: 483
  • Geslacht: Man
    • Auto Zagato
Re: GTA slaat niet aan
« Reactie #1 Gepost op: 08 januari 2019, 21:24:01 »
Helaas maar de motor ecu is defect. Niet meer nieuw te leveren ook...
AR156C#2088 - mijn PP
gereden;  33 1,5 QV,  145 1,8 16V,  145 1,8 16V Turbo, 156 VMR25,156 1.8 SW, Grande Punto, 156 Gta Selespeed.

Offline ArjanB

  • ******
  • Berichten: 1738
  • Geslacht: Man
  • 156 SW GTA 3.2 V6 24v | Giulietta 1750 TBi QV
Re: GTA slaat niet aan
« Reactie #2 Gepost op: 08 januari 2019, 22:03:53 »
Check topic hierover op alfaowner.com
Er is een manier om deze te herstellen, is sommigen gelukt.
(mocht je niet niet kunnen vinden, laat ff hier weten dan zoek ik link morgen op pc op. Iets met DIY in de titel)

Anderszul je op zoek moeten naar een donor ecu... Die moet dan geherprogrammeerd worden.
Geen fijn nieuws...succes!
nu: Alfa Romeo 156 SW GTA Q2 | Giulietta 1750 TBi QV | Abarth 595C turismo
gehad: 145 boxer | 156 JTD | 147JTD | Seicento Abarth | Panda 100HP

Offline Tim Auto Zagato

  • ****
  • Berichten: 483
  • Geslacht: Man
    • Auto Zagato
Re: GTA slaat niet aan
« Reactie #3 Gepost op: 08 januari 2019, 22:11:01 »
Dat repareren is echt niet te doen hoor. Zelfs de bedrijven die dit dagelijks doen wagen zich er vaak niet aan. Maar niet geschoten is altijd mis...
AR156C#2088 - mijn PP
gereden;  33 1,5 QV,  145 1,8 16V,  145 1,8 16V Turbo, 156 VMR25,156 1.8 SW, Grande Punto, 156 Gta Selespeed.

Offline Don F.

  • ******
  • Berichten: 1512
  • Geslacht: Man
    • http://www.powergymdeplank.be/
Re: GTA slaat niet aan
« Reactie #4 Gepost op: 09 januari 2019, 12:18:45 »
Er is tegenwoordig een oplossing maar schrik niet van de prijs: https://www.alfaowner.com/Forum/alfa-gta/1080658-autolusso-gta-ecu-replacement-kit.html
http://www.powergymdeplank.be/

La mia nuova bellezza!

Offline aytac

  • ******
  • Berichten: 2924
  • Geslacht: Man
Re: GTA slaat niet aan
« Reactie #5 Gepost op: 09 januari 2019, 22:18:56 »
Wat is dat voor een bout ecu... Vroeg of laat gaan ze allemaal kapot  v6tech1 v6tech1 v6tech1


Offline marcel.hallo

  • *
  • Berichten: 5
Re: GTA slaat niet aan
« Reactie #6 Gepost op: 10 januari 2019, 17:11:54 »
Ecu defect, kan bijna niet iets anders zijn.
Dat is een hele dure reparatie.
Slecht nieuws om te krijgen,  :-\

Offline ArjanB

  • ******
  • Berichten: 1738
  • Geslacht: Man
  • 156 SW GTA 3.2 V6 24v | Giulietta 1750 TBi QV
Re: GTA slaat niet aan
« Reactie #7 Gepost op: 11 januari 2019, 11:55:58 »
Wat is dat voor een bout ecu... Vroeg of laat gaan ze allemaal kapot  v6tech1 v6tech1 v6tech1

hopelijk niet, die van mij doet het nog.

Oorzaken kunnen zijn (volgens de forums):
- te lage accuspanning
- trillingen (ecu zit op plenum)
- hitte

zou het ook kunnen dat gewoon door ouderdom solderingen los raken?

Ben wel benieuwd hoe dit het beste te voorkomen. Verplaatsen tegen schutbord zou kunnen helpen tegen trillingen, maar kabel is daarvoor te kort. cf2 spruitstukken zouden de hitte wat terugbrengen, weet niet of dat veel uitmaakt.

@Tim: heb jij ideeen ter voorkoming? Met name verplaatsing lijk mij wel wat.
nu: Alfa Romeo 156 SW GTA Q2 | Giulietta 1750 TBi QV | Abarth 595C turismo
gehad: 145 boxer | 156 JTD | 147JTD | Seicento Abarth | Panda 100HP

Offline aytac

  • ******
  • Berichten: 2924
  • Geslacht: Man
Re: GTA slaat niet aan
« Reactie #8 Gepost op: 11 januari 2019, 13:26:46 »
hopelijk niet, die van mij doet het nog.

Oorzaken kunnen zijn (volgens de forums):
- te lage accuspanning
- trillingen (ecu zit op plenum)
- hitte

zou het ook kunnen dat gewoon door ouderdom solderingen los raken?

Ben wel benieuwd hoe dit het beste te voorkomen. Verplaatsen tegen schutbord zou kunnen helpen tegen trillingen, maar kabel is daarvoor te kort. cf2 spruitstukken zouden de hitte wat terugbrengen, weet niet of dat veel uitmaakt.

@Tim: heb jij ideeen ter voorkoming? Met name verplaatsing lijk mij wel wat.


Ik heb het gelezen in de link van alfaowner. 'It's not if but when'.

Stond ook ergens iets van beschermen/inpakken tegen de hitte van de motor of uitlaat ofzo om levensduur te verlengen.

Offline MartinPool

  • ******
  • Berichten: 1538
  • Geslacht: Man
Re: GTA slaat niet aan
« Reactie #9 Gepost op: 11 januari 2019, 14:06:35 »
Maar hoezo willen ze hun handen niet branden aan het repareren.
Het kan iets heel simpels zijn want ook een ecu is gewoon elektronica.

Ik heb het laatst gehad met een 25 jaar oude versterker, eindelijk had ik er weer eens een afstandsbediening bij maar reageren ho maar.
Circuit doorgemeten van IR ontvanger en dat klopte niet, met een loep goed gekeken en een soldering was los. Alles doorgesoldeerd en werkt top, kosten uurtje werk en 5 minuten solderen.

Tijd terug, in de tijd van losse decoders voor de tv, deed mijn decoder raar en viel steeds uit. Open gemaakt en oog viel direct op een bolle condensator met brandsporen, nieuwe gehaald bij hobbyboer en voor 4 euro heeft mijn decoder nog 2 jaar dienst gedaan tot die werd vervangen.

Het lukt niet altijd maar bij oudere elektronica wil het nog wel eens lukken om te repareren. Of anders naar de sloop en kijken of je daar eentje kunt vinden.

Offline brinkerik

  • ******
  • Berichten: 2665
  • Geslacht: Man
  • Moi
Re: GTA slaat niet aan
« Reactie #10 Gepost op: 11 januari 2019, 14:09:34 »
Het is techniek van 15 jaar geleden,  kan er geen universele ecu op? 

Blijft gewoon een computer die weet welk punt de motor staat, en dan een hoeveelheid brandstof laat inspuiten.

Ik heb mij trouwens niet ingelezen op alfaowner, het is mij nog niet gelukt om mij daar te registeren.


Maar hoezo willen ze hun handen niet branden aan het repareren.
Het kan iets heel simpels zijn want ook een ecu is gewoon elektronica.



als je een oplossing hebt, wil je ook een oplossing waarvan je zeker weet dat die blijft werken.  Als je als reparatie bedrijf dat niet kan garanderen, of als garage hebt mee gemaakt dat het wederom kapot gaat, dan valt die oplossing af.

« Laatst bewerkt op: 11 januari 2019, 14:11:07 door brinkerik »
Alfa 159  2.4 JTDm